POLON-ALFA tűzjelző rendszerek

A POLON  ALFA lengyel gyártmányú tűzjelző rendszerek egyre népszerűbbek a magyar piacon is. Széles termékportfólió, magas minőség, öt év garancia. A forgalmazó cég nyilatkozik portálunknak.

POLON-ALFA tűzjelző rendszerek Forrás: Astal Security Kft

A POLON-ALFA 2015-ben jelentkezett a hazai piacon teljes termékportfóliójával. Mit tudhatunk meg a termékgazda cégcsoportról? Nagy Attilával az Astal Security Technologies Kft  Tűzjelző  Projekt Mérnök munkatársával beszélgetünk.

Cégcsoportunk az AAT Holding közel 25 éves múlttal és piacvezető pozícióval büszkélkedhet a lengyel biztonságtechnikai disztribúció piacán. A csoport vállalatai:  a POLON-ALFA tűzjelző gyár, az AAT Holding SA a csoport lengyelországi  kereskedő cége, illetve  külföldi vállalkozásai: az Astal Security Kft. Magyarország és Astal Security Srl. Románia.

Hová helyezzük el a hazai – igencsak széles spektrumú – tűzjelzős piacon a POLON- ALFA kínálatot minőségben és árban?

A termékek minőségben a felső kategóriát jelentik (piaci összehasonlításban pl. mondjuk a Bosch, Schrack szintjét), egy igen széleskörű kínálattal a képességek területén. Egyúttal a termékportfólió számos létesítmény típus számára nyújthat optimális megoldást (ipari, közületi, sport létesítmények, szállodák, vendéglátóhelységek de akár kisebb üzletek is). A termék szortiment pedig a hagyományostól az intelligens rendszerekig terjed a tűzjelzés, oltásvezérlés, hő és füstelvezetés területén. Tűzjelzés területén – piaci kitekintésben- az árainkat kb. Cooper- Notifier – System Senzor árfekvések közé sorolnám.

Mit tudhatunk meg a terméktámogatásról? 

Döntő fontossági feladatunknak tartjuk. Négy mérnök kollégánk ad folyamatos telefonos tanácsokat, de partnereink számára igény szerint a telepítési helyszíneken is nyújtunk segítséget és rendszeresen rendezünk oktatásokat képzéseket.

Nézzük akkor alaposabban a termékeket.

Sugárzásmérés, ionizációs füstérzékelő, komplex tűzjelző rendszerek – a Polon-Alfa történelmének mérföldkövei. Az alapítás 60. évfordulóján bátran kijelenthetjük, hogy a vállalat már nemcsak Lengyelországban piacvezető, hanem a nemzetközi porondon is egyre meghatározóbb szereplővé válik. Teljes körű termékpaletta; ISO 9001, EN-54, ATEX, LPCB és NATO minősítések; saját tűz teszt kamra a gyár területén; évente eladott

5.000 központ és 250.000 érzékelő

olyan tényezők, amik magukért beszélnek. Nézzük, milyen eszközökből épül fel a lengyel gyártó termék „flottája”.

IGNIS hagyományos tűzjelző rendszer

Az Ignis eszközök a „fregatt” a kötelékben. LCD kijelző, egyszerű menü, típustól függően 4 – 24 hagyományos érzékelő vonal jellemzi a központokat. A központ családban

oltóközpont is

található, 2 érzékelő vonallal és 1 oltó zónával. Hagyományos érzékelők széles választéka áll rendelkezésre, a különböző érzékelési követelményeknek megfelelően: UV füst, IR füst, vonali füst, hő (hősebesség és hőmaximum egyben), kombinált füst és hő, kombinált hő és láng, továbbá robbanásbiztos (füst, hő, láng) érzékelők.

POLON 4000 címezhető tűzjelző rendszerek

Egyértelműen ezek a központok a vállalat „csatahajói”. Nagy mennyiségben eladott rendszer, komoly referenciák (oktatási intézmények, műemlék épületek, gyárak, stb.), egyszerűség és megbízhatóság a 4000-es termékcsalád védjegyei. 2 x 64 címezhető eszköztől egészen 8 x 128 címezhető eszközig találunk központokat, a nagyobb központok hálózatba is köthetők (31 központig). 4 zónás oltásvezérlő központ szintén szerepel a kínálatban. LCD kijelzőn keresztül egy billentyűzet csatlakoztatásával a központ programozása PC nélkül is könnyen elvégezhető, de természetesen soros port és USB is rendelkezésre áll. A menü felépítése letisztult és logikus. Minden érzékelő huroknál használhatunk hurok, vonal vagy kevert topológiát. Az érzékelő hozzáadás automatikus, kevert topológiánál manuális érzékelő hozzáadásra is van lehetőség. A komplett címezhető érzékelő palettát, címezhető szirénák és jól működő vezeték nélküli füstérzékelők / kézi jelzésadók teszik teljessé. Nem megszokott dolog, de a füstérzékelők kamrája egyszerűen kitisztítható vagy cserélhető.

Központ típus

Polon 4100

Polon 4200

Polon 4900

Polon 6000

Hurok szám

2

4

8

396

Max. eszköz szám egy hurkon

64

64

128

250

Max. eszköz szám a központon

128

256

1.024

99.000

POLON 6000 címezhető tűzjelző rendszerek

„Zászlóshajó” a Polon termékpalettán, nagyon büszkék vagyunk rá. Innovatív és megbízható, mindent tud, amit egy tűzjelző rendszer tudhat. Szétosztott architektúra jellemzi, a központ csomópontokra bontható. Ennek köszönhetően a központ kapacitása gyakorlatilag korlátlan:

396 hurok, 99.000 érzékelő.

 

POLON-ALFA tűzjelző rendszerek Forrás: Astal Security Kft

A modern kor igényeinek megfelelően rezisztív (kesztyűben is használható) 10.4” érintőképernyőn keresztül kezelhető és programozható. Emellett beüzemeléskor egér és billentyűzet is csatlakoztatható a központhoz. A központban többféle konfiguráció is elmenthető, de a beállítások USB adathordozó használatával is exportálhatók / importálhatók. A programozó menü végtelenül egyszerű: minden érzékelőt zónához rendelünk, és beállítjuk, hogy a zóna milyen feltételek szerint működjön; minden kimenetet csoporthoz rendelünk, és beállítjuk, hogy a csoport milyen feltételek szerint működjön. Egy zónán belül több érzékelő egyidejűségére, interaktív működésre, előzetes érzékelő resetelésre egyaránt van lehetőség. A hangjelző vonalak működése és az átjelzés a központ fő képernyőjén keresztül könnyedén tesztelhető.

UCS hő- és füstelvezetés vezérlő (RWA) központok

Egy flotta sem lenne teljes „repülőgép-hordozó” nélkül. Az UCS vezérlő központok univerzális felépítésűek: 1 x 4A és 8 x 8A között különböző terhelhetőségű verziókban érhetők el, hő- és füstelvezetést működtető motorok, elektromágnesek, mágnesszelepek vezérlésére tűz esetén. Az aktiválás történhet tűzjelzőtől fogadott kontaktusra, kézi jelzésadók használatával, vagy a központhoz csatlakoztatott hagyományos érzékelő vonal jelzésének hatására. Motorvezérléshez végállás kapcsoló-, szellőztető- és időjárás állomás bemenetek is használhatók. A rendszer egyszerűsége, hogy a beállításokhoz és időzítésekhez nem kell jumperekkel, dip kapcsolókkal, potméterekkel bajlódnunk, USB kábelen keresztüli PC kapcsolattal minden szoftveresen konfigurálható. És a legfontosabb előny

Polon 4000 és 6000 központokkal használva az UCS hurok eszközként működik,

az UCS minden jelzése (táphiba, riasztás jelzés, egyéb hiba) megjelenik a tűzjelző központ kijelzőjén, az UCS riasztások törölhetők a tűzjelző központból. Mindemellett a tűzjelző központban történt riasztások hatására szabadon aktiválhatók az UCS hozzárendelt kimenetei. Ne felejtsük el, mindez az érzékelő hurkon keresztül valósul meg, bonyolult be- és kimeneti kábelezés nélkül.

Zárásként még egyszer szeretném aláhúzni, hogy a POLON-ALFA korszerű, a Legújabb technológiák közé tartozik, kiváló minőség.  Joggal számíthatunk a szakma kiemelt érdeklődésére.

POLON-ALFA tűzjelző rendszerek Forrás: Astal Security Kft

20170914_polon alfa 4.

 

www.astalsecurity.hu

Hozzászólások