Az arcmaszkok viselése akadályozza a biometrikus azonosításokat Kínában

Az arcfelismerés napjainkban Kínában gyakran kudarcot vall, mivel nehezen tudják azonosítani a koronavírus ellen védekező műtéti maszkot viselő embereket, írja az abacus. A lakosság félig fedett arccal jár az utcán, igy telefonjaik arcfelismeréses azonosítása, de a biometrikus mobil fizetés is, lehetetlenné vált.

Forrás: biometricupdate.com

Forrás: biometricupdate.com

Az emberek a Weibo kínai mikroblog-webhelyről számolta be tapasztalataikról, egyesek csak akkor nem viselnek maszkot, amikor alszanak. Mások azt remélik, hogy az Apple visszahozza az ujjlenyomat-olvasókat, vagy panaszkodtak, hogy már nem léphetnek be az arcfelismerést lehetővé tevő kapu-közösségekbe.

Ahogy a koronavírusos megbetegedések száma egyre növekszik, a kínai emberek többsége ma már nem hajlandó maszk nélkül elhagyni lakását (házát). A probléma nemzetközivé válása óta az Alibaba állítólag 80 millió maszkot értékesített.

A maszkok viselése a vasútállomásokon, repülőtereken, üzletekben és szállodákban széles körben alkalmazott kínai arcfelismerési rendszert működtetését is megnehezíti.

Hetek óta olvassuk az egyre rémségesebb híreket koronavírus ügyben és el sem tudtuk képzelni, hogy ezzel kapcsolatban valami jó is történhet (persze ezt így, azért senki sem kívánta), de az, hogy a az állam – állampolgárai irányában történő – biometrikus kémkedését az arcmaszkok akadályozzák, ezért nem fogunk krokodilkönnyeket ejteni. A szerk.

A Huawei ügyvezetõje a múlt héten megjegyezte, hogy Mate Pro 20 okostelefonjuk fejlesztése kapcsán megvizsgálták az arcfelismerés lehetõségét a maszkot viselők számára is, azonban nem jutottak megbízható megoldásig. Egyenlőre változatlanul megőrzik az ujjlenyomat-felismerést, miközben támogatják telefonjaink 3D arc-felismerését.

Az arcfelismeréshez szokott felhasználók közül a vásárlásaiknál sokan térnek vissza visszatérni a jelszavas fizetésekhez is.

Forrás: biometricupdate.com

Hozzászólások