OSSIA – Intelligens video keresés és lejátszás

Megdöbbentő az ütem, ahogy napjainkban az intelligens video analitikák terjednek a piacon. Igaz csodálkozni való ezen nemigen van, inkább csodálni való, hiszen egyre több a szimpla videomegfigyelésen túlmutató alkalmazást szolgáló fejlesztés. Nem állunk messze attól, hogy kijelentsük a videó megfigyelés számos területen forradalmi módon tudja majd segíteni a gazdasági és társadalmi célok hatékonyabb elérését.

A manapság elérhető videó analitikai alkalmazások a mozgásérzékeléstől, az arcfelismerésig, a kamera ellen irányuló szabotázs akciók észlelésétől, az emberszámláláson át, a virtuális kerítésvédelemig sokfélék. Egyre növekszik az üzleti intelligencia irányába történő fejlesztések igénye is, például a vásárlói szokások elemzése stb. Elmondható hogy manapság szinte nincs is a piacon olyan számottevő gyártó, amelyik ebben az irányban ne lépne.

Az OSSIA operációs rendszer

Ezen az úton jár a PROVISION-ISR is a DVR / NVR vezérlő legújabb OSSIA operációs rendszerével, amely a jelenleg elérhető leginnovatívabb rendszerek egyike. Az összes fontos tulajdonság vezérlésén keresztül teljes kompatibilitást biztosít a PROVISION-ISR kamerák mindegyikével, egyúttal biztosítja a felhasználók számára a rendszer teljes, ösztönös és egyszerű beállításához és alkalmazásához szükséges eszközt. Az új Ossia kezelőfelületnek köszönhetően mostantól mindenki egyszerűen, előzetes oktatás nélkül alkalmazhatja a saját rendszerét. Az első használat során a varázsló végig vezeti az összes alapbeállításon, ezáltal már néhány kattintás után azonnal igénybe is vehető a készülék. A további konfigurációkat vagy módosításokat az eszköz menüjéből végezhetjük el. A menürendszer úgy lett kialakítva, hogy a kezdő felhasználók is egy pillanat alatt megtalálják az általuk kívánt beállítási lehetőséget. A firmware a legfejlettebb SOC technológián alapul és egy új grafikus felhasználói felülettel (GUI) rendelkezik, amely különösen egyszerűen használható, még az előző verzióhoz képest is.

Forrás: MASCO Kft

Forrás: MASCO Kft

PROVISION-ISR video analitika

A téma persze nem teljes újdonság olvasóink számára, hiszen tavalyi cikkünkben már érintettük a PROVISION-ISR video analitika lehetőségeit, amelyek három éves fejlesztő munka eredményei. Viszont ismétlés a tudás anyja így ha csak felsorolásszerűen tekintsük át ismét vázlatosan a lehetőségeket. Az alábbiakat nevezhetjük a tradicionális funkcióknak, de csak abban az értelemben, hogy a később kicsit részletesebben bemutatásra kerülő funkciókhoz viszonyítva korábbi fejlesztés eredményei.

PROVISION-ISR video analitika tradicionális funkciói

PROVISION-ISR video analitika tradicionális funkciói

Arcfelismerés

A PROVISION-ISR arcfelismerési technológia újabb fejlesztés eredménye, mely az intelligens video analitika és alkalmazás további széleskörű lehetőségeit biztosítja. Itt viszont, miután a megfigyelt személyek, csoportok az esetek nagy részében személyükben is felismerhetők és beazonosíthatók, figyelembe kell venni az európai és hazai adatvédelmi szabályozásokat.

Dinamikus arcérzékelés (kamera oldal – analitikai funkcióval rendelkező IP kamerák)

  • A kamera egyidejűleg 5-10 arc érzékelésére, követésére és értékelésére képes a színhely körülményeitől függően.

Arcfelismerés (NVR oldal – analitikai funkcióval rendelkező rögzítő eszköz)

  • A felismerési ráta max. 98% lehet. Az NVR adatbázisában maximum 10,000 arc tárolható. Az NVR érzékelés estén változatos indítási és válaszreakciókat hajthat végre.
  • Egyetlen ember vagy csoport keresés
  • Felismert személlyel kapcsolatos összes esemény lekérése
  • Új arcok hozzáadása adatbázishoz
  • Adatbázis helyi- vagy távoli, WEB klienssel történő kezelése
  • Egy személy útjának követése időrendben a kapcsolódó videókkal.

Napi, heti, havi vagy negyedéves, illetve tetszőleges időperiódusra vonatkozó statisztikák elkészítése.

Alkalmazások

Kereskedelem

Személyzet felismerése, vevőáramlási elemzés, pontos marketing/vásárlói viselkedés elemzés.

Forrás: MASCO Kft

Forrás: MASCO Kft

Intelligens CCTV alkalmazások

Gyors arckeresés, engedélyezési/blokkolási listák, követési elemzés.

Forrás: MASCO Kft

Forrás: MASCO Kft

Intelligens helyszíni alkalmazások

Beléptetés ellenőrzés, bejelentkezés, üdvözlési szolgáltatás, látogató kezelés – Idegen személy érzékelése.

Forrás: MASCO Kft

Forrás: MASCO Kft

Végül: analitika a gyakorlatban

A Provision-ISR Intelligens Keresés lehetővé teszi a felhasználó számára a videoanalitikai funkcióknak akár már meglévő videofelvételeken történő alkalmazását. Most már egy vonalnak vagy sokszögnek a képen történő megrajzolásával egy, már korábban megtörtént esemény megkeresésére is lehetőség nyílik (mozgás / vonalátlépés / esemény egy adott területre korlátozva). És ez még nem minden? Az „Arcfelismerés” szűrő használatával engedje, hogy a szoftver megtalálja az esemény szereplőjét!

Hagyományos lejátszás
Jobb oldali idősávon a hagyományos 24 órás lejátszás láthatóForrás: MASCO Kft

Jobb oldali idősávon a hagyományos 24 órás lejátszás látható
Forrás: MASCO Kft

Intelligens lejátszás vonalátlépés
Felhasználó rajzolhat egy vonalat a képre. Jobb oldali idősávon látható:  hagyományos, 24 órás lejátszás, mellette az adott időtartamon belül a vonal keresztezésével kapcsolatos események.Forrás: MASCO Kft

Felhasználó rajzolhat egy vonalat a képre. Jobb oldali idősávon látható: hagyományos, 24 órás lejátszás, mellette az adott időtartamon belül a vonal keresztezésével kapcsolatos események.
Forrás: MASCO Kft

Intelligens lejátszás – vonalátlépés + arcfelismerés*

* csak támogatott eszközök

Forrás: MASCO Kft

Forrás: MASCO Kft

A felhasználó, a vonalnak a képen történő megrajzolásával és az arcfelismerési szűrő alkalmazásával, egyszerűen megkeresheti azokat az eseményeket, melyeken a meghatározott személy keresztezte a vonalat. Jobb oldali idősáv a 24 órás hagyományos keresést és mellette az összes, a vonalnak kizárólag a keresett személy általi átlépéshez kapcsolódó eseményeket mutatja.

Provision-ISR – OKOSABB, MINT VALAHA!

Forrás: MASCO KFT

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások