Ha magasabb minőségű videó, akkor magasabb bitráta. Vagy mégsem?

Gyakori tévedés, hogy a jobb minőségű videó mindig magasabb bitrátával jár. Nyílván van összefüggés, azonban a valóságban egyéb tényezők is befolyásolják a bitrátát, ezáltal a sávszélesség- és tárhely igényét a videóknak, amelyek miatt gyakran éppen az ellenkezője az igaz, úgymint a rosszabb minőségű kép jár nagyobb bitrátával.

Forrás: Axis

Forrás: Axis

Felesleges mozgás a videón a kamera rezgése miatt? Szemcsés, zajos kép? Ezen kellemetlenségek mind-mind növelik a videó képkockáinak leírásához szükséges információk mennyiségét, amelyeket aztán továbbítani kell a hálózaton, fel kell dolgozni, el kell tárolni, mindezt teljesen feleslegesen, hiszen ezek nem adnak hozzá a videó használhatóságához, sőt rontanak is rajta. Így lehet az, hogy a célzottan a bitráta csökkentésére alkotott technológiákon kívül más technológiák, amelyek alapvetően a videók használhatóságának növelésére születtek, mellékhatásként csökkentik a bitrátát.

Az eredmény jobb minőségű, így használhatóbb videó, amely ráadásul kisebb sávszélességet igényel a hálózaton, a háttértárakon pedig kevesebb területet, amely két irányból megközelítve is rendkívül hasznos: egyrészt, ha kevesebb sávszéllel és tárhellyel is beérik a videofelvételek, akkor nyilván csökkentheti a rendszer költségeit, hiszen egy kevésbé erős rendszer is elég lehet az igények kielégítésére. A másik szempontból viszont az ugyanolyan erősségű rendszer még többre lesz képes: nem akadály a magasabb felbontás és képkocka sebesség, tovább tárolhatók a videók, és a rendszer tartalékai miatt pedig bővítéskor az új eszközök, kamerák nem feltétlenül hozzák magukkal a teljes rendszer és hálózat cseréjét.

Technológiák a képtisztaságért, a bitráta csökkenésével

Az Axis Lightfinder technológia például extrém alacsony fénynél is színes videókat eredményez, fontos, bizonyítékként is felhasználható információkkal. A kevés fénynél való felvétel gyakran magas képzajjal, és így nagyobb bitrátával jár, de mivel a Lightfinder úgy lett tervezve, hogy minimalizálja a képzajt, a videó minősége és használhatósága nő, miközben a bitráta csökken.

Az elektronikus képstabilizáció (EIS) egy másik kiváló példa a kép javítására bitrátacsökkentéssel egybekötve. A magas oszlopokra, forgalmas utak mellé vagy építkezések közelében felszerelt kamerákat mozgathatja a szél, vagy a vibráció, megrezegtetve és elmosódottá téve a képeket, amelyeken aztán nehézkes kivenni, mi történik. A kamera képének folyamatos mozgása nagyobb bitrátával jár. Azonban az EIS technológiával a kamera érzékelt rázkódásának képre való hatása minimálisra csökkenthető, folyamatos, stabil videót eredményezve, így jól látható lesz a kép és lecsökken a bitráta.

Technológiák kimondottan a bitráta redukálására

Mind az Axis, mind a Wisenet kamerák rendelkeznek olyan technológiával, amelyeket a bitráta csökkentésére fejlesztettek. Az előbbinél Axis Zipstream az utóbbinál a WiseStream néven fut a technológia Ezek a tömörítési megoldások a bitrátacsökkentés nagyágyúi, óriási hálózati forgalmat és tárhelyet lehet velük megspórolni, a képminőség bárminemű látható romlása nélkül.

Forrás: Az Axis cikke nyomán.