A felbontásban nincs határ! 8 MP-s kamerák a PROVISION-ISR kínálatában

Pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, hogy a videomegfigyelő-rendszerek által biztosított kép minősége, ilyen gyors és látványos fejlődének indul. Elég csak az akkori időszak technikai színvonalát képező eszközökkel készített és közzétett felvételek minőségére gondolni. Akkor tényleg egy jó adag szerencse is kellett, hogy a hatóságok ezek segítségével csípjenek valakit fülön.

Azonban ezeken az időkön már régen túlléptünk. Látványos és nagy előrelépésként éltük meg az 1 megapixeles felbontású, ráadásul nem is analóg, hanem IP rendszerek megjelenését. Ma már ezeket is talán megmosolyogjuk, bár véleményem szerint azért ezek mind a mai napig számos helyen nagyon jó szolgálatot tesznek.

A technológia fejlődése ugyanakkor dübörgő ütemű, hiszen napjainkban már nem kevesebbről, mint 8 megapixel felbontással üzemelő, rendszerekről is beszélhetünk a PROVISION-ISR kínálatában.

Forrás: Masco Kft

Forrás: Masco Kft

Kamerák és képességek

8 Megapixel UHD (4K) felbontású képet valósidőben biztosítani képes, Eye-Sight családba tartozó kamerák, népszerű kialakítású házakba építve, képezik a megfigyelőrendszerek alapját.

Az egyik természetesen kültéri IR csőkamera, míg másik vandálbiztos kialakítású dome kamera. Az általuk biztosított szuper minőségű kép mellett közös bennük a H.264 tömörítési mód lehetőségein túllépő és az ilyen nagyfelbontású képeknek a számítógépes hálózatokon történő továbbítását biztosító H.265-ös tömörítési mód alkalmazása, a hálózaton keresztüli tápellátás biztosító PoE és a beépített IR megvilágítást biztosító LED-ek.

A nagy felbontás lehetősége persze kiváló minőségű optikát is szükségessé tesz. Az eszközökbe beépített 3-11mm gyújtótávolságú motoros zoom-os optika – a fókusz automatikus beállításának köszönhetően – színvonalas kiegészítője a kamera remek képalkotó funkciójának. A kamerakínálat csúcsán megtalálható eszközök természetesen számos további hasznos eszközt is a telepítők, illetve felhasználók kezébe adnak. Ilyenek pl. a rendelkezésre álló videoanalitikai funkciók, melyek a mozgásérzékelés mellet számos, jól használható érzékelési lehetőség használatát biztosíthatják.

Rögzítés- megjelenítés

A PROVISION-ISR természetesen ilyen eszközöket is kínál – a legkisebb csatornaszámú (4) egységek kivételével. Ezekben az asztali hálózati képrögzítőkben a már jól ismert OSSIA kezelői felülettel találkozhatunk, mely a rendszerek üzemeltetői számára egyszerűen és rutinszerűen használható felületet adnak. A videomegfigyelő-rendszerek harmadik, és szintén nem elhanyagolható fontosságú eleme a megjelenítésre szolgáló eszköz. Az összes rendelkezésre álló 8 Megapixel felbontás használatát támogató NVR-en a már iparági standard – 1080P felbontású HDMI monitorkimenet is megtalálható, de jó pár közülük akár 4K-s kimenti felbontás használatát is lehetővé teszi számunkra. Amennyiben viszont ténylegesen ki kívánjuk használni a 8 Megapixel felbontás nyújtotta előnyöket, akkor a lánc legvégén is, az UHD felbontás támogatására alkalmas megjelenítő egység használatára lesz szükség.

A PROVISION-ISR termékeinek magyarországi forgalmazójaként a MASCO Kft. kollégái szívesen várják megtisztelő érdeklődésüket és kérdéseiket.

Patak Tamás
Rangidős Műszaki Vezető
Masco Kft

Forrás: Masco Kft

Hozzászólások