Yettel IoT Live Show 2022

Idén második alkalommal, kibővült szakmai tartalommal kerül megrendezésre a hazai IoT megoldások seregszemléje és versenye az Yettel IoT Live Show 2022. (tovább…)

Modern Alarm „30”

Jelentős ünnephez érkezik ősszel a Modern Alarm Kft. Valamennyi érdeklődőt színes programokkal, szeretettel várják Jubileumi Konferenciájukra. (tovább…)

XII. Biztonságtechnikai IP-konferencia Siófok

2021. október 21–22-én a Prémium Hotel Panorámában Siófokon kerül megrendezésre a szakma egyik tradicionális nagyrendezvénye a XII. Biztonságtechnikai IP –konferencia. A rendezők a megszokott magas színvonalú előadásokkal várják az érdeklődőket. (tovább…)

Online lesz az idei 17. Hacktivity IT biztonsági Konferencia

A járványhelyzet miatt a régió legnagyobb kiberbiztonsági konferenciája 2020. október 8-10 között online streamen lesz követhető rengeteg előadással, beszélgetésekkel és nagyobb lélegzetvételű workshopokkal. Tele az elektronikus vagyonvédelmet is érintő ITbiztonsági témákkal. (tovább…)

Bárány vagy vihar? Amit a felhőbiztonságról tudni érdemes!

A felhőben működő informatikai rendszereket éppolyan támadások érik, mint a saját hálózatokat: koncentráltabban érkeznek ugyan a fenyegetések, mert nagyobb zsákmánnyal kecsegtetnek, de nagyobb az erőforrás is a védelemre,. A Trend FM és az Invitech Üzlet a felhőben című májusi konferenciájának legfontosabb tapasztalatait az Invitech összefoglalójában olvashatjuk. (tovább…)

LDSZ Szimpózium 2019 és az Okos Városok – Kamarai akkreditáció elsőként a biztonságtechnikában!

Mérföldkőhöz érkezett a magyar biztonságtechnikai rendezvények világa 2019. február 8-án. Az LDSZ Kft. budapesti szimpóziuma már jelentős ideje a haza biztonságtechnikai események szezonnyitó eseménye. Idén azonban, elsőként a biztonságtechnikai céges rendezvények 30 éves történelmében, a Magyar Mérnöki Kamara továbbképzési lehetőségként ismerte el és hitelesítette a cég és az Óbudai Egyetem közös, az Okos Városok témakörét elemző konferenciáját. (tovább…)

LDSZ Smart City Szimpózium 2019

Európai Okos, Fenntartható és Biztonságos Városok címmel rendez nemzetközi konferenciát az LDSZ Vagyonvédelmi Kft., a T.E.L.L. Kft és a Doktoranduszok Országos Szövetsége 2019. február 8-án a Kandón Budapesten. (tovább…)

Az LDSZ Kft. budapesti biztonságtechnikai szimpóziuma - 2017

Az LDSZ 2017-es biztonságtechnikai szimpóziuma

Az LDSZ budapesti biztonságtechnikai szimpóziuma, a tél közepének (és január végének) egyik, évenként visszatérő jele. Újdonságokkal, érdekességekkel, a szakma szűkebb és bővebb érdekeltségi körét érintő információkkal vár minden érdeklődőt 2017. január 27-én a cég. (tovább…)

Kriminálexpo 2016 Forrás: www.kriminalexpo.hu

Kriminálexpo 2016

“Kommunikáció a biztonságos világért, kommunikáció a biztonságos Magyarországért” témakörben kerül megrendezésre az idei Kriminál expo 2016. november 8-10. között (tovább…)

Új kihívások a biztonság világában konferencia

Új kihívások a biztonság világában konferencia

Színvonalas eseményre kaptunk meghívást a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre 2016. április 6.-ára. A rendezvény célja volt, áttekintést adni több olyan, gazdasági-társadalmi aktivitási területről, ahol hangsúlyosan megnövekedtek a biztonsági kihívások, éppen ezért ezek rendszerszemléletű áttekintését és a teendők meghatározását szinte valamennyi előadás hangsúlyozta.

(tovább…)

Komplex alkalmazási lehetőségek

Komplex alkalmazási lehetőségek: fizikai biztonság és információvédelem. biz2 Total Security Conference

Május 20-án első alkalommal került megrendezésre a biz2 Total Security Conference a Kopaszi gáton található port11 rendezvényházban. A két rendező cég, az Aspectis Kft. és a biztributor (IT biztonsági disztribútor) célja volt, a fizikai biztonság és információvédelem komplex alkalmazásának lehetőségeit bemutatni, egyben jelezni a két terület összehangolásának szükségességét, hiszen a vagyonvédelmi rendszerek nagyban épülnek információs technológiai megvalósításokra és az IT biztonsági rendszerek is haszontalanok lehetnek, ha az eszközöket nem védjük fizikai szempontból megfelelően.

Többfaktoros információ és identitás ellenőrzés

A megnyitót követően Húsvéti Zsolt, a biztributor műszaki igazgatatója tartotta meg az első előadást Gemalto: az erős azonosítás és fizikai beléptetés világa címmel. A cégbemutatót követően a Gemalto többfaktoros információ és identitásellenőrzést szolgáló termékcsaládjának ismertetésére került sor. A különböző típusú és más-más célra szolgáló authentikációs és authorizációs eszköz közül nagy hangsúlyt kapott az a fajta smartcard, mely egyszerre szolgál fizikai beléptetésre és a munkaállomásra történő bejelentkezésre. Ennek előnye, hogy csak abban az esetben lehet a számítógépbe bejelentkezni, ha az illető a fizikai beléptetőrendszer szerint is az épületben tartózkodik. Hátrányaként mindössze azt róhatjuk fel, hogy minden esetben szükségünk van egy smartcard olvasó modulra a használatához.

CSO, CISO összefonódás és kihívások

A mélyebb műszaki ismeretek is tartalmazó prezentáció után egy szubjektívabb következett az Aspectis részéről: A CSO szerepe az új világban. A gazdálkodó szervezeteket és állami szerveket érintő kockázatok felsorolása után a konferencia alaptémájául szolgáló két terület az IT és a fizikai biztonságért felelős vezetőkhöz, azaz a CSO-hoz (Chief Security Officer) és a CISO-hoz (Chief Information Security Officer), kapcsolódó kihívásokról beszélt az előadó. Zárásként az információs technológia előtti kihívásokról hallhattunk néhány gondolatot, hangsúlyozva a rohamos technológiai fejlődés, a dolgok internete (Internet of Things), és a  Bring Your Own Device  (használd-a-saját –eszközöd) térhódítását.

Jelszavak menedzsmentje

A rövid kávészünetet Kocsis Tamás előadása követte, Drágán add a széfemet (privilegizált jelszavak menedzsmentje) címmel, melyben a CyberArk jelszószéfét mutatta be. A termék az információbiztonsági szakember által jól ismert problémát hivatott megoldani. Ez a különböző beépített és emelt hozzáféréssel rendelkező felhasználóhoz tartozó jelszavak menedzselése. A sok, különböző erősségű felhasználó kezelése már egy kis informatikai infrastruktúrában is rengeteg munkaórájába kerül az azért felelős személynek, nem beszélve arról, hogy az egyes cégek különböző szabványoknak is meg kell feleljenek, melyek elvárják a megfelelő jelszókezelést. Ezenfelül problémát jelentenek még a különböző sérülékenységek (Pass-the-Hash, Kerberos sérülékenység) és támadások (APT malware, crypto malware) is.

Ahhoz, hogy ezeket a problémákat hatásosan és költségkímélően megoldjuk, először izolálnunk kell az olyan felhasználókat, akik privilegizált hozzáféréssel rendelkeznek az általunk használt informatikai rendszerben. Erre a CyberArk DNA modulja szolgál megoldásul, amely az infrastruktúrában végzett scan után egy riport formájában szemlélteti a privilegizált  felhasználókat és azt, hogy milyen szolgáltatások, folyamatok vagy alkalmazások futnak a nevükben. Ez a modul ingyenesen hozzáférhető, már önmagában is  teljes értékű termékként szolgál és az időszakos felhasználó-felülvizsgálás során is kitűnő szolgálatot tehet.

Információbiztonság és a kamerarendszerek

Pelyák Norbert, az AXIS Communications részéről Információ biztonsága, biztonságos információ címmel tartott előadást. Az IP kamerákról és a kapcsolódó információbiztonsági kérdésekről beszélt. Kiemelte, hogy fontos a szeparált hálózatokkialakítása és a kamerarendszerekhez tartozó eszközökön a firmware frissítés ahhoz, hogy egy minden szempontból jól működő védelmi rendszerünk legyen.

Ezt követően szintén ebben a témában hallhattunk előadást az Aspectis Kft. részéről, IT biztonság és videómegfigyelés kapcsolata címmel. A bemutatott termék az Aspetics által forgalmazott Netavis volt, amely egy videó archiváló és megfigyelő rendszer. Ezt a már meglévő IT környezetbe lehet beépíteni a központi szerver és felhasználói hálózat közé. Célja a hozzáférések és a nyitott portok számának minimalizálása az infrastruktúrában. Az előadó kiemelte, hogy ezekben a rendszerekben is kiemelt fontosságú a sérülékenységekhez tartozó frissítések telepítése, amelyek azonosítását az infrastruktúra időszakos auditjával érhetünk el.

Az ebédszünetet követően két, az IT biztonság témakörébe tartozó előadás következett. Hálózati beléptetés ellenőrzése a gyakorlatban és Mobileiron: mobiladatok kezelése vállalati környezetben címmmel. Mindkét előadás a rendező biztributor által forgalmazott termékeket mutatta be. Az elsőben a HP által nemrég felvásárolt Aruba Networks vállalati környezetben használatos wifi megoldásának moduljait láthattuk, utóbbi pedig a Mobileiron, Mobile Device Management megoldását mutatta be.

Zárásként Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő előadása következett, az aktuális biztonsági kockázatokról, veszélyekről világszerte és hazánkban, méltó zárásaként a konferenciának.
A nap valamennyi előadása tükrözte az IT- és fizikai biztonság összehangolására vonatkozó egyre sürgetőbb szükségletet. Ez láthatóan ma már megkerülhetetlen egy összetett védekezési stratégia kialakításához.

forrás: Aspectis

Komplex alkalmazási lehetőségek

kapcsolódó cikkek:

Biz2 Total Security Conference részletes programja

2015. Frontvonalban az IT biztonság!

Fókuszban a szervertermek védelme

MBF konf. elocsarnok

Impressziók az MBF V. kecskeméti konferenciájáról. Cél a biztonsági kockázatok megelőzése, irány, a tudatos tervezés!

Forrásban a biztonságvédelmi közélet. Talán egy hete sincs, hogy a Biztonságpiac Konferencia eseményeiről megjelentettük második cikkünket és már a Magyar Biztonsági Fórum (MBF) éves nagyrendezvényéről van lehetőségünk beszámolni. A színhely a kecskeméti Sheraton Hotel igazán exkluzív környezete, a 200 fős létszám pedig még a jelentősebb hazai szakmai rendezvényekhez viszonyítva is kiemelkedő, de okkal. Kísérletet teszünk az okok feltárására.

Az MBF-ről  elmondhatjuk, hogy öt éves koncepciózus munkát követően mára a szakma legszélesebb érdeklődését, szimpátiáját kiváltó társadalmi szervezetévé fejlődött. Ez nyilván azzal függ össze, hogy már az alapítása pillanatától olyan módon építette fel tevékenységét, hogy a jelenlétét ne önmagába csak egy – egy éves rendezvény keretében reprezentálja, hanem tudatosan kereste, kísérletezte és alkalmazta azokat formákat és módszereket, amellyel segíteni tudja a biztonságvédelmi szakma munkáját, fejlődését. Azaz folyamatosan jelen van a szakmai közéletben. Rendszeresen rendeznek szemináriumokat, végeznek tanácsadást is.  Itt külön kell megemlíteni talán leginkább kreatívnak (egyúttal legnépszerűbbnek) tekinthető kezdeményezésüket, ami „ Egy nap a biztonságért” név alatt fut és aminek a lényege: felkérés alapján, adott cégek biztonsági működése egészét világítják át. További céljuk a fiatalság „beemelése” a szakmába, ezért alkalmanként előadásokkal, szemináriumokkal vesznek részt az Óbudai Egyetem szakirányú képzésein is. Ami ezeken felül is igazán tiszteletreméltó: „Igazi Hőseink”  program keretében a szolgálatteljesítés közben elhunyt (és gyakran sajnos nagyon gyorsan feledésbe merülő) rendőrök, tűzoltók neve, személye megismertetése a társadalommal (elmondhatjuk, hogy ilyenkor mindannyiunk nevében cselekednek, rossz lelkiismeretünket nyugtatva).

Hát dióhéjban kb. ennyi, de talán ez is elég magyarázatként az idén már ötödik alkalommal megtartott rendezvény iránt megnyilvánuló kiemelt érdeklődésre. Na és akkor térjünk vissza a konferencia 2015. március 12-13 -i programjára.

Bizonyára nem mondunk újdonságot ha megállapítjuk, hogy erre a rendezvényre is bőven érvényes volt a biztonságot szélesebb kitekintésben megközelítő és tárgyaló szemlélet, amelynek értelmében   a  biztonsági folyamatokat és szükséges intézkedéseket ma már nem lehet kizárólag  a magánbiztonság-biztonságtechnika mátrix hagyományos szemlélet keretében tárgyalni (lásd: a témában előző cikkeink).

A megnyitót tartó Imre Sándor az MBF Elnöke ezt azzal a gondolatkörrel egészítette ki, miszerint meg kell haladni ma már azt a szemléletet, hogy a biztonságvédelmi munka csak az események kezelésében legyen eredményes, legalább ekkora  hangsúlyt kell helyezni a jövőben a prevencióra, a biztonsági kockázatok felmérésére, kezelésére. Ehhez pedig tudatos tervezőmunkára és felkészült szakemberekre van szükség. Itt aztán ő is méltatta az MBF fent említett „ Egy nap a biztonságért” programját.

Tallózva aztán a két nap eseményei között valóban megállapíthatjuk, hogy a fent említett klasszikus biztonságvédelmi témák szinte alig szerepeltek a repertoárban. Viszont csak felsorolásszerűen: többek között volt szó a biztonságtechnikai egyetemi képzésről, nemzetközi biztonságpolitikai kérdésekről, fegyverkereskedelemről, üzleti hírszerzésről, bombariadós helyzetek kezeléséről, a kábítószerek, az internet és az IT eszközök munkahelyi helyzetéről, de még a vállalkozásaink pénzügyeinek biztonságos viteléről is.  Technikai kérdéseket érintve elhangzott előadás a dróntechnikáról, illetve annak adatvédelmi vonatkozásairól, áruvédelmi kérdésekről. A további technikai kínálatot a konferenciaterem előcsarnokában láthattuk reprezentatív felhozatal keretében, ahol a showt egyértelműen a Rotors § Cams standján élőben bemutatott pilóta nélküli légi jármű (közismert nyelvvel szólva drón) vitte el, de kiállítóként vett részt többek között a Canon, az Aspectis, a DSC, a MegaFortris, a hazai fejlesztők és gyártok közül az STP, az Intellio.

Tekintettel sajnos arra, hogy csak az első nap rendezvényein volt módunk részt venni, így  a következőkben ismét a „ a kevesebbről, de többet írni” elvhez tartjuk magunkat.  

Dr Horváth Sándor az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának Dékánja a szakma és a szakirányú egyetemi képzés változatlan egymásra utaltságát hangsúlyozta. Nélkülözhetetlen tartja a gyakorlat naprakészebb integrálásáta képzésekbe, no és persze a  szakma sem nélkülözheti a felkészült, felsőfokú tudással rendelkező szakembereket. Ezért jelezte, hogy eredményesnek tarja az MBF eddigi bekapcsolódását az oktatómunkába de a jövőre nézve még intenzívebb, együttműködést javasolt. E célból lát további lehetőséget az egyetem post graduális futó képzési programjaiba történő bekapcsolódásra hallgatóként, speciális képzési programok közös kidolgozására, az oktatói munkában folyó együttműködés további kiterjesztésére, szponzorációra, de akár lehet együttműködés esetenként K+F kutatási projektek kapcsán is, stb.

„SI VIS PACEM PARA BELLUM” – Ha békét akarsz, készülj a háborúra!

A fenti egyébként rendezvényszlogen adta az apropóját a kitűnő előadó, nagyszerű elme Nógrádi György nyitó előadásának és joggal, mert csak békében képzelhető el, egy ország gyarapodása és nyilván mi is csak egy megnyugtató környezetben tudunk szembesülni a szakma problémáival és tudjuk tervezni a jövőt.

Dr Nógrádi György

Dr Nógrádi György

                
Hát bizony nem kaptunk túl bíztató összképet a világot, Európát és akár a mi közvetlen környezetünket érintő térség biztonságpolitikai helyzetéről. Mi itt Közép-Európában valahogy „burokban élünk” és miután a háborús, forradalmi és terror cselekmények országunkat mindannyiunk szerencséjére immár több mint 55 éve elkerülték ( habár körülöttünk olykor azért csapkodtak a villámok, gondoljunk csak a délszláv háborúra), úgy gondoljuk, hogy ez a mi kis békés világunk, immár örökidőkre „hitbizomány” marad számunkra. A kérdés tehát, ismét a rendezvény szlogenre utalva „Készüljünk e a háborúra?”. Ebben a vonatkozásban legalábbis szűk térségünket érintően azért megnyugtatott minket Nógrádi György, habár jelentős biztonsági kockázatokat azért lát. Ezek közül a  migrációt emelte ki, jelezve azt a lehetőséget, hogy ha Nyugat –Európa (leginkább persze Németország) esetleg szigorítja, vagy lezárja a határait a menekült áradat elöl, akkor az egyenlőre tranzit délszláv, döntően koszovói migráns tömeg akár itt is rekedhet, aminek sok egyéb mellett, vélhetően meglennének a közbiztonsági kockázatai is. Hasonló probléma lehet a Kelet-ukrajnai helyzet esetleges eszkalálódása is, ahol az ekkor várhatóan növekvő számban érkező menekültek között, akár fegyveres csoportokkal is számolni kell. Az iszlám gyökerű terrorizmus hazai megjelenését egyenlőre nem tartja reális veszélynek, még annak ellenére sem, hogy hazánk egy jelképes létszámmal és őrző védő feladattal részt vesz az alakuló iszlám állam ellenes koalícióba (sajnos egészen más a veszélyeztetettség Nyugat-Európában és azon belül is talán most elsősorban Franciaországban, Olaszországban).

No és akkor megnyugodtunk, hogy a dolgunk a következőkben „csak” annyi, hogy a más gyökerű biztonsági ügyeinkben igyekezzünk elmélyedni.

Dróntechnika, mint annak idején a PC forradalom!

(Nem tehetek róla, de nekem a levegőbe duruzsoló drónokról, mindig azÖtödik Elem” című Bruce Willis film jut eszembe, a különböző légtér szinteken röpködő légi taxik, járművek tömegével, de félre a tréfával, mert elképesztően komoly dologról van itt kérem szó!)

Drónok a biztonságtechnikában címmel rendkívül érdekes előadást halhattunk Molnár Zsolt szakértőtől a Rotors § Cams cég ügyvezetőjétől. A dróntechnika térhódításának dinamikáját, léptékét, csak a 70 – es évek PC. forradalmához lehet hasonlítani, mert a kezdeti katonai, rendvédelmi felhasználási területeket messze meghaladva terjed a civil szférában is. Hangsúlyozta, hogy a legpontosabb elnevezés a távolról vezérelt légijármű rendszer, erősen hangsúlyozva itt az emberi kontroll szerepét (lehetőség, szükségszerűség a beavatkozásra). A technikai innovációt a miniatürizáció, illetve a kamera technológia robbanásszerű fejlődése tette lehetővé. Ma a felhasználásnak talán csak a fantázia szabhat korlátokat. Számos ipari – mezőgazdasági – térinformatikai – környezet és katasztrófavédelmi – meteorológiai alkalmazás ismert, de már használják a régészetben, csomagküldő, de még mentést segítő szolgáltatásoknál is stb., nem beszélve  a privát célú gyakran illegális alkalmazásokról, ami persze vastagon veti fel a szabályozás kérdéseit (lásd: később).

20150323 1020400 rs

Felvétel drónról a Mercedes gyárban (forrás: Molnár Zsolt)


A felépítésüket tekintve használnak forgószárnyas , illetve merevszárnyas típusokat. A forgószárnyas változatok stabilak, lassúbb haladásúak és persze hasonlóan a helikopterekhez nem igényelnek le-felszálló pályát. A merev szárnyúak esetében lehetőség van a hosszabb repülési időre, egyben a vezérlésük is egyszerűbb.  A drónok alkalmazása döntően a földközeli légtérben történik (a légtér 150 m magasságig nem ellenőrzött), legnagyobb előnyük a megfigyelt objektumok jobb megközelíthetősége. A hasznos terhük tömény high -tech: HD kamerák akár 4K felbontással is, infra kamerák, fényképezőgépek, egyéb érzékelők.

Elterjedésük hosszabb távon a légitevékenységben is paradigmaváltást fog eredményezni, hiszen alacsony légtérben a jóval kedvezőbb üzemeltetési költségekkel (kis felszálló tömeg), rentábilisabb a hagyományos repülő technikáknál, nem is beszélve arról, hogy itt a hagyományos értelemben vett pilótákról természetesen nem beszélhetünk így alkalmazásuk, kiképzésük költségei sem jelentkeznek (persze felkészült kezelő személyzetre szükség van itt is) .  Lássuk akkor a továbbiakban itt a biztonságtechnika  lehetőségeit. Alkalmazásukat a következő területeken javasolják: nagy kiterjedésű területek járőr ellenőrzése, behatolás ellenőrzés (jelzőrendszeres riasztással), eseti kontroll kapcsán nehezen megközelíthető helyeken, illetve taktikai feladatok pl. rendezvénybiztosítás során. Persze komoly feladat a kezelő személyzet felkészítése, mert az eszközök akár földi, akár – véletlenül oda kerülve – a magasabb légtéri környezetben is súlyos sérüléseket, akár repülőgép katasztrófákat is okozhatnak.

A már említett szabályozás tehát elkerülhetetlen, amely ki kell terjedjen a legális alkalmazás feltételeire, kereteire, az illegális és ártó alkalmazások tiltására, de adatvédelmi kérdésekre is, hiszen vastagon érintheti az állampolgárok privát szféráját. A hazai szabályozás (úgy egyébként a koordinált EU-s is) még várat magára, egyenlőre csak átmeneti intézkedések ismertek.

Kettős felhasználású, engedélyköteles termékek

Bizony úgy gondoljuk, hogy a szakma számára is meglepő előadást tartott Mezey Mariann a Magyar Kereskedelmi engedélyezési Hivatal Hadiipari és Haditechnikai Külkereskedelmi Osztályának vezető tanácsosa, „ Amikor a vállalat a tét” címmel.  Arra hívta fel a figyelmét a fejlesztő gyártó vállalkozásoknak, hogy létezik a termékeknek és anyagoknak az a köre amelyeket kettős felhasználású termékeknek nevez a jogalkotás  és amelyek, miután akár katonai felhasználásra is alkalmazhatóak (a polgári vonatkozáson kívül), ezért engedély kötelesek. Ebbe a körbe tartoznak számtalan termék mellett az általa példaként említett különböző éjjel látó céltávcsövek, az imént szerepelt drónok, vagy pl. a rendvédelmi céllal használt paprika spray, de még a poligráf készülékek is.

éjjelláto céltávcso

Éjjellátó távcső: forgalmazási engedélyköteles (forrás: ejjellato.hu)

Ami leginkább meglepő, hogy nem kevés anyag is tartozik ebbe a körbe pl. a szénszál tartalmú gyártmányok (itt példaként az urándúsítókat, illetve a rakéták belső falait hozta fel példaként). Közel 5000 termék és anyag tartozik ebbe az engedélyköteles körbe, nyilván köztük lehet nem kevés, amit a szakma technikai fejlesztői termék innovációik során használnak. Szükséges tehát a körültekintő tájékozódás, mert a szabályozás kiterjed a fejlesztés, gyártás, értékesítés (kivitel), megsemmisítés teljes folyamatára, szankcionálási hatállyal.

Az értékesítés során ezeknél a termékeknél, a hivatalnak azt is tudnia kell: ki, milyen gyártmányt-szolgáltatást visz, hová, kinek, milyen célból? A kontrollt feltétlenül szükségesnek ítéli – itt egyben a cégek érdeket is védve – hiszen esetenként utólag derülhet ki, hogy itthon egy békés felhasználásra fejlesztett biztonságtechnikai terméket, esetleg külföldön nem különösebben ártalmatlan célokra használnak fel, ez pedig a gyártó cégnek lehet jelentős presztizsveszteség, a következménye akár szalonképtelenség is lehet a piacon, nem is beszélve arról, hogy szabálysértés.

Üzleti hírszerzés, figyelni kell az üzleti környezetet!

Jaszenszky Nándor biztonsági szakértő az üzleti hírszerzés jelentőségéről beszélt ismételten a preventív biztonság, illetve a biztonság széles kitekintésben gondolatköréhez csatlakozva. Legjobban megfogva a mondanivaló lényegét talán célszerű, ha az előadást beharangozó idézettel folytatjuk. „Amint a piac eléri a globális verseny szintjét, a vállalatoknak, csakúgy mint a kormányoknak szükségük lesz hírszerzésre. Azok akik hírszerzést alkalmaznak jobban felkészülnek a döntésekre és a cselekvésre.” (Bob Galvin a Motorola korábbi elnöke.) A szakma számára talán meglepő, de ez is a vállalati biztonságot alkotó jelentős szempont, amit a szakirodalom komplex vállalkozásbiztonságnak nevez. Az előadó ennek a szemléletnek a hazai vállalatvezetés infrastruktúrájába történő bevezetését feltétlen fontosnak tartja.

Szemléletes példákon keresztül mutatta be a hírszerezés jelentőségét hasznát, esetenként bizonyíthatóan a hírszerzés elmulasztásából elszenvedett gazdasági, piaci hátrányokat.  A lényeg:tudatosan és tervszerűen kell figyelni az üzleti környezetet, a konkurencia mozgását, céljait. Hazai példát említve az  Electro World nevezetes budaörsi első áruház nyitására nyilván sokan emlékszünk, ahol a beharangozott olcsó árakkal tömegeket tudtak bevonzani. Az így berobbanó villámgyors piaci térnyerés, ugyanakkor a terület addigi sikeres cégei számára megelőzhető lett volna. Hogy milyen módszerrel, hát persze a hírszerzéssel. Ki jön be a piacra, mikor, hól, milyen termékstruktúrával, vélhetően milyen árakkal? Amennyiben pedig „képbe kerülök” akkor a kritikus napot megelőzően  a saját üzlethálózatomban csinálok egy akciót jelentős árleszállítással és mindjárt kihúztam a probléma méregfogát.  Egy kicsit a világba kitekintve további példaként a Nokia okostelefonos bukását hozta példaként. Emlékszünk arra, hogy négy-öt évvel ezelőtt még a Nokia uralta a mobiltelefonos piacot, csak éppen az azt követő években „belealudtak” az okostelefonok fejlesztésébe, nyilván nem figyelték, elemezték, vagy nem értették a világpiacon zajló fejleményeket és a Samsung kiszorította őket a piacvezető pozícióból olyannyira, hogy napjainkban a cég meg sem tudja közelíteni előzetes piaci helyzetét.

A rendezvényen hagyományaikhoz hűen adták át éves díjaikat.

A civil biztonsági szakmában végzett kiemelkedő munkát elismerő Ungi Ferenc díjat idén Szekér Péter a Mercedes Hungária Kft biztonsági vezetője kapta, valamint posthumus a tavaly elhunyt Tőkés Gábor a Nokia egykori biztonsági vezetője (megindító pillanat volt, amikor a díjat felesége átvette).

A kiemelkedő vagyonőri teljesítményt elismerő  Primus inter pares díjat idén Sinkó Zoltán az Atalian Magyarország vagyonőre vehette át.

kapcsolódó cikkek:

IV. MBF konferencia

Adatvédelmi szakmai konferencia az ELTE-n Adatvédelmi szakmai konferencia az ELTE-n 

Az áruvédelem titkai

Biztonság széles kitekintésben! Pillanatképek a Biztonságpiac 2015 Konferencia és Kiállításról II. rész – Logisztikai és kereskedelmi biztonság

kamion plomba ellenorzes

Biztonság széles kitekintésben! Pillanatképek a Biztonságpiac 2015 Konferencia és Kiállításról II. rész – Logisztikai és kereskedelmi biztonság

A napokban „ Technológiai fejlesztések – Biztonságtechnikai trendek” témakörben megjelent cikkünkben már idéztük a Biztonságpiac Konferencián elhangzottakat. Elmondtuk, hogy az esemény vitathatatlan sikerének az oka nyilván a biztonság problémakörének szélesebb megközelítésben történő áttekintése, ami a biztonságpiac.hu munkafilozófiájának a lényege és ami mára már láthatóan kiváltja a szakma komoly érdeklődését. Ismét csak önkényesen tallózva a rendezvény számos eseménye között, a következőkben a logisztikai és a kereskedelem biztonság témakörét érintjük vázlatosan.

A műfaj itt is pódiumbeszélgetés volt. A résztvevők: Solymár Zoltán Z§Z Kft., Papp Róbert MBF., Őrs Tünde Agis Fire § Security Kft., dr Csikós Gellért OKSZ.

 

A beszélgetés az un. „ Ellátási Lánc ” folyamat bemutatása keretében érintette először a biztonsági kockázatokat. Az ellátási lánc a gyártástól az üzletig követi, szervezi a termék útját.

Az Ellátási Lánc lépcsői

Alapanyag – Gyártás – Raktározás – Szállítás – Üzlet.

A folyamat minden állomásán persze adott a biztonsági kockázat, minden elemében lehet gyenge pont. Haladjunk sorba. Már az alapanyagnál is lehet veszteség, különösen a drága alapanyagoknál, ahol már indulásként is esetenként hiánnyal kerülhetnek raktározásra. Így hát szoros elszámolással kell ellenőrizni, hogy milyen készletek kerülnek be a gyárba A gyártás során pedig a termékből maradhat ki valami, igazolni, ellenőrizni kell tehát, hogy minden alapanyag-komponens belekerült e a technológiai sorba. A késztermék raktározása kapcsán is jelentkezhet hiány, így az oda bekerülő és kikerülő készleteket is igazolni, dokumentálni kell. Megdöbbentő ugyanakkor az, hogy a szakemberek a szállítás kapcsán jelezték a legsúlyosabb kockázatokat, a legtöbb bűncselekményt (lásd: később).

A védekezésnek nincsenek hagyományos módszerei, itt is nemzetközi együttműködés kell, mert szinte ipari módszerekkel működő határokon átnyúló bűnözésről van szó. A gyártók sajnos az ellátási folyamat egészét érintve nem figyelnek kellő tudatossággal a biztonságra, pedig látható, hogy a munkaszervezés – készlet nyilvántartás – ellenőrzés, technikai és humán védelem vonatkozásában is számos teendő van.

Ismert gyakorlat: „ A gyártás addig még mindenképpen rentábilis amíg a termék ára elviseli a lopások által okozott kárt ” No igen, ezt a szemléletet kellene meghaladnunk. Legyen itt egy elképesztő adat: az unióban az ellátási lánc folyamata kapcsán képződő lopáskár éves szinten megközelítőleg 8,2 milliárd euro! Ez forintosítva 2 500 milliárd Ft, azaz a hazai GDP közelítőleg 10%-ának megfelelő nagyságrend.

aktarozas

Lopáskárok, szállítmányozás során

A beszélgetés során külön is kitértek a fent már említett szállítási lopáskárok problémájára.

Ismét a munka folyamatára tekintve. A szállítmányozó az esetek többségében csak bróker tevékenységet végez és leosztja a konkrét szállítást a fuvarozó vállalkozásnak. Itt a gépkocsivezetőre van bízva minden! A kockázati alapesetben csak annyi történik, hogy egyáltalán nincs, vagy csak hiányosan van képben a leplombált szállítmány összetételét illetően, ami természetesen nem segíti azt, hogy kiemeltebb figyelmet fordítson a szállítmány védelmére. Rosszabb eset – és egyáltalán nem ritka – az, amikor maga a gépkocsivezető, illetve a kapcsolódó előre beszervezett cinkosok követik el, a dézsmálásos károkozást.

Az elkövetési módszerek vonatkozásában képeket láthattunk az egyik legelterjedtebb behatolási módszerről, a plombák manipulálásáról. Láthattuk, hogy, pl. egy fém nyesedék a plomba zár részébe történő betolásával milyen egyszerűen és látható sérülés nélkül nyithatóak egyes plomba típusok. Láthattunk aztán egy olyan bravúros felvételt is ahol mozgó Kamiont hátulról megközelítve, menet közben rámoltak ki (vajon ki készíthette a videót?).

kamion plomba ellenorzes

Elhangzott, hogy szinte lehetetlen követni a lopásokhoz használt újabb és újabb technológiákat, módszereket. A fenti összegre gondolva, van bőven miből finanszírozni! Óriási kihívás tehát a biztonságtechnikai fejlesztések kapcsán is lépést tartani ezzel a tempóval. A bűnüldözés – nyomozás során gyakran már önmagában az is kihívás, kideríteni, hogy a szállítmányozási útvonal mely szakaszán és lehetőleg pontosan hol, történt meg a lopás.

Van persze itt is olyan teendő, ami nélkülözhetetlen és csak szervezést és odafigyelést igényel. A döntő: nézzük meg, hogy kinek adjuk oda a fuvart! Legyen pontos dokumentáció a szállítmányról! Ismert már a megbízható fuvarozókat tartalmazó un. „ Fehér Lista” – tessék használni! Fontos továbbá, a szállítmány biztosítási lehetőségek átgondolt igénybevétele, de legalább ennyire fontos az elektronikus járműkövető felügyeleti megoldások szélesebb körű alkalmazása stb.

A vagyonőri felelősség!

Nagyon sok múlik a vagyonőri munka minőségén. Elvárás lenne a gyors áttekintő és intézkedési készség, hiszen a károk felfedezését követően a minél gyorsabb felderítés a cél. Azaz Láss, mindent és cselekedj is promt és helyesen!” Könnyű kimondani, de a mindennapok során nehéz megvalósítani. Kevés az igazán felkészült vagyonőr, van a képzési területen is sok tennivaló. Megfigyelhető tendencia az is hogy, a cégek egyre kevesebb emberrel próbálják megoldani a beléptetés – kiléptetéshez, az őrzés –védelemhez kapcsolódó, egyébként többnyire adminisztrációs munkát is igénylő feladatokat. Gyakori a fáradtság, a túlterhelés, ami persze magában hordozza a több hiba kockázatát. Több mobil technikai eszközre is szükség lenne az eredményesebb munkához. Na és van dolga itt még bőven a jogalkotásnak is. KI intézkedhet, mit tehet, hogyan stb.?

Átfogó gondolkodás és koncepció

Visszatérve immár az ellátási lánchoz, Látható talán, hogy a hatékony védekezéshez átfogó gondolkodás szükséges, melynek keretében adott ügyben, az összes érintett részterület felelőseinek bevonásával egy koncepciót kell kialakítani. Ennek keretében át kell tekinteni a fenyegetettségeket, azt, hogy milyen eszközökkel tulajdonítanak el, általában hol és milyen ütemezésben (napszakban, stb.) és erre kell kialakítani a védekezési stratégiát. (Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a biztosítók a kárrendezési eljárás során igen alaposan keresik a konkrét károkozás helyét és ha kideríthető munkahelyi hanyagság, akkor a felelőst is.) Sajnos az itt kívánatos szemlélet térhódítása egyenlőre itthon még igencsak gyerekcipőben jár.

A röntgenek szerepe

A technikai vonatkozásokban a beszélgetés részletekbe menően nem érintette azt az arzenált (áruvédelmi, video megfigyelő, beléptető, behatolás jelző, külső védelmi rendszerek, távfelügyelt megoldások stb.), amelyek segítik ezeken a területeken is, a hatékony védelmet.

A röntgenek egyre erősödő szerepét viszont hangsúlyozták, mégpedig nyilván azért, mert itt olyan technológiáról van szó, amely az ellátási lánc folyamatának szinte valamennyi állomását érintve tud komoly segítséget adni a vagyonvédelmi munka során. Az itt használt egyre szélesedő eszköztár csak felsorolásszerűen: kézi fémkeresők, fémdetektorkapuk, testszkennerek, csomag vizsgáló és cargo röntgenek, gépjármű és vasúti kocsi átvizsgáló röntgenek. Sűrűn elhangzó érv az, hogy lassan számos területen szinte nélkülözhetetlenek, de nagyon drágák.

csomagrontgen
Ez persze viszonylagos, hiszen idézzük csak fel a fent említett éves összegét az ezen a területen bekövetkező lopáskároknak.

kapcsolódó cikkek:

Biztonság széles kitekintésben! „Pillanatképek” a Biztonságpiac 2015 Konferencia és Kiállításról I. rész

LDSZ szimpózium. 9 téma, 4 óra. Fókuszban az év újdonságai a Kandón

ldsz logo

LDSZ Biztonságtechnikai Szimpózium 2015. március 20. Pécs

Az LDSZ Kft hagyományos éves szimpóziumát 2015. március 20-án pénteken tartja egész napos program keretében Pécsett, a Palatinus Hotelben. Az idei rendezvény öt cég összefogásával jön létre. A rendezők változatlanul számítanak a szakma megkülönböztető figyelmére és szeretettel várják az érdeklődőket.

ldsz meghívóA program letölthető: itt

forrás: ldsz.hu

kapcsolódó cikkek:

LDSZ szimpózium. 9 téma, 4 óra. Fókuszban az év újdonságai a Kandón

CANON biztonsági kamerák Magyarországon 

Biztonsagpiac konferencia terem

Biztonság széles kitekintésben! „Pillanatképek” a Biztonságpiac 2015 Konferencia és Kiállításról I. rész

A konferenciát Idén már második alkalommal rendezte meg a Biztonságpiac.hu, a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ) és a Magyar Rendészettudományi Társaság (MRTT)  az ORFK Teve utcai székházában. Az esemény vitathatatlan sikerének az oka nyilván a biztonság problémakörének szélesebb megközelítésben történő áttekintése,  ami a biztonságpiac.hu munkafilozófiájának a lényege és ami mára már láthatóan kiváltja a szakma komoly érdeklődését egyben hiánypótló jelentőségű.  

Mire is gondolunk itt? A két napos program során szó esett hadiipari, terror elhárítási, nemzetközi biztonságpolitikai, magánbiztonsági, rendvédelmi, bűnmegelőzési, büntetés végrehajtási, tűz és katasztrófavédelmi, biztonságtechnikai, adatvédelmi, kereskedelem- áruvédelem biztonsági kérdésekről stb., hazai és nemzetközi tendenciákról a legszélesebb kitekintésben. Így jutottunk el az Iszlám Állam (IS) biztonsági kockázatainak az elemzésétől, a zárjegy és plombák használata kapcsán felmerülő problémákon keresztül egészen a számítógépeink vírusvédelméig, vagy a drónok használatának adatvédelmi kérdéseiig stb. 

A moderátori közreműködésével történő pódiumbeszélgetéseken a piac neves szolgáltatói, az állami és szakmai társadalmi szervek, valamint kiemelt biztonsági kockázatú felhasználók képviselői vettek részt, elősegítve az egyébként elég szűkös keretekben működő szakmai párbeszéd folyamatát.  Az „ Egy asztalnál az adott témában érintettek köre.”  – elv kitűnően segítette a fontos kérdések megfogalmazását a válaszok több szempontú átgondolását.

A Konferencia  deklarált fő témája  „A hadi- és biztonsági ipar a honvédelem, a rendvédelem és a magánbiztonság szolgálatában.” volt. Mi a fent említett széleskörű kitekintés bemutatására már portálunk profilja okán sem vállalkozhatunk, most inkább a szűkebben vett biztonságtechnikához kapcsolódó témakörökből választottunk kettőt a rendezvény február 26-i programjából. Akkor következzen az első téma.

Technológiai fejlesztések, biztonságtechnikai trendek témakörben Torda Júlia (Bme.hu) moderátori tevékenysége keretében folyt beszélgetés. A résztvevők: Dr Gárdonyi Gergely BSZKI. Otti Csaba Óbudai Egyetem, Kalcsó Attila Aspectis Kft, Móré Attila Szabványügy, Wilhelm Tibor  T-Systems MO. Kft.

Biztonság széles kitekintésben

A felvezetésben elhangzott, hogy az év eleji szörnyű párizsi merénylet nemzetközi hatása az eddigieknél is koncentráltabban irányította rá a hatóságok figyelmét világszerte a terrorcselekmények fenyegető veszélyeire, a bűnmegelőzés, felderítés fontosságára, a feladatok koordinálására és ezekben a folyamatokban a technikai lehetőségek intenzívebb sokrétűbb felhasználására, egyben a biztonságtechnikai alkalmazások növekvő szerepére.

Ezt követően a meghívottak szakterületeik innovációiról, fejlődési tendenciáiról, aktuális kérdéseiről adtak rövid tájékoztatást, majd beszélgetés következett.

Dr Gárdonyi Péter a bűnügyi helyszínelő tevékenységet segítő jelentős innovációként a – egyébként már eddig is nem kevés publicitást kapott – bűnügyi helyszínelő buszokról számolt be. Elmondta, hogy az optikai kutató eszközökkel és talajradarral kiegészített eszköztár, nagy segítséget ad a helyszíni daktiloszkópiai felderítő munka során. Könnyíti a helyszínelő munkát, hogy az optikai eszközökkel a nyomrögzítésekhez szükséges fizikai- kémiai kontaktust meg tudja előzni így egy precíz optikai felderítés, ami egyrészt abban segít, hogy a ténylegesen „nyomgyanús” helyek vizsgálata később alaposabban történhessen meg, egyben remélhető, hogy az előzetes kevesebb fizikai kontaktussal, a fontos nyomok eltűnésének a kockázata is csökken. Az új technika alkalmazási protokollja  még kidolgozás alatt van és persze itt felmerülnek gazdaságossági szempontok is. Azaz alkalmazni csak a feltétlen szükséges problémák megoldására célszerű ezt a működési rezsijében sem olcsó buszos technológiai arzenált.

Otti Csaba. Az Alkalmazott Biometriai Intézet munkája kapcsán elmondta, hogy az azonosítás technológiai trendek kapcsán nő az érdeklődés a humán (és nem tárgy) alapúmegoldások iránt. A piacra egyre több gyártó lép be, aminek eredményeként az általuk elvégzett szakértői munka is felértékelődik, hiszen a kikerülő rendszerek messze nem azonos képességűek, így ezek tesztelése, véleményezése nélkülözhetetlen. További rendszeres feladatként jelentkeznek a rendszerintegrátoroktól kapott megbízások, hiszen a szakmában egyre gyakoribb igény, hogy adott feladatra kell kiépíteni,integrálni – egyébként gyakran különböző gyártóktól származó – technikákat a biztonságos létesítmény üzemeltetést elősegítve (egymással összehangolt formában működő behatolás jelző-  tűzjelző – beléptető-kamera – munkaidő nyilvántartó, nem ritkán intelligens épület rendszerek).

Az intézeti munka filozófiai alapvetése változatlan, lényege, hogy a biztonsági megoldásokat mindig egy koncepció keretein belül kell tárgyalni, ahol pontosan meg kell határozni az elérendő célokat, feltárva a kockázatokat, figyelembe véve az emberi tényezőt, a várható költségeket és prognosztizálható hasznokat. Elmondta, hogy a munkáik közel 80%-a konkrét alkalmazási igény vizsgálatához kidolgozásához kapcsolódik.

Wilhelm Tibor a rendezvény főtámogatójaként szereplő T-Systems képviseletében csatlakozott Otti Csaba gondolataihoz. Cégük a hazai piacvezető  infokommunikációs vállalat, rendszerintegrátorként  jelenik meg a fizikai biztonságtechnikai piacán, mégpedig az ügyfél igények alapján a fejlesztők-gyártók által innovált termékek felkarolásával, és másokkal együttműködve rendszermegoldások szállításával.

Kalcsó Attila. A hazai IP video technológia élharcos cége az Aspectis Kft értékesítési igazgatója, a megfigyelő rendszerek fejlődési tendenciáiról beszélt. Megjelentek az egyre nagyobb felbontásra képes technikák (akár 20-30 MP), a döntő tendencia mégsem a felbontás parttalan növelése, hanem az adott lehetőségek mellett megvalósítandó minél színvonalasabb képalkotás.  Nő az igény a speciális alkalmazási környezetre fejlesztett megoldásokra pl. rossz fényviszonyok mellett, vagy éjjel. Fontos szempontként jelentkező igény a cselekvés felismerés, vagy pl. a pro aktív, illetve utólagos intelligens video elemzés  lehetősége. Ez utóbbi annál is inkább fontos szempont, mert a felügyeleti rendszereknél probléma, hogy az emberek egyre több eszközt kell kezeljenek megosztott figyelemmel, ami persze magába hordozza a gyakoribb hiba kockázatát.

A szigorúan vett biztonsági, rendvédelemi alkalmazásokon túlmutató felhasználásoknak is egyre nagyobb a piaca. Ilyen pl.: a pro aktív közlekedésbiztonság a baleset megelőzés, az üzletvitelt segítő, vagy a munka, illetve termelési folyamat kontrolt segítő megoldások.

Talán a legnagyobb figyelmet keltő, egyben megszívlelendő mondanivalója Móré Attilának a vagyonvédelmi szabványok szakértőjének volt. A szabványok egyre parancsolóbb nélkülözhetetlenségét kitűnő példaként a már fentebb többször említett integrált rendszerek kapcsán mutatta be. Elmondta hogy a közös működésbe vont (gyakran különböző gyártóktól származó) rendszerek összehangolt működése sikeréhez közös technikai nyelven kell„beszéljenek”, hiszen ennek hiányában hogyan is hangolhatóak össze? Meg kell tehát teremteni az összemérhetőség, illetve összeilleszthetőség paramétereit. Ebben segítenek szabványok. Azaz a szabványoknak megfelelő eszközöket kell gyártani, mert csak akkor van lehetőség a zökkenőmentes összehangolt működésre.

A szabványosítás ugyanakkor lassú folyamat, folyamatos egyeztetést és végül adott ügyben közmegegyezést igényel. Elmondta, hogy itthon nem ritkán okoz feloldhatatlan konfliktusokat a MABISZ megfelelősség és egyúttal a hatályos EU-s szabványoknak történő megfelelés problémája. Hangsúlyozta, hogy persze a szabványok kötelezővé tétele nem szerencsés politika, mert nehezítheti a fejlődést. A szabványoktól olykor el lehet és el is kell térni adott probléma megoldása érdekében, ez a mindenkori tervező felelőssége. A rugalmasabb értelmezés érdekében történik a szabvány harmonizáció.  Ennek értelmében az eltérés iránya mindig csak felfelé lehet, mert a szabvány által előírt minimális biztonsági szintet mindig célszerű megtartani.

kapcsolódó cikk:

LDSZ szimpózium. 9 téma, 4 óra. Fókuszban az év újdonságai a Kandón

LDSZ szimpózium

LDSZ szimpózium. 9 téma, 4 óra. Fókuszban az év újdonságai a Kandón

Immáron a 4. volt a sorban az LDSZ Kft. által szervezett szakmai előadás sorozat, melyet hagyományosan az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Budapest, Tavaszmező utcai nagy eladótermében tartottak meg. A helyszínválasztás persze nem véletlen, hiszen az intézmény a biztonságtechnikai mérnök képzés fellegváraként közismert. Az oktatómunkát a legmodernebb technikák ingyenes átadásával, az LDSZ immár évek óta támogatja

A január végi rendezvény az idei év újdonságairól szólt, melyekből idén sem volt hiány. Az érdekes témák: a CANON biztonsági IP kameráinak hazai megjelenése, ezek PC alapú és stand-alone rögzítési lehetőségei, egy új GSM modul, egy új HD video technológia, a Plug&Play IP megoldások, valamint városi térfigyelő rendszerek telepítésének gyakorlati tapasztalatai, mintegy 80 szakmai látogatót vonzottak az ország számos pontjáról. Bemutatásra került egy web technológiát használó, nem projectre gyártott, hanem a szakkereskedelemben forgalmazható, most fejlesztett ügyfélhívó rendszer is. Az utolsó előadás a MegaPixel kamerák értékesítéséhez adott a gyakorlatban kipróbált és bevált tanácsokat.

Megnyitójában az LDSZ Kft. kereskedelmi igazgatója, Szabó László elmondta, hogy az újdonságokat üdítő színfoltként szinte kiállítás szerűen, a gyártók mutatják be működő demo eszközökön.
A következőkben terjedelmi korlátjaink okán, most csak két témát emelünk ki.

Térfigyelő kameratelepítési tapasztalatok

Szatori Tamás, az LDSZ Kft. főmérnöke osztotta meg városi térfigyelő kamerák telepítési tapasztalatait a hallgatósággal.
Video bejátszással mutatta be, hogy az 1,3 MP 18x optikai zoommal bíró speed dome kamerával 103 méter távolságból 6 cm betűmagasság még elolvasható. Természetesen arcfelismerés is lehetséges ekkora távolságból, viszont célszerű 40” képátlós, FULL HD felbontású monitort alkalmazni.
A Power over Ethernet ( POE ) technológiáról is esett szó. A POE segítségével általában olyan hálózatra kapcsolt kamerákat, nehezen hozzáférhető helyen található switcheket látnak el árammal, ahol a külön áramforrás kiépítése nehéz, drága vagy megvalósíthatatlan, illetve az eszközök elérhetősége korlátozott. Viszont ahol dedikált WIFI hálózat kiépítésére kerül sor, ott értelmetlen 2-3 méterre POE-val táplálni a kamerákat. Pont a térfigyelő rendszereknél tipikus, hogy az oszlopokra helyezett kapcsolószekrényektől csak néhány méterre van a kamera, így itt általában értelmetlen a magas felárú POE kamera és POE switch használata.

LDSZ szimpózium
A számos telepítés során összegyűjtött tapasztalatokra építve az előadó felsorolta az előkészítés során elvégzendő feladatokat. Hangsúlyozta, hogy egyeztetni kell a megrendelővel, mit szeretne látni, felismerni, és az hány kamerával oldható meg? Hány napot szeretne rögzíteni, és tájékoztatni kell az ügyfelet, arról is hogy a Vagyonvédelmi törvény alapján egyáltalán hány napot szabad. Ezután ki kell számítani a forgalmazó weboldalán található kalkulátor segítségével, mekkora kapacitású tárolóra van szükség.

Az előadó felhívta a figyelmet, hogy az árajánlat adáskor kalkuláljuk be a Tervdokumentáció elkészítését, amire irányszámokat is megadott.

Az áramszolgáltató oszlophasználat engedélyeztetése akár 2-3 hónap átfutási időt is igényel.  Ezt az önkormányzatoknak kell intéznie, mivel itt ők számítanak a szerződő félnek, de sok időt spórolhatunk, ha az adatlapot mi töltjük ki. Oszloponként kb. 50 e Ft az áramvételi pont kialakítása.

A városi térfigyelő rendszereknél jellemző a vezeték nélküli jelátvitel használata. Itt a szükséges sávszélességet is ki kell számítani, amihez nélkülözhetetlen a hálózati ismeretekkel bíró szakember. Csak ezt követően válasszuk ki a jelátvitelre használt eszközöket.

Ezután döntsünk a kamerákról, és keressük meg azok rögzítésére szolgáló eszközt, a dobozt. Nagyon fontos, hogy ha 100 méternél nagyobb kábelhosszt használunk, milyen minőségű és keresztmetszetű vezetéket telepítünk.

A buktatókra is felhívta a figyelmet az előadó. Jellemző elvárás az ügyfél részéről, hogy 1 db kamerával lehetőleg szinte mindent lássunk, hogy éjjel-nappal legyen mindenki felismerhető, lássunk rendszámot stb. DE EZ NEM MEGOLDHATÓ!

A későbbi problémák elkerülése érdekében érdemes a Megrendelőnek bemutatót tartani arról, hogy az adott kamerával, ténylegesen milyen látószöggel mit fog látni. El kell mondani, hogy rendszám felismerő rendszerhez speciális kamera kell, speciális beállításokkal, az más megfigyelésére nem használható. Széles látószögre állított optikával kicsi az esélye annak, hogy használható rendszám információhoz jutunk még 5 MP esetén is!

Az előadó bemutatta azokat a kipróbált és bevált telepítési segédanyagokat is, melyek nélkülözhetetlenek az éveken át 24 órás üzemben, kültérben történő üzemeltetéshez. A villámvédelem érdekében felhívta a figyelmet a földelhető switch használatának fontosságára, a szünetmentesítésre. Apróságnak tűnik, de ahhoz, hogy mindent elhelyezzünk a kültéri dobozban ( tápok, aljzat, switch, töm szelencék ) és azt előkészítsük a telepítésre, akár 1 óra is szükséges lehet a műhelyben dobozonként, aminek költségeivel célszerű számolni már az ajánlat adáskor.

A pont-pont és pont-multipont vezeték nélküli kapcsolatok kialakításához is adott támpontokat az előadó. Ezzel akár 15 km-es hatótávolság is elérhető videójel továbbítása esetén, de optikai rálátás kell. Fa, lengedező ág, bokor, tereptárgy sem lehet a két eszköz között.

Előadásának végén röviden ismertette a Belügyminisztérium által kiadott ajánlást a Térfigyelő rendszerek vonatkozásában.

Új HD felbontású video technológia

Az új, 2013-ban kifejlesztett, 2014-ben a piacon megjelent AHD technológiát Szerető Csaba mutatta be. A HD felbontás iránti igény és az analóg jeltovábbítás alkalmazhatósága vezette a fejlesztőket az AHD technológia megalkotásához. Ebben a szegmensben fontos a kedvező ár és az igény arra, hogy a régi analóg rendszerek képét úgy korszerűsítsék HD minőségűre, hogy a régi koax kábelezést lehetőleg megtartsák. A telepítő szakembereknek az AHD technológiánál nem szükséges magas szintű hálózati ismeretekkel rendelkezni, ezért új telepítések esetén is érdemes számolni ezzel a technológiával.

A telepítési költségek viszonylagosan alacsonyan tarthatók, hiszen itt elmaradnak a hálózati eszközök (switch, router) költségek.

2014-ben jelent meg a Nextchip félvezetőgyártó cég világszerte a legújabb fejlesztésű DSP (Digital Signal Processing) és ISP (Image Signal Processing) chip-jeivel, amelyek HD 720p (1280×720) felbontással működnek. Az eljárást AHD-nek (Analog HD) nevezték el. Jelen esetben a kamerában alkalmazott ISP, egy analóg vonalon továbbítható speciális digitális jelfolyamba kódolja a képtartalmat.

A DVR-ben működő DSP ezt dolgozza fel. Az előadó elmondta, hogy ezt a jelfolyamot kizárólagosan AHD kompatibilis DVR tudja csak feldolgozni. ( A video tömörítési eljárásként továbbra is H.264 algoritmus szolgál.) A gyártó ígérete szerint áprilisban találkozhatunk majd az AHD FULL HD felbontású kamerákkal, DVR-ekkel. A piacon hozzáférhetőek lesznek azok a mindent kezelő DVR-ek, amelyek képesek az analóg, az IP, és AHD technológiák együttes fogadására és rögzítésére is.

A felbontás – technológia – csatornaszám mátrix a weboldalon az adott terméknél megtalálható.

LDSZ szimpózium

IHD-R1620, 16 csatornás AHD (1MP) és analóg (960H) DVR / IP HVR hibrid / IP NVR rögzítő

Mit is nyújtanak tehát az új AHD eszközök?

 • HD felbontás
 • a HD-SDI-nél lényegesen nagyobb kábelhossz ( 500 fm)
 • az IP-vel szemben nincs késleltetés
 • progresszív scan
 • megtartható a meglévő (koax illetve UTP) kábelezés !
 • számítógépes hálózati ismeretek nem szükségesek a beüzemeléshez

A résztvevők, köztük 6 biztonságtechnikai mérnökhallgató elégedetten távozott az ebéd után, mivel egyetlen délelőttön 9 témában kaptak információt a 2015. üzleti év sikeressé tételéhez.

forrás: ldsz

kapcsolódó cikk:

LDSZ Szimpózium 2015. január 29. Óbudai Egyetem

XI. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia

XI. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia és Továbbképzés, az új OTSZ. jegyében

2015. február 19 én a Budapest, SYMA Rendezvényközpont ad otthont a nagy érdeklődéssel várt rendezvénynek. Az új OTSZ számos vonatkozásában jelentősen változtatja meg a tűzvédelmi építész tervezők munkáját, hiszen életbe lép az épületek kockázati alapú besorolásán alapuló tűzvédelmi tervezés. A Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának szakmai továbbképzése, gyakorlati oldalról kívánja tematikus programja során áttekinteni a teendőket.

2015.március 05.-ével hatályát veszti a korábbi OTSZ, mellyel lezárul egy korszak a hazai tűzvédelem területén és az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelettel kiadott új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ 5.0) életbe lépésével elkezdődik az épületek kockázati alapú besorolásán alapuló tűzvédelmi tervezés.Az új OTSZ felépítésében is eltér a korábbi szabályozástól. A rendeletben találhatóak meg a követelmények, viszont új elem, hogy az OTSZ-hez Tűzvédelmi Műszaki Irányelveket (TvMI) készít el az OKF irányítása alatt működő Tűzvédelmi Műszaki Bizottság, mely irányelvekben a követelményeket kielégítő, megkívánt biztonsági szintnek megfelelő műszaki megoldások és számítási módszerek kerülnek kidolgozásra. A rugalmasabb, megváltozott szemléletmódú új OTSZ egyre szélesebb lehetőséget biztosít a mérnöki módszerek alkalmazására, valamint azok megfelelőség igazolásához történő felhasználására, egyúttal megnöveli a tervezők felelősségét is az alkalmazott műszaki megoldások, a tervezés során meghatározott bemenő adatok megadása, az építési termékek és építmény szerkezetek kiválasztása tekintetében. Vége annak a korszaknak, amikor elég volt kiolvasni a követelmény értékeket a „tervezési” munka során. Ma már elengedhetetlen a jogszabályi előírások hierarchiájának és tartalmának, a fogalmak, szabványi előírások, épületszerkezetek tűzvédelmi szempontból lényeges statikai hierarchiájának, építési termékek és építményszerkezetek teljesítmény jellemzői igazolási módjainak, a mérnöki módszerek és az alkalmazásukhoz szükséges bemenő adatok, stb. ismerete, ahhoz, hogy egy létesítmény esetében a tervező a megfelelő tűzvédelmi teljesítményjellemzővel bíró műszaki megoldást a tervezési folyamat során meghatározza.

Az MMK Tűzvédelmi Tagozata és a szakmai szervezetek a konferencia program összeállítása során arra törekedtek, hogy gyakorlati oldalról, tematikusan felépített előadásokban mutassák be az egyes építményszerkezetek tervezési és kiválasztási elveit, miként kell azokat a teljesítmény orientált tervezésben kiírni, terveken feltüntetni és a megfelelőségük igazolásának milyen lehetséges módjai vannak.

A tervezés és hatósági engedélyeztetés teljes folyamatában érintett kör, így az építész és tűzvédelmi tervezők, szakértők, szakhatóságok (építésügyi, építésfelügyeleti, tűzoltó), számára feltétlen javasolt a részvétel.

forrás: Rockwool Kft.

LDSZ Szimpózium 2015. január 29. Óbudai Egyetem

LDSZ Szimpózium 2015. január 29. Óbudai Egyetem

Az LDSZ Kft idei első Biztonságtechnikai Szimpóziumát 2015. JANUÁR 29.-én tartja Budapesten, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán. Várják az érdeklődő szakmai közönséget.

Az LDSZ Vagyonvédelmi Kft. – mint a CANON, FUJINON, GEOVISION, GRUNDIG, EVERLINK, IDENTIVISION, ROKONET (RISCO), SATALARM, SELCO, WAVESTORE termékek hivatalos magyarországi márkakereskedője és márkaszervize – meghívja Önt budapesti biztonságtechnikai szimpóziumára. Hagyományteremtő céllal szervezzük a rendezvényt. 2011-ben, 2013-ban és 2014-ben nagy sikerrel megtartott szimpózium után idén is szeretnénk bemutatni a biztonságtechnika világának újdonságait. 5 cég összefogásával jön létre az idei szakmai termékbemutató nap.

DÁTUM ÉS HELYSZÍN:

Dátum:    2015. január 29. csütörtök 
Regisztráció: 08.45 – 09.15 
Kezdés:    09.15 
Helyszín:   Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar 
   1084 Budapest, Tavaszmező utca 14. G Épület fszt. Nagyelőadó terem 
Parkolás:   a Tavaszmező u. 13. alatti fizető parkolóban 200Ft/óra

 

 

 

 

 

 

 

REGISZTRÁCIÓ, JELENTKEZÉS:

Részvételi díj: A részvétel DÍJTALAN, de regisztrációhoz kötött.

– – Kérjük, hogy még időben jelezze részvételi szándékát!
– A helyek száma korlátozott (max. 180 fő).
– Helyfoglalás a jelentkezések sorrendjében történik!
Regisztráció, jelentkezés: telemarketing@ldsz.hu

Kérjük, a regisztrációnál az alábbi adatokat adja meg:

– – Cégnév / név.
– – Jelentkezők száma.
– – Telefonszám.
Kérjük, hogy még időben jelezze részvételi szándékát! A helyfoglalás a jelentkezések sorrendjében történik!

A részletes program letöltése

 

 

Európai Kültéri Védelmi Konferencia 2014 október 28-29. Nürnberg

Európai Kültéri Védelmi Konferencia 2014 október 28-29. Nürnberg

Az Umirs Europe Kft és az Umirs Germany GmbH második alkalommal rendezi meg az Európai Kültéri Védelmi Konferenciát Németországban, Nürnbergben október végén. A hagyományteremtő igényű eseményre az idei évben is számos nemzetközi előadó és kiállító érkezik, bemutatva az újdonságaikat, segítve az ezzel a dinamikus fejlődésben lévő területtel foglalkozó szakemberek munkáját.  A rendezvényen magyar előadók is szerepelnek.

Biztonságpolitika és kültéri védelem

A konferencia sajnos igencsak aktuális figyelembe véve a világban zajló olyan eseményeket, amelyek akár a legbrutálisabb módon veszélyeztetnek létesítményeket  és ezáltal emberi életeket. A felismert veszélyre immár a politika is felfigyelt és érzékelhetően felértékeli azokat a törekvéseket, amelyek lehetőleg még idejekorán, kültérben megakadályozzák, nehezítik a létesítmények közvetlen megközelítését.  A téma fontosságára való tekintettel – és biztonságtechnikai rendezvényen nyilván rendhagyó módon – egy biztonságpolitikával foglalkozó szakember helyzetértékelésére is sor kerül.

A cél tehát  a szükségleteknek megfelelő védelmi rendszerek kiépítése kell legyen a katonai létesítményektől a családi házunkig bezárólag.  A konferencia, e megoldások széleskörű bemutatására vállalkozik, ahol az előadók sok esetben egyedi megközelítésben világítanak rá a legkülönfélébb biztonságtechnikai eszközök fontosságára.

A publikum az innovatív elektromos eszközöket fejlesztő cégek bemutatói mellett különböző mechanikai védelmi rendszereket gyártókat is láthat, illetve egy komplex felügyeleti szoftver is bemutatásra kerül majd. Hazánkat előadóként az Umirs Magyarország, illetve a Molaris Kft képviseli.

A 12 előadás mellett a látogatók egy élő demót is megtekinthetnek, melynek során egy pénzfelvevő automatát próbálnak feltörni, tesztelve az ennek megakadályozására kifejlesztett biztonságtechnikai berendezést.

Európai Kültéri Védelmi Konferencia 2014 október 28-29. Nürnberg

A konferencia díszvendége Dr. Günther Beckstein korábbi bajor miniszterelnök, aki október 28-án – a rendezvény német nyelvű napján – a nyitóbeszédet tartja. A rendezvény második napján, október 29-én (melyet a magyar szakmai közönség számára is javasolnak a szervezők) Max Müller olimpiai bajnok, CSU-politikus köszönti a vendégeket.

Időpont:

2014.október 28-29. (kedd-szerda)

Helyszín: Hotel Holiday Inn Nürnberg City Centre, Németország
A magyar szakemberek számára külön busz járat indul 28-án, a szervezők szállást és részleges ellátást biztosító, költségtérítéses csomagokat kínálnak.

Bővebb információ a konferenciáról és az előadásokról a rendezvény hivatalos weboldalán találhatnak az érdeklődők: www.perimeterschutz.de

Az érdeklődők magyar nyelven is tájékoztatást kapnak Madlena Erikától az info@umirs.de e-mail címen és a (1) 280-8397-es telefonszám 116-os mellékén.

Kapcsolódó cikkek:

Radar a kültéri védelemben
A láthatatlan kerítés, avagy kültéri védelem
Objektumok külső gyűrűje védelmének megszervezése

 

Biztonságtechnika & IT Konferencia 2014

Biztonságtechnika & IT Konferencia 2014

A DSC Hungária a Magyar Mérnöki Kamara fővédnökségével szervezi meg a Biztonságtechnika & IT Konferenciát, mely november 13-án, az új Groupama Aréna VIP Gold konferencia terében lesz.

Idén első alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Mérnöki Kamara fővédnökségével a Biztonságtechnika & IT Konferencia, mely a két szakma találkozási pontjának, az IP alapú rendszereknek tervezéséhez, telepítéséhez, rendszerintegrációjához, üzemeltetéséhez ad praktikus, a mindennapi munkába, projektekbe építhető tudást a szakembereknek.

Főbb pontok:

IP biztonsági kamera csúcsmegoldások • Videós analitika
Integrált IP rendszerek • Jogi háttér (biztonság vs személyiségi jogok)
Tippek a tervezéshez és rendszer-integrációhoz •
Költségcsökkentő megoldások

A biztonságtechnikát, annak új termékeit, szoftveres megoldásait és a rendszerek informatikai integrációját számtalan nézőpontból tekintik át a konferencia előadásai.

Az előadások megtekinthetők a konferencia weboldalán >>>

Időpont:

2014.11.13. csütörtök

Helyszín:

Groupama Aréna, VIP Gold Konferencia tér (Budapest, Üllői út 129.)

Jelentkezés, információ:

www.bizt-it.hu

Biztonságtechnika & IT Konferencia 2014

20140425 dsc logoszlogen fekvo nevjegy lead

Meghívó a DSC Hungária őszi szakmai napjára

Tartalmas szakmai előadásokkal, termékbemutatókkal, demóval várja az érdeklődőket a DSC Hungária. A rendezvényen lehetőség nyílik konzultációra a cég rendszermérnökeivel, üzletkötőivel. A résztvevőknek kedvezményes belépő jár a szálloda a mediterrán élményfürdőjébe, melyet pihenésképpen a szakmai nap után tudnak igénybe venni. A szakmai előadásokat követően ajándékokat sorsolnak ki.

A résztvevők megismerkedhetnek a DSC, Dahua, Pelco, Avigilon újdonságokkal, és meghallgathatják a Kantech és tűzjelzős előadásokat.

Helyszín

Aquaticum Debrecen Termál & Wellness Hotel
H-4032 Debrecen, Nagyerdei park 1.
www.aquaticum.hu

Időpont

2014. szeptember 23. 9:00 – 16:00 (Érkezés: 8:00-8:50)
A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, és INGYENES.

Jelentkezés ITT

Szakmai előadások

Avigilon

 • kamerák, DVR-ek
 • szoftverek
 • Control Center
 • Analitika

Előadó: Polonyi Tibor, Tóth Bence

Tűzjelzők

 • Cofem tűzjelzők
 • CO érzékelők

Előadó: Sipos Zoltán

Pelco

 • új kamerák
 • szoftverek és hálózati rögzítők
 • új hálózati encoder széria

Előadó: Kiss Ákos

Dahua CCTV

 • IP kamerák
 • HCVI kamerák
 • NVR-ek
 • szoftverek

Előadó: Tóth Bence, Bruckner Sebestyén

Kantech

 • rendszerstruktúra
 • szoftverek
 • intergárció DSC központokkal

Előadó: Bruckner Sebestyén

DSC

 • okostelefon app
 • indul az őszi akció!őszi akciók
 • újdonságok

Előadó: Polonyi Tibor

Jelentkezés a szakmai napra ITT

Meghívó a DSC Hungária őszi szakmai napjára

kapcsolódó cikkek:

ROGER beléptető rendszerek

8 portos, áramot és adatot egyaránt továbbító switchek

Tenyérnyi Axis kamera optimalizált IR technológiával

 

Lap teteje