A hatékony anti-terror védelem: betontömbök helyett SafeZone útakadályok

Az előző években ’anti-terror’ megoldásokról szóló cikksorozatunkban számos terméket megoldást sikerült bemutatnunk. Több alkalommal említésre került, hogy a hagyományos betontömbök forgalom korlátozó szerepükön kívül komolyabb védelmet nem képesek nyújtani, főképpen ha egyedileg kerülnek elhelyezésre az adott területen, sőt nagyobb becsapódási energia esetén a tömegbe repülve megsokszorozhatják a pusztítás erejét is. A most bemutatásra kerülő eszközcsalád tökéletesen alkalmas arra, hogy kiváltója legyen ezeknek a betontömböknek, emellett pedig számos plusz funkcióval is rendelkeznek a precíz mérnöki munka eredményeként.

Forrás: Laura Metaal

Forrás: Laura Metaal

Az Orion 21 Kft. és a SafeZone termékcsaládot gyártó és forgalmazó Laura Metaal 2020 Januárjában együttműködési megállapodást írt alá. Cégünk látja el a TATA konszernhez tartozó Laura Metaal magyarországi képviseletét, így egy rendkívül erős partnert köszönthetünk az itthoni piacon.

Az 1937-ben alapított hollandiai székhelyű vállalat gazdag múltat tudhat magáénak az acéliparban, valamint az útbiztonsági (acél terelőkorlátok stb.) megoldások területén. A piac által diktált trendek, valamint az egyre gyakoribb közterületi terrorcselekmények hívta életre azt a termékcsaládot, mellyel a Laura Metaal a fizikai biztonsági piacra lépett néhány évvel ezelőtt.

LAURA_HVP_logo

Mind a két eszköz lényegében egy mobil ’anti-terror’ útakadály

A SafeZone Pindown és a SafeZone Freestander alapvető tulajdonságaikban szinte teljes mértékben megegyeznek. A SafeZone termékek tervezése során kiemelten fontos szempont volt, hogy gyorsan telepíthetők és/vagy bonthatók legyenek. A panelek több méretben is rendelhetők, ezen felül az akadály modulok közé könnyen telepíthető szintén a gyártó által készített kapu modul, mely így megkönnyíti az elemek közötti áthaladást. A kapu modulokon szintén több ütközési tesztet hajtottak végre, így azok minősítési szintje megegyezik a forgalom korlátozó modulokéval. A kapu modul lehetővé teszi, hogy ne csak közutakat, hanem akár kiemelt rendezvények, fesztiválok vagy egyéb szabadtéri és/vagy közterületi rendezvényeket is könnyen és gyorsan biztosíthassunk a rendszer segítségével. A teljes rendszer kiemelt minőségű S355-ös megerősített acélból készült. Teljes körű védelmet nyújt és két személy elegendő a mozgatásához.

SafeZone Pindown útakadály

SafeZone Pindown útakadály


SefeZone Freestander útakadály

SefeZone Freestander útakadály

Az eszközök másik nagy előnye hogy ha egy adott területet kívánunk teljesen lezárni velük, akkor a lezáró modulok tetejére és egymáshoz kerítés elemeket is rögzíthetünk.

A SafeZone Pindown és a SafeZone Freestander közötti különbség abban rejlik, hogy míg a Freestander teljes mértékben rögzítés mentesen kerül telepítésre, addig a PinDown esetében erős acélcsapokkal (oldalanként 3-3 darab) tudjuk az eszközt rögzíteni a földbe előre lefúrt perselyek segítségével. Pindown eszközök segítségével Észak-Amerikában számos stadion körül zárnak le utcákat ideiglenesen, majd a rendezvények végeztével az eszközöket könnyedén visszatolják a saját kerekeiken a közelben lévő raktárba. Freestander alkalmazása esetében az eszközből kiálló rögzített lábakon akad fenn a gépjármű mikor az eszközt maga alá fordítja.

További előnyök:

 • ASTM F2656, IWA-14 teszt
 • ASTM: C730-P3 teszt
 • IWA: Wall V/7200(N2B) 48/49:11.7 teszt
 • Nem szükséges az összeszerelés
 • Nincsennek elhagyható alkatrészek
 • a Freestander esetén nem szükséges a rögzítés
 • Elérhető 3m, 5m és 7m-es modulokban
 • 1 vagy 2 fő könnyedén mozgathatja
 • Kiemelt területek gyors és hatékony védelme
 • Beépített kerekek a könnyebb mozgathatóság érdekében
 • Nem szükséges targonca vagy egyéb emelő eszköz a mozgatáshoz
 • Az elemekre opcionálisan kerítés elem szerelhető
 • Bármilyen színben elérhető
 • Egyedi megjelenés (Céglogó stb).

További információk: Farkas Richárd Ügyvezető
Orion 21 Kft www.orion21.hu

orion-21-logo

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások