ASPECTIS SOLUTIONS DAY 2018 Mert a technológia – önmagában – félkarú óriás

Mi változott meg 15 év alatt a biztonságtechnika területén? Halvány túlzással: minden. Körülbelül 15 éve vettek egy mély lélegzetet az IP-alapú biztonságtechnikai megoldások úttörői és helyet csináltak a jövőnek. Egy olyan piaci környezetben (és ez nem csak Magyarországra vonatkozik), mely vastagon kétkedő volt a tekintetben, hogy „tényleg az IP e a jövő”. Minden kétséget kizáróan a 15 éve indult Aspectis Kft. volt az új technológia elsőszámú hazai evangelistája.

(Felmerült annak a lehetősége, hogy az alábbi anyagot két részben hozzuk le, mégis úgy véljük, ahhoz hogy olvasóink áttekintő képet kapjanak az Aspectis kínálaton keresztül, az elképesztően dinamikus fejlődés alatt álló IP alkalmazásokról, egy cikkbe foglaltuk a mondanivalót. Köszönjük előre is a türelmüket és figyelmüket. A szerk.)

Bevezető gondolatok

Mint azt Laczkó Gábor, az Aspectis ügyevezető igazgatója, az Aspectis Solutions Day megnyitóján kiemelte, nem azért lettek sikeresek az IP-alapú biztonságtechnikai megoldások, sem a cége, mert tátott szájjal vártak a sültgalambra. Minden siker mögött teméntelen, következetes, kitartó munka rejlik.

Mára minden megváltozott. Nem csak teret nyert, sőt a biztonságtechnika vezető ágazatává vált „az IP”, de az élet egyre szélesebb területei – és nem csak biztonságtechnikai célzattal – integrálták magukba megoldásait. Talán 2018-ra értünk el egy olyan szintet, ahol nem ártana a piac vezető vállalkozásainak és szakértőinek leülni és újra definiálni néhány fogalmat. A megoldások keresztalkalmazása olyannyira mindennapossá és nagyszámúvá vált, hogy nehéz megmondani, hol kezdődik egy IP-alapú CCTV rendszer és miként transzmutálódik át marketing megoldássá. Mára a technológia eredményeit minden lehető és lehetetlen helyen felhasználják.

2018-ra – Laczkó Gábor meglátása szerint is – 5-6 kiemelt fronton kell helyt állnia a biztonságtechnikának, különösen az IP CCTV alapú megoldásoknak.

Az egyik a BIG DATA „problémakör”. Csak néhány adat, hogy miért jelent ez jelentős kihívást: világszerte kb. +350M (2017-es adat) CCTV kamera üzemel. Egy még figyelemre méltóbb adat, Kínában kb. 176M CCTV kamera üzemel, és az állam tervei szerint ez a szám 450M lesz 2020-ra. Ha ehhez hozzá tesszük a világ többi részén várható rendszerbővüléseket, azt hiszem egyetérthetünk azzal, hogy ez kétség kívül hihetetlenül nagy adathalmaz, amivel valamit kezdeni kell és lehet.

Itt lép be a képbe a mesterséges intelligencia (MI/AI) kérdésköre. Ekkora adatbázist nem lehetséges kizárólag emberi erőforrásra, vagy a már megszokott szoftveres rutinokra építve hatékonyan feldolgozni. Akárha arra gondolunk, hogy egyetlen(!) utcarészleten észrevegye a megfigyelő a keresett személyt, vagy a nem kívánt eseményt; akár a már megtörtént eseményt követően a rögzített adatbázisban gyors és hatékony keresést végezzünk. Ez sziszifuszi munka egy hatékony AI hiányában. Persze, az AI-k már az olyan „alap” funkciók területén is, mint a mozgásérzékelés, segédkezet nyújthatnak. Ha máshol nem, a téves riasztások csökkentése terén. Természetesen, nem állítom, hogy ez a technológia kiforrott lenne, erősen az elején járunk, és senki nem tudja, merre fog valójában fejlődni. Számos kérdőjel és megoldandó nehézség áll a mérnökök előtt.

A GDPR napjaink akut kihívása. A neki való megfelelés számos kérdést vet fel, de most már elkerülhetetlen, hogy az adatkezelők – melyekhez hozzá tartoznak a biztonságtechnikai rendszereket üzemeltetők, ill. szolgáltatók is – végrehajtsák a szükséges, „illeszkedési” teendőket.

Az INTEGRÁCIÓ (így, nagy betűkkel) egy kimeríthetetlen téma. Az IP alap éppen azért volt egy hihetetlenül jó választás 15+ éve, mert egy olyan közös platformot teremtett, mely lehetővé tette az addig elszigetelt alkalmazások, egymásba „oltását”, hatékonyabbá tételét; ezáltal új szolgáltatások/megoldások létrejöttét, az IoT korszak kialakulását.

Az említett IoT korszak előtt is ott volt a kiberbiztonság kérdése, de az IoT éra eljövetelével az események felgyorsultak. Az IP alapú (biztonságtechnikai és azon túli) megoldások olyan platformot képeztek, mely túl vonzó volt ahhoz, hogy ne használják ki az állami és magánszféra „rosszfiúi”. Tekintve, hogy az IoT terjedési lendülete nem hogy csökkent, de turbó fokozatra kapcsolt, a kiberbiztonság kérdésköre is egyre inkább kulcspozícióba kerül.

A CCTV kamerák képalkotói is dinamikus fejlődés periódusait élik. Keveset hallunk róla, mert nem lehet olyan jól kommunikálni, mint a kiberbiztonságot és az AI-t, de 3-4 éve zajlanak csendben az új CMOS generációk fejlesztései és piacra dobása. Két fejlesztési irány van. Az egyik irány főként a felbontás növelésére fókuszál – a 4K már lejárt lemez, cél a 8K! -, a másik a képminőség javítására (globális shutter, megnövelt fényérzékenység és dinamikatartomány, stb.).

Az Aspectis széleskörű portfólión tallózva szembesülhetünk az IP videotechnlógia forradalmával, aminek rövid áttekintését talán indokolja a fenti bevezető. A következőkben akkor beszéljünk a 2018-as Aspectis Solutions Day előadásain elhangzottakról!

Forrás: Aspectis Kft

Forrás: Aspectis Kft

Az előadások

Axis – Fókuszban az alkotó ember!

Pelyák Norbert – a Axis Communications Key Account Managere – mélyreható ismertetővel készült cége jelenlegi státuszáról és az általa kínált termékekről és megoldásokról. Mint az a bemutatójának legelején kiderült, a Canon általi felvásárlás ellenére az alapok változatlanok maradtak. Az Axis elsődleges küldetésének tekinti, hogy lehetőséget biztosítson partnereinek hatékony és „okos” biztonságtechnikai megoldások megalkotására.

Az Axisról néhány, csontszáraz adat: 50 országban, 2865 munkatárssal és 90 000 üzleti partnerrel rendelkezik (megtartva szigorú értékesítési csatorna rendszerét). 2017-ben a cég árbevétele meghaladta az 1Mrd USD-t, ami 27%-os növekedést jelent 2016-hoz képest. Mindezt úgy, hogy továbbra sem kíván beszállni a piacot jellemző árversenybe, inkább a TCO-ra (birtoklás költségei) helyezi a hangsúlyt. Az Axis globális piacvezető IP CCTV és CCTV kamera (és videokódoló) kategóriában egyaránt. Árbevételének 18%-át költötte kutatás-fejlesztésre tavaly; a cégre jellemző módon tovább kutatja az IP univerzum azon területeit, melyet (nyereségesen és hatékonyan) be tud vonni portfoliójába; illetve, a meglévő kínálatához milyen új, hatékonyságnövelő funkciókat kínál. Az előadó határozottan kiemelte a kiberbiztonság témakörét.

Talán kevésbé ismert a nagyközönség előtt, hogy az Axis Camera Manager szoftvert felváltotta az Axis Device Manager (ADM), tekintve, hogy a cég portfoliója már túlmutat az IP CCTV megoldásokon. Az ADM-et kiegészítették számos, kiberbiztonságot érintő funkcióval. Saját felmérésük szerint, egy 200 eszközből álló rendszer beállítása (konfiguráció, firmware frissítés, kibervédelmi beállítások, stb.) mintegy 130 munkaórát igényelne a hagyományos webes felületen; ezzel szemben az ADM-mel mindössze 35 percet. A szoftver hamarosan képes lesz bélyegképek megjelenítésére az Axis Zipstream technológiájának tömeges beállítására, illetve a rendszer állapotának távoli felügyeletére.

Az LTS firmware struktúra bevezetésével az Axis tovább kívánja növelni termékei stabilitását. Az LTS (Long Term Support) elv szerinti fejlesztés során egy adott firmware verziót csak akkor cserélnek le, ha már az erősen indokolt. Addig csak az adott ciklusban felmerülő kisebb problémákat javítják (fix + patch). Magyarán nincsenek új funkciók, nincs stressz, hogy a frissítés után az eszköz biztosan együttműködik az adott VMS-sel/NVR-rel, csak az esetleges hibák, biztonsági rések tűnnek el. Mindehhez tegyük hozzá, hogy az LTS a nagyok „játékszere” a kisebb gyártók (pláne az OEM alapú márkák) a legtöbb esetben nem rendelkeznek az ehhez szükséges emberi és szakmai erőforrással.

Hanwha – régi, jó emlékek; új és nyitott megoldások

Pavol Matias a Hanwha Techwin képviseletében ismertette a cég video-biztonságtechnikai megoldásait. Annak aki csak az elmúlt 1-2 évben kapcsolódott be a biztonságtechnika világába, talán ismeretlen ez a név. A Hanwha volt, aki néhány éve átvette a Samsung biztonságtechnikai üzletágát és Wisenet néven vitte tovább. Az elmúlt évben 150 új termékkel és egy együttműködésre alapozó, nyitott platformon alapuló fejlesztési együttműködési stratégiával jelentkezett a cég. Ennek keretében sorra jelennek meg új termékei marketing célú üzleti (sor/tömeg/látogató analízis) felhasználás és biometria (arc/nem/kor azonosítás) terén; de a Hanwha lehetőséget biztosít olyan szolgáltatások ráfejlesztésére is, mint a rendszámfelismerés. A Wisenet márka határozottan épít a Samsungnál megszokott kiváló technológiai megoldásokra, magas gyártásminőségre és termékportfolióra, de – mint fentebb említettük – a K+F nem állt le. A cég olyan technológiák „abszorbeálását” (magába olvasztását) tervezi, mint a Mély Idegi Hálózatokon alapuló tartalom-elemzés, AI, IoT, stb. Olyannyira biztosak magukban, hogy termékeikre 5 év garanciát vállalnak (regisztrált partnerek esetén).

Az előadó itt is kiemelte a kiberbiztonságot. Felhívta rá a figyelmet, hogy cégüknél „gyors reagálású” biztonsági csoport működik, az esetleges kiberbiztonságot érintő hibák/vészhelyzetek mielőbbi elhárítása érdekében.

Valami természetesen nem változik, a Wisenet is igyekszik teljeskörű biztonságtechnikai megoldásokkal a piac rendelkezésére állni. Ennek keretében fejlesztik a Wisenet Wave VMS-t mely nem csak a Hanwha Techwin termékeket kezeli, de 100+ egyéb márka megoldásait. is. Matias úr a hallgatóság figyelmébe ajánlotta a cég Smart City és Tömegközlekedési vállalkozások számára fejlesztett megoldásait; és megismertetett minket a cég betűkódhoz kötött családjaival. L – belépőszint, Q – alap kategória, X és Xlite – középkategória, P (ez öleli fel többek közt az AI- képes eszközöket is) és T (robbanásbiztos, hőkamera, PTZ megfigyelő-állomások) csúcskategória.

Milestone Systems – A nyílt platform ereje

A Milestone-t, szerintem senkinek sem kell bemutatni, hiszen az Axis-szal együtt az IP-CCTV egyik sarokköve – nem mellesleg szintén a Canon csoport tagja már egynehány éve. Borislava Kenarova, a cég képviseletében kiemelte, hogy Milestone töretlenül (már 10 éve folyamatosan) a világpiac elsőszámú VMS (video-rendszermenedzsment szoftver) fejlesztője. A VMS piac sokszínűségét jelzi, hogy ez az elsőség kb. 10%-os világpiaci részesedést jelent (az EMEA térségben ez kb. 17%-ot takar). Az IHS Market piacelemző cég szerint a piac 57%-át a legnagyobb márkák uralják és további koncentráció várható. A cég a világ 150+ országában van jelen, 600+ alkalmazottal, 1800+ (külső) megoldásfejlesztő partnerrel, 10 000+ viszonteladóval és integrátorral, 6000+ támogatott kamerával és 150 000+ élő rendszerrel.

Az előadó kiemelte, a nyílt platform lehetőséget biztosít arra, hogy egy „mezítlábas” Milestone XProtect rendszert tökéletesen az ügyfél igényeihez igazítsunk. Minden felhasználói igényt egyetlen cég nem lenne képes kezelni, de a nyílt hozzáállás lehetővé teszi, hogy célirányos fejlesztésekkel (video-analitika, videotámogatású beléptetőrendszerek, professzionális szerver és tárolási, valamint logisztikai megoldások, stb.) bővítsük a rendszert. A nyílt Applikáció Programozási Interfész (API) lehetővé teszi, hogy a hozzáértő személy magát az XProtectet hajlítsa egy adott projekt igényeihez; illetve, hogy a Milestone fejlesztő partnerek saját, a Milestone által ellenőrzött megoldásokat fejlesszenek a rendszerhez. A külső fejlesztések közül érdemes kiemelni a közlekedésirányítást, a tűz- és füstjelzést, pánikérzékelés funkciókat; persze, a lista ennél jóval hosszabb.

Az előadó néhány sikertörténetet is hozott magával, melyből kiemelném a szófiai Safe City projektet. Ennek keretében közel 3000, 9 gyártótól származó kamerát, rendszámfelismerő és beléptető rendszereket kezel a Milestone.

Paxton – Net2 Easy: csak könnyedén!

A 100%-ban magántulajdonban lévő, brit, IP alapú beléptető rendszereket gyártó Paxton képviseletében Nick Lawden ismertette a cég megoldásait. Aki nem ismerné a Paxtont, annak csak röviden, hogy az 1985-ben alapított cég (jelenleg) könnyedén és egyszerűen telepíthető és menedzselhető, IP alapú beléptető megoldásairól ismert. Nem kifejezetten családiházas megoldásokat kínál, inkább a piac középső szegmenseit célozzák termékeikkel. Köszönhetően IP-alapúságának – és a cég fejlesztési irányelveinek – az 1 000 ajtót és 50 000 felhasználót kezelni képes Net2 megoldások számtalan szolgáltatással (VMS, munkaidőnyilvántartó, CCTV, behatolásjelző és tűzjelző rendszerek) és termékkel (pl. biometrikus azonosítók, rendszámazonosító megoldások) együttműködnek. Ha már a VMS-ek szóba kerültek, a fentebb említett Milestone-al gond nélkül együttműködik a Paxton és riasztási eseményeket generálhat, előre meghatározott rutinokat (rögzítés, kamera pozícióra-állás, stb.) indíthat el. Tűzjelző rendszerekhez integrálva alkalmas a vészhelyzeti ajtónyitásra, csak egy példát kiemelve a számtalan lehetőség közül. Talán túlzás volt az előadó azon állítása, hogy a beléptetés bármely biztonságtechnikai rendszer szíve, de kétségtelen tény, hogy egy integrált, jól konfigurált és programozott, „multifunkciós” rendszer mindenképp nagyobb hatékonyságú, mint részei önmagukban.

Irodaházak és esetlegesen kisebb motelek számára lehet érdekes a cég Net2 Paxlock, drótnélküli, elemmel üzemeltethető zárcsaládja.

Nem sokadlagos kérdés a Paxton választásánál, hogy a cég támogató csapata munkanapokon 12 órán át elérhető, termékeire 5 év garanciát és adott esetben projekt támogatást biztosít.

Forrás: Aspectis Kft

Forrás: Aspectis Kft

Netavis – Információ biztosítása hatékonyan és célirányosan a biztonsági rendszeredről és üzletedről

Cristoph Derndorfer, az amúgy magyar alapítású Netavis munkatársa, a GDPR és az üzleti információ jegyében állította össze bemutatóját. Nem véletlenül, hiszen a cég fejlesztési tevékenysége erre összpontosult az elmúlt évben.

Az előadó is kiemelte a már említett, a CCTV rendszerek által generált adatmennyiség nagyságát, és az adatok hatékony, üzleti szempontból is informatív (látogatók száma, sorban állás és parkoló napi terhelésének elemzése, stb.) alkalmazásának szükségességét. Ezt támogatja a NETAVIS sMart Data Warehouse, kiegészülve a GDPR szempontjából lényeges információkkal: ki és mikor fért hozzá a rögzített videotartalomhoz. A sMart Data Warehouse kifejezetten az üzlet/vállalkozás tulajdonosoknak és Managereknek gyakorlatias, könnyen áttekinthető (grafikus módon megjelenített) információkat; akár az okostelefonjukon, vagy exportált (pl. pdf) formátumban a vállalkozásukról, illetve a CCTV rendszerük állapotáról, teljesítményéről. Az iCAT analitikai modulokban olyan megoldásokat is találhatunk, mint a demográfiai látogató szegmentációt (kor/nem) biztosító arcérzékelés, az üzlet/helyiség/terület leglátogatottabb területeit felderítő „hőtérkép”, valamint a rendszámazonosítás. A rendszert sikerrel alkalmazták a Wien Mitte bevásárlóközpontban, ahol 18 (bejáratokat és lépcsőfeljárókat figyelő) IP CCTV kamera képanyagát elemzi az iCAT látogató számlálás céljából, 98%-os pontossággal, melynek eredményéről a menedzsment heti tájékoztatót kap automatikusan, pdf formátumban. A 2017-es Strand Röplabda Világbajnokságon 13 db 3D-s érzékelővel felügyelték a látogatók számát – a túlzsúfoltság elkerülése érdekében – a verseny területén.

Herta – az analitika spanyol nagyágyúja

A Hertáról és termékeiről Laczkó Gábor tartott egy gyors ismertetőt. A spanyol székhelyű, de a világ 50 országában jelen lévő Herta a videotartalom-elemzés terén kétségkívül ott van azon a bizonyos képzeletbeli dobogón. Többször bizonyította független felméréseken, hogy arcfelismerési gyorsasága és pontossága egyedülálló. A gyorsaság hátterében (többek közt) az is szerepet játszik, hogy a rendszer első sorban nem a „vas” processzorát terheli, hanem a GPU-t („videokártya”). A Herta nem alakított ki (horizontálisan) széles portfoliót, hanem kínálatát az „arc”-ra fókuszálja. Ellenben erre felhúzott vertikálisan számos terméket. Megoldásokat kínálnak a tömegközlekedés és szállítás területére, a „biztonságos város” projektekhez, eseménybiztosításhoz, bankok és kereskedelmi egységek számára. A cég BioSurveillance-t kifejezetten arra alkották meg, hogy nagy tömegben ismerjen fel keresett arcokat. A BioFinder már rögzített képanyagban (videó és fotó) kutatja megadott kép alapján a keresett személyt. A BioMarketing kor / nem / etnikum meghatározása alapján segít a kereskedelmi egységek számára vevőik / látogatóik demográfia alapú elemzésében. A moduláris felépítésű BioAcces – a nevéből fakadóan egy beléptető megoldás – másodpercenként 500 000 arccal vetheti össze a „kapu” előtt álló személyt. A rendszerben szereplő személyek belépési/hozzáférési jogai széleskörűen hangolhatók. Természetesen, a rendszer nem arcokat tárol, hanem az arcra jellemző vektorokat és ezeket veti össze az élő képpel azonosításkor; így, amennyiben az arc változott (szakáll, bajusz, szemüveg, stb.) a BioAccess hatékony működését nem zavarja meg.

A 2N – víziója az IP alapú beléptetésről

Natalya Stachová – az Axis tulajdonolta, 240 főt foglalkoztató cseh 2N regionális képviselője – cége (saját fejlesztésükre alapozott) elképzeléseit vázolta hallgatóinak.

Annyit mindenképp érdemes tudni a cégről, hogy szűken fókuszálva a beléptetésre fejlesztik termékeiket, egészen pontosan – és jobb szó híján – a „kaputelefonokra” (intercom).

A világon elsőként dobtak piacra LTE alapú „kaputelefont”. A cég, mellesleg, piacvezető az IP alapú „kaputelefonok” piacán az USA-ban és az EMEA térségben. Természetesen a 2N is erőteljesen ügyelt arra, hogy termékei a telekom cégektől, a beléptető és CCTV megoldásokat gyártókon/fejlesztőkön át az okos-otthonokig számos megoldással kompatibilisek legyenek.

A 2N meglátása szerint, a jövő „totális” integrációé, melynek sarokkövei a nyílt szabványok (pl. az ONVIF C és A). Az okostelefonokban rejlő képeségek (BlueTooth, NFC) és lehetőségek is egyre nagyobb szerepet fognak kapni. Nem utolsó sorban, a biometria egyre szélesebb körű terjedésével, az egyszerűbb és kisebb beléptető rendszerek egyre nagyobb számban fogják pl. az ujjlenyomatolvasókat alkalmazni. A fentieknek megfelelően, a cég választékában együtt szerepelnek a kezelőbillentyűzetes, RFID alapú, ujjlenyomatolvasós és BlueTooth-os beléptető modulok.

Stachová asszony ejtett néhány szót a 2N ACCESS MANAGER-ről, cége rendszermenedzsment megoldásáról. Ez elérhető szoftveres verzióban (.OVA), illetve kisebb rendszerek esetén kínálnak „dobozos” (mini PC-be integrált) verziót. A szoftver természetesen kezeli a gondjaira bízott „kaputelefonokat” és beléptetőegységeket, képes több telephely felügyeletére, illetve látogatók menedzsmentjére. Kiemelte még, hogy a 2N termékfejlesztésének főbb irányelve, hogy a termékek telepítése során a legegyszerűbb IP topológia kialakítása elegendő legyen és a telepítés gyors és egyszerű maradjon.

Ami a jövőt illeti, 2018 végére / 2019 elejére tervezik piacra dobni liftvezérlő megoldásukat, mely a belépőkártya lehúzásával az adott emeletre visz. Ebben az időben jelenik majd meg egy diszkrét ajtókeretre illeszthető beléptető modul is. Kicsit korábban, ez év vége felé várhat az anti-passback funkció megjelenése termékeikben.

Planet- a nagytudású Ethernet hálózatok alapja a biztonságtechnikában (is)

Gedeon Attila (Aspectis Kft.) a tajvani Planet hálózati megoldásairól ejtett néhány szót. A cég kínálata olyannyira szerteágazó, hogy botorság lenne felsorolásába belekezdeni. A lényeg a lényegben, ha valaki stabil hálózati megoldást keres – akár kritikus (pl. extrém hőmérséklet) környezetbe, akkor nem árt, ha a Planet kínálta lehetőségeket is megfontolás tárgyává teszi. Az Ethernet eszközöktől, a WiFi-n át, az üvegszálas megoldásokig majd mindenre kínálnak megoldást. PoE termékeik -feladó/switch/HUB/leválasztó/feladó/bővítő – között hamarosan megtalálhatóak lesznek az új 60/95W szabványt (802.2bt) támogató verziók.

Zárszó

Így visszaolvasva, el sem hisszük, hogy ennyi információ belefért egy szűk napba. Az előadásokat követően még szerzett néhány kellemes (egyben hasznos) pillanatot az Aspectis a résztvevőknek, hiszen fejleszthették autóvezetés-technikájukat a rendezvény helyszínéül szolgáló zsámbéki Driving Camp pályáin; nem mellesleg kipróbálhattak néhány nem mindennapi járművet. Az Aspectis (magától értetődik), ezt is demo-ként fogta fel, és Planet Wifi-s eszközökkel hozta be azon térfigyelő és rendszámolvasó kamerái képét a Camp aulájába – ahol a bemutatott márkák standjai is helyet kaptak. Akik kellően kitartók voltak, megismerhették, hogy a szervező és támogató cégek ajándékait kik vihették haza. Ha még szerencsések is voltak, akkor a megszerzett ismereteken felül egy-egy ajándékkal gazdagabban térhettek haza.

Forrás: Aspectis Kft

Forrás: Aspectis Kft

Hozzászólások