Netavis sMart Data Warehouse 4.0 – Az okos adathalász

A videó menedzsment rendszerek és az analitikai megoldások hatalmas mennyiségű adatot képesek „termelni”. A kérdés az, hogy hogyan tudjuk ezeket az adatokat láthatóvá és használhatóvá tenni?

A Netavis sMart Data Warehouse-t éppen azért fejlesztették ki, hogy válaszolni tudjon az olyan kérdésekre, mint például:

  • Ki fért hozzá a CCTV rendszer archívumához? (Ez a GDPR fényében különösen kritikus kérdés)
  • Hány ember vett részt a múlt heti eseményen?
  • Milyen gyakran fordul elő, hogy 5 embernél több várakozik a kasszánál álló sorban?
  • Mely időszakokban volt a legtelítettebb a parkoló?
  • stb…
Forrás: Aspectis Kft

Forrás: Aspectis Kft

Az adat az új „olaj”

A legújabb – 4.0-ás verziójú – Warehouse-t egy bécsi Netavis rendezvényen mutatták be, melynek mottóját: „A tudás hatalom” Francis Bacon-tól „kölcsönözték”. Ez a kifejezés napjainkban – amikor a video technológia fejlesztéseinek fókuszában olyan kifejezések hangzanak el leggyakrabban, mint a digitalizáció, big data, vagy deep learning – különösen aktuális és jól kifejezi azt, hogy mi az üzleti élet legnagyobb hajtóereje. Az adat az új „olaj”. A Netavis ennek kiaknázásához nyújt hathatós segítséget.

Egy másik klasszikus kifejezés helyett viszont – miszerint „A nagy hal megeszi a kis halat” – egy újat kell megtanulnunk, mégpedig a „Gyors hal megeszi a lassút”. Ennek számtalan példáját láthattuk az elmúlt években, elég csak olyan cégekre gondolni, mint a Google, Amazon, vagy akár a Facebook. Ezek a cégek jelenleg a világ legnagyobbjai közé tartoznak és piaci értékük folyamatosan növekszik, miközben csak az utóbbi két évtizedben jöttek létre. Ebben a világban a valós térben működő üzletek már nem csak egymással, hanem az on-line üzletekkel is éles versenyben állnak.

A Netavis olyan megoldásokat kínál az üzletláncoknak, vagy akár kisebb üzleteknek is, amelyek segítik őket abban, hogy felvegyék a versenyt on-line megoldásokkal vetélytársaikkal. Vásárló számlálás, kor- és nem meghatározás, vásárlói szokások elemzése, konverziós ráta meghatározása, csak néhány azok közül az alkalmazások közül, melyeket a Netavis sMart Data Warehouse megoldása kínál a felhasználóknak. A szoftver arra is képes, hogy különböző adatforrásokból származó elemzéseket egy közös web-es felületbe integrálja.

Forrás: Aspectis Kft

Forrás: Aspectis Kft

Melyek a Netavis megoldásának előnyei?

  • Több adatforrásból érkezhetnek az adatok
  • A nem integrált adatforrások számára nyílt illesztő felületet biztosít, így sokféle szenzor illeszthető
  • Az adatok web-es felületen – dashboard – megjeleníthetők, a felhasználó szabadon konfigurálhatja
  • Automatikus report-ok generálhatók pdf formátumban és küldhetők ki e-mail-ben
  • Szolgáltatásként is igénybe vehető

A rendezvényen a Netavis szakemberei bemutatták a Warehouse legújabb változatát a 4.0-át, amely igazi újdonságot is tartalmaz.

Újdonság: Netavis sMart Data Warehouse 4.0

A legújabb fejlesztés lényege, hogy nem csak üzleti adatok elemzésére használható ezentúl a Warehouse, hanem VMS rendszerek eseménykezelőit is elemezhetjük a segítségével. Miért hasznos ez a számunkra? A VMS rendszerek eseménykezelői általában nehezen áttekinthető formában jelenítik meg azt, hogy mi történt a rendszerben. A Warehouse ezzel szemben az üzleti adatokhoz hasonlóan, grafikus formában mutatja meg az adatokat, amelyek így sokkal könnyebben értelmezhetők. Például, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy az archívumhoz az utóbbi 3 napban ki fért hozzá, a Warehouse segítségével néhány kattintással a képernyőnkre varázsolhatunk egy olyan grafikont, amelyen azonnal látható az, amire kíváncsiak vagyunk. Ez a szolgáltatás nagy segítséget jelenthet a GDPR követelményeinek való megfeleléshez is.

A Warehouse kezelőfelülete okostelefonon is elérhető, így a bennünket érdeklő adatokhoz bármikor hozzáférhetünk.

Laczkó Gábor
Aspectis Kft.

netavis-logo

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások