A Bosch AVIOTEC videoalapú tűzérzékelője már az alagutakban is tökéletes megoldás

A Bosch AVIOTEC IP starlight 8000 biztonsági kamerában alkalmazott videoalapú tűzérzékelő technológia már az alagutakban is lehetővé teszi a füst és a lángok korai és megbízható érzékelését. Praktikus és költséghatékony kiegészítés a hagyományos lineáris hőérzékelők mellé, amelyek csupán a hőmérséklet észrevehető emelkedésére reagálnak és a füst érzékelésére sem képesek. A gyors érzékelés mellett a kamerák képeinek segítségével azonnal ellenőrizhetővé válik a riasztás, továbbá egy nem várt vészhelyzet esetén is életmentő információhoz juthatunk.

Már hét lux fénynél is érzékel

Az AVIOTEC legújabb verziójának algoritmusait kifejezetten az alagutak kihívásaira szabták a valódi felhasználási környezetében végzett átfogó tesztelések segítségével. Az integrált intelligens videoanalitikával ellátott kameráink számára csupán hét lux fény is elegendő a füst és a tűz megbízható érzékeléséhez. A kifejezetten alagutakra tervezett kameráink hatótávolságát a Bosch több mint duplájára emelte új optikák segítségével, így azok a korábbi 50 méter helyett már 100 méteres távolságon túl is érzékelnek. Ezáltal az AVIOTEC technológia lehetővé teszi, hogy kameráink egyidőben a megfigyelésre és tűzérzékelésre is alkalmasak legyenek, ezzel csökkentve a telepítési és fenntartási költségeket.

Forrás: Bosch biztonságtechnika

Forrás: Bosch biztonságtechnika

A megbízható tűzérzékelés mellett a Bosch megoldásai a videomegfigyelés területén is hozzájárulnak a biztonsághoz. A mozgásgörbék folyamatos nyomon követésével a kameráinkba épített intelligens videoanalitika (IVA) automatikusan felismeri az álló és a rossz irányba haladó járműveket, vagy éppen az úttesten tartózkodó embereket. Ahogyan a lángok vagy a tűz érzékelésekor, ezekben az esetekben is jelzést kap a biztonsági személyzet az esetleges baleset elkerülése érdekében. Az intelligens videoanalitika magába a kamerákba van beépítve, így nem igényel semmiféle központi szervert. Ezen felül, az AVIOTEC rögzíti a felvételek metaadatait is, ezáltal lehetővé téve a rendkívül gyors elemzést a tűz vagy egy baleset okának kivizsgálásakor.

A mostani verzió előtt is az AVIOTEC volt az első olyan megoldás a videoalapú tűzérzékelés területén, amely sikeresen teljesítette a német VdS Schadenverhütung GmbH elvárásait. A tesztelési eljárást a VdS 2203 “Tűzvédelmi szoftverekre vonatkozó követelmények” és a “Lángérzékelők tesztelésére vonatkozó feltételek” előírásainak megfelelően folytatták le. 2019 áprilisában az AVIOTEC IP starlight is megkapta a videoalapú tűzérzékelő tanúsítványt az ausztrál CSIRO TS010 szabvány alapján is.

Az alagutaktól eltekintve az AVIOTEC – mint egy VdS és CSIRO tanúsítvánnyal rendelkező megoldás – alkalmas a korai tűz- és füst észlelésre szinte minden nagy belmagasságú épületben, mivel nem szükséges füst vagy hő az érzékeléshez. Ennek köszönhetően az AVIOTEC tökéletes megoldást jelent óriási raktárak, hangárok, bevásárlóközpontok, generátorcsarnokok és hasonló létesítmények számára.

Részletes termékleírást a Bosch AVIOTEC IP starlight 8000 kameráról a Bosch weboldalán talál.

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások