POLON-ALFA UCS-6000 Hő – és Füstelvezető Rendszer Vezérlő Központok tervezése, telepítése

Előző cikkünkben ismerkedtünk meg a rendszerrel, egyúttal áttekintettük mindazokat az elvárásokat, amelyeknek egy korszerű hő és füstelvezető rendszer meg kell feleljen. Megállapíthattuk, hogy a POLON-ALFA UCS-6000 mindezen elvárásokat megbízhatóan teljesíti. Továbbhaladva Mitru Csaba, a forgalmazó Astal Security Technologies Kft tűzjelző projekt menedzsere nyilatkozik tervezési, telepítési kérdésekről.

Mint tudjuk „Ismétlés a tudás anyja” – így kezdetnek vázlatosan foglaljuk össze eddigi ismereteinket a POLON-ALFA UCS-6000 hő- és füstelvezető rendszerről.

Forrás: Astal Security Kft

Forrás: Astal Security Kft

UCS 6000 (HFR) vezérlő központ, tűzvédelmi berendezések működtetésére szolgáló központ. Füstmentesítő csappantyúk, láncos és orsós kétirányú motorok, síktapadó és ajtó nyitva tartó mágnesek, komfort szellőzés vezérlő központjaként az alábbi bemenetekkel / kimenetekkel rendelkezik:

 • hő- és füstelvezető eszköz csoportok automatikus vagy kézi működtetése
 • riasztási és nyugalmi állapot végálláskapcsolóinak felügyelete
 • eszközcsoportonként maximum 8 kézi HFR indító fogadása
 • külső rendszertől érkező tűzjelzés fogadása
 • 1-8 zónányi hagyományos füstérzékelő vonal bemenet
 • komfortszellőztetés vezérlése, felügyelete
 • időjárás állomás fogadása
 • hang- és fényjelző berendezések működtetése (riasztás, hiba alapján)
 • beavatkozó eszközök felügyelete, vezérlése (motor, elektromágnes, ventilátor, stb.)
 • automatikus rendszer önellenőrzése (központi modulok, panelek)
 • címzett tűzjelző hurokra illesztve HFR rendszer állapot továbbítás POLON 4000 és 6000 tűzjelző rendszerre
 • vezérlési parancsok fogadása POLON 4000 és 6000 tűzjelző rendszerről.

Milyen információk alapján tudjuk kiválasztani az objektumhoz megfelelő HFR központokat?

Kiindulhatunk az egy szekrényből vezérelt eszközcsoportok darabszáma és a működésükhöz szükséges áramerősség igényből. Ez esetben az UCS-6000 típusú vezérlő szekrényből 36 gyári verzió érhető el, melyek további modulokkal bővíthetők igény esetén. Három különböző méretű fém szekrény áll rendelkezésre mindegyik 24V-os feszültséget biztosít:

Kisméretű – 400x400x160 mm maximum 2 darab eszközcsoport 4 vagy 8A-es áramerősséggel

Közepes – 753x630x190 mm maximum 32A-es áramerősség, ami lehet 8 darab 4A-es vagy 4 darab 8 A-es eszköz csoport. Ezen felül további 230V-os kimeneti modulokkal bővíthető.

Nagyméretű – 1150x630x190 mm maximum 64A, ami lehet 8 darab 8A-es eszköz csoport. Ezen felül további 4 db két kimenetű 230V-os kimeneti modulokkal bővíthető.

A legnagyobb szekrény 4 darab 24V 500 Wattos tápegységet és 8 darab 9 Ah-s akkumulátort tartalmaz.

Forrás: Astal Security Kft

Forrás: Astal Security Kft


Forrás: Astal Security Kft

Forrás: Astal Security Kft


Forrás: Astal Security Kft

Forrás: Astal Security Kft

Minden csoportmodul rendelkezik saját hagyományos érzékelő vonal, kézi HFR indító, nyugalmi és riasztási végálláskapcsoló és komfort szellőzés vezérlő bemenettel.

Hogyan épül fel egy csoportmodul, tekintsük át a vázlatát

Forrás: Astal Security Kft

Forrás: Astal Security Kft

Az UCS 6000 vezérlőközpont képes önálló működésre, multi-zónás füstelvezető rendszerként. Ezen felül címezhető hurokelemként a POLON 4000 és 6000 típusú tűzjelző rendszerekhez illeszthető. Ennek köszönhetően a tűzjelző és a hő- és füstelvezető rendszer komfortosabban üzemeltethető, felügyelhető és karbantartható, mintha különböző gyártóktól származna. 4 féle alapváltozatán felül 32 további kialakításban érhető el. 24 Voltos csoport kimenetekkel 4A-tól 64A-ig. Modulárisan bővíthető további 230 Volt feszültségű felügyelt relé kimenetekkel különféle konfigurációkban.

Milyen kézi indítógombok érhetők el a rendszerhez?

A használt három verzió a hő-és füstelvezető rendszer indításához:

 • PO-61 – Kézi indító gomb, 1 db piros színű aktívált állapotjelző LED-del (tűzjelzés),
 • PO-62 – Kézi indító nyomógomb, 1 db piros színű aktivált állapotjelző LED-del, jelzés törlés rejtettkapcsolóval,
 • PO-63 – Kézi indító nyomógomb, 3 db (tűz, üzemben és hiba) állapotjelző LED-del, jelzés törlés rejtettkapcsolóval.
Forrás: Astal Security Kft

Forrás: Astal Security Kft

A PO-6x kézi indító nyomógombok 80 mm-es fali villanyszerelő dobozba süllyesztve, vagy RM-60-O szerelő kerettel falon kívüli szerelésre alkalmasak.

Hogyan oldják meg a szellőzési kérdéseket?

Csoportmodulonként szelektív komfortszellőzési technológiát alkalmazunk

Forrás: Astal Security Kft

Forrás: Astal Security Kft

A PP-61 falon kívüli és PP-62 süllyesztett napi szellőztető nyomógomb a hő- és füstelvezető eszközzel felszerelt (láncos és orsós kétirányú motorok, egyéb…) nyílászárók nyitását teszi lehetővé az UCS 6000 központ vezérlésével. Segítségükkel nyitás/zárás funkció valósítható meg. Elektronikus védelem biztosítja, hogy a két gomb egyidejű megnyomása ne okozzon hibát a rendszerben. Áramszünet esetén a komfortszellőzés letiltható, hogy az akkumulátorok felesleges merítése elkerülhető legyen. Nem megfelelő időjárási viszonyok esetén a rendszer letiltja a komfort szellőzést, vagy a nyílászárókat zárt állapotba vezéreli.

A fenti paraméterek alapján az UCS-6000 szériájú vezérlőközpontok bármilyen létesítmény hő- és füstelvezető rendszerét képesek kezelni, kedvező áruk és az 5 éves gyártói garanciának köszönhetően egyre nagyobb mértékben keresettek a magyarországi telepítők körében.

Mit kell tudnunk a HFR vezérlő központ működésének felprogramozásáról?

A programozó szoftver bármilyen Windows operációs rendszeren használható, a központra történő csatlakozáshoz A-B típusú USB kábel szükséges. A programban definiálható 30 beállítási lehetőség közül néhány az MGL-60-as csoport modulhoz:

Beállítható, hogy használatban van-e a hagyományos érzékelő vonal bemenet, amit nem csak hagyományos érzékelők számára alkalmas, hanem kontaktus alapú zóna függő tűzjelzést is fogadhat. PO-6x bemenet esetében be lehet állítani, hogy riasztás törlő gombbal szerelt kézi indítót használunk-e.

Három féle módon működhet a csoport kimenet, ami vezérelhet kétirányú motort, egy irányú motort rugóval, vagy táplálhat elelektromágnest. A kimenet felügyelhető is. Be kell állítani a megfelelő aktiválási feltételt a csoportkimenetekhez. A csoport kimenethez három féle időzítés programozható: késleltethető az aktiválás, megadható a maximális aktiválási idő és az aktiválás utáni szünet ideje is definiálható.

Impulzusos vezérlés esetén beállítható a kiadott impulzusok száma.

A HFR rendszer magas szintű és komfortos együttműködése a tűzjelző rendszerrel.

Mivel az UCS-6000 HFR központ a Polon-Alfa tűzjelző központokkal címzett érzékelő hurok résztvevőként együtt tud működni, ezért nagy mennyiségű hasznos információ küldésre képes, ami a tűzjelző központ kijelzőjén megjelenik. Ezen felül a tűzjelző rendszer programozható kimeneteként is működik. Beállítható például, hogy a HFR rendszeren aktivált kézi indító tűz vagy technikai jelzésként megjelenjen a tűzjelzőn. További hasznos funkció, hogy a tűzjelző rendszer nyugtázása és törlése esetén ez a kezelés a HFR központon is automatikusan végbemegy.

Milyen támogatást ad a munkához az Astal Security Technologies?

A tervezés kezdeti szakaszában segítünk az optimális műszaki tartalom megválasztásában, az anyagi ráfordítás optimalizálásában. Nagy mennyiségben tartjuk raktáron a projektekhez szükséges anyagokat, igény esetén akár külön projekthez tartozó raktár helyet is nyitunk. A kivitelezés alatt folyamatos telefonos, vagy ha szükséges távoli számítógépes támogatást is adunk. Ha a rendszerek beüzemelésre kerültek, az első alkalommal ingyenes helyszíni segítséget is nyújtunk valamint – ahogy azt az előzőekben már jeleztük – a Polon -Alfa termékekre 5 év garanciát biztosítunk.

Forrás: Astal Security Technologies Kft.
www.astalsecurity.hu

Astal Security

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások