Fedélzeti rendszám felismerés – előre mutató fejlesztés!

A kamera gyártók egyre erősebb hardverrel vértezik fel kameráikat, melyre egyik oldalról a nagy felbontású jó minőségű képek előállítása miatt van szükség, más oldalról viszont egyre összetettebb alkalmazások költöznek a kamerákba amelyek ennek megfelelően szeretik „kóstolgatni” az erőforrásokat.

Jellemző még erre a területre, hogy független gyártók, fejlesztők fognak össze és hoznak létre közös termékeket. Erre szép példák az Axis és az FF Group koprodukciójában megalkotott rendszámfelismerő kamerák. A korábbi fejlesztések elsősorban a fizetős, vagy magán parkolókban használt eszközökre koncentráltak, azonban az újabbak „kimerészkednek” a városok útjaira, autópályák, közutak mellé és olyan képességekkel vannak felvértezve, amelyeket korábban csak a központi szervereken futó rendszámfelismerőktől láttunk.

Az FF Group TRAFFIC CaMMRa néven jött ki az alkalmazással. A rendszámfelismerés oldaláról fontos jellemző, hogy nagy sebesség mellett is képes azonosítani a rendszámokat. Az adatlapon 160km/h sebesség szerepel, ami mellett a felismerési pontosság 95% feletti. Egy kamerával akár 2 sáv is lefedhető. A rendszám felvétel folyamból természetesen meghatározható az ország és a haladási irány is. Ami igazán újdonságot jelent, hogy a CaMMRa alkalmazás képes a jármű színét, típusát, azon belül bizonyos határokon figyelembevételével a modellt is meghatározni.. A megoldás a járművek kategóriákba sorolására is képes. A jelenlegi verzió 6 jármű kategóriát tud megkülönböztetni. Az alkalmazás egyszerűen telepíthető az ajánlott AXIS kamerákra, melyek a P13, P14 Q16 és Q17-es sorozatba tartoznak. Az FF Group tesztjei alapján a legjobb eredményt az AXIS Q1700-LE – rendszámfelismerésre optimalizált – kamerájával lehet elérni. További előnye az alkalmazásnak, hogy képes meta adatokat küldeni a Milestone XProtect VMS-be is, így a kamerák teljes mértékben integrálhatók a video felügyeleti rendszerbe is.

Forrás: Aspectis Kft

Forrás: Aspectis Kft

A CaMMRa számtalan feladatra bevethető. Csak ízelítőül sorolnánk fel néhányat: útdíj fizetés ellenőrzése, jármű számlálás, autópálya monitorozás, lopott járművek keresése, átlag sebesség meghatározása.

További információk a forgalmazótól: Aspectis Kft. www.aspectis.hu

Hozzászólások