Kamerák munkavédelmi szerepben

„A CCTV rendszer sajnos nem használható arra, hogy az egyes sérüléseket megakadályozzuk, viszont mindazon túl, hogy az utólagos kivizsgálásban segítséget nyújt, megelőző funkciót is ellát.”

Ha napjainkban meghalljuk a CCTV kifejezést, legtöbbünknek a vagyon és az értékek védelme jut eszébe. Ez helyén is van, hiszen hol találkozhatunk legtöbbször kamerákkal? Telephelyek belépési pontjainál, kerítések mentén, áruházakban, tehát minden olyan lényeges területen mely az üzemeltetés és az őrszolgálat munkáját elősegítheti. Ezen felül azonban más célokkal is telepíthetünk videó megfigyelő rendszereket.

Munkahelyi balesetek utólagos elemzése

Az idei évben egy közel 15.000 m2 alapterületű gyártócsarnok üzemeltetőjétől kaptunk megbízást „Munkavédelmi Kamera Rendszer” megnevezésű projekt teljesítésére. Hogy miért ezt a nevet kapta a munka? A kamerák telepítésének célja nem az illetéktelen behatolások kivédése, vagy az eltulajdonítások megelőzése volt, hanem az esetlegesen bekövetkező munkabalesetek utólagos elemzésének lehetősége. Tehát annak felderítése, hogy mi volt az a kritikus pillanat, ami a vészhelyzet vagy baleset bekövetkezésében szerepet játszott, illetve annak megállapítása, hogy emberi mulasztás vagy gépi hiba eredményezte-e ezt a helyzetet.

Forrás: SBT Protect Kft

Forrás: SBT Protect Kft

Telepítési szempontok

A telepítés előtt az üzemeltető megjelölte a létesítmény azon fokozott felügyeletet igénylő pontjait, melyeket a kameráknak folyamatos megfigyelés alatt kell tartania. Ezen pontokat két csoportra lehet bontani: az egyik terület a közlekedési útvonalak (a targoncák és az emberi közlekedés kereszteződései) valamint az emberi és gépi munkavégzési pontok összekapcsolódása. Mindezek alapján 85 db eszköz került telepítésre. A felszerelt kamerák többsége 5 MP-es boxkamera (beltéri kivitelben, házba szerelve) valamint az álmennyezettel és alacsony belmagassággal rendelkező területeken dómkamera, viszont ahol a környezeti adottságok lehetővé tették panoráma kamerák kerültek fel, az egyidőben történő lehető legnagyobb terület, egy eszközzel történő pásztázása érdekében. A kamerák telepítési magasságát a létesítményben elhelyezett gyártógépek pozíciója határozta meg (utólagos mérések alapján kiderült, hogy nincs két olyan kamera, amely azonos magasságba került volna telepítésre).

Műszaki paraméterek, alkalmazott technikák

Hogy a rendszer műszaki paramétereiről is szó essen, egy optikai gerinchálózat alkotja a struktúra alapját, létrehozva ezzel egy saját biztonságtechnikai LAN hálózatot, amelyen keresztül került összeköttetésre a szerver gép és a telepített 7 db rack szekrény (ezek elhelyezésekor az épület geometriáját vettük figyelembe). A boxkamerák a Bosch (DINION IP 5000 MP), a panoráma és dómkamerák az Arecont Vision (AV20185DN – 20 Megapixel Day/Night és AV2115DNv1 + MPL33-12 Varifocal and D4F Flush Mount Indoor Dome) termék palettájából kerültek kiválasztásra. Az eszközök megválasztásánál fontos szempont volt, hogy az érintett területek fényviszonyait lényegében csak mesterséges megvilágítás biztosítja, befolyásolja. A beruházó igénye alapján biztosítanunk kellett, hogy gyengén megvilágított környezetben is megfelelő minőségű felvételek készüljenek.

Forrás: SBT Protect Kft

Forrás: SBT Protect Kft


Forrás: SBT Protect Kft

Forrás: SBT Protect Kft

Tápellátás, rögzítés

A kamerák tápellátását a rack szekrényekbe kihelyezett- a hálózat megfelelő működése érdekében gigabit sávszélességet biztosító- POE switchek (Zyxel GD2210-24HP) biztosítják, a kamerák és switchek közötti kábelszakasz távolságának (maximum 90 m) figyelembe vételével. A rögzítés folyamatos, a felvételek tárolása 12 fps sebességgel történik, amelyek utólagos kezelése, visszajátszása egy felhasználóbarát szoftver segítségével lehetséges. A tárolási igény hozzávetőlegesen 10.000 GB tárhely kapacitást igényel, amelyet a szerver gond nélkül biztosít, lehetőséget adva a rendszer későbbi bővítéséhez. A videó rendszer zavartalan működése érdekében a rendszer központi egységét elhelyezett szünetmentes UPS egységről tápláljuk meg. A szerver géppel szemben egyetlen követelmény állt fenn: biztosítsa a kameraképek folyamatos rögzítését úgy, hogy a rögzített felvételek jellemzői tegyék lehetővé azok későbbi kivizsgálás során történő felhasználását.

Megjelenítés

Kiemelendő, hogy monitoros megjelenítés nem került kialakításra, hiszen a cél nem a munkavállalók tevékenységének felügyelete. Emiatt nincs folyamatos megjelenítés a rendszer mellett, így nehezen észlelhető, ha valamelyik kamera meghibásodik. Olyan menedzsment szoftvert kellett telepítenünk mely képes több gyártótól származó és eltérű működési elvű kamerákat egy felületen belül kezelni (Milestone Xprotect Professional+), és mely a fenti problémát is kezelni tudja. Így egy a rendszerben bekövetkező hiba esetén (pl. egy kamera kiesése esetén) üzenetet küld az előre beállított email címre.

A munkavédelmi kamerarendszer az adatvédelmi törvényben foglaltak betartásával és a telepítést megelőzően a helyi üzemi tanács egyetértésével és hozzájárulásával került kialakításra. Az időszakos munkavédelmi oktatások ráirányították a figyelmet arra, hogy a rendszeren keresztül készített felvételek tanulmányozásával megismerhetők a telephely azon pontjai és munkavégzési fázisai, melyek a balesetek kialakulásához vezetnek.

Elősegíti a megelőzést

A rendszer sajnos nem használható arra, hogy az egyes sérüléseket megakadályozzuk, viszont mindazon túl, hogy az utólagos kivizsgálásban segítséget nyújt, megelőző funkciót is ellát. Ezt az utólagos elemzésekből nyert információknak köszönhetjük, amelyek segítik a gócpontok felderítését és a veszélyek pontos megismerését. Továbbá az előbbiekben említett oktatások során lehetővé teszik a célirányos figyelemfelhívást és ismeret átadást.

Forrás: Sufliászky Márió értékesítő mérnök SBT Protect Kft.

Forrás: SBT Protect Kft

Forrás: SBT Protect Kft