Bosch Kamera Tréner – A mesterséges intelligencia alkalmazása videofelügyeleti megoldásokban

A videoanalitika alapjaiban változtatta meg napjaink biztonsági kameráit. Most már nem csupán passzív rendszerek, amelyek egész egyszerűen megfigyelik, rögzítik és visszajátszhatóvá teszik az eseményeket, hanem a metaadatok segítségével strukturálják és értelmet is adnak a felvételeknek. Ezáltal a Bosch kamerái nem csak megfigyelnek, de „látnak” is – a technológiának köszönhetően képesek megkülönböztetni a téves riasztást kiváltó tényezőket a valódi kockázatot jelentő elemektől és egyből riasztják a biztonsági személyzetet, amint életbe lép egy riasztási szabály. Ez a megoldás azonban nem csak az élő felvételek elemzésében jelent óriási előnyt, hanem a bizonyítékok keresését is hatékonyabbá teszi – pillanatok alatt képes megtalálni a megfelelő másodperceket akár több órányi felvételből is.

Parkolás tiltott helyenForrás: Bosch Biztonságtechnika

Parkolás tiltott helyen
Forrás: Bosch Biztonságtechnika

A megoldás számos további előnyt rejt még magában. Először is, a videoanalitika eltávolítja az emberi tényezőt az egyenletből. Az élő felvételek monitorozása ugyanis nem garantálja a legmagasabb szintű biztonságot több csatorna esetén sem, ugyanis a monitoron megjelenő történések 90% – a elkerüli a figyelmünket már 20 perc állandó élőképfigyelés után. Továbbá, a metaadatok felhasználásával statisztikai elemzések végtelen tárháza válik elérhetővé, így a beépített videoanalitikával rendelkező Bosch kamerák alkalmazása jóval túlmutat a biztonságon – az emberek és a járművek számlálásától kezdve a gyártósori lemaradások felismerésén át egészen a dokkok feltöltésének követéséig tökéletes megoldást jelent. Mindez lehetővé teszi a vállalkozások számára egyidejűleg a hatékonyság növelését, a költségek csökkentését és az okosabb döntések meghozatalát, amelyek kézzelfogható eredményekkel mérhetők.

Kétségtelen, hogy a videoanalitika jelentősen növeli a biztonságot és segít a legjobb üzleti döntések meghozatalában. De egyes helyzetek észlelésére és jelzésére szabott egyszerű riasztási szabályok tömkelegével a videoanalitika valóban elég messzire megy?

Bosch Camera Trainer – beépített intelligens videoanalitika (IVA)

A Boschnál úgy hisszük, hogy a jövő alakításához a lehetségesnek vélt dolgok határait kell feszegetni. Célunk, hogy a partnereink számára olyan megoldásokat kínáljunk, amelyek kézzelfogható értéket teremtenek és megalapozzák a biztonságosabb és átláthatóbb működést. Mindez gondolkodásra késztetett minket – a videoanalitikát sokszor a biztonsági rendszerek agyának nevezik, így mi lenne, ha a biztonsági kameráink agyának kognitív képességeit fejleszteni tudnánk a figyelemre, tanulásra és problémamegoldásra összpontosítva a partnereink számára legfontosabb szabályok és helyzetek szerint? Így született meg a Bosch Camera Trainer technológiája, amely a gépi tanulás segítségével pontosabbá és még könnyebben testreszabhatóvá teszi a Bosch kamerák beépített intelligens videoanalitikáját.

A megoldás lehetővé teszi a Bosch kamerák számára a felhasználó által meghatározott új tárgyak és helyzetek rendkívül pontos azonosítását. A paraméterek felállítása után a kamera megőrzi ezeket az információkat, megismeri azokat és „észben tartja” a jövőbeli képkockák feldolgozásakor. Új paraméterek hozzáadása bármikor lehetséges, és a nagyobb rugalmasság és pontosság érdekében kombinálhatók az előre meghatározott riasztási szabályokkal és objektumszűrőkkel, amelyek már be
vannak ágyazva a Bosch Intelligent Video Analytics (IVA) szolgáltatásba.

KövetésForrás: Bosch Biztonságtechnika

Követés
Forrás: Bosch Biztonságtechnika

És aztán a mozgás kérdése – biztonsági kameráink képesek mozgásérzékelés alapján riasztani. De mi van akkor, hogy ha Önt pont egy mozdulatlan tárgy, vagy éppen egy tárgy teljes hiánya érdekli? Ebben az esetben is tökéletes megoldás a Camera Trainer, ami egy új szintre emeli a helyzetfelismerést. Megtaníthatjuk kameráinknak egy helyhez kötött tárgy felismerését és érzékelését, valamint jelzést küld, ha jelen van, vagy éppen hiányzik az adott tárgy. Ez sokkal informatívabb adatokkal szolgál, amely javít a biztonságon, üzleti hatékonyságán és bevételi forrásain.

Parkolás nem a kijelölt helyenForrás: Bosch Biztonságtechnika

Parkolás nem a kijelölt helyen
Forrás: Bosch Biztonságtechnika

Nézzünk is néhány példát

Parkolóhelyek

Parkolóhelyek esetén legtöbbször lokális érzékelőkre van szükség ahhoz, hogy az elfoglalt helyek számát fel tudjuk mérni. A Bosch Camera Trainer technológia segítségével megtaníthatja kameráinak az elfoglalt és szabad parkolóhelyek felismerését. Megoldásunkkal nem csak az érzékelők árát takarítja meg, de még a forgalmat is optimalizálja. Mivel álló tárgyak felismerésére is képesek, kameráink meg tudják mondani, hogy egy adott jármű pontosan mióta áll egy időben korlátozott parkolóhelyen és a riasztást az engedélyezett parkolási idő lejártakor indítja. Amint túllépi azt, kameránk jelzi a helyszíni parkolóüzemeltetőknek a helyzetet – ez egy egyszerű, mégis hatékony módja a parkolási jogsértések felismerésének és a bevétel növelésének.

A parkoló hely kihasználtsága (pontos parkolás)Forrás: Bosch Biztonságtechnika

A parkoló hely kihasználtsága (pontos parkolás)
Forrás: Bosch Biztonságtechnika

Szabad parkolóhelyek felismeréseForrás: Bosch Biztonságtechnika

Szabad parkolóhelyek felismerése
Forrás: Bosch Biztonságtechnika

Járműszámlálás

A járműszámlálás is azon funkciók közé tartozik, amelynek jelentősége egyre nagyobb az fokosvárosok területén. Azáltal, hogy megtanítjuk kameráinkat az adott irányba haladó autók, teherautók, buszok és motorkerékpárok észlelésére, a helyi hatóságok könnyen profitálhatnak a rendkívül megbízható forgalomszámláló rendszerből, amely különbséget tesz a bejövő és a kimenő forgalom között. Ez lehetővé teszi a forgalomirányító rendszerek megfelelő beállítását, hogy elkerüljék a dugókat és optimalizálják a forgalmat a városban és környékén egyaránt.

Üzleti hatékonyság

Azonban nem csak a közlekedés területén nyújt előnyöket a Camera Trainer – az üzleti hatékonyság növelésére is tökéletes megoldás. Kereskedelmi és ipari raktárak, valamint a rakodóhelyek működését, a termékek és nyersanyagok hatékony kezelését is közvetlenül befolyásolja a technológia. Megtaníthatjuk kameráinknak különböző fizikai jelek felismerését a földön, így a videoanalitika segítségével felismerhető, hogy mikor nincs teherautó a rakodóhelyen. Ez esetben a következő teherautót azonnal küldhetik is az öbölbe, ezáltal növelve a hatékonyságot.

Közlekedési csomópontok

Ugyanez vonatkozik az olyan nagy forgalmú közlekedési csomópontokra is, mint a repterek, ahol a forgalom helyzetének és a repülőgépek állapotának ismerete kritikus jelentőségű a biztonság szempontjából. A Camera Trainer segítségével részletes információkat nyerhet a repülőtéri üzemeltető az általa előre meghatározható helyzetekről. Megtudhatja többek között, hogy mennyi időt tölt a repülőgép a helyén, mennyi időt vesz igénybe a csomagok lerakodása és a gépek megtankolása. Ez segíthet a folyamatok felgyorsításában, ami előnyökkel jár a reptér és a repülőjáratok számára egyaránt.

Logisztika

A Camera Trainer hatékonyságára egy másik kiváló példa a logisztika területe. A megfelelő beállításokkal kameráink jelzik, ha túl sok doboz van a szállítószalagokon és a gyártósoron. Ezáltal elkerülhető a felhalmozódás, amely költséges leálláshoz is vezethet.

Kihasználtság, esetleges torlódás megfigyelése szállítószalagonForrás: Bosch Biztonságtechnika

Kihasználtság, esetleges torlódás megfigyelése szállítószalagon
Forrás: Bosch Biztonságtechnika

Kereskedelmi környezet

Kereskedelmi környezetben a bolti lopások száma is drasztikusan csökkenthető megoldásaink segítségével. Megtaníthatjuk kameráinknak a bevásárlókocsik és kosarak formai jellegzetességeit, így jelzik nekünk, ha valaki nem engedélyezett területre lép velük. Ez azért is kiemelten fontos, mert a legtöbb esetben a bevásárlókocsik egy része kiesik a látómezőből. Azáltal, hogy kameráink figyelemmel követik a szokatlan viselkedéseket, képesek azonnali riasztást adni, amikor egy vásárló bevásárlókocsiban szeretne ruhákat bevinni a próbafülkébe, így növelve a biztonságot és csökkentve az áruveszteséget

Jegesedés korai észlelése

A Camera Trainer meghaladja korának képtartalomelemzési technológiáját. A szélsőséges éghajlatú területeken lévő épületeken képződő jégcsapok kiszámíthatatlan és felbecsülhetetlen károkat okozhatnak – nem beszélve az alatta lévő gyalogosforgalom veszélyeztetéséről. Azonban a Bosch PTZ (pan-tilt-zoom) kamerák képesek egyidőben az épület több részét vizsgálni akár 16 féle előre beállított paraméter alapján. Ez lehetővé teszi a jégcsapok korai észlelését és eltávolítását, ezáltal potenciálisan életet mentve és kiküszöbölve a költséges épületkárosodásokat.

Kétségtelen, hogy a videonalitika innovációra késztette a biztonsági megoldásokat. Ezen azonban túlmutat a Camera Trainer bevezetése. Ez a gépi tanulás elérhető az összes IVA-val ellátott Bosch kamerán és egy egyszerű ingyenes licenccel aktiválható. A kamera tanítása és beállítása gyors és egyszerű, még csak kalibrálásra sincs szükség. Továbbá, nem szükséges semmiféle integráció a Bosch Video Management System (BVMS) vagy ONVIF támogatáshoz.

Az intelligens videoanalitika új szintre emelte a biztonságtechnika világát. Rendszerintegrátorok számára a Camera Trainer magas színvonalú megoldást kínál a biztonsági megoldások testreszabásához. Végfelhasználók részére pedig már nem csak egy egyszerű szempárt, hanem a mögötte lévő agyat is kínáljuk. Bizonyosodjon meg Ön is arról, hogy az intelligens adatok olyan értékes információkkal gazdagítanak, amelyek jóval túlmutatnak az emberek és a tulajdon védelmén, és olyan üzleti előnyöket nyújtanak, amelyek óriási mértékben javítják a hatékonyságot és a teljesítményt.

További információk: boschsecurity.com

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások