Noah-Charney_cover

A műkincsrablásokról – „A tetőről egy kötéllétrán leereszkedtek, füstbombák segítségével elhomályosították a biztonsági kamerák felvételeit”

Hogyan védik a múzeumok a műkincseiket, és melyik volt az utóbbi évek legbotrányosabb műkincslopása? A Samsung Eltűnt Remekművek online kiállításának apropóján Dr. Noah Charney művészettörténésszel, a műkincsrablások szakértőjével beszélget Tegdes Péter a Velvet trendblogján.  (tovább…)

gatekeeper-cover

Marshalls GateKeeper – Hatékony köztéri védelmi megoldások

Az Orion 21 Kft kiemelt partnere a Marshalls Landscape Protection az elmúlt 130 évben olyan eszközöket igyekezett gyártani, melyek lehetővé teszik a közterületek biztonságosabbá tételét. Mindemellett fontosnak tartották megőrizni az eredeti környezet harmoniáját. Egy olyan termékcsaládot mutatunk be a következőkben, melynek elemei képesek védelmet nyújtani gépjárművel végrehajtott támadások, vagy balesetek esetén. (tovább…)

huperLab_cover

3D-s megoldás a társadalmi távolságtartás kontrolljára a Huperlabtól

A COVID-19 miatt egyre fontosabbá válik a társadalmi távolságtartás fenntartása a fertőzés elkerülése érdekében. A megoldás riasztást adhat, ha 5 másodpercnél hosszabb periódust érzékel 1,5 m-nél kisebb távolságra, ezenkívül képes egy adott terület maximális kapacitási kritériumait is meghatározni. (tovább…)

biosenzor-koronavirus-cover

Koronavírus mérés levegőből?

Perceken belül megméri a levegőben a koronavírus-koncentrációt egy új szenzor, még forgalmas helyeken is. A Fejlesztés ígéretes kiegészítő módszert sejtet a védekezéshez, hiszen lehetőséget nyújtana a „kitett helyek” beméréséhez. (tovább…)

arcfelismeres-koronavirus-cover

Arcfelismeréssel a koronavírus ellen

Milyen az élet, még csak minap „örömködtünk” azon, hogy az arcmaszkok viselése nagyban nehezíti Kínában az arcfelismerésre alapuló megfigyelését és vegzálását a lakosságnak, itt az újabb hír, ami arról számol be, hogy a járvány terjedés visszaszorításában is igénybe igyekeznek venni a biometrikus arcfelismerést. (tovább…)

dronokkal_a_koronavirus_ellen_cover

Drón flottás permetezés a koronavírus ellen!

A pekingi székhelyű ipari dróngyártó, a TTA ezer drónból álló flottája napi 1000 veszélyeztetett kínai falut permetez le fertőtlenítő hatású folyadékkal. A TTA M6E-1 típusú 10 literes tartállyal rendelkező permeteződrónok egy klór tartalmú fertőtlenítőszer és víz keverékét juttatják ki a vírus által érintett területek falvai fölött. (tovább…)

kartyacsalasok-cover

MI csalásfigyelő monitor a kártyacsalások ellen

Még mindig 1,8 milliárd eurót bukunk el évente a kártyacsalásokon. A legnagyobb szeletet azok a tranzakciók jelentik, ahol a kártya nincs fizikailag jelen (Card Not Present, CNP tranzakciók), például ilyenek a netes vásárlások. (tovább…)

GBK-cover

Amikor minden másodperc számít! – A bombák elleni passzív védelem

„A robbanás elleni passzív védőeszközök fejlesztését a praktikum és az azonnali alkalmazhatóság indokolta. Ezeknek a speciális ballisztikai védőanyagból készített eszközöknek viszonylag könnyű a tömegük, vontató- vagy hordozó eszköz nélkül szállíthatók és lehetővé teszik az azonnali, vagy korai reagálást.” (tovább…)

projekt-alias-okoshangszoro-cover

„Árnyékoló gombával”a hallgatózó okoshangszóró ellen

A Tellart két fejlesztője megtalálta a módot, hogy csak akkor és csak azt hallja az Amazon Echo vagy a Google Home, amit és amikor akarjuk. Egy mikrofonból, egy hangszóróból és egy Raspberry Pi-ből rakott össze egy olyan eszközt, amit rá kell helyezni az Echóra vagy a Google Home-ra, és máris nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat (tovább…)

Reális veszély: a Wifin keresztül rabolhatnak ki minket! Forrás: Ready Bisiness Blog

Reális veszély: a Wifin keresztül rabolhatnak ki minket!

Az elmúlt napokban került napvilágra egy kritikus technikai probléma, amely bármely, wifit használó eszköz lehallgathatóságát érinti. így gyakorlatilag minden wifihálózatra csatlakoztatható eszköz, számítógép, okostelefon, okostévé de  maga  a wifi router  is érintett lehet. (tovább…)

Mi a megoldás a gázolásos merényletek ellen? Forrás: origo

Mi a megoldás a gázolásos merényletek ellen?

Lássuk hát, mik is az ötletek: „betontömbök, homokzsákok, utcákat eltorlaszoló járművek” Ha ezt elképzeljük, egy olyan Európa tárul a szemünk elé, ahol mindenütt úttorlaszok, barikádok védik az embereket, mintha háború lenne. Pontosan erről szólnak a frissebb cikkek, melyek elborzasztó látványról számolnak be. (tovább…)

20170830_dronokkal a capak ellen1

Drónokkal a cápák ellen Ausztráliában!

A modern technika segítségével csökkentették minimumra a cápatámadások jelentette veszélyt Ausztráliában a SharkSpotter monitorozó eljárás segítségével, amely képes élő videofelvételből felismerni a tengeri ragadozókat a sekély vízben. (tovább…)

Ha ellopják a bankkártyaszámom? Forrás: fotó Kelemen Zoltán Gergely

Ha ellopják a bankkártyaszámom?

Az iparági becslések szerint a hitelkártya-csalások nagyjából  évi  190 milliárd dollárral rövidítik meg a világ bankjait, kereskedőit és kártyahasználóit, egyszerűen beláthatatlan nagyságrend. Nézzük a módszereket. (tovább…)

Terrorfenyegetettség, teendők a szakértők szerint Forrás: men.hu

Terrorfenyegetettség, teendők a szakértők szerint

Párizsban, 2015. november 13-án öt különböző helyszínen alaposan megtervezett terrorakciókat hajtottak végre, melyek következtében 137 ártatlan ember vesztette életét és 352-en megsérültek. Mit tehetnek ilyen esetben a kormányok, a hírszerző ügynökségek és a biztonsági szakemberek, hogy a jövőben megelőzhetőek legyenek a hasonló támadások? (tovább…)

Mintavételezés robbanóanyag detektorral

Termelő üzemek védelme bombafenyegetéssel szemben

Immár tényként kezelhetjük a döntést, Magyarország szerepet vállal az iszlám állam elleni háborús koalícióban. Ez a helyzet pedig még annak ellenére is növeli az itthoni terror kitettséget, hogy jelen ismereteink szerint a résztvevő katonai kontingensnek főleg csak az őrzés-védelmi feladatai lesznek. A terror fenyegetettség értékelésének, a megelőzéshez kapcsolódó teendőknek nyilván megvannak a halaszthatatlan állami feladatai. A mi feladatunk ugyanakkor annak a mérlegelése, hogy a biztonságvédelmi szakmának és szabályozásnak, döntően a létesítmények védelmébe milyen teendői jelentkeznek. Ebben a témában kaptunk színvonalas cikket a Z&Z- Kft-től. (tovább…)

Lap teteje