A proaktív védelem első vonalában!

A 2007-es alapítású Orion 21 Kft ügyvezetőjével, Farkas Richárddal beszélgetünk, cégük helyzetéről piaci lehetőségeikről. Jelen beszélgetésünk célja a bemutatkozás, de portálunk a későbbiek során részletesebben is foglalkozik majd termékeikkel, projektjeikkel.

 Farkas Richard ügyvezető Orion 21. Kft

Farkas Richard ügyvezető Orion 21. Kft

Kedves Richárd! Áttekintve a termékportfóliójukat úgy gondoljuk, hogy nem véletlen cikkünk címe, hiszen érzékelhető az a törekvés , ami a legkorszerűbb technika vívmányait igyekszik a biztonsági kihívásoknak leginkább kitett hazai felhasználói környezet (verseny és állami szféra egyaránt ) figyelmébe ajánlani. Mintha elébe mennének egyúttal, a nálunk- hála istennek- még nem jelentkező terrorizmus elleni preventív védekezésnek is.

2007-es alapítású Cégünk, korábbiakban elsősorban különböző vagyonvédelmi rendszerek azon belül is döntően CCTV technikák (Eneo, Videotec, Hikvision stb.) forgalmazásával foglalkozott. Ez a terület változatlanul megmaradt, hiszen megrendeléseink egyik bázisát napjainkban is ezek a termékek határozzák meg. Fő profilunk ugyanakkor érzékelve a kor biztonsági kihívásait az idők során változott.

Elsődleges célunk ma már olyan speciális megoldások szállítása melyekkel a hazai piacon nagyon kevesen vagy senki sem foglalkozik és igen ,nagyon jól látja, fő mottónk a proaktivitás! Sajnos sok helyen tapasztaljuk azt, hogy az ügyfelek gyakran „eső után köpönyeg” attitűddel közelítik meg a biztonsági kérdéseket. Igyekszünk elébe menni az eseményeknek és felhívni ügyfeleink figyelmét, hogy milyen megoldásokra lehet szükségük már most ahhoz, hogy a jövő biztonsági eseményeire időben, felkészülten és megfelelően tudjanak reagálni. Így jöttek képbe az anti-terror megoldások – süllyedő oszlopok, road blocker-ek, egyéb útakadályok -, valamint az alváz scannerek, drón elhárító megoldások, valamint számos olyan egyedi megoldás, melyek a kiemelt biztonsági kockázatú létesítmények védelmét erősítik vagy pedig különleges egységek és a szakszolgálatok munkáját segítik.

Egy kicsit konkrétabban, beszéljünk akkor a termékekről.

Fő profilunkba jelenleg a Pilomat által gyártott süllyedő oszlopok (lásd fent említve), valamint ezek minősített anti-terror verziói tartoznak. A Pilomat termékcsaládon belül forgalmazunk még tire killer megoldásokat, anti-terror sorompókat, parkolás gátló kengyeleket és oszlopokat, valamint süllyedő energia oszlopokat – utóbbiakra az elmúlt hónapokban egyre nagyobb a kereslet. Kizárólagos forgalmazóként a teljes országot lefedjük, valamint számos megkeresést kapunk a környező országokból is, de volt már megkeresésünk a közel keletről is.

Ezen felül a Secuscan által forgalmazott fix és mobil alváz scannerekel foglalkozunk, mely termékekre jellemző a német precizitásnak megfelelően a magas minőség és folyamatos termékfejlesztés. Ennek megfelelően kiemelkedő hatékonyságú eszközökként lettek közismertek a hazai piacon is.

Továbbá forgalmazunk speciális termékeket is. Gondolok itt a biometrikus védelemmel ellátott merevlemezekre és/vagy pen drive-okra, Illetve egyéb olyan termékekre, melyeket a különböző szakszolgálatoknak szállítunk be. Szeretném még kiemelni a Videotec-et és azon belül is a robbanásbiztos kamera termékcsaládot.

Említette fentebb kiemelt termékként a SecuScan alvázszcennert. Mennyiben más ez, illetve tud többet a piacon beszerezhető hasonló célú technikáknál?

A Secuscan alvázscanner – ahogy említettem – kiemelkedő minőséget képvisel, 15 éve van a piacon. Termékeik kizárólagos forgalmazói vagyunk hazánkban, de az elmúlt időszakban például kaptunk megkeresést Romániából, Szerbiából is. Több mint 15 éve van a piacon. A rendszer lehetővé teszi, hogy a kézi tükrös gépjármű átvizsgálást kiváltsuk és gépjárművek átvizsgálását és beléptetését felgyorsítsuk. Az alváz scannelés pár másodperc alatt megtörténik és az operátor már láthatja is a képernyőn vagy a tabletjén az eredményt. A rendszer egyik kiemelkedő funkciója abban rejlik, hogy a beléptetett gépjárművek rendszámát elmenti és az ahhoz tartozó bescannelt alváz képét is. Így a következő beléptetés során, ha bármilyen minimális eltérés is észlelhető a gépjármű alvázán a rendszer azonnal riasztást ad az operátoroknak erről. A magas felbontású képek megjelenítése történhet fekete-fehér vagy színes módban is, akár számítógépen, akár tableten. Természetesen a rendszert összeköthetjük más adatbázisokkal, vagy akár a központi felügyeleti software-hez is csatlakoztathatjuk.

Forrás: SecuScan

Forrás: SecuScan

Másik előnye a Secuscan rendszernek, hogy a fix telepítés mellett rendelkezik mobil verzióval is. A mobil eszközök rendelhetők gumi vagy alu pados kivitelben. Mobil rendszer esetén minden szükséges eszköz kompakt zárt csomagolásban a kívánt helyszínre szállítható és minimális idő alatt telepíthető. Így kiemelt állami vagy egyéb rendezvények során is könnyen telepíthető és használható.

Másik fő termékcsaládjuk a Pilomat által gyártott mechanikai akadályt biztosító süllyedő oszlopokat és egyéb megoldásokat foglalja magába.

A Pilomattal évekre visszamenőleg nagyon jó viszonyt ápolunk. Jelenleg kizárólagos forgalmazói vagyunk termékeiknek. Számos termék szerepel a palettán, de a legnagyobb kereslet a süllyedő oszlopokra van. Ezeken belül forgalmazzuk az ún. „hagyományos” valamint a minősített „anti-terror” oszlopokat. Tudni kell, hogy a „hagyományos” oszlopok is képesek egy alacsonyabb sebességű gépjárművet mozgásképtelenné tenni, de ezeknek elsősorban forgalom korlátozó szerepük van. Minden olyan esetben ahol kiemelt objektumok és/vagy közterületek védelme a cél, javasoljuk ügyfeleinknek az anti-terror süllyedő oszlopok használatát. Ezen az oszlopok rendelkeznek mind az amerikai M50, M30 illetve az európai K12 és K4 minősítéssel. Egyes típusok akár egy 7 tonnás 80 km/h-val közeledő tehergépjárművet is képesek megállítani, ez azt jelenti a fizika nyelvére lefordítva, hogy akár 700.000 J ütközési energiát képesek elnyelni anélkül, hogy deformálódnának és 2.000.000 J ütközési energiát is képesek még megállítani, így garantálva az adott objektumban vagy közterületen tartózkodók biztonságát.

Forrás: Pilomat Bollards

Forrás: Pilomat Bollards

A palettába tartoznak még különböző forgalom korlátozó eszközök, tire killer-ek, „anti-terror” sorompók, láncos sorompók, illetve süllyedő energia oszlopok is. Illetve hozzánk tartozik még a Technomat oszlopcsalád is.

Mit tudhatunk a felvevő piacról kik a vevőik, örülnénk néhány konkrét projekt megemlítésének (bemutatásának)

Jelentős számban futnak jelenleg is projektjeink, de mivel nagy részük kiemelten védett objektum, így nagyon kevés információt áll módomban megosztani Önökkel. Elsősorban a jelzett kiemelten védett állami intézmények tartoznak megrendelőink közé. Különböző szakszolgálatok, különleges egységek objektumainak bejáratait szereltük fel eszközeinkkel. Ugyanakkor számos önkormányzattal – mind a fővárosban, mind egyéb településeken – kapcsolatban vagyunk, itt első sorban közterületek, parkok védelme a fő szempont.

Büszkeségünk, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is számos rendszerünk üzemel..
Egyik megbízásunk során a Fővám Téren található Vásárcsarnok főbejáratát látjuk el „anti-terror” oszlopokkal. Érezhetően egyre több megkeresés és konkrét megrendelés fut be a privát szektorból is.
Az idei első és második negyedévben kiemelkedően magas számú „anti-terror” oszlopot értékesítettünk. Ezen felül jelentős számú eszközt szállítunk és telepítünk nagy beruházásokat kivitelező építő ipari cégeknek is.

Vajon mennyire vevő egyáltalán a hazai környezet ilyen színvonalú technológiai megoldások beszerzésére, alkalmazására. Milyen perspektívákat érzékelnek?

Személy szerint úgy látom, hogy a hazai – nem túl széles spektrumú – piac méretei ellenére is egyre több megkeresést kapunk és ezekből közel 80% megrendelés formájában realizálódik is.
Annak ellenére, hogy alkalmanként még érezhető egy kis idegenkedés ilyen színvonalú technológiától, illetve elhangzik érvként néha-néha, hogy – „Nálunk úgysem történik ilyesmi .” – összességében azt tapasztaljuk, hogy mind az állami, mind pedig a privát szektorban egyre nyitottabb az általunk szállított megoldásokra. A megkeresések és az azokból realizálódó megrendelésekből egy folyamatosan növekvő, pozitív tendencia rajzolódik ki.

Mennyire jellemző az, hogy a különböző – de persze azonos biztonsági célt szolgáló – technikákat egy szolgáltatási csomagban tudják értékesíteni kiemelt kockázatú létesítmények védelme esetén?

Lehetőség szerint mindig törekszünk csomagokban értékesíteni eszközeinket, hozzá tartozó szolgáltatásokkal. Kiemelt kockázatú objektumok esetén mindig javaslatot teszünk az ügyfélnek, hogy lehetőség szerint a süllyedő oszlopok mellet az alváz scannert is alkalmazzák, így teljes körű védelmet tudunk biztosítani. Ezen felül számos kiegészítő megoldást is szoktunk javasolni pl. gyakorta CCTV területen. Itt elsősorban mindig az adott projekt büdzséje az, ami megszabja a határokat.

Úgy gondoljuk, hogy miután high tech termékekről beszélünk, nem a legolcsóbb árszínvonalat képviselik vagy tévedünk?

Ez bizony így van. Az általunk forgalmazott termékek abszolút nem az alacsony árszínvonalba tartoznak. Egy alvázscanner ára sokak ingerküszöbét megüti, de ha figyelembe vesszük azt a hatékonyságot és gyorsaságot amivel a feladatát ellátja – pl egy gyár esetében jelentősen felgyorsítja a beléptetést, az ellenőrzés mégis magasabb színvonalon és alapossággal történik – akkor hosszú távon olyan befektetésről beszélünk mely megéri, esetlegesen vissza is hozza az árát. A süllyedő oszlopok esetében az árat jelentősen befolyásolják a fizikai tényezők. Egy forgalom korlátozó oszlop más árszinten kerül értékesítésre, mint egy „anti-terror” megoldás. Utóbbi esetben a jelentős terhelést is elbíró szerkezet az, ami növeli az árat. Fontos megemlíteni még itt a Technomat süllyedő oszlop családot, melyet szintén mi forgalmazunk. Ez árban egy alacsonyabb szintet képvisel, viszont minőségben nincs eltérés a Pilomat-hoz képest. Első sorban azon ügyfeleinknek ajánljuk ezt a megoldást, ahol csak a forgalom korlátozás a lényegi kérdés és/vagy a projekt ár érzékeny.

Mit tudhatunk meg a telepítői, illetve a termék support munkát ellátó tevékenységükről illetve viszonteladó partereikről?

Fő profilunk az eszközök forgalmazása. Ügyfeleink számára minden technikai segítséget megadunk, hogy probléma mentesen el tudják végezni az eszközök telepítését.
Természetesen ha megrendelői oldalról igény van rá, akkor a leszállítás mellett elvégezzük az eszközök telepítését és beüzemelését is. Olyan esetre is volt már példa, hogy a földmunkákat az ügyfél végezte el, az eszközök telepítését, bekötését és beüzemelését pedig mi. Az ilyen jellegű „csapatmunka” abban az esetben lehet hasznos, ha a költségeken még szeretne a megrendelő faragni. Ezen felül teljes körűen felszerelt gépjárműveink és jelentős tapasztalattal rendelkező karbantartó kollégáink felkészülten állnak készen amennyiben az ügyfelek segítségért fordulnak hozzánk. Ügyfeleinknek mindig javasoljuk karbantartási szerződés megkötését. Negyedéves vagy féléves karbantartási ciklusokkal jelentősen növelhetjük az oszlopok egyébként sem rövid élettartamát. Elmondhatjuk, hogy ügyfeleink jelentős százaléka már az árajánlat bekérésekor jelzi, hogy a projekt létrejötte után azonnal rendszeres karbantartást is kér a letelepített eszközökre.
Konkrét viszonteladói hálózatról jelen esetben nem beszélhetünk, de számos hazai és külföldi vállalkozással dolgozunk együtt rendszeresen egymást támogatva.

Pár szóban felvázolná a jövőbeni terveket, milyen tendenciák szerint haladnak tovább?

Az elmúlt időszak egyértelműen alátámasztotta azt, amit eddig is gondoltunk, hogy a speciális megoldások szegmensében van a mi pozíciónk. Elsődleges feladatunk olyan unikális megoldások szállítása ügyfeleink számára, melyet mások nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudnak teljesíteni.

Hozzászólások