Amikor minden másodperc számít! – A bombák elleni passzív védelem

„A robbanás elleni passzív védőeszközök fejlesztését a praktikum és az azonnali alkalmazhatóság indokolta. Ezeknek a speciális ballisztikai védőanyagból készített eszközöknek viszonylag könnyű a tömegük, vontató- vagy hordozó eszköz nélkül szállíthatók és lehetővé teszik az azonnali, vagy korai reagálást.”

Dominál a robbantásos terrorizmus

A robbantásos terrorcselekmények hosszú évtizedek óta az első helyen szerepelnek a terrormódszerek folyton gyarapodó és bővülő listáján. A pokolgépes merényletek többségét csomagokban, kézitáskákban, esetleg bőröndökben elrejtett szerkezetekkel követik el, amelyek néhány dekagrammtól akár több kilogrammig is tartalmazhatnak robbanóanyagot. Az explózió során – a robbanóanyag összetételétől függően – a hirtelen fellépő nyomásnövekedés (1000-2000 bar), a hő- és lánghatás (2000 Celsius fok), illetve repeszhatás végezhet komoly pusztítást a bomba közvetlen környezetében.

Már akár kisebb mennyiségű robbanóanyag is képes arra, hogy egy körülbelül tíz méter sugarú körben halálos sérüléseket okozzon. Ez a hatótávolság és a pusztító erő is jelentősen megnövelhető a repeszhatással, amelyhez tulajdonképpen bármilyen szilárd és apró anyag is megteszi: csavar, alátét, anyacsavar, szög, kavics, csapágygolyó, de akár hulladék vasdarab. Az ilyen szilánk- és repeszanyagokkal készített pokolgépek már ötven-százméteres távolságban tudnak életveszélyes vagy halálos sebet ejteni, így nem véletlen, hogy egy gyanúsnak ítélt tárgy körül a tűzszerészek legalább 200 méteres biztonsági zónát alakítanak ki a terület ürítése során.

Bombaüstök

A védekezés és a megelőzés módszerei nagyon sokat változtak és fejlődtek az elmúlt évtizedek alatt. Míg 30 évvel ezelőtt még zárható acélfalú konténerbe helyezték a gyanús csomagot, táskát vagy akár magát a valós fenyegetést jelentő, de még fel nem robbant pokolgépet, addig 25 éve már megjelentek a szintén zárt, de már kompozit anyagú-, a repeszek felfogásában és a hirtelen nyomásnövekedés kiegyenlítésében is jól teljesítő bombaüstök. Mindkét fajta védőeszköz komoly hátránya, hogy meg kell mozdítani, azaz bele kell helyezni a robbanószerkezetet, amely tevékenységet csak tapasztalt rendőrségi, vagy katonai tűzszerész végezheti. Tehát hiába rendelkezik egy bevásárlóközpont vagy egy pályaudvar a robbanás hatásai ellen védő bombaüsttel, a tűzszerész helyszínre érkezéséig nem használhatják azt, mert a gyanús csomagot nem érintheti meg más, csakis szakképzett tűzszerész. Csak felkészült és tapasztalt szakember képes ilyen esetekben reálisan értékelni minden lehetséges esélyt és veszélyt, majd ennek fényében meghatározza az ártalmatlanítás módját: elszállítást, szétszerelést, helyszíni felrobbantást vagy diszrupter eszköz alkalmazását.

Lágy falu nyitott bombakonténerek (gyűrűk)

Legelőször két évtizede jelentek meg és az azóta eltelt időben komoly fejlődésen mentek keresztül a lágy falú, nyitott bombakonténerek, amelyek nem is inkább konténerek, mint kettős-, alul felül nyitott bombagyűrűk. A terméktípus legnagyobb szakértője és vezető gyártója a francia SEMA WORLD. Az elmúlt két évtizedben a fenyegetések hatására újabb és újabb megoldásokkal bővült a francia cég termékcsaládja: a bombaleplektől a különböző konténereken át a robbanás hatásaitól védő kettős gyűrűkig és bombaparavánokig. A robbanás elleni passzív védőeszközök fejlesztését a praktikum és az azonnali alkalmazhatóság indokolta. Ezeknek a speciális ballisztikai védőanyagból készített eszközöknek viszonylag könnyű a tömegük, vontató- vagy hordozó eszköz nélkül szállíthatók, így akár egy-két személy is a helyszínre viheti, de legfőképp azonnali, vagy korai reagálást tesznek lehetővé. A passzív bombavédelmi eszközök még a tűzszerészek kiérkezése előtt bevethetőek, tehát alapvető védelmi képesség alakítható ki segítségükkel. Míg az acélfalú-, vagy kompozit anyagú zárt bombakonténerek több száz kilogrammot nyomnak, ezért valamilyen kézikocsi vagy jármű szükséges a mozgatásukhoz, addig a lágyfalú robbanás elleni védőeszközök emberi erővel is könnyen mozgathatóak. Azonban mégsem ebben rejlik óriási előnyük a nehézkes bombaüstökkel szemben, hanem abban, hogy használatuk során nem kell megmozdítani vagy megérinteni a gyanús tárgyat, táskát vagy csomagot.

A legkritikusabb időszak a fenyegetés felfedezése és a tűzszerész járőr kiérkezése közötti periódus. A megfelelő vészhelyzeti protokoll – értesítés, kiürítés, elkülönítés – és az ehhez rendelt speciális biztonságtechnikai eszközök kritikus szerepet játszanak ebben az időszakban az életvédelem és a környezet megóvása szempontjából. A bombafenyegetések és a robbanószerkezetek elleni passzív védelmi eszközök azonnali és hatékony választ nyújtanak vészhelyzet esetén, akár a megelőzésről, akár egy lehetséges explózió hatásainak csökkentéséről legyen szó. A SEMA WORLD több megoldást is kínál a robbanóeszközök környezeti hatásainak enyhítésére, hatóerejük csökkentésére, energiájuk elterelésére. Mivel a ballisztikus gyűrűvel a gyanús tárgy érintése nélkül el lehet határolni a veszélyforrást, ezért annak felfedezésekor, még a tűzszerészek megérkezése előtt egy civil személy, például egy biztonsági őr is el tudja végezni ezt az előzetes védelmi intézkedést.

Ameddig csak a klasszikus, merev falú bombakonténerek álltak rendelkezésre, azok alkalmazása kizárólag rendőrségi-, vagy katonai tűzszerészek számára volt megengedett, hiszen ahhoz, hogy a konténerbe zárják a bombát vagy a gyanús tárgyat, azt meg kellett fogni és el kellett mozdítani. Amellett, hogy a tűzszerészek ki vannak képezve az ilyen tevékenységre – tehát tudják, hogy miként lehet a lehető legkisebb kockázattal végrehajtani ezt a feladatot – az ehhez szükséges védőöltözettel, tűzszerész robottal is fel vannak szerelve. Polgári alkalmazás során immár arra is lehetőség van, hogy a kiürítés és a hatástalanítás idejére a SEMA GBK, azaz Ground Bomb Killer nevű termékét nem tűzszerész vagy nem hatósági személy is alkalmazza. Ezzel az eszközzel részlegesen el lehet különíteni a veszélyesnek ítélt tárgyat, mindeközben az alkalmazása nem igényel semmilyen speciális képzést, vagy arra kijelölt személyzetet. Az antiballisztikus anyagból készült kettős bombagyűrűt egyszerűen a veszélyesnek vélt csomagra, illetve a köré kell helyezni, amely így rögtön, még a tűzszerészek helyszínre érkezése előtt átmeneti védelmet nyújt. A Ground Bomb Killer képes arra, hogy egy esetleges robbanás legveszélyesebb következményét, az oldalirányú repeszhatást felfogja, miközben a hő- és lökéshullámokat a gyűrűből felfelé tereli. A passzív védelmi eszköz nagy előnye, hogy a felfedezés helyén, a veszélyes tárgy érintése, vagy annak mozgatása nélkül alkalmazható. Ezen okok miatt Nyugat-Európában számos bevásárlóközpont pályaudvar és repülőtér rendelkezik Ground Bomb Killer-rel, így akár a helyi civil biztonsági szolgálat már a felfedezéskor képes reagálni és izolálni a gyanús, elhagyott tárgyat, csomagot vagy poggyászt, jelentősen csökkentve ezzel egy esetleges robbanás pusztító erejét.

Ground Bomb KillerForrás: ZandZ Kft

Ground Bomb Killer
Forrás: ZandZ Kft

Rendőri-tűzszerészi felhasználás esetén a GBK a veszélyes tárgy vizsgálatát és a mentesítést is segíti, hiszen a hatástalanítás idejére sem szükséges eltávolítani azt. Az antiballisztikus gyűrű amellett, hogy röntgenezhető, megfelelő és biztonságos rálátást, illetve hozzáférést is biztosít a csomaghoz. Ez a felderítés, elemzés és hatástalanítás folyamán életeket menthet. Nem csak a GBK az egyetlen termék, amely óriási segítségére van a tűzszerészeknek a mentesítés során, hanem a SEMA WORLD másik, szintén vészhelyzetekben azonnal alkalmazható terméke az ú.n. Fire Wall is. Ez a szintén antiballisztikus anyagból készült védőfalként alkalmazott panel az oldalirányú repeszhatást fogja fel, a hő- és lökéshullámot tereli el. A kézikocsival egy személy által is könnyen mozgatható, 3 darab 200 100×175 cm-es panel egy jól izoláló bombaparavánként telepíthető olyan pozícióba, hogy a robbanás hatásainak legveszélyesebb irányát elzárja. A Fire Wall az ablakoknál vagy a bejáratnál alkalmazva egy épületen kívüli robbantás hatásait is képes felfogni.

Fire WallForrás: ZandZ Kft

Fire Wall
Forrás: ZandZ Kft

A SEMA katonai alkalmazásra is gyárt nem merev falú robbanás elleni védőeszközöket. Az ETE, azaz Explosives Transportation Equipment kézigránátok, gyújtók, gyutacsok és robbanó préstestek biztonságos szállítására alkalmas. Az ETE lágy falú konténer zárt, több rekeszes belső szerkezete lehetővé teszi az éles robbanóeszközök vagy harcanyagok egymástól elkülönített tárolását és szállítását.

ETE (Explosives Transportation Equipment)Forrás: ZandZ Kft

ETE (Explosives Transportation Equipment)
Forrás: ZandZ Kft

Az antiballisztikus anyagból készült passzív bombavédelmi eszközök legnagyobb előnye, hogy alkalmazásuk semmilyen kiképzést vagy előképzettséget nem igényel. Minden termék könnyedén-, egy ember által- és azonnal telepíthető, illetve alkalmazható egy olyan kritikus időszakban, amikor minden másodperc számít.

Solymár Zoltán
Z&Z Biztonságtechnika Kft.
www.zandz.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások