PROVISION-ISR az intelligens videoanalitika útján

A CCTV rendszerek video analitikai funkciói mára már széleskörűen haladják meg önmagában a mozgásérzékelés rögzítési módra épülő (eseménykeresés) elemzési képességeket. Mivel ez a rögzítési mód a képtartalom-változás alapján működik, számos zavaró körülmény (pl. hirtelen fényváltozás, mozgó növények, állatok) befolyásolhatja annak hatékonyságát. Így iparág szerte előtérbe került – a számos további lehetőséget biztosító – intelligens képtartalom elemzés és ma már ezt az utat járja a PROVISION-ISR is.

Forrás: Masco Kft

Forrás: Masco Kft

A PROVISION-ISR utóbbi időben megjelent IP eszközei számos új lehetőséget kínálnak számunkra. Alapvető videoanalitikai, elemzési funkciók között említhetjük a „Tárgyfelügyeletet”, „Vonalátlépés”, „Steril terület” és „Kamera szabotázs” funkciókat.

A „Tárgyfelügyelet” mindjárt két, további elemzési funkciót rejt magában. Ezek a hiányzó- és otthagyott tárgy érzékelés. A két funkció működése elnevezésükből adódóan fordított működési logikát követ. Míg az első esetben a megjelölt tárgyak eltűnése, addig másik esetben a kijelölt területeken történő megjelenése válthat ki eseményt.

Forrás: Masco Kft

Forrás: Masco Kft

„Vonalátlépés” funkció esetén a kamera képén meghúzott, max. 4 virtuális vonal egyik, másik vagy mindkét irányból történő megsértése esetén kapunk jelzést. Ez a funkció azonban nem különbözteti meg emberek és tárgyak mozgását.

„Steril terület” alatt olyan terület kijelölését értjük, mely esetében az előtte történő áthaladást nem, csak az ott történő valamivel hosszabb idejű tartózkodás kerül jelzésre.

A „Kamera szabotázs” funkció szintén többrétű dolgot takar. Ide tartozik a kamera elmozdításának, kitakarásának és az objektív fókusz elállításának detektálása is. Ezek nagyon hasznosak lehetnek, mivel már jó előre leleplezhetik a későbbi nemkívánatos események előkészítését is. Fontos megjegyezni, hogy ez az egyetlen olyan videoanalitikai funkció, mely a többivel egy időben alkalmazható, míg a többi esetén kameránként csak az egyik használatára nyílik lehetőségünk.

Forrás: Masco Kft

Forrás: Masco Kft

Nagyobb tudású IP kamerákban további, un. fejlett videoelemzési lehetőségek is rendelkezésre állnak. Ezek a „Személy érzékelés”, „Emberszámlálás”, „Tömeggyülekezés” és „Arcazonosítás” funkciók.

Nézzük meg röviden, mit takarnak ezek a jól hangzó elnevezések.

A „Személyérzékelés” nagyon hasonló a már fentebb leírt „Steril terület” működési elvéhez néhány apró, de annál lényegesebb eltéréssel. Ez a funkció képes a személyek és egyéb más tárgyak mozgásának megkülönböztetésére, így humán mozgás detektálásra szolgál a kamera teljes látómezeje vonatkozásában.

Az „Emberszámlálás” tulajdonság, a kamera megfelelő felszerelési esetén az egy helyiségbe történő be-, illetve kilépő valamint a bent tartozódó emberek számának nyilvántartására képes. Ez pl. egy kereskedelmi tevékenységet lebonyolító hely esetében rendkívül izgalmas információ lehet. Sőt ezekre a paraméterekre külön-külön küszöbérték beállítása is lehetséges, melyek túllépése jelzés indítását is lehetővé teszi.

Forrás: Masco Kft

Forrás: Masco Kft

Hát igen, a „Tömeggyülekezés” kicsit áthallásos, de talán ne gondoljunk bele oda nem illő dolgokat. Egyszerűn a képen kijelölt területen tartózkodó emberek relatív sűrűségének, vagy más néven „tömegsűrűségnek” az észlelésére alkalmas. Beállított szint túllépése esetén ezzel is jelzést indíthatunk.

Végül az „Arc azonosítás”. Ez már tiszta 21. század, ahol lépten-nyomon a tudtunk nélkül is – rosszabb esetekben – a „nagy testvér” akár észrevétlenül nyomon követi mindennapi tevékenységünket. Na jó, azért ennyire nem súlyos a helyzet, itt nem erről van szó. A kamera mindössze csak a képen látható emberi arcokat ismeri fel anélkül, hogy azokat azonosítaná. Az ezekről készített pillanatképet az NVR számára továbbíthatja, ahol végül annak egy létrehozott adatbázis alapján történő feldolgozása kiértékelése történhet.

Sok mindent lehetne még ezekről a funkciókról, illetve azok alkalmazásával kapcsolatban írni, de egyszerűbb, ha eljön a MASCO Kft. éppen zajló PROVISION-ISR bemutatóinak valamelyik, még hátralévő rendezvényére, ahol ezekkel közelebbről személyesen is megismerkedhet.

Forrás: Masco Kft

Forrás: Masco Kft

Regisztrációja elküldéséhez, kattintson ide!

Forrás: MASCO Kft. Patak Tamás

Kapcsolódó cikkek: