A jogvédők vádjai szerint európai gyártók arcfelismeréses videó megfigyelő rendszereket adtak el Kínának

Francia, svéd és holland cégek arcfelismerő technológiás IP kamerákkal felszerelt megfigyelőrendszereket exportáltak kínai biztonsági cégeknek – derül ki az Amnesty International emberjogi szervezet jelentéséből. A riport közölte továbbá, lehetséges, hogy az európai megfigyelőrendszereket az ujgurok és egyéb kiszolgáltatott csoportok megfigyelésére használták.

Forrás: 24.hu

Forrás: 24.hu

A jelentésben az Amnesty International közli, hogy a svédországi Axis vállalat többször is az ajánlott cégek között volt a kínai állam megfigyelőrendszereinek pályázati dokumentumaiban. A riport megjelentetését úgy időzítette az emberjogi szervezet, hogy az a megfigyelőrendszerek exportálásáról szóló uniós tárgyalások hetében jelenjen meg – írta a Politico.

Az Axis szóvivője szerint “természetes”, hogy a vállalat ajánlott márka Kínában, mivel világszerte vezető szerepet tölt be a hálózati kamerák terén. Idézzük nyilatkozatát:

“Megértjük, hogy megoldásaink, sok más technológiához hasonlóan, a rendeltetéstől eltérő célokra is felhasználhatók. Emiatt nagy erőfeszítéseket tettünk az üzleti etika tevékenységünkbe integrálása érdekében. Ez magában foglalja az emberi jogok, valamint az alkalmazandó törvények és rendeletek tiszteletben tartását és hogy csak olyan felhasználói szcenáriókra dolgozunk ki megoldásokat, amelyekben hiszünk. Napjainkban export-ellenőrzési mechanizmusaink vannak, és az ügyfelek szisztematikus átvilágítása is napirenden van “

A holland Noldus szóvivője pedig így reagált az Amnesty International vádjaira:

„A harminc év alatt, amióta a cégünk kutatóeszközöket fejleszt, egyszer sem találkoztunk olyan esettel, amikor emberi jogokat sértettek meg a technológiánk segítségével, és őszintén nem tudom, ilyesmi hogy történhetne meg. Az Amnesty International nem mutatott egyetlen erre mutató bizonyítékot sem.”

A harmadik érintett, a francia Idemia cáfolta, hogy arcfelismerő rendszereket adott volna el Kínának, és közölte, hogy a szoftvert, amelyet egy sanghaji biztonsági cég rendelkezésére bocsátottak, semmilyen körülmények között nem használták valós idejű megfigyelésre.

Amennyiben neves Kínán kívüli IP forgalmazók rendszereit is használják Kínában az állampolgárok megfigyelésére ez bizony kínos lehet az érintett cégek számára. Ez még akkor is így van, ha az alkalmazásokra nyilvánvalóan csak ajánlások szintjén lehet ráhatásuk. Ugyanakkor a kérdés egyúttal nagy dilemma is, hiszen Kína kiemelkedően jelentős piaca az IP videotechnikai piacnak, amelynek egyúttal az egyik legjelentősebb exportőre is. A szerk.

Forrás: index.hu

Hozzászólások