Matkó Csaba

A kínai dömpingáruk kockázatai – Hogyan válasszunk?

„A döntés a mi kezünkben van. Eldönthetjük, hogy a „piros” vagy a „kék” pirulát vesszük be. A „piros” pirula szembesít a valós tényekkel, a biztonsági rendszerek kiválasztásával járó kockázattal és felelősséggel míg a „kék” pirula a hamis biztonságérzet álmát adja, azzal a megnyugtató, ám nyilvánvalóan téves elképzeléssel, hogy az irányítás nálunk van, mindent tudunk a telepített berendezésekről és senki nem használhatja azokat szándékunktól eltérő célokra.” Matkó Csaba (tovább…)

Polon-4000-cover

Polon 4000: Régi motoros a tűzjelzésben

Az idei évben több alkalommal volt szerencsénk bemutatni a lengyel POLON ALFA széleskörű tűzjelző portfólió egyes termékeit. Utoljára a POLON ALFA UCS 6000 hő és füstelvezető rendszerrel, illetve az azt vezérlő központok működésével ismerkedhettünk meg. A mai penzumunk a POLON 4000-es központ család lesz. (tovább…)

Pulsar tápegységek

Minőségi Pulsar tápegységek tűzjelző rendszerekhez

Ebben az évben ünnepelte 20. évét a Lengyel Pulsar gyár a biztonságtechnika világában. A biztonság nem közvetlen jelenti a riasztóközpontokat, vagy esetleg a mozgásérzékelőket. Vannak közvetlenül nem látható, de nélkülözhetetlen részei is a vagyonvédelmi rendszereknek, Ilyenek egyebek mellett, a tápegységek is. Az elmúlt évek alatt a Pulsar Európa egyik legelismertebb tápegység gyártójává nőtte ki magát. Az általuk gyártott fémdobozokat, megannyi vagyonvédelmi gyártó címkézi saját név alatt. Kiváló minőség, előremutató ötletek és maximális ügyfél központúság jellemzi.

Hiánypótló termék:

A Cég 20 éves fennállása tiszteletére mondhatjuk, hogy egy evolúciós láncszemet pótolt. A tűzjelző rendszerek piacán nem voltak, illetve csak aranyárban az EN 54 minősítésnek megfelelő, minőségi tápegységek. Persze itt nem arra gondolok, hogy egy normál fehér doboz, benne egy egyszerű tápegység, ami megkapta a minősítést. A minőségi terméket nem a minősítés teszi értékessé, hanem a tudása.

Figyelem! Nem gyártó függő, bármelyik tűzjelző rendszerhez használható!

Ismerkedjünk meg a Pulsar EN54-4 sorozatú, tűzjelző rendszerekhez tervezett tápegységekkel. A színe piros, a súlya tetemes. Ennek oka nem más, mint a 1,2mm vastag masszív fémház valamint a nagyméretű toroid transzformátor. A tápegység tömege a beépíthető akkumulátorok méretével növekszik. Induló licit 2x18Ah. A sorozat XXL-es méretű tagja a rövid „gondolkodás” után befogadja a 2x40Ah akkumulátorokat is. A 13,3kg-os akkumulátorok nélküli önsúly ne tartson vissza senkit. Ne legyen előítéletünk, mert egy kicsit nehéz. Na jó legyen. Ebből nem spóroltak ki semmit. Anyag és tudás tekintettében benne van minden, aminek ott kell lenni. Nézzük, milyen finomsággal lep meg bennünket születésnapján a Pulsar. Az alap, amire építettek, a mikroprocesszor alapú működésvezérlés, amely kiegészül egy toroid transzformátoros tápegységgel. A tervezőknek figyelembe kellett venni az EN54-4, EN12101-10 szigorú előírásait. A gondosan tervezett tápegység hatásfoka 82-84% között mozog. A kimenetek terhelhetősége 2A és 7A között változhatnak, a tápegység típusától függően. A készülék előlapján található információs modul lehet LED szegmens kijelzésű vagy Grafikus LCD modul. Erről lehet leolvasni a működési adatokat, illetve elvégezni a programozást ( bár van ennél kényelmesebb megoldás is, de erről a végén ). Amiben nincs eltérés, az az 5 év garancia.

Pulsar tápegységek  en54-4 lcd open

Extra szolgáltatások, de csak kivonatosan.

A Pulsar kiemelten gondoskodik a beépített akkumulátorok hosszú és biztonságos működéséről. Folyamatosan méri az akkumulátorok belső ellenállását, ezzel számolva a töltöttségét és a töltőáram mennyiségét. A töltéshez szükséges áram nem képezi a tápegység kimeneti áramának részét. Ezzel a táp külön gazdálkodik. A kétállapotú töltő feszültség, a tápegység belső hőmérsékletének függvényében módosul. A 20V-ra kalibrált mélykisülés védelem, a hálózati feszültség hosszú távú hiánya esetén, lekapcsolja az akkumulátorokat. Természetesen rendelkezik, folyamatos akku felügyelettel, belső akkutesztelési lehetőséggel, amely akár távolról is elvégezhető. Az összes kimenet minden állapota felügyelt. Méri és ellenőrzi a 230VAC feszültséget. Felügyeli a kimeneti feszültséget és terheléseket. A tápegység összes működési adata, hiba események és egyéb információk a belső memóriában tárolódnak, amely akár 1 évig is naplózza az adatokat. A modern eszközök helyileg vagy távcsatlakozással egyaránt menedzselhetőek. Ez igaz az EN54 sorozatra is. Az ingyenesen letölthető szoftver képes helyileg USB vagy RS485 felületen csatlakozni, illetve a kor elvárásainak megfelelően LAN hálózat vagy WiFi útján.

 pulsar logoNépítélet, szubjektív módon.

Az oldal rövidségére való tekintettel nem lehet mindent felsorolni, de megállapítható, hogy a Pulsar valóban nagyszerű és költséghatékony módon ajándékozta meg a tűztervezőket és kivitelezőket, Hobbit módjára vagyis Ő adott ajándékot a születésnapján. Ráadásul nem is akármilyet. Remélem ez mindenkit tűzbe hoz annyira, hogy jobban megismerje az EN54 sorozatú tápegységeket a Modern Alarm kínálatából.

kapcsolódó cikkek:

Új Bosch tűzjelző termékcsalád – javuló érzékelési teljesítmény

Tűzjelzőrendszer-tervező szoftver 

Lap teteje