Az Axis piacra dobta első sztereografikus panoráma kameráját

2018 áprilisában az Axis piacra dobott két új fisheye panoráma kamerát, melyek közül az egyiket sztereografikus lencsével szerelték fel. A sztereografikus lencse alkalmazása gyakorlati szempontból azt eredményezi, hogy a panoráma kép szélein is éles marad a kép, valamint a torzítás is kisebb, mint a hagyományos fisheye lencséknél.

Így a kamerától távolabb lévő széleken is értékelhető lesz a kép, ami különösen a plafonra szerelt, lefelé néző kamerák esetében fontos, hiszen sok esetben éppen ezeken a területeken történik a megfigyelő szempontjából érdekes esemény.

Új Axis Fisheye modellek

A két új modell, az M3057-PLVE, illetve az M3058-PLVE típusjelzésű kamerák. Mindkét kamera fix dóm, kültéri, vandálbiztos kivitelű és el vannak látva az Axis’ Zipstream tömörítő technológiájával. A fő különbség a felbontásban, illetve a 3058-as kameránál alkalmazott sztereografikus lencsében van.

  • M3057-PLVE: 4MP (2048×2048) — 6MP szenzorból kivágva
  • M3058-PLVE: 8.3MP (2880×2880) —12MP szenzorból kivágva
Forrás: Aspectis Kft

Forrás: Aspectis Kft

Élenjáró Axis technológiák most már a fisheye kamerákban is

A legfigyelemreméltóbb változás az Axis előző halszem optikás modelljeihez képest, hogy ezeket a kamerákat ellátták az alábbi funkciókkal:

  • Lightfinder: Mindkét modell tartalmazza az Axis Lightfinder technológiáját, amely lehetővé teszi, hogy gyenge fényviszonyok mellett is értékelhető képet adjon a kamera. Ez az előző fisheye kamerákból hiányzott, aminek következtében azok fényérzékenysége gyenge volt.
  • Integrált infra vető: Ezek a kamerák beépített infra megvilágítókat tartalmaznak, melyek hatótávolsága kb. 15m. Így sötétben is látnak, amíg a régi modellek csak színes módban tudtak működni megfelelő megvilágítás mellett.
  • Optimalizált IR: Az integrált infra megvilágítók gyakori problémája, hogy a kamerához közeli objektumok túlexponáltak. Az Axis optimalizált IR megoldása (OptimizedIR) ezt a problémát orvosolja.
  • Valódi WDR: Mindkét modell el van látva az Axis’ Forensic WDR technológiájával, amely mozgó objektumoknál és nagy felbontású kameráknál jelent előnyt a hagyományos WDR technológiákkal szemben, melyeket a régebbi modellekben alkalmaztak.

Összefoglalás

Az Axis – különösen az M3058-LPVE modellel – szintet lépett a fisheye panoráma kamerák körében, hiszen az erőteljes funkciók a sztereografikus optikával ötvözve olyan képminőséget eredményeznek, amelyek eddig nem voltak jellemzőek erre a kategóriára.

Forrás: Aspectis Kft.

További információk: www.aspectis.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások