Mutasd az arcod, megmondom ki vagy! Vagy még sem….?

Az Artifical Intelligence ( AI ) kutatások vastag problémákat vetnek fel a profilalkotások megbízhatósága, alkalmazhatósága során, de egyúttal személyiségi jogi, adatvédelmi, kérdések sora is felmerül.

Mutasd az arcod, megmondom ki vagy! Vagy még sem….? Forrás. https://www.ifsecglobal.com/a-window-to-more-than-the-soul-ai-research-raises-troubling-questions-about-privacy-profiling-and-wrongful-arrest/

Amikor 2013-ban az Apple bevezette a TouchID ujjlenyomat-olvasókat az iPhone-ra, úgy tűnt, hogy a jelszavas hitelesítés a végéhez közeledik. Az Apple  legújabb zászlóshajójának – az iPhone X-nek megjelenése  megkíméli a felhasználókat a puszta gombnyomás alól is, mert az előlapi kamera az infravörös és 3D érzékelőkkel automatikusan ellenőrzi a személyazonosságukat.

Az arcfelismerés növekvő kifinomultsága azonban meglehetős riadalmat váltott ki a médiában, annak ellenére, hogy az ígéret szerint végleg megszabadulhatunk a számtalan jelszó és az “elfelejtett jelszó” folyamat zsarnokságától. Egy a Guardianban író ügyvéd – aki elismeri, hogy újra  iPhone-t fog venni – azt mondja: “nem lehetünk elégedettek az arcfelismerés  által  okozott komoly adatvédelmi kockázatok miatt”

AI ‘gaydar’

Michal Kosinski-t  a Stanford Egyetem professzorát az adatvédelmi hatóságok és a „másság” közössége bírálta az AI kifejlesztése után, amely  szerinte  pontosan meg tudja jósolni az emberek IQ-ját, a politikai hajlamát, és szexuális beállítottságát. “Az arc egy tanulmányozható  tükröződése  számos tényezõnek, például az élettörténetnek, a fejlettségi (kulturális) szintnek, egészségi állapotnak – mondta Michal Kosinski, aki szerint kutatásai ösztönözhetik a szabályozás kidolgozását, a megelőző vitákat a polgárok magánéletének biztosítása érdekében. A “gaydar” azaz gúnynevén  gay-radar –nak (buzikereső)  titulált  „AI” állítása szerint,  személyenként néhány portréfotó alapján 91 % pontossággal határozta meg a férfiak, 83% pontossággal a nők szexuális irányultságát.
Tapasztalatai szerint feltételezhető bizonyos kapcsolat az arcvonások és a politikai beállítottság között is.

Pszichopatikus vonások, felismerése?

Kosinski azt is elmondta, hogy az AI képes azonosítani a pszichopatikus jellemzőkkel rendelkező embereket is. Véleménye szerint, az AI azonosítani tudja a  potenciális bajkeverőket a koncertekre és éjszakai klubokra való belépéskor, úgy, ahogy a kidobók, vagy a biztonsági őrök a testbeszéd, a ruházat és a részegség jeleinek szubjektív megítélése alapján.

Az arcfelismerés az ausztrál repülőtereken várhatóan jövő év folyamán felbukkan, olyan céllal, hogy lerövidítse a várólistákat, és kiszűrje a hamis útlevelekkel utazó embereket. A kínai kormány azonosította a szabálytalanul közlekedőket az arcfelismerő szoftver használatával, míg az orosz hatóságok a korrupcióellenes tüntetők átvilágítására használták Az amerikai felnőttek több mint fele szerepel  arcfelismerési adatbázisban, mert rendelkezik vezetői engedéllyel.
A kiskereskedők  szintén használják ezt a  technológiát a bolti szarkák azonosítására, az egyes vásárlók profilszámozására aszerint, hogy milyen gyakran látogatják meg az üzletet, mennyi ideig tartózkodnak ott, és hányszor vásárolnak valamit.
A technológia alkalmazása a fizikai  beléptetésben nyilvánvaló. A kártyák és a kulcstartók kockázatot jelentenek, mert az emberek elveszíthetik őket, míg az arcfelismerés feltételei meg szinte mindig biztosítottak. A TDSis és Honeywell jelen pillanatban valószínűtlen, hogy  elhagyja az egyszerű de biztos hozzáférési kártyát; mert a távolság, a szög és a világítás csak három  azokból a változókból  amelyek befolyásolhatják az arcfelismerés pontosságát és messze nem tévedhetetlenek..

Téves letartóztatások

.Annak ellenére, hogy a bűnüldözés azt állítja, hogy csak olyan esetben lép fel, ahol magas találati arányokat tud elérni, Clare Garvie, a Georgetown-törvény adatvédelmi és technológiai központjával együttműködve úgy véli, hogy a technológia korlátok nélküli alkalmazása jogellenes letartóztatáshoz vezethet.
Guardian cikkében azt mondja: “A rendszert úgy tervezték meg, hogy azok, akik 50% -ot vagy többet hasonlítanak a keresett gyanúsítotthoz, lehetséges találatként legyenek megjelölve. Ez azt jelenti, hogy nagy számú teljesen ártatlan ember “lehetséges találat” lesz. Ezekben az  arcfelismerő rendszerekben  a hiba azt jelentheti, hogy az adott személyt ha nem is tartóztatják le vagy büntetik meg, de vizsgálat alá kerül  olyan bűncselekményért, amit nyilvánvalóan nem követett el. ”
Az algoritmusok gyakran hibásak, ahogy arról a korábbi NSA biztonsági tiszt David Venable nyilatkozott az  IFSEC Global számára:  „A tipikus nagy adat formula egy csomó adat, plusz  az adatokkal  megegyező  méretű  algoritmus mennyiség. De a valóságos eredmények alapján rossz adatokat és elfogult algoritmusokat látunk, ami bizony nagyon megnehezíti a munkánkat”

Forrás. https://www.ifsecglobal.com/a-window-to-more-than-the-soul-ai-research-raises-troubling-questions-about-privacy-profiling-and-wrongful-arrest/

 

Fordította: Ecsedi Ákos

Kapcsolódó cikkek:
A bizonyító erejű „beszédes arcok”?
Reptéri „arcfelismerő” megoldások – szakértői vélemény
Több mint egy arc, avagy arcfelismerés a videó megfigyelésben

Hozzászólások