„A biztonsági rendszereknek kulcsszerepet kell játszaniuk az intelligens épületekben” – hangsúlyozza az Omdia elemzője

Thomas Barquin

Thomas Barquin

Az IFSEC Global Thomas Barquinnal, az Omdia globális kutatóvállalatának intelligens épületek vezető elemzőjével beszélget, bemutatva a legújabb végfelhasználókra koncentrált felmérésük néhány következtetését.

IG.: Kedves Thomas! Szeretnénk először többet megtudni cégükről.

Az Omdia globális technológiai kutató vállalatát, az Infor Tech kutatási részlege az IHS Markit technológiai kutatási portfólió, az Ovum, a Tractica és a Heavy Reading egyesítését követően 2019-ben alapították. Az Omdia igyekszik összekötni a lényeges pontokat partnerei teljes technológiai vertikumában segítve és formálva azok optimális üzleti eredményeit.

Milyen piackutatási szakterületei vannak az Omdiának a biztonsági ágazatban?

Cégünk széles körű lefedettséggel bír a biztonsági technológiai piacokon, ideértve a beléptetés és a tűzvédelem, a kiberbiztonság, a digitális azonosító, a kritikus kommunikáció és a videó megfigyelés területeit.

Ami az intelligens épületekkel kapcsolatos kutatásaimban a hangsúly az építési és épület üzemeltetési platformokon van. Ezen beül is a biztonsági integrációs platformok működését és kialakításának lehetőségeit vizsgálom. Ideértve a BMS-t, valamint hogy bizonyos berendezések (világítás, fizikai biztonság és HVAC stb.) hogyan kapcsolódnak a vizsgált épületek globális vezérlési rendszereibe. Számos épület egyes alrendszerei régóta működnek önállóan (silóban), azonban a jelenlegi tendencia egy szorosan összekapcsolt környezet felé irányul.

Az egyik legutóbbi projektjük a Smart Buildng végfelhasználói jelentés. Megtudhatnánk erről többet?

Az Omdia az Informa Markets-szel együttműködve felmérést készített az intelligens épülettechnológiai végfelhasználókról, ideértve a létesítménygazdákat, az épülettulajdonosokat, az IT-vezetőket, a biztonsági vezetőket és a cégvezetőket. A válaszokat 2020 márciusa és április között gyűjtötték össze, és a fő cél az volt, hogy a végfelhasználók véleményét gyűjtsék az intelligens építési technológiákról, hogy jobban megértsék a jelenlegi piaci trendeket, ideértve az iparág ambícióit és kihívásait is.

Forrás: Bitport

Forrás: Bitport

Ha három fő megállapítást választhat ki a jelentésből, melyek lennének ezek?

Arra a kérdésre, hogy a végfelhasználók miért alkalmaznak intelligens épületüzemeltetési technológiákat, az elsődleges ok a költségek kezelése volt. Valójában a hosszú távú megtakarítások és az energiafelhasználás / költségek csökkentése voltak a két fő befolyásoló tényező a végfelhasználók számára, amikor az intelligens építésüzemelési technológiákat telepítik.

Ezután a jelentés kiemeli, hogy a szakterület továbbra is olyan kihívásokkal és akadályokkal szembesül, mint például a régi rendszerek elterjedtsége a meglévő nem lakóépületekben, amely a végfelhasználók számára óriási kihívást jelent a tárgyak internete és / vagy az intelligens építési technológiák elfogadása, megvalósítása során. A meglévő épületek gyakran függnek a régi rendszerektől az adatok tárolása és feldolgozása kapcsán, lelassítva az intelligens épületek felé történő áttérést.

Végül, ezen kihívások ellenére, a végfelhasználók mégis hajlandóak fektetni az intelligens technológiákba, és olyan megoldásokat keresnek, amelyek rugalmasságot és használhatóságot kínálnak. Például a végfelhasználók többnyire támogatják a BMS platformok és a berendezések szolgáltatásként történő megoldásainak használatát, mivel ez az üzleti modell az intelligens építési technológiákhoz való hozzáférést kínál csökkentett kezdeti költségek mellett.

Vannak-e meglepő eredmények?

Az egyik legmeglepőbb eredmény az volt, hogy az intelligens építési technológiák alkalmazásának első évében a berendezések / rendszerek, nem mindig nem teljesítenek a megadott (elvárt) módon. Rengeteg technológia érhető el a végfelhasználók számára a piacon, de úgy tűnik, hogy köztük számosnak még bizonyítania kell megbízhatóságát és teljesítményét. A minőség kulcsfontosságú az ágazat végfelhasználói számára, és gyakran vonakodnak befektetni olyan megoldásokba / szoftverekbe, amelyek még nem mutatták meg, hogy hatékonyan működnek és teljesítik a megadott értékeket.

A jelentés megállapította, hogy a végfelhasználók 40% -a nem elemezte a létesítményeiből összegyűjtött adatokat. Miért gondolod, hogy az intelligens épület végfelhasználói nem használják ki teljes mértékben a technológiák előnyeit? És hogyan tudják legyőzni ezt a problémát?

Valójában a válaszadók több mint 40% -a nem elemezte a létesítményei üzemeltetéséből származó adatokat, hogy azonosítsa azokat az eltéréseket és mintákat, amelyek korrekcióra szorulnak, illetve javíthatják a működést és irányítást. Az Omdia úgy véli, hogy ennek egyik fő oka a munkavállalói készségek, ismeretek és tapasztalatok hiánya a BMS-platform felügyeletéhez, valamint a csatlakoztatott eszközökből és az IoT-eszközökből származó adatok felhasználásához.

Az intelligens épülettechnológiák csak annyira jók, mint az emberek, akik azokat használják, így az intelligens épület alkalmazók képzése és támogatása a megoldások kulcsfontosságú részévé kell válnia.

Végül, de messze nem utolsósorban. Mennyire fontos az intelligens épület biztonsága és milyen adatokat kínálhatnak az intelligens biztonsági rendszerek a végfelhasználók számára?

Az intelligens épületekben sok egyedi alrendszert kell figyelembe venni és a biztonsági rendszereknek különösen is kulcsszerepet kell játszaniuk, szavatolva az épületek és a látogatók biztonságát, egyúttal – lehetőség szerint – kényelmes és optimális munkakörnyezetet teremtve. 2019-ben a biztonsági berendezések a BMS platformokon keresztül csatlakoztatott berendezések összbevételének körülbelül 34% -át képviselték, a hozzáférés-vezérlésnél a legmagasabb a kapcsolódási arány a BMS-platformon.

Mint korábban említettük, az épületekben a jelenlegi tendencia a szorosabban összekapcsolt környezet felé mutat és ez vonatkozik a biztonsági megoldásokra is. Ennek eredményeként növekszik a biztonsági domének és az egyéb berendezések integrációja, ami hatalmas lehetőségeket teremt a gyártók és a végfelhasználók számára. A biztonsági rendszerek integrációja például a biztonsági menedzserek számára előnyös, mivel az adatokat egyetlen platformon vagy alkalmazásban egyesítik, az összes biztonsági riasztással és értesítéssel, amelyet egy felhasználói felületre továbbítanak. A biztonsági menedzserek így figyelemmel kísérhetik a létesítmény egészén (illetve részterületein) a mozgásokat eseményeket. A behatolásokkal kapcsolatos felvételeket azonnal áttekinthetik, hamis riasztások gyorsan azonosíthatók és az egyes biztonsági tartományok adatai összesíthetők, hogy teljes képet kapjanak az épület állapotáról.

Végül, a jelenlegi világjárvány fényében különös hangsúly helyeződik a munkavállalók és a látogatók számára biztonságos épületek létrehozására és az intelligens biztonsági rendszerek segíthetnek e célok elérésében. Ennek kulcsfontosságú példája lehet az olyan intelligens technológiák integrálása, amelyek segítenek azonosítani a lázas állapotokat (hőkamerák),vagy más kulcsfontosságú tüneteket és abban is segíthetik az irodákat, hogy fertőzésveszély esetén különböző munkazónákat hozzanak létre.

Forrás: ifsecglobal.com

Hozzászólások