San Franciscóban a város alá tartozó szervek nem alkalmazhatnak a jövőben várhatóan arcfelismerő technológiát

A városi tanács elé terjesztett szabálymódosítási tervezet megtiltaná a kormánynak, hogy a városban működő térfigyelő kamerák képeit elemezve arcfelismerő algoritmusokkal azonosítsa a járókelőket. Ez egy kiterjedt megfigyelés ellenes szabálymódosító csomag részét képezi, amelyet várhatóan ma fogadnak el a városi döntéshozók (amire nagy esély van, hiszen többségük már előzetesen támogatásáról biztosította a kezdeményezést). 

Élő bemutatón egy mesterséges intelligenciát és arcfelismerést nagy tömegben használó technológia a Horizon Robotics kiállításon a Las Vegas-i Konferencia Központban 2019. januárjában, CES-en.Forrás: David Mcnew / AFP

Élő bemutatón egy mesterséges intelligenciát és arcfelismerést nagy tömegben használó technológia a Horizon Robotics kiállításon a Las Vegas-i Konferencia Központban 2019. januárjában, CES-en.
Forrás: David Mcnew / AFP

Várható további metropoliszokban is a tiltás

A kaliforniai város példáját várhatóan több más amerikai metropolisz is követni fogja. Az arcfelismerést szerte a világon a legkülönfélébb élethelyzetekben alkalmazzák, nemcsak a közterületeken, de koncerteken, iskolákban, reptereken is. A segítségével a bűnügyi nyilvántartásokban szereplő embereket igyekeznek kiszűrni.

A most elfogadásra kerülő rendelkezés San Francisco összesen 53 különböző hatóságának munkáját érinti. Közéjük tartozik a rendőrség is, amely ugyan jelenleg nem használ hasonló technológiát, de 2013-2017 között tesztelték már. A szabály alól továbbra is kivételt fognak képezni a szövetségi irányítás alatt működő létesítmények, így a San Franciscó-i reptér és a kikötő. Emellett a magáncélú arcfelismerést sem tiltja meg, csupán a város által irányított szervekre vonatkozik.

Mi mindannyian támogatjuk a bűnüldözést, de nem akarunk rendőrállamban élni. Úgy gondolom, hogy San Francisco felelőssége, hogy felemelje a szavát azon jelenségekkel szemben, amelyek az egész világra hatást gyakorolnak és itt történnek a szemünk előtt – nyilatkozta a szabálymódosítás motivációiról Aaron Peskin a kezdeményezést előterjesztő városi elöljáró. Elmondta, hogy a technológia alapvetően invazív, így nem megengedhető a használata.

Országos szintű szabályozás az USA-ban még nincs

Az Egyesült Államokban jelenleg nincs szövetségi szintű szabályozás arra vonatkozóan, hogy a mesterséges intelligencián alapuló technológiák, ezeken belül az arcfelismerés hogyan alkalmazhatók az élet legkülönbözőbb területein. Ugyanakkor a szenátus előtt fekszik egy törvénytervezet, amely a magáncégeknek előírná, hogy felhasználóiktól előzetes engedélyt szerezzenek be, mielőtt az arcukat az algoritmusaikkal ismertetnék fel.

Hasonló állami szintű szabályozás van érvényben Ilinois-ban, illetve a kaliforniai szenátus is mérlegeli, hogy az arcfelismerést megtiltsa a rendőrségnek az egész államban. San Franciscóban az új szabályozás értelmében minden esetben, amikor egy hatóság különböző technológiát akar majd alkalmazni, engedélyt kell kérniük a városi elöljáróktól (akár csak arra is, ha rendszámfelismerő rendszert vásárolnának).

Nem osztatlan az öröm

Az új törvényt a jogvédő civil szervezetek persze ünneplik. Ugyanakkor számos szervezet, amelyek egy-egy városrész lakosait képviselik, és alapvetően a bűnözés visszaszorításáért alakultak, átkozzák, és azzal érvelnek, hogy a városvezetők ezzel megkötik a rendőrség kezét, és ezzel hatalmas előnyt adnak a bűnözőknek.

Látható, hogy az arcfelismerés és az MI technológiák alkalmazásának szabályozása világszerte a demokráciákban „hálistennek” azért porondon van, mint ahogy GDPR vonatkozásban vastagon itthon is (A szerk.)

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások