Okosszemüvegek arcfelismeréssel rendőröknek Kínában- Csodás, de sírni való perspektívákkal

Egyelőre csupán egy helyen, a Henan tartományban található legforgalmasabb vasútállomások egyikén szolgálatot teljesítő rendőrök némelyike kapott ilyen eszközt az orrára, és az eszközök jól vizsgáztak, mert eddig hét, a kínai hatóságok által körözött személyt kaptak el a high-tech kütyük bevezetése óta és kiszűrtek 26, hamis személyi igazolványt használó egyént is.okosszemuvegek arcfelismeressel. 1.

Amikor a múlt század második felében megjelentek az első térfigyelő kamerák, sokan kezdték félteni személyes szférájukat, de előbb-utóbb mindenki megbarátkozott a folyamatosan figyelő digitális szemekkel. Most hasonló játszódik le a rendőrök által használt okosszemüvegek esetében, de vajon ezeket is el tudjuk-e ugyanúgy fogadni az életünk részeként?

Gépi látás és biometrikus jegyek

Az okosszemüveg kulcsfontosságú képessége a gyors arcfelismerő technológia alkalmazása, melynek köszönhetően a világot ezen keresztül figyelő szervek, rekord gyorsan beazonosíthatnak körözött személyeket. Ahelyett, hogy emlékezetükre (vagy kinyomtatott papírlapokra) kellene hagyatkozniuk, a gépi látás és a biometrikus jegyek beazonosíthatósága sokkal hatékonyabbá teszi ezeket a rendőröket a bűnözők tömegből való kiszűrésében.

Különösen fontos ez napjainkban a közel másfél milliárdos lakosságú távol-keleti országban, hiszen ilyenkor ünneplik a kínai új évet, ez pedig rengeteg ember mozgásával jár. A városokban robotoló fiatalok és középkorúak hazalátogatnak vidékre a szüleikhez, majd vissza is jönnek lakhelyeikhez. Ez pedig akár több száz millió (!) személy mozgását jelentheti. Ekkora tömegben óhatatlanul megjelennek a bűnözők; zsebtolvajok, betörők, vagy valamilyen más okból keresett, az állam számára nem kívánt elemek.

Már elbújni sem nagyon lehet

Maga a technológia mögött álló fejlesztő, az LLVision Technology nyilatkozott a Wall Street Journalnak. Beszámolója szerint a készülék 100 ezer különböző arc felismerésére képes, és egy ember azonosításához mindössze 100 ms-nyi időre van szüksége, tehát gyorsan teszi a dolgát. Alkalmazása pedig tökéletesen illik abba a totális kontroll iránti vágyba, melyet a kínai rezsim igyekszik kiépíteni állampolgáraival szemben. A tiltakozók érveit pedig azzal a minimum véleményes reakcióval söpri le az állam, miszerint akinek nincs mit rejtegetnie, annak nincs mitől félnie sem. (Adatvédelmi kérdések, láthatóan nem különösen hozzák ki sodrából a rezsimet. A szerk.)

Az ország zártláncú kamerás megfigyelőrendszere 2020-ra 600 millió, mesterséges intelligenciával megtámogatott kamerából fog állni. Ennek segítségével gyakorlatilag bárki nyomon követhető lesz az országban, meghatározható, hogy milyen autót vezet az illető, sőt, még az is feltérképezhető a hálózat révén, hogy kik a célpont barátai.

BBC újságíróval letesztelve

Még inkább rémálomszerű lesz az egész, ha eláruljuk, hogy a kínai hatóságok le is tesztelték a BBC egyik újságírójával a rendszert. Az önként jelentkező britet elküldték Sudworth-be, egy olyan területre, ahol nagyjából 3,5 millió kínai él és arra kérték, hogy próbáljon meg minél tovább elrejtőzni a hatóságok elől. Nem döntött rekordot: a teszt kezdetét követő hetedik percben már rendőrségi őrizetbe került. (persze egy britet Kínában elkapni nem tűnik túl bonyolult feladatnak).

Forrás: bitport.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások