Koronavírus mérés levegőből?

Egy kutatócsoport Svájcban olyan bioszenzort fejlesztett ki, amely felismeri a koronavírust, és a levegőből mérni tudja a koncentrációját. A Fejlesztés ígéretes kiegészítő módszert sejtet a védekezéshez, hiszen lehetőséget nyújtana a „kitett helyek” beméréséhez.

Forrás: pubs.acs.org

Forrás: pubs.acs.org

Mérési lehetőség forgalmas helyeken, valós időben

A Svájci Szövetségi Anyagtudományi és Technológiai Laboratórium (Empa) újdonságát az intézmény szakembereivel együttműködve az ETH Zürich és a Zürichi Egyetemi Kórház kutatói fejlesztettek ki. Az eljárás képes mérni a koronavírus koncentrációját forgalmas helyeken valós időben. Az érzékelő munkába állítása lehetővé teszi a járvány mihamarabbi megállítását.

Az ACS Nano tudományos lapban bemutatott érzékelő működésének demonstrálására a kutatók a koronavírussal közeli rokonságban álló, és 2003-ban Kínában járványt okozó SARS-CoV vírussal tesztelték a módszerüket. A próba igazolta, hogy az érzékelő világosan különbséget tud tenni a két vírus nagyon hasonló RNS-szekvenciái között, és az eredmény perceken belül elkészül – magyarázta Csing Vang, a kutatócsoport tagja.

Vang és csoportja az Empánál és az ETH Zürichnél általában a levegőben szálló aeroszolok és mesterséges nanorészecskék mérésével, elemzésével és csökkentésével foglalkozik. A tudós elmondta, hogy mielőtt a Covid-19 betegség elterjedt, kollégáival már dolgoztak olyan érzékelők kifejlesztésén, amelyek képesek a baktériumok és vírusok kimutatására a levegőben.

Amikor januárban kirobbant a pandémia, az eredeti ötletük is határozott irányt vett, és egy olyan szenzor kifejlesztésére irányult, amely képes kimutatni egy meghatározott vírust. Vang ugyanakkor hozzátette: az érzékelő nem feltétlenül váltja le a bevált laboratóriumi tesztelést, viszont alkalmazni lehet klinikai diagnózisok alternatív módszereként, továbbá mérhető vele a levegő koronavírus-koncentrációja, például Zürich főpályaudvarán.

“Remélhetőleg ez a módszer segít abban, hogy a járványt mihamarabb visszaszorítsuk” – jelentette ki.

A tudós szerint az érzékelő széles körben még nem alkalmazható, ahhoz még további fejlesztésre van szükség, azonban remélik, hogy egy éven belül elkészülnek, de kellő anyagi forrás esetén, akár még hamarabb is.

Forrás: hvg.hu, pubs.acs.org

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások