okosszemuveg-bosch-cover

A jövő kényelméért: Okosszemüveg a Boschtól

A jövő okosszemüvegén keresztül mutatja be mindennapjainkat a Bosch. A vállalat saját fejlesztésű Smartglass Light Drive okosszemüveg-rendszere olyan mindennapi helyzetekben jelenthet teljesen új, kényelmes és biztonságos megoldást, mint az autós vagy biciklis navigáció, a bevásárlás vagy a főzés. (tovább…)

Data-security-key-cover

Bosch: A videofelügyelet biztonsága a “végeken” kezdődik

A videofelügyeleti rendszerek komponensei egyaránt kapcsolódnak lokális és globális hálózatokhoz is. Ez számos előnnyel jár, azonban a megfelelő adatbiztonsági intézkedések nélkül a rendszerünk egyben sebezhetővé is válik. A fizikai biztonság mellett az adatbiztonság és adataink védelme is kiemelt fontosságú. (tovább…)

Bosch, Sony együttműködés

Összebútorozik a Bosch és a Sony

A Bosch Security Systems és a Sony Corporation nem régiben szerződést írt alá, melyben jövőbeni – (video-) biztonságtechnika világát érintő – együttműködésüket foglalták keretbe.

(tovább…)

Bosch video alapú integrált megoldások a héjvédelmi és határvédelmi projektekben Forrás: Bosch biztonságtechnika

Bosch video alapú integrált megoldások a héjvédelmi és határvédelmi projektekben

A gyorsan változó biztonsági és védelmi igények kiszolgálásában egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a videós képalkotáson alapuló, élőerős védelmet kiszolgáló megfigyelő rendszerek. Ebből a szempontból a szinte leggyakrabban előkerülő kültéri védelmi igény a héjvédelmi alkalmazások: ipari objektumok és kritikus infrastruktúra elemeinek külső védelmi vonalai, nagy kiterjedésű területek, határvédelmi feladatok ellenőrzése. (tovább…)

Biztonság a raktárakban

Biztonság a raktárakban – Videóval a tűz ellen

A raktár a tűzoltó rémálma lehet. Meglehet, a raktártüzek ritkán eredményeznek komolyabb testi sérülést vagy akár halált okozó baleseteket, a korai tűzérzékelési technológiák hiányosságai és a magas fokú tűzveszély miatt, a tűzoltók gyakran már túl későn érkeznek a helyszínre A videoalapú tűzérzékelési technológiák gyorsabb és pontosabb észlelést ígérnek.

(tovább…)

Szabályok betartatása

Bosch intelligens IP videomegoldások II. rész

A Bosch Security Systems legfontosabb célja,a felhasználó elvárásainak megfelelő intelligens IP videomegoldások fejlesztése. A témával foglalkozó cikkünk második részében az Intelligens követés, Intelligens képtartalom-elemzés, a Dinamikus transzkódolás funkciók és a Video Recording Manager képességek mutatkoznak be.

A Bosch Security Systems munkatársainak véleménye szerint mindenki megérdemli, hogy biztonságos és zavartalan környezetben éljen. Elkötelezettségük a kiváló minőség és a műszaki újítások iránt arra ösztönzi a cég mérnökeit, hogy olyan új termékeket és megoldásokat fejlesszenek ki, amelyek az iparág élvonalába emelik a vállalatot.

Intelligens követés (iTracking)

Kiemelt cél: a megfigyelt elemeket sose lehessen szem elől veszíteni

A kamerás megfigyelésnél általában a mozgó elemek jelentik a megfigyelés lényegi tárgyát. Az intelligens követési funkció (iTracking) előre megszabott riasztási szabályok alapján, vagy egyszerű rákattintással, automatikusan követi a riasztást kiváltó, vagy manuálisan megjelölt mozgó elemeket. Egyetlen, vagy több hivatkozási pont értelmes megkülönböztetésével, az iTracking folyamatos nyomon követést biztosít. A megfigyelni kívánt elem képének optimális rögzítését, a látómező dinamikus beállítása biztosítja. Az iTracking funkcióva az elsődleges cél, hogy sohase veszítsük szem elől a megfigyelni kívánt elemeket.

Intelligens követés

Intelligens követés

Közterületek védelme

Közterületek védelme

Szabályok betartatása

Szabályok betartatása

Intelligens képelemzés (IVA)

Kiemelt cél: a felhasználó szükség szerinti riasztása és a megfelelő adatok gyors visszakeresése

Mindössze 20 perc folyamatos megfigyelést követően, az események több mint 90%-áról le lehet maradni a képernyőn. Az intelligens képtartalom elemzési funkció (IVA) segíti a felhasználót abban, hogy előre megszabott riasztási jelenségek kiváltásakor azonnal riasztja őt. Így lehetővé válik a nem kívánt eseménybe akár beavatkozni is. Összesen akár nyolcféle IVA szabály kombinálásával, egészen bonyolult feladatok is könnyen megoldhatók és a téves riasztások száma minimálisra szorítható.

Az IVA továbbá, a felvett képanyagok kiértékelését és strukturálását a kamerában generált metaadatok hozzáadásával végzi. Másodlagos funkciója így, a lényeges képek gyors kereshetősége, akár több órányi felvett és eltárolt anyagból is. A metaadatok segítségével lehetőség nyílhat megcáfolhatatlan törvényszéki bizonyítékok szolgáltatására, vagy üzleti folyamatok optimalizálására, például az emberek számlálása, vagy az embertömeg sűrűségi adatai alapján. Az IVA funkcióval az elsődleges cél, tehát a felhasználó szükség szerinti riasztása és a megfelelő adatok gyors visszakeresésének támogatása.

Dinamikus átkódolás (Dynamic Transcoding)

Kiemelt cél: az állandó (24/7) távolsági hozzáférés és kameravezérlés

A korlátozott sávszélesség, lehetetlenné teszi a HD képfelvételek folyamatos átjátszását mobil készülékekre. A dinamikus átkódolási funkció (Dynamic Transcoding) viszont, egyszerre nyújt lehetőséget az élőkép folyamatos átjátszására és az azonnali hozzáférésre a HD képekhez, amikor arra szükség van, a rendelkezésre álló sávszélességtől függetlenül. Mivel az ember nem lehet jelen mindig mindenhol, most már lehetőség nyílik arra is, hogy mobil eszköz segítségével bárhonnan bármikor hozzá lehessen férni a kamera kezelőszerveihez, az élőképhez és a HD képekhez. A dinamikus átkódolás lehetővé teszi a megfelelő videó azonnali visszakeresését, több órányi felvett anyagból is. A dinamikus átkódolással az elsődleges cél, a HD képek elérhetőségének biztosítása bárhonnan, bármikor.

Bosch intelligens IP videomegoldások

A VRM funkcióval elsődleges célunk a nagyméretű videoállományok egyszerűbb kezelése alacsonyabb költségráfordítás mellett.

Videorögzítési manegement szoftver (VRM)

Kiemelt cél: a nagymennyiségű képi adatok egyszerű és költséghatékony kezelése

A nagytömegű képfelvételeket nehéz feldolgozni és bonyolult kezelni. A videorögzítési management funkció (VRM) segíti a nagyszámú és nagyméretű felvételek kezelését, miközben fokozza a hatékonyságot és csökkenti a költségeket. A VRM lehetővé teszi, hogy a kamera közvetlenül átjátssza a lényeges videoadatokat a rendelkezésre álló tárolóeszközökre, hálózati szerverek igénybe vétele nélkül. Így csökkenek a költségek, a központi szerver karbantartási igénye, és egy lehetséges egyedi hibapont kiküszöbölésével nő a megbízhatóság is. A VRM lehetővé teszi a megfigyelőrendszer egyszerű kiterjesztését is további kamerák, vagy tárolóeszközök hozzáadásával, ha bővítési igények merülnek fel. A lehető leghatékonyabban használja ki a rendelkezésre álló tárolóhelyet, mivel a VRM automatikusan egyensúlyozza ki a képátjátszásból adódó terhelést a szabad tárolóhelyek között. Így kevesebb redundáns tárolóhelyre van szükség, és könnyebben betarthatók az archiválási idők, a felülírás kockázatának minimalizálása mellett. A VRM funkcióval az elsődleges cél a nagyméretű videoállományok egyszerűbb kezelése, alacsonyabb költségráfordítás mellett.

További információkat a www.boschsecurity.com/hdsecurity/ oldalon talál.

kapcsolódó cikkek:

 

Bosch intelligens IP videomegoldások I. rész

Távoli elérés és kameravezérlés mobileszközökkel a Boschtól 

 

A Bosch új video menedzsment rendszere A Bosch új video menedzsment rendszere  

Bosch új IP video management rendszere

A Bosch új video menedzsment rendszere

Megjelent a BVMS 5.0,  a Bosch új IP video management rendszere

 

A Bosch Video Management System egy egyedülálló IP videomegfigyelési megoldás, amely biztosítja a gördülékeny video-, audio-, és adatkezelést bármely IP hálózaton. A BVMS 5.0 a legjobb video menedzsment rendszer a Bosch egységekhez, kihasználva a Bosch kamerák és felvevő egységek egyedi tulajdonságait. A továbbiakban felsorolás szerűen a  rendszer  képeségei:

 • • 4K UHD kameratámogatás ROI-val
 • • Redundáns és failover rögzítés
 • • ANR 2.0 (Automatic Network Replenishment)
 • • Kombinált hardveres és szoftveres trnaszkódólás az operátor kliens felé
 • • Továbbfejlesztett iOS App
 • • “Capture” és videomegosztás
 • • Élő videokép megosztása mobile eszközökön
 • • ATM/POS adatok videós tartalmakhoz illesztése
 • • Más gyártók illesztése HTTP/JPEG, RTSP-en keresztül

Bővebb információ: Bosch

Forrás: Bosch

Kapcsolódó cikkek:

Új Bosch behatolásjelző. Termék: MAP 5000 IP kommunikátorral

Fókuszban az innovatív biztonság a Boschnál

Bosch AUTODOME IP 7000 HD kamerák: mozgó tárgyak lényeges részleteinek megörökítése 24/7 üzemben

A Bosch tűzjelző és evakuációs megoldásainak bemutatója

A Bosch tűzjelző és evakuációs megoldásainak bemutatója

2014. június 24-én a Bosch Biztonságtechnika tűzjelző és evakuációs megoldásait mutatja be a tervező szakembereknek. A rendezvény előadói Narcis Pica és Laurentiu Ivascu, a Bosch Security Systems tűzjelző és kommunikációs rendszerekért felelős régiós termékmenedzserei lesznek.

A program időpontja és helyszíne:

2014. június 24.
Robert Bosch Kft. Központi Bázis (Budapest, X. kerület, Gyömrői út 104.)

A szakmai nap tervezett napirendje:

09:00 – 09:30 Regisztráció
09:30 – 14:00 Szakmai program

Ízelítő a témákból:    

 • FPA 5000-es sorozatú moduláris tűzjelző központcsalád

Központok hálózatba fűzése

Integrációs lehetőségek a Bosch menedzsment rendszerekbe

 • Bosch perifériák
 • Tűzjelző és vészhangosító rendszerek integrációja

Új IP kommunikációs modul, kapcsolat az FPA5000 tűzjelző és a Preasideo épület- és vészhangosító központ között

A vonatkozó EN 54 szabványoknak megfelelő, evakuációs rendszerbe illeszthető komplett Bosch hangrendszerek elemei

 • A tervezést, és a rendszerspecifikációt támogató eszközök

PaVa specifier szoftver, Fire System Planning Tool

 

Jelentkezés online: itt

 A Bosch tűzjelző és evakuációs megoldásainak bemutatója

Forrás: Bosch Biztonságtechnika

 

Kapcsolódó cikkek:

Tűzvédelem IP-alapon

Tűzjelzőrendszer-tervező szoftver minden, a tervezésben érintett félnek

IP alapon: tűzjelzés és vészhangosítás

A Biztonságtechnika Periódusos Táblája

Hogyan nem szabad beépíteni tűzgátló ajtót

A legújabb londoni felhőkarcoló passzív tűzvédelme

IP 4000 – praktikus megoldás a videofelügyelethez

IP 4000 – praktikus megoldás a videofelügyelethez

A DINION IP 4000 után a Bosch IP 4000 kameracsalád két FLEXIDOME modellel, valamint egy csőkamerával egészült ki, így az IP 4000 sorozat tagjai tökéletes megoldásokat kínálnak bármely üzlet vagy iroda védelmére. A FLEXIDOME modellek kül- és beltéri változatban is kaphatók, beépített IR-megvilágítással vagy anélkül.

A Dinion IP csőkamera ideális kültéri felhasználásra, valamint minden olyan helyszínen, ahol fokozottan fennáll a vandalizmus veszélye, ugyanis IR megvilágításának köszönhetően sokrétűen használható, és robosztus, ellenálló (IK10) háza révén masszívabb, strapabíróbb, mint többi IP 4000-es társa. A kamerasorozat valamennyi tagja HD 720p felbontású képet készít, valamint a Bosch IP kameráinál már megszokott módon intelligens dinamikus zajszűréssel is fel van szerelve (iDNR). Ennek segítségével 50%-kal is csökkenthető a sávszélesség igénye, ezáltal jelentősen kisebb a tárhely szükséglet. A csökkentett sávszélesség egyik nagy előnye, hogy tökéletes képminőség folyamatosan biztosított. A DIVAR IP rögzítési megoldásokkal kombinálva az IP 4000 sorozat tagjaival kiépített videomegfigyelő rendszer tökéletesen testre szabható és skálázható az igényeknek megfelelően.

A kamerasorozat tagjainak részletes leírásai:

FLEXIDOME IP indoor 4000
FLEXIDOME IP outdoor 4000
DINION IP bullet 4000 HD     

Forrás: Bosch Biztonságtechnika

Kapcsolódó cikkek:

A Bosch a kisebb üzlethelyiségek igényeire is megoldást nyújt

A Biztonságtechnika Periódusos Táblája

Bosch IP-kamera választó program

Adattárolási kapacitás kalkulátor a Boschtól

Új HD IP-kamera zord viszonyokra is

Analóg kamerafejlesztés és a Starlight technológia

Dinion 5000 AN

Analóg kamerafejlesztés és a Starlight technológia

A Bosch 2013-as fejlesztései közé tartoznak az új 960H analóg kamerák – amik az analóg technológia következő lépcsőfokát jelentik –, továbbá az éjszakai érzékelés határának maximális kiszélesítésére törekvő Starlight IP-kamerák. 2014-ben kerül piacra az új Starlight típus és a cég vezeték nélküli kamerafejlesztése is.

Alexandru Nataprazu, a Bosch regionális termékmenedzsere arról számolt be, hogy a 960H analóg kamerákkal a cég a következő lépcsőfokra emelte az analóg technológiát. A Bosch 960H analóg kamerái komplett megoldás kínálnak, ugyanis a jelenleg elérhető legmagasabb szintet biztosítják miközben több típusú kamerából és a hozzájuk fejlesztett felvevőből, valamint monitorból állítható össze a teljes megfigyelőrendszert. A 960H kamerák 30%-kal több horizontális pixelt, élesebb és részletgazdagabb képet biztosítanak. A Dinion 5000 AN például speciális kontraszt kompenzációs technológiájának köszönhetően füstben és ködben is problémamentesen alkalmazható. A 960H analóg kameracsalád és kiegészítői tökéletesen illeszkednek a régebbi analóg rendszerekhez is, így lehetővé teszik azok apránként való fejlesztését. Alexandru Nataprazu szerint vélhetően az analóg kamerák utolsó szintjéhez érkezett a technológia.

Dinion 8000 IP Starlight UHD

Dinion 8000 IP Starlight UHD

Az IP-kamerák területén viszonylag nagy újításnak számított a Dinion 7000 IP Starlight, azonban a legújabb Dinion 8000 IP Starlight jelentős változásokat hozott elődeivel szemben, ugyanis a kamera már CPP6-os platformmal és ultra HD felbontással rendelkezik. A Starlight típusok különlegessége, hogy gyenge fényviszonyok között is képesek színes képet biztosítani, illetőleg fekete-fehér képet nyújtanak, mikor más kamerák már nem látnak semmit. Ezt a technológiát fejlesztette tovább Dinion 8000-es kamerasorozatánál a Bosch. A bemutatón Alexandru Nataprazu szemléltette, hogy a Dinion 8000 IP Starlight teljes koromsötétben is láttatja még a mozgást infra használata nélkül, rendkívül gyenge fényviszonyok mellett pedig kivehető képet ad. Szintén újítás a Dinion 8000 IP esetében, hogy a PTZ kamerákhoz hasonlóan lehet használni a közelítés és scroll funkciókat, viszont a Dinion 8000 már úgynevezett 2 virtuális kamera módban is működik. Ennek az alkalmazási módnak a lényege, hogy két külön felhasználó egymástól függetlenül képes pásztázni a kameraképet saját monitorján, egymás munkáját nem zavarják, így paralellel eseményeket is nyomon tudnak követni.

A vezeték nélküli kamerák világa

2014 júliusában kerül piacra a Tinyon IP micro 2000 vezeték nélküli változata. A Tinyon micro 2000 kamerák SD kártyával, iPad és iPhone követési lehetőséggel, valamint loudspeakerrel is rendelkeznek, melynek segítségével a kamera előre felvett üzenetet játszik le a helyszínen vész esetén. További funkcióként beállítható, hogy e-mail vagy SMS értesítést küldjön, amennyiben megpróbálják manuálisan kiiktatni a kamerát. A vezeték nélküli Tinyon IP micro 2000 egy újabb lépés a jövő irányába egy olyan technológia útján, amelynek jelentős fejlődéséhez még rengeteg hálózatfejlesztésre lesz szükség hazai és világviszonylatban egyaránt.

Forrás: Bosch Security Systems

Kapcsolódó cikkek:

Merre tart a biztonságtechnika 2014-ben? 1. rész – videomegfigyelés

Adattárolási kapacitás kalkulátor a Boschtól

Bosch IP-kamera választó program

Új HD IP-kamera zord viszonyokra is

A Flexidome HD VR IP-kamera telepítése – videó 

Adattárolási kapacitás kalkulátor a Boschtól

Adattárolási kapacitás kalkulátor a Boschtól

A Bosch Storage Calculatorral könnyen kiszámolható, mekkora tárhelyre van szükség, és megtudhatjuk mekkora összeg takarítható meg a kamerák, felbontások, frame rate-k és a megfigyelt terület aktivitásának kiválasztása esetén.

A Bosch kamerák iDNR-rel (Dynamic Noise Reduction) vannak felszerelve, amely segítségével a tárolási szükségletek 50%-a megspórolható, csökkentve általa a hálózat terhelését, mivel a kamerák így csupán akkor használnak sávszélességet, mikor arra szükség van, anélkül, hogy a videó minősége romlana.

Bosch Storage Calculator 2.0 – letöltés

Forrás: Bosch Security Systems

Kapcsolódó cikkek:

Bosch IP-kamera választó program
A Bosch a kisebb üzlethelyiségek igényeire is megoldást nyújt
IP-kamerák kis alkalmazásokhoz dobozos és dóm kivitelben

Bosch Flexdome beltéri IP 4000

A Bosch a kisebb üzlethelyiségek igényeire is megoldást nyújt

A Bosch a felhasználói elvárásokat mindig kiemelt figyelemmel kezelte a biztonságtechnika területén is. Ilyen típusú igény a különféle kisebb üzlethelyiségek védelme, amelyre a cég ár/érték arányos, hatékony megoldásokat kínál, például a könnyen telepíthető, beltéri IP 2000-es és 4000-es kamerákat.

Az üzlethelyiségek, ékszerészetek, pékségek védelme esetén, miközben folyamatos nappali és kielégítő mértékű éjszakai megvilágításra van szükség, felmerül a megfigyelőrendszer távoli elérhetőségének igénye is. Az ilyen típusú alkalmazási területekhez az IP 2000-es, valamint a IP 4000-es Bosch kamerák nagyon kedvező ár/érték arányt biztosítanak. Az IP 2000 és 4000 kamerákat egyaránt beltéri megfigyelésre tervezték, telepítésük pedig könnyedén elvégezhető.

Bosch Flexdome beltéri IP 4000

Bosch Flexdome beltéri IP 4000

A kamerák bit rate-jét, a megfigyelt területen jelentkező mozgás mértékétől függően, 50%-kal képes csökkenteni az intelligens Dynamic Noise Reduction (iDNR), így jelentősen leredukálhatóak a tárolási követelmények. Az IP 2000-es, 4000-es kamerák kombinálása a DIVAR IP 2000 rögzítővel lehetővé teszi, hogy bárhonnan, bármikor elérhető és vezérelhető legyen a rendszer a Dynamic Transcoding technológiának köszönhetően, ezen felül pedig igényektől függően összesen 16 IP kamera felvételének rögzítése is lehetővé válik.

DIVAR IP 2000 rögzítő

DIVAR IP 2000 rögzítő

Forrás: Bosch Security Systems

Kapcsolódó cikkek:

Bosch IP-kamera választó program

Új HD IP-kamera zord viszonyokra is

IP-kamerák kis alkalmazásokhoz dobozos és dóm kivitelben

 

Dinion IP 9000 HD kamera

Új HD IP-kamera zord viszonyokra is

Az új Bosch Dinion IP 9000 HD képalkotó rendszer ideális és teljes körű megoldást kínál helyiségek vagy kerítések folyamatos őrzéséhez, akár mostoha időjárási körülmények között, akár gyenge fényviszonyok mellett is.

A Tartalomalapú Képalkotási Technológia biztosítja, hogy a mozgó objektumokról készült felvételeket optimálisan rögzítse a Dinion IP 9000 HD kamera, ugyanakkor a tárhelyköltségek akár 50 százalékkal is kisebbek lesznek.

A beépített elemző funkció: az Intelligent Video Analysis (IVA) lehetővé teszi, hogy a fontos dolgokra fókuszáljon. Sötétség vagy rossz fényviszonyok esetén a kamera beépített infravörös funkciója lehetővé teszi, hogy akár 120 méter távolságig is ellásson. Folyamatosan: heti 7 napon keresztül, napi 24 órán át, akár mobileszközön keresztül is bárhonnan hozzá lehet férni az IP-kamerához, és vezérelni lehet a Dinamikus Transzkódolási (Dynamic Transcoding) technológiának köszönhetően.

A kamera adatlapja

 

Bosch IP-kamera-választó program

Bosch IP-kamera választó program

Elindult a Bosch videotermék-választó oldala, ahol könnyen megtalálható az adott feladatnak legjobban megfelelő IP-kamera.

A Bosch nemrégiben mutatta be új termékválasztó eszközét, amely segítségével könnyen kiválaszthatja, összehasonlíthatja és megtalálhatja a megfelelő hálózati megfigyelő kamerát. A termékválasztó segítségével azonnal áttekinthető a Bosch IP-kamera választéka, és a lehetséges szempontok széles választéka alapján megtalálható a feladatnak legjobban megfelelő eszköz.

 

Egyszerre akár 5 kamera is kiválasztható, majd összehasonlíthatók a különféle jellemzők szerint. Az IP-kamera-választó lehetővé teszi az eredmények mentését PDF formájában későbbi felhasználás céljából, és segítségével megalkotható saját kívánságlista is.

http://www.videoselector.boschsecurity.com/

Bosch 5000-es sorozatú moduláris tűzjelző panel és Praesideo épület- és vészhangosítási rendszer

IP alapon: tűzjelzés és vészhangosítás

Tűz esetén az épület adott részének vagy egészének biztonságos kiürítése a legfontosabb szempont. A Bosch 5000-es sorozatú moduláris tűzjelző panel legújabb változata mostantól egy IP-kommunikációs felülettel bővült, rugalmas és időtálló kapcsolatot teremtve a Praesideo épület- és vészhangosítási rendszerrel.

Ha a tűz evakuálási területet vagy épületet érint, akkor mindig az első helyen a kiürítés áll. Emiatt fontos, hogy a tűzjelző- és a vészhangosító rendszert megbízható és kétirányú kapcsolattal kössék össze. A Bosch5000- as sorozatú moduláris tűzjelző központja már rendelkezik egy IP-kommunikációs felülettel, amely biztosítja a megbízható kapcsolatot a Praesideo épület- és vészhangosítási rendszerrel.

 

A tűzjelző rendszer és az evakuációs rendszer Ethernettel csatlakozik egymáshoz. Ennek előnye, hogy felesleges további hardvermodulokat telepíteni, nincs szükség bonyolult kábelezésre. Mindezekkel időt és költségeket lehet megtakarítani, és elhárul az esetleges rossz telepítés, kábelezés okozta kár is. További előny, hogy – hála a kiterjedt diagnosztikai funkcióknak – a rendszerek közti kapcsolat állapotát folyamatosan és gyorsan ellenőrzi a központ. Ha pedig fejleszteni kívánják a meglévő rendszert, akkor lényegesen egyszerűbb, mint amikor még nem Ethernet kapcsolat állt fönn az elemek között.

Az új tűzjelző központ nagyobb rugalmasságot biztosít a projekttervezés során is, mert lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy egyedi és teljes kiürítési szabályokat programozzanak be. Az interfész megfelel az EN 54 szabványnak, és a rendszer csatlakoztatható egy, már meglévő külső épületfelügyeleti rendszerhez is.

Bosch 5000-es sorozatú moduláris tűzjelző panel és Praesideo épület- és vészhangosítási rendszer

 Forrás: Bosch

 

Bosch és Milestone megállapodás

Bosch és Milestone megállapodás

A Bosch Security Systems és a Milestone Systems globális partnerségi megállapodást kötött az IP-alapú termékeik teljes integrációja érdekében.

 

A Bosch és a Milestone együttműködésének célja a Bosch IP-alapú videoberendezései és a Milestone XProtect IP Video Management Software összehangolása. Az együttműködés része, hogy a Milestone, mint prémium partner vesz részt a Bosch Integrációs Partner Programban (IPP). Az IPP célja az átjárhatóság biztosítása a Bosch videoberendezések és a vezető szoftvermegoldások között. A két vállalat már évek óta dolgozott együtt, most az új stratégiai partnerség célja az integráció magasabb szintre emelése. A közös ügyfeleknek már elérhető a Milestone új, külön drivere a Bosch IP-alapú eszközeihez.

Bosch és Milestone megállapodás

Ez az új illesztő program támogatja a kamerákban történő adattárolást és a Bosch beépített Intelligent Video Analysis által kínált lehetőségeket a biztonsági kockázatok csökkentésére, és különféle egyedi funkciókat a Bosch széles körű IP videotermékei számára. A Milestone Systems már eddig is támogatta szabotázs- és mozgásérzékelés valamint a H.264 tömörítést a Bosch IP-alapó videoberendezéseiben.

„A Bosch Integrációs Partner Programja már biztosítja az ügyfeleinknek, hogy hozzáférjenek a Milestone legújabb technológiai újításaihoz” – tájékoztatott Rudolf Spielberger, a Bosch Integrációs Partner Programjának vezetője.

„Milestone örömmel veszi a magas szintű részvételt a Bosch új Integrációs Partner Programjában, amely kihasználja a nyílt platform adta lehetőségeket az IP-alapú videomegfigyelő rendszerekben” – tette hozzá Christian Bohn, a Milestone elnökhelyettese.

A stratégiai partnerség részeként a Bosch és a Milestone nagy hangsúly fektet a két cég közös marketingjére világszerte, számos rendezvényen, konferencián, kiállításon vesznek részt együtt.

Forrás: Bosch

 

 

Bosch IP-alapú videomegfigyelő rendszer

Nagyvárosi közlekedés: nagykorúvá vált a kamerás megfigyelés

Miközben a kamerás megfigyelő rendszerek mindig is részét képezték a tömegközlekedés biztonsági berendezéseinek, a legújabb technológiák változást hoztak abban, hogy a kezelő személyzet miként használja ezeket a rendszereket.

 

A kamerás megfigyelő rendszer az intelligens képelemzéssel túlléphet a bűnmegelőzés keretein, és segíthet a balesetveszély csökkentésében, illetve az utóbbi időkben jelentkező olyan fenyegetések elhárításában is, mint amilyen például a rézvezetékek ellopása a vasútvonalak mentén, ami a színesfémárak magasba szökésével egyre fokozódó gondot okoz. A kameratechnika legújabb fejlesztései jelentősen javították a felvett kép minőségét, miközben csökkent a sávszélesség és tárhelyszükséglet, lehetővé téve a jobb eseményérzékelést, a gyorsabb nyomrögzítést, az ésszerűbb üzemeltetést és a költségek csökkentését.

Kihívások a tömegközlekedésben

A tömegközlekedés zártláncú kamerarendszereinek üzemeltetése könnyen jelenthet nagy kihívást néhány egyszerű ok miatt.

 • Először is, városaink egyre csak nőnek, és a tömegközlekedésnek követnie kell ezt a növekedést – csakúgy, mint a videomegfigyelő rendszereknek.
 • Másodszor, a legtöbb ország és város napjainkban arra ösztönzi a lakosságát, hogy az autóik helyett a tömegközlekedési eszközöket használják, és ez megint csak ezeknek a rendszereknek a bővülését eredményezi.
 • Harmadszor, a meglévő eszközök és létesítmények – például buszok, vonatok és állomások – egyre zsúfoltabbá válnak, ami további fenyegetettséggel járhat, és új lehetőségeket kínál a zsebtolvajoknak.
 • Negyedszer, a legtöbb vasút- és metróállomás már több évtizedes kort megélt, sőt van már évszázados is, és a tervezésükkor egyáltalán nem gondoltak a kamerás megfigyelő rendszerre. Gyakran nehézséget okoz az egyenes vonalú jó rálátás minden területre, és sokszor legfeljebb közepesnek nevezhetők a megvilágítási viszonyok, ami nagyon megnehezíti azt, hogy a műveleti központba kiváló minőségű képek érkezzenek be.
 • Végezetül, az élőképek puszta mennyisége általában jóval meghaladja a tömegközlekedési rendszerek tulajdonosai által alkalmazható személyzet fogadóképességét. További támogató technológiák nélkül tehát a kamerás megfigyelő rendszereknek egyre nagyobb nehézséget fog okozni az ígéretek beteljesítése.

 

Bosch IP-alapú videomegfigyelő rendszer

Intelligens képelemzés

Napjaink egyre növekvő közlekedési rendszereinél a kamerás megfigyelés sokkal hatékonyabb eszközzé vált, mint amilyen korábban volt. A hatékonyság egyrészt a hatékony működtetést jelenti, azaz az intelligens képelemzés jelentősen könnyítheti a kivételes helyzetek megállapításának terhét. Másrészt az erőforrások – nevezetesen a sávszélesség és az adattároló kapacitás – hatékony kihasználását jelenti. Végezetül a hatékonyság a döntéshozatalban is jelentkezik, amelyet – a legkedvezőtlenebb környezeti viszonyok között is kiváló – képminőség segít elő.

Hatékony működtetés

Az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a nagy és megosztott kamerás megfigyelőrendszerek üzemeltetőinek napjainkban szembe kell néznie, hogy miként kell ezeket a növekvő rendszereket korlátozott erőforrásokkal hatásosan és hatékonyan működtetni. Ezzel a kihívással szembenézve egyre többen térnek át az internetprotokoll-alapú (IP-alapú) megoldásokra, ez pedig nem csak sokkal egyszerűbb kameraarchitektúrát tesz lehetővé, mint az analóg rendszerek esetén, de sokkal hatékonyabb képelemzést és nyomrögzítést is. Napjaink hálózatalapú megfigyelő és intelligens elemző rendszerei az események sokkal pontosabb érzékelését teszik lehetővé, így a figyelmetlenség és más emberi gyengeségek a kezdettől fogva kiküszöbölhetők.

Bosch IP-alapú videomegfigyelő rendszer

Metaadatok

Ráadásul hatékonyabbá válik a biztonsági személyzet munkavégzése is, mivel a kezelőszemély feladata csak az marad, hogy riasztások esetén megtegye a válaszlépéseket, és nem kell a nagyszámú élőképet folyamatosan szemmel tartani. Ez lehetővé teszi, hogy a kezelők több időt fordítsanak más feladatokra. A pontosság és a gyorsaság még tovább fokozható, ha a tényleges videofelvételek helyett metaadatokat használnak, amelynek megvalósítása az analóg technológiáknál nem egyszerű. Ezek a metaadatok kisméretű karakterláncok, amelyek maguknál a képeknél jóval kisebb objektumokat vagy mozgásokat írnak le, valamint gyorsan és automatikusan lehet közöttük keresni. További támogató technológiák nélkül tehát a kamerás megfigyelő rendszereknek egyre nagyobb nehézséget fog okozni az ígéretek beteljesítése.

Bosch IP-alapú videomegfigyelő rendszer

Intelligens képtartalom-elemzés

Az első intelligens rendszereket ugyan elsősorban mozgásérzékelésre fejlesztették ki, napjainkban azonban már jóval szerteágazóbb és kifinomultabb riasztási követelmények vannak.
Minden egyes mozgás bejelentése helyett a korszerű rendszerek már képesek elemezni az

 • objektum méretét,
 • sebességét és
 • mozgáspályáját,

hogy elkerüljék az olyan hamis riasztásokat, mint amilyeneket például a látótéren átsurranó szinte közmondásos macska okozhat. A riasztásokat csak akkor továbbítja a rendszer, ha az objektumok egy vagy több előre megszabott vonalat kereszteznek, meghatározott mozgási útvonalat követnek vagy a sebességük, alakjuk, vagy oldalarányuk változik. Például riasztást küldhet egy kamera, ha valaki túl közel megy a vágányokhoz egy vasútállomáson vagy ha megbotlik, és elesik a peronon. Színszűrés alkalmazásával a mozgások a színek vagy akár a színtelítettség és az árnyalatok alapján is követhetők lesznek, lehetővé téve akár két piros inges ember megkülönböztetését is.

Bosch IP-alapú videomegfigyelő rendszer

Nyomkövetés megállókon át

A fejlett képelemző szoftverek lehetővé teszik a referenciaobjektumok konfigurálását is. Ebben az esetben az összes lényeges objektumadat – úgy mint a méret, a sebesség és a szín – egyetlen kattintással érzékelhető a kérdéses objektumnál a kiválasztott élőképen. Ezek az információk azután felhasználhatók a hasonló objektumok nyomonkövetési kritériumaiként – akár több kamerán keresztül. Tehát a kezelőszemély gyorsan követheti a gyanúsított személyt, ha az például felszáll a következő vonatra a metróállomáson, és megpróbál elmenekülni a következő megállónál. Csak rá kell kattintani a gyanúsítottra az esetet rögzítő videofelvételen, és ezt követően az elemzőszoftverrel meg kell kerestetni a megfelelő mintákat az adott közlekedési vonal többi állomásánál elhelyezett kamerák képén.

Bosch IP-alapú videomegfigyelő rendszer

Forgalmi promblémák

Az intelligens képelemzés egy másik fontos jellemzője, hogy képes érzékelni a torlódásokat és a zsúfoltságot. Ez a képesség – különösen személyzet nélküli környezetben – jelentősen javíthatja az utasok biztonságát azzal, hogy a kezelőszemélyt idejében, még a kritikus helyzet kialakulása előtt riasztja, legyen szó bemeneti vagy kijárati útvonalakról, a kocsik belsejéről vagy a peron széléről. Emellett a képelemzést gyakran használják pályafigyelésre, az akadályok, a metróalagútba behatoló emberek, a pályát keresztező állatok stb. automatikus azonosításával.

Okos megoldások, pontos válaszintézkedések

A kritikus helyzet érzékelése az egy dolog, a megfelelő válaszintézkedés pedig egy másik. Bár a központi vezérlőhelyiségben lévő képeken jól látható a helyzet, a helyszín felé haladó biztonsági személyzet vagy tűzoltóság általában nem tudja áttekinteni a pillanatnyi állapotokat. Jellemzően telefonon keresztül kapnak valamilyen útmutatást, de itt is érvényes a mondás: „Egy kép többet mond 1000 szónál”, különösen rendkívüli helyzetekben. Ha meg tudják kapni a megfigyelő rendszerek HD-minőségű képét mobil eszközök – például okostelefonok vagy táblagépek – segítségével, az nagymértékben javíthatja a bevetési csoport hatékonyságát.

Bosch IP-alapú videomegfigyelő rendszer

Intelligens dinamikus átkódolás

Az intelligens dinamikus átkódolással a Bosch olyan technológiát fejlesztett ki, amely pont ezt teszi lehetővé. Képessé teszi a képrögzítő eszközt arra, hogy megállapítsa a mobil eszközre való átvitelhez rendelkezésre álló sávszélességet, és megfelelően hozzáillessze a kép méretét és minőségét az átvitel garantálásához. A néző ezután, amikor egy adott jelenetet részletesebben meg kíván nézni, átválthat teljes HD-megjelenítésre. Ez nagyon fontos, mert a silány minőségű képek kevés segítséget jelentenek olyankor, amikor a lehetséges veszélyes helyzetet próbálják meg kiértékelni.

Gyorsabb és pontosabb nyomrögzítés

Miközben az élő riasztás rendkívül fontos, sokszor van szükség az események utólagos rekonstrukciójára és elemzésére is. Ez sok időt felemésztő munka lehet. Ha az elmentett videofelvételen szeretnék pontosan észlelni az eseményeket, akkor legfeljebb az élősebesség négyszeresére gyorsítható fel a lejátszás a megtekintéskor. Ez azt jelenti, hogy minden négyórányi felvett anyag megtekintése legalább egy órát vesz igénybe. Ráadásul általában több kamera felvételét is ki kell értékelni, ami megsokszorozza az időszükségletet. Egyes esetekben ez csak költséges, de sokszor az is előfordul, hogy a hosszadalmas elemzés gátolja a gyors válaszintézkedést a kritikus eseményre.
A nyomrögzítés jelentős felgyorsításának egyik módja a kivonatolás. A vezérkamerák metaadatokat hozhatnak létre a képelemzés javítása érdekében. Ezek egyszerű karakterláncokból állnak, amelyek egyszerű részleteket, például objektumokat vagy mozgásokat írnak le. A metaadatoknak sokkal kisebb a helyigénye, mint magának a videofelvételnek, és a visszakeresés sokkal gyorsabban és automatikusan végezhető a felvételek között. Megfelelő szűrési és lekérdezési feltételek segítségével egy négyórányi felvétel egy percnél rövidebb idő alatt kielemezhető.

Bosch IP-alapú videomegfigyelő rendszer

Az erőforrások hatékony kihasználása

Ha adatátviteli protokollként az internetprotokollt (IP) használják, akkor a kezelőszemélyek a kamerás megfigyelést a meglévő hálózatukon futtathatják, és nem kell kiépíteni külön videomegfigyelő hálózatot, ez pedig jelentős költségmegtakarítással jár, és növeli a működési hatékonyságot. Az internetprotokoll ráadásul könnyen továbbítható vezeték nélküli kapcsolatokon keresztül is, és gyorsan megvalósítható buszokon, villamosokon és vonatokon. Sokszor a környezeti feltételek is szükségessé teszik a vezeték nélküli kapcsolatot, példa erre a vezető nélküli új 5-ös metróvonal Milánóban. Itt a város ősi és csodálatos szerkezete nem tette lehetővé a drága kábelfektetést, ezért a Bosch és partnerei vezeték nélküli helyi hálózatot építettek ki, amely a teljes 13 kilométeres vonalat és az állomásokat is lefedi.

Bosch IP-alapú videomegfigyelő rendszer

Megosztott rendszerek

A közlekedési hatóságok szempontjából az internetprotokollra alapozott technológia másik jelentős előnye, hogy nagy elérhetőségű megosztott rendszereket lehet tervezni mindenfajta „egyedi hibapont” nélkül, szemben a központi kiszolgáló gépre alapozott hagyományos felépítésekkel. Az IP-alapú kameráknak az a képessége, hogy közvetlenül tudnak a megosztott háttértároló rendszerekre rögzíteni, egyszerűbbé teszi a megoldást és csökkenti a rendszerek és a kapacitások költségét.
A korszerű IP hálózati kamerák és kódolók nagy feldolgozási teljesítménye lehetővé teszi, hogy a tervezők megosztott architektúrákat tervezzenek a kódolókba és kamerákba beépített intelligens videofunkciókkal, valamint megosztott adattárolást az egész hálózaton. Ennél a megközelítésnél az teljes rögzített videoanyagot a kamera helyszínén tárolják, és csak az érdeklődésre számot tartó események képét továbbítja a rendszer a vezérlőközpont felé, ez jelentősen mérsékli mind a hálózat forgalmát, mind a munkaerő leterhelését.

Intelligens zajgyengítési technológia (iDNR)

A Bosch az intelligens zajgyengítési technológia (iDNR) bevezetésével nemrégiben újabb lépést tett előre. Ez nem csak a képminőséget javítja, de akár 30 százalékkal is csökkentheti a sávszélességet és az összesített tárhelyigényt az újonnan kifejlesztett Dinion és Flexidome kameracsaládoknál a többi HD-kamerához képest, ez óriási megtakarítási lehetőséget jelenthet a tároló rendszerek költségeiben és az általános üzemeltetői költségekben.

A képminőség a kulcs

Miközben az intelligens zajgyengítés önmagában is rendkívül hasznos funkció, egy kamerás megfigyelő rendszernél alapkövetelmény, hogy minden körülmények között hasznos képet adjon, és ezért kellő fényérzékenységgel rendelkezzen. Ezt szem előtt tartva a Bosch nemrégiben bevezette az áttörést jelentő Dinion és Flexidome starlight kameracsaládot. A starlight („csillagfény”) technológiát kifejezetten arra tervezték, hogy rendkívül rossz fényviszonyok között is kiváló teljesítményt nyújtson, és képes legyen színes képeket mutatni olyankor is, amikor más kamerák már csak fekete-fehéret adnak, és képes legyen fekete-fehér képeket mutatni olyankor, amikor más kamerák már semmilyen képet nem adnak. Ezek a HD-kamerák mind színes (0,017 lux), mind fekete-fehér üzemmódban (0,0057 lux) nagy fényérzékenységükkel minimális környezeti megvilágítást igényelnek, és tiszta képeket szolgáltatnak számos alkalmazásnál még akkor is, amikor a rossz fényviszonyok jelentik a fő kihívást – például számos metróállomáson, vagy sötétedés után sok felszíni környezetben is. Ez például lehetővé teszi, hogy a kezelőszemély pontosan megállapítsa, hogy egy mozgó objektum valóban ember-e, és nem csak valami mozgó folt a sötétben. A nagy fényérzékenység a felszíni környezetben, például egy autóbusz- vagy vonattelephelyen jelentősen csökkentheti a kamerás megfigyelés kiegészítő világítási igényét is, beruházási és üzemeltetési költséget takarítva meg.

Bosch IP-alapú videomegfigyelő rendszer

A még rendkívül kedvezőtlen körülmények között is kiváló minőségű képek előállítása javítja a kezelőszemélyzet gyors és pontos intézkedési képességét egy eseménynél. Magában álló videomegoldás esetén azonban a kezelőszemélynek továbbra is hatékonyan kell tudni kommunikálni a többi biztonsági rendszer – például a tűzvédelem vagy a kihangosítás – munkatársaival. Ezért különösen a nagy biztonsági hálózatoknál, mint amilyeneket a tömegközlekedésben is alkalmaznak, célszerű a meglévő biztonsági rendszereket egyetlen központi irányítási rendszerbe összevonni, mint amilyen a Bosch cég Building Integration rendszere (BIS), mert ez lehetővé teszi a biztonsági és védelmi technológiák egységes kezelését és irányítását, és a népszerű Building Management rendszerekbe vagy egyedi megoldásokba integrálja őket.
A Sao Paolo-i metró például a BIS Video Engine megoldást használja arra, hogy a kamerás megfigyelést az átfogó biztonsági irányító központba integrálja, amely az egész metróhálózatot figyeli. Az integrálás más rendszerekkel lehetővé teszi azt is, hogy a videofelvételeket ne csak megfigyelési célokra, hanem például tűzriadók és más riasztások ellenőrzésére is felhasználják.

A kamerás megfigyelés mindig is hozzájárult ahhoz, hogy az utasok nagyobb biztonságban érezzék magukat a tömegközlekedésben, és ez továbbra is így lesz. Napjaink kamerás megfigyelő rendszerei azonban ennél sokkal többről szólnak. Az IP-re alapozott rendszerekkel teljesen új alkalmazások bukkantak fel, amelyek elősegítik, hogy a kezelőszemélyzet hatékonyan folytathassa a munkáját, miközben pénzt lehet megtakarítani, el lehet kerülni a fejetlenséget, sőt olykor emberi életeket lehet megmenteni.

 

Bosch IP-alapú videomegfigyelő rendszerA Bosch internetprotokoll-alapú kezdeményezése

A Bosch teljes mellszélességgel kiáll az internetprotokoll-alapú (IP-alapú) videomegfigyelés mellett. A technológiai megoldások új nemzedékének – például az intelligens zajgyengítésnek, a dinamikus átkódolásnak vagy a starlight családba tartozó kameráknak – a bevezetése mellett a cég tovább növelte a piaci részesedését az integrált partnerprogramja (Integrated Partner Program – IPP) segítségével is, amelyet a Bosch termékek és a legelterjedtebb szoftverek közötti együttműködés javítására fejlesztettek ki. A partnerek közé tartoznak a videoirányítási rendszerek olyan forgalmazói, mint a Genetec, a Mirasys, a SeeTec vagy a Milestone, de az adattárolókat forgalmazó cégek is, mint például az Iomega. A partnerprogramja mellett a Bosch növelte részvételét a konferenciákon és üzleti bemutatókon is, különösen a közlekedési ágazatban. A cég szponzorálta az idén Belgrádban megtartott Délkelet-Európai Vasút- és Tömegközlekedés-fejlesztési Konferenciát, és jelen lesz az északi országok Skandináv Városi Közlekedési Rendezvényén is. 

Kapcsolódó írásaink

Intelligens, dinamikus zajcsökkentő technológia (iDNR)

Áttörés a HD-biztonság történetében

Ifsec és Firex-díj 2013

Vandálbiztos IP-kamera

Intelligens kamerák rossz fényviszonyokhoz

Vészhangosítás

BIS – rugalmas épületfelügyelet újra szabva

Forrás: Bosch

 

Bosch Intelligens dinamikus zajcsökkentő technológia – iDNR

Intelligens dinamikus zajcsökkentő technológia – iDNR

Az intelligens dinamikus zajcsökkentő technológiával (Intelligent Dynamic Noise Reduction, iDNR) a Bosch HD- és Megapixel IP-kamerái hatékonyan csökkentik a hálózati sávszélességigényt és a tárolási költségeket, miközben magas minőséget és részletgazdag képeket nyújtanak.

Az IP-rendszerekben a nagy tárhelyigény jelentősen növeli a költségeket. Az intelligens dinamikus zajcsökkentő technológiának (Intelligent Dynamic Noise Reduction, iDNR) köszönhetően a Bosch HD és Megapixel IP-kameráinak alkalmazása esetén akár a felére is csökkenthető a tárhely nagysága. Ezen felül az iDNR-t alkalmazó kamerák számára 30 százalékkal kisebb sávszélesség is elég. Mindemellett a kamerák képe továbbra is részletgazdag marad.

Három dolognak köszönhetően az iDNR jelentős hatással van az átviteli sebesség és a képminőség arányára, amely egyenesen arányos a tárolás és a hálózat költségeivel. Ezek:

 • a tartalom alapú képalkotó technológia (Content-Based Imaging Technology, CBIT) a zaj csökkentésére,
 • a fontos információk előnyt élveznek és
 • az optimalizált kódolás növeli a tömörítés hatékonyságát.

 

Részletek

 

 

IP tűzvédelem Bosch Modular Fire Panel 5000

Tűzvédelem IP-alapon

A tűzvédelmi rendszerekben is teret hódít az IP. A hagyományos, kábeles és rádiós megoldások helyett újabban már egyre inkább hálózati tűzjelző rendszereket telepítenek.

 

A Bosch Security Systems által gyártott Modular Fire Panel 5000-es sorozatú tűzjelző rendszer segítségével IP-alapon, magasabb biztonsági szinten lehet rugalmas hálózatot kiépíteni. A CAN busz (Controller Area Network) protokollon alapuló kapcsolatnak köszönhetően két csomópont között akár 15 km is lehet a távolság, amíg az IP-alapú kapcsolat esetén a legnagyobb távolság, akár 40 km is lehet egy rendszeren belül. Így ez a megoldás alkalmas nagyobb területeket lefedő tűzvédelmi hálózatok kiépítésére, mint például repülőterek, vasútállomások vagy ipari létesítmények tűzvédelmére.

Az adatátvitel biztonsága

A múltban az egyszerű redundáns működési biztonság addig tartott, amíg egy kábel meg nem szakadt. Az IP-kapcsolat hozzáadása a CAN busz vagy optika hálózathoz kétszeres redundanciát biztosít abban az esetben is tovább működik a tűzvédelmi rendszer, ha két kábel szakad el. Ez azt jelenti, hogy az IP-hálózat még a legszigorúbb biztonsági követelményeknek is megfelel, tehát az adatátvitel során a legmagasabb szintű biztonságot nyújtja.

Egyedi igények

Az IP-alapú tűzjelző rendszer további előnye, hogy az ügyfelek egyedi igényeinek megfelelően lehet kiépíteni, és testre szabni. Amíg hagyományosan 32 panelt lehetett hálózatba kapcsolni, most már az IP-alapú rendszernek köszönhetően számos különféle topológia kialakítható.

Épületfelügyelet

Az új lehetőségek közé tartozik az összetett hurkok kialakítása, valamint a tűzjelző rendszer bekapcsolása a meglévő épületfelügyeleti rendszerbe, a Building Integration System-be (BIS). Ezzel az egyszerű integrációval megtarthatók a régebbi beruházások, miközben a tűzjelző rendszert is frissítik.

A kibővített rendszer jól skálázható, a rendszerek nem mereven épülnek föl, hanem a változó igényeknek megfelelően. Különösen a nagy projektek esetén fontos az időtállóság és bővíthetőség, amit az az IP-alapú tűzjelző rendszer nyújt. Így azután elmondható, hogy az IP-alapú tűzjelző rendszer „együtt nő az ügyféllel”, akár egyszerű, akár bonyolultabb, összetettebb hálózatot szeretnénk kialakítani. Ha szükséges, akkor az is lehetséges, hogy integrálják a már létező CAN busz hálózatot többhurkos tűzjelző rendszerrel a BIS épületfelügyeletbe IP-kapcsolaton keresztül. Tehát az IP-alapú tűzjelző rendszerrel egy alapvetően kis rendszer is folyamatosan fejlesztető a megrendelő igényei alapján.

A Modular Fire Panel 5000 nem csak Bosch saját épületfelügyeleti rendszerébe integrálható, hanem más gyártóéba is. A nagy hálózatfejlesztési rugalmasság és a rendszer skálázhatósága fontos előnye az IP-alapú rendszereknek a telepítők számára.

Az IP-technológia tovább fejlődik, használata hamarosan elengedhetetlen lesz a tűzjelző megoldásokban. Aki az tűzjelzés területén IP-alapú rendszerrel dolgozik, az időtálló hálózatot épít ki.

További információk: Bosch Security Systems

 

 

Bosch Flexidome HD VR IP-kamera

Vandálbiztos IP-kamera

 

 A vandálbiztos kialakítású új Flexidome HD VR IP-kamera a Bosch Biztonságtechnika Breakthrough termékcsaládjának új tagja.

A Bosch piacra bocsátotta új, fejlett HD-kamera termékcsaládját, a Security Breakthrough-ot, amely amellett, hogy megfelel a kor műszaki igényeinek, még szép is. A Security Breakthrough termékcsalád új tagja a vandálbiztos hálózati kamera, a Flexidome HD VR IP.

Képalkotó modulok

A Flexidome HD VR kamera választási lehetőséget kínál a képalkotó modulok között:

 • 720p60 a rossz fényviszonyok közti kiváló minőséghez,
 • 1080p a teljes HD felbontáshoz és
 • 1080p HDR a legnagyobb kihívást jelentő dinamikusan változó helyszínekhez.

Mind a három modulhoz ugyanaz Flexidome ház készült, egyedülálló választási szabadságot és egységes, szép külsőt biztosítva a legújabb videokamerás biztonsági rendszerekhez. Ezen felül a kamerához tartozik a CBIT (tartalomfüggő képalkotási technika) is, az a Bosch fejlesztés, amely intelligensen és dinamikusan optimalizálja a képet.
A CBIT funkcióval rendelkező Bosch kameráknak két különleges üzemmódja van:

 • az iAE (intelligens automatikus exponálás), amely optimális részletességű képet nyújt a lényeges objektumokról, valamint
 • az iDNR technológia (intelligens dinamikus zajszűrés), amely a sávszélesség-szükségletet akár 30 százalékkal is csökkenti más kamerákhoz képest.

 

 

Automatikus fókuszálású lencse

Az egyszerű használhatóság érdekében az új Flexidome HD VR kamera automatikus fókuszálású lencsével (AVF) rendelkezik. Ez jelentősen leegyszerűsíti a telepítést, és a felére csökkenti a telepítési időt, hiszen több kamera fókuszálása és zoomja állítható be távolról, egy központi helyszínről. Továbbá, az AVF optika teljes mértékben kiaknázza a Bosch szuperfelbontású objektívekkel elérhető nagy érzékelőfelbontásokat. A kamera háza vandálbiztos kivitelű, 90 fokos vízszintes látómezőt és a felszerelési lehetőségek széles választékát biztosítja.

Hibrid rendszer

A működtetési és kiviteli előnyök mellett az új Flexidome kamera hibrid rendszerű, támogatja a csatlakozást az összes meglévő analóg készülékhez és rendszerhez, beleértve a spot monitorokat is. Így lehetővé teszi a fokozatos átállást az analóg rendszerekről a csúcstechnológiás IP megoldásokra.

Átkódolási technológia

A Flexidome HD VR zökkenőmentesen működik együtt a Bosch átkódolási technológiájával, ahogyan az a Bosch videokezelő rendszerében, Video Client rendszerében, valamint a Bosch adattárolási megoldásaiban megvalósul. A képfolyamok megtekinthetők iPad készülék, internetes böngésző vagy a Bosch ingyenes Viewing Client alkalmazása segítségével.
Ily módon ideális megoldást jelent

 • kiskereskedelmi üzletekben,
 • éttermekben,
 • kaszinókban,
 • repülőtereken és
 • tömegközlekedési eszközökön.

Szabványok

A Bosch IP szabványa és a HD kamerák, kódolók és analitikák megfelelnek az ONVIF szabvány előírásainak, és illeszthetők külső integrátorok szoftvereihez és adattárolási megoldásaihoz.
Ezt az Integration Partner Program (Integrációs Partner Program) támogatja, amely a partnereknek közvetlen hozzáférést biztosít

 • az internetes eszközökhöz,
 • a vezérlő szoftverek,
 • kép- és adatrögzítő szoftverek,
 • videoanalitikák,
 • monitorfal-rendszerek és
 • felhő alapú megfigyelő rendszerek egyszerű integrálása érdekében.

Összefoglalva

 • Kisméretű dómház a különböző HD képalkotó modulokhoz
 • Fókusz és zoom állítási lehetőség távolról
 • Hibrid kamera: IP és analóg jelek egyidejű fogadására

 

A kamera telepítését bemutató videó

Forrás: Bosch

A Flexidome HD VR IP-kamera telepítése

Bosch Fire Systems 4.1. tűzjelző rendszer tervező szoftver

Tűzjelzőrendszer-tervező szoftver minden, a tervezésben érintett félnek

A tűzjelzőrendszerek tervezése nagy kihívást jelent, mert szükséges hozzá a projektben érintett, ám a különböző tervezési szinteken lévő felek munkájának egyesítésére.

 

A tűzjelzőrendszerek tervezése során gyakran gyors válaszokat kell adni, például, amikor a kezdeti költségvetésre és kalkulációra kerül sor. A legutóbbi változattal a Bosch frissítette a tűzjelzőrendszerek már kipróbált, az összes érintett fél – azaz építészek, tervezők, konzulensek és rendszerintegrátorok – számára átfogó megoldást nyújtó tervezési szoftverét. A 4.1-e verzió már tartalmazza a Fire System Designer (FSD) funkcionalitását, és ezáltal az integrátorok számára egységes felületet kínál.

Ez az egyszerűen használható tűzjelzőrendszer-tervező szoftver 4.1 a teljes tűzvédelmi tender létrehozásában és a költségek kiszámításában támogatja a felhasználóit. Továbbá lehetővé teszi még a tűzjelzőrendszer pontos megtervezését, beleértve a perifériáknak különböző ciklusokon való elkülönítését, az aktuális tipológiának megfelelően, miközben a teljes ellenőrzés biztosítja, hogy minden projektrészletet figyelembe vegyenek. Általános terminológiájának és intuitív navigációjának köszönhetően gyakorlatilag képzés nélkül használható, ezért is kifejezetten népszerű a szoftver.
A 4.1-es tűzjelzőrendszer-tervező szoftver egységes, adatveszteség nélküli dokumentációt kínál a projektpartnerek közötti egyszerű információátadáshoz. Emellett elég rugalmas ahhoz, hogy egyéni követelményeknek is megfeleljen, mint például a projekt- és országspecifikus termékek vagy cégspecifikus információ, beleértve a saját logókat és cégadatokat, vagy specifikus tenderpéldányokat.

Emellett a projekt kalkulálását nagyban leegyszerűsíti az integrált energiafogyasztási és anyagköltség-kalkulátor, amelynek része egy, a rendszer-integrátorok termékrendelési számain (SAP) alapuló részletes árkalkuláció.

„Tűzjelzőrendszer-tervező szoftverünk 4.1-es verziójával magasabb szintre emeltük a tűzjelző projekttervezés folyamatát,” – magyarázza Johannes Stauber, a Bosch Security Systems termékmenedzsere. „A tűzjelzőrendszer-tervező szoftver 4.1-es változat bevonja a projektben érintett valamennyi felet. A szoftver önmagában alkalmas a tűzjelzőrendszerek alapos és mégis egyszerű megtervezéséhez és a kalkuláció elkészítéséhez.”

A Windows-alapú szoftver felügyeli az EN-szabályoknak, úgymint az EN54-13 és VdS 3536-nak való megfelelést, továbbá 16 nyelven áll rendelkezésre a globális bevezetés és nemzetközi projektekben történő felhasználás céljából.

A tűzjelzőrendszer-tervező 4.1 szoftver ingyenesen letölthető.

 

 

Bosch micro 2000 IP-kamera

IP-kamerák kis alkalmazásokhoz dobozos és dóm kivitelben

 

Professzionális minőségű teljes videofelügyeleti megoldást nyújtanak egyetlen kamerában a Bosch Advantage Line termékcsalád micro 2000 IP és Flexidome micro 2000 IP-kamerái.

 

A micro 2000 IP és a Flexidome micro 2000 IP-kamerák bevezetésével a Bosch hálózati videorendszer-portfóliója újabb termékekkel bővült. A két új IP-kamera alkalmazások széles skálájához nyújt megbízható terméket elérhető áron. A kevesebb zajjal részletesebb képet adó, modern külsejű kamerákat kifejezetten a stabil megvilágítású, belső terekhez fejlesztették.

A kamerák

 • dobozos (micro box) és
 • dóm (micro dome)

kivitelben kaphatók.

 A kiváló konstrukción túl a kamerák a funkciók teljes tárházát is tartalmazzák. A professzionális biztonságtechnika legmodernebb érzékelőit és képfeldolgozó technológiáját kisvállalkozási környezetben alkalmazható videomegfigyeléshez optimalizálták.

Bosch micro 2000 IP-kamera

Mindkét kamera teljes, hálózatba kapcsolt videorendszert alkot:

 • a felvételek távoli tárolása Dropbox alkalmazáson keresztül valósul meg, továbbá
 • az intelligens dinamikus zajcsökkentés (iDNR) technológiának köszönhetően a statikus képek 50 százalékkal kevesebb tárolókapacitást igényelnek, amely kisebb memóriaszükségletet, alacsonyabb sávszélességet és költségcsökkentést eredményez.

 

A kamerákhoz ingyenes szoftver jár: a Bosch Video Client PC szoftvere és Live Viewer alkalmazása segítségével számítógépről vagy internethozzáféréssel rendelkező, hordozható eszközről a rögzített vagy élő videók bárhonnan megtekinthetők.

A micro 2000 IP és Flexidome micro 2000 IP-kamerák ONVIF-kompatibilisek, illetve külső integrálók szoftvereivel és tárolási megoldásaival is kompatibilisek.

A Bosch minőségi garanciája és hároméves cseregaranciája teljes biztonságot nyújt a felhasználónak. A Bosch intelligens kamerákat kínál, amelyek a legmagasabb minőségi és megbízhatósági szabványok betartásával készülnek. A kamerákat könnyű telepíteni, beállítani és üzemeltetni, emellett a minimális szervizigény és az intuitív menüalapú interfészek a költség- és időigényt is minimális szinten tartják. A termékek a Bosch kisebb telepítési helyszínek részére kifejlesztett, költség-teljesítmény értékű Advantage Line termékcsaládjához tartoznak.

„Komplett biztonsági videorendszerben történő felhasználás során a micro 2000 IP és Flexidome micro 2000 IP-kamerák alkalmazások széles köréhez nyújtanak minőségi képeket – tájékoztatott Ian Crosby, a Bosch Security Systems termékmenedzsment osztályának vezetője. – Az új kamerák részletgazdag képpel szolgálnak, emellett ár-érték arányuk is rendkívül kedvező. A kamerákat kis- és közepes méretű rendszerekben, otthoni felhasználásra vagy kiskereskedelmi egységek számára ajánljuk.”

 

A micro 2000 IP és Flexidome micro 2000 IP-kamerák 2013 júniusától kerülnek kereskedelmi forgalomba.

 

Forrás: Bosch Biztonságtechnika

 

 

Bosch Fire Systems 4.1. tűzjelző rendszer tervező szoftver

Tűzjelzőrendszer-tervező szoftver

A Bosch 4.1. verziószámmal frissítette a tűzjelzőrendszerek tervezésére szolgáló szoftverét. A szoftver valamennyi, a tervezésben érintett szakértő szempontjait figyelembe véve készült, beleértve az építészeket, a tervezőket és a rendszerintegrátorokat.

A tűzjelző rendszerek tervezése kihívást jelent valamennyi résztvevő számára, hiszen a különböző tervezési szakaszokban gyorsan kell válaszolni bizonyos felvetődő kérdésekre, különösen kezdetben, a költségvetés készítésekor. A könnyen kezelhető program támogatja a felhasználókat már a pályázat írása során is, mivel segít összeállítani a költségvetést. Segítségével pontosan meghatározható tűzjelző rendszer valamennyi eleme, beleértve különböző hurkok elosztását összhangban a tényleges topológiával.

A 4.1 verzió tartalmaz olyan funkciót, mint a Fire System Designer (FSD), amelyben szerepel a Bosch Fire Systems eszközeinek részletes leírása és képe, ezzel megkönnyítve a tervezők mellett a telepítők munkáját is. Azt is lehetővé teszi a program, hogy pontosan megtervezze a felhasználó a tűzjelző rendszer minden elemét, valamennyi perifériáját, és részletek is könnyen ellenőrizhetők, áttekinthetők. A szoftver kezelése egyszerű, az általános terminológiát használja, így nem szükséges külön képzés a használatához.

A Bosch Fire Systems 4.1 tervező szoftverrel egységes dokumentáció készíthető, ezért az adatokat a projektpartnereknek adatvesztés nélkül könnyen át lehet adni. A rendszer elég rugalmas ahhoz, hogy megfeleljen az egyes országok követelményeinek, beállíthatók a projekt, a vállalat és az ország specifikus adatai, beleértve a saját logókat is.

A rendszer kompatibilis az SAP-rendszerrel, a kalkulációkhoz használhatók a termék rendelési számai, ezzel részletes árkalkuláció készíthető, valamint könnyen kiszámítható a projekt energiafogyasztása és más költségei.

A Windows alapú szoftver megfelel az EN előírásoknak úgy, mint az EN54-13 és VdS 3536 szabványoknak. 16 nyelven kapható, így alkalmazható nemzetközi projektekben is.

A szoftver 2013 májusától letölthető ingyenesen az internetről.


 

Bosch Ifsec 2013

Áttörés a HD-biztonság történetében

A HD-biztonság területén áttörést jelentő rendszerek széles körben alkalmazhatók a kis otthoni rendszerektől kezdve egészen a nagy repülőtéri megoldásokig, és a rendszer magában foglalja az új tárolási és videomegoldásokat is.

 

Dinamikus kódolási technológia

A dinamikus kódolási technológia menet közben képes konvertálni a rögzítésre szánt videofájlt másik formátumba, a rendelkezésre álló sávszélesség függvényében anélkül, hogy az eredeti kép minősége romlana. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy bárhonnan bármikor látható legyen HD minőségben, ahol és amíg van internetkapcsolat.

Bosch Ifsec 2013

Dinion és FlexiDome starlight 7000 kamerák

A következő generációs HD-kamerák magas érzékenységüknek köszönhetően minimális környezeti fény mellett színes és fekete-fehér üzemmódban is működnek. A mostoha megvilágítási körülmények között is látható kép keletkezik köszönhetően a tartalom alapú képalkotó technológiának (Content-Based Imaging Technology, CBIT) és a Bosch intelligens videoelemző szoftverének (IVA). A CBIT automatikusan felismeri a fontos tárgyakat, és képes ezek megragadására.
Emellett az intelligens dinamikus zajszűrés (Dynamic Noise Reduction, iDNR) aktívan elemzi egy statikus jelenet tartalmát, hogy csökkentse a sávszélességet és tárolási követelmények.

 

IP mikro és FlexiDome 2000 kameracsalád

A kamerákat kifejezetten beltérre szánták stabil világítás mellett, így részletesebb képet adnak kevesebb zajjal, mindehhez pedig szép külső is tartozik. A kamerák Microbox, illetve Microdome méretben kaphatók, ár-érték arányuk rendkívül kedvező, miközben részletgazdag képet adnak. A kis és közepes méretű kamerákat kisvállalkozások számára és otthoni alkalmazásra ajánlják. A kamerák teljes videorendszert alkotnak: Dropbox alkalmazással megoldott a felhő alapú tárolás, a statikus tárhelyen pedig 50 százalékkal kevesebb tárolókapacitás szükséges.

IP bullet és FlexiDome 5000 család kamerák

IP bullet 5000 és a FlexiDome 5000 kamerák a legújabb IP képalkotó technológiát hozzák el a mindennapokba. Ezek már megfelelnek a hagyományos professzionális igényeknek, mégis megfizethető videomegfigyelő-rendszert alkotnak. A 720p HD, 1080p HD és 5 megapixeles felbontás miatt a kamerák részletgazdag képet szolgáltatnak beltéren és kültéren is. A bemutatott modell beépített infravörös megvilágítással rendelkezik 15 méter látótávolságig, és napi 24 órában, folyamatos felügyeletet biztosít. A kamerák ideálisak irodaépületekbe, iskolákba, a kisebb, nagyobb kereskedelmi egységekbe.

 

Sokfunkciós, ingyenes felügyeleti szoftver

Valamennyi IP- és HD-kamerához ingyenes szoftver jár: a Bosch Video Client, amely személyi számítógépen futva kezeli a felvételt és a rögzített videókat. Alapkivitelben része a rendszernek a bizonyítékkeresés és az intelligens keresés. A Bosch Video Security alkalmazás ugyanazokat a szolgáltatásokat biztosítja bárhonnan internet hozzáféréssel a iPad-on vagy iPhone-on

 

Plug-and-play HD videomenedzsment

A Divar IP sorozat „mindent az egyben” videorendszerek egyesítik a hálózati felvevőt, a tárolót, az ügyfél munkaállomását és a beépített szoftvert. A készülékek jellemzője, hogy a felvételek megtekintése és az export történhet nagy, megapixeles és normál felbontásban is.
A rendszer a kezelőfelületen képes megjeleníteni videofolyamokat két képarányban is, és interaktív térképek, lejátszási vezérlők és keresési segédprogramok tartoznak hozzá.
Integrálhatók a rendszerbe bármely ONVIF-kompatibilis eszközök, ATM/POS terminálok és a Bosch intelligens videó elemző (IVA). A Divar IP 3000 akár 32 csatornát is fogad, így ideális a kisebb rendszerekhez, például a kiskereskedelemben, az oktatásban és a bankszektorban.

 

Integrációs Partner Program

Az Integrációs Partner Programot (IPP) olyan telepítők és szerelők részére hozta létra a Bosch, akik számára fontos, hogy gond nélkül állítsák össze a biztonsági rendszereket a cég termékeiből: kamerák, rögzítők, videotárolók, szoftverek és más biztonsági rendszerek felhasználásával. Az IPP internetes portál, ahol a felhasználók választhatnak a feladatnak megfelelő alkalmazásokat és termékeket. Az IPP-n keresztül elérhetők a Genetec, a Milestone és a VidSys alkalmazásai az alkalmazás címe: ipp.boschsecurity.com 

Bosch Ifsec 2013

4K képalkotás

Az iparágban elsőként a Bosch vezet be a következő generációs képalkotó megoldást, a 12 megapixeles érzékelőt, amely konfigurálható 4K módban. 4K módban a kamera akár 30 képkocka másodpercenkénti egyenletes sebességgel továbbítja videót, ez a legmagasabb teljesítmény az iparágon belül, valamint a teljes 12 megapixeles felbontású videofolyamot 20 képkocka másodpercenkénti sebességgel továbbítja a rendszer. A teljes 4K megoldáshoz a Bosch kínál monitorokat, videomegfigyelő szoftvereket, rögzítőket, kódolókat, így ezek a megoldások biztosítják a lehető legjobb képminőséget a fejlett videomegfigyelő rendszerekhez.

Forrás: Bosch Biztonságtechnika

Bosch Video Recording Manager, VRM

Videofelvétel-kezelő szoftver

A Bosch videofelvétel-kezelő szoftver (Video Recording Manager, VRM) új változata, a VRM 2.22 támogatja az E-sorozatos tárolóeszközöket.

 

A felhasználó igényei szerint testre szabható megoldás (Enterprise-class) főbb jellemzői:

 • Méretezhetőség és adatáteresztés; mivel a felvétel a kamerából közvetlenül a merevlemezre történik.
 • Beépített redundancia: a videoadatokat automatikusan átirányítja bármely hardveres hiba esetén, és a rendszer folytatja a felvétel rögzítését a Bosch Video Recording Manager szerver hardveres hibája alatt is.

Forrás: Bosch

Lap teteje