Sokmillió kamerás okos megfigyelőrendszer Kínában


A brit Daily Mail helyi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a kínai kormány egy olyan, több mint húszmillió kamerára épülő megfigyelési rendszert vezetett be, amely  az intelligens megoldások okán különösen hatékony és óriási mennyiségű információval látja el a hatóságokat.

Sokmillió kamerás okos megfigyelőrendszer Kínában

20 millió kamera adatainak valósidejű elemzése

Hasonló kezdeményezések világszerte ismertek, de a kínai, a 2015-ben indított „Sky Net” korrupcióellenes program részeként létrehozott rendszer a maga módján mégis unikumnak számít: nemcsak hogy képes kezelni a 20 millió kamera adatait, de olyan részletességgel tudja azonosítani a felvételeken látható embereket és járműveket, hogy ezek alapján a rendőrség egy kis különmunkával szinte bárkit azonosítani tud, aki egy adott időpontban egy adott szituáció részese volt. A platform önmagában – egyelőre – még nem írja ki, hogy épp kik sétálnak az utcán, amit a kamera figyel, de felismeri az adott ember korát, nemét, ruhájának színét, valamint a járművek típusát és színét.

Magát a rendszert a kínai központi állami televízió mutatta be egy dokumentumfilmben, és itt látható, ahogy a kamerák felvételeit a szoftver valós időben elemzi ki. Mindez kiegészülhet GPS-es nyomkövetéssel és arcfelismeréssel, így roppant hatékony eszközt ad a rendőrség kezébe, ha a körözési adatbázisban megadott attribútumokat a megfigyelő rendszer rendelkezésére bocsátják: a rendszer felismeri a körözöttet, és riasztja a helyi szervet  (Persze Kínában adatvédelmi aggályok, egyenlőre nemigen merülnek fel . A szerk.)

Forrás. https://itcafe.hu/hir/kina_megfigyeles_kamera.html

Hozzászólások