Arcfelismeréssel a koronavírus ellen

Milyen az élet, még csak minap „örömködtünk” azon, hogy az arcmaszkok viselése nagyban nehezíti Kínában az arcfelismerésre alapuló megfigyelését és vegzálását a lakosságnak, itt az újabb hír, ami arról számol be, hogy a járvány terjedés visszaszorításában is igénybe igyekeznek venni a biometrikus arcfelismerést.

Forrás: Ifsec Global

Forrás: Ifsec Global

Mivel a halálozások száma nap mint nap növekszik (jelenleg jóval több mint 1000), a koronavírus kitörése után javaslatok merültek fel arra, hogy Kínában CCTV-t és arcfelismerési technológiát is megpróbálnak alkalmazni a vírus visszaszorítására.

Hogyan segíthet a videó megfigyelés és az arcfelismerési technológia?

A Reuters jelentette, hogy a technológiát jelenleg a Wuhan tartományban indult járvány terjedésének megakadályozására, amely jelenleg csak Kínában több mint 40 000 embert fertőzött meg. A jelentés kiemeli egy esettanulmányt, amelynek során a hatóságok arcfelismerő kamerák segítségével követik nyomon a Hangzhou-i lakosokat, akik nemrégiben utaztak a közeli Wenzhou-ba – egy olyan területre, amelyet a vírus sújtott és hozzák meg az izoláláshoz kapcsolódó szükséges intézkedéseket alkalmanként.

A jelentés egyben kiemeli, hogy egyes megfigyelő kamerák képesek felismerni az alacsonyabb lázas állapotokat is, ezért felhasználhatók a koronavírus eseteinek felderítésére is.

Bármennyire is jogos tehát az aggodalmunk a megfigyelő hálózat – az emberi jogokat semmibe vevő használata, vonatkozásába, ezek szerint lehetnek olyan szempontok is, amelyek alapján a kiépített rendszerek a járvány visszaszorításában is hasznos segítséget adhatnak.

Forrás: ifsecglobal.com

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások