Új, hatékony védelem az androidos nyomkövetés ellen

A Google fejlesztésével a jövőben az androidos telefonok is riasztani fognak, ha valaki a mostanában egyre népszerűbb nyomkövető kütyüvel igyekszik rajta tartani a szemét a mobil használóján.

Forrás: Google

Az AirTag és hasonló nyomkövetők rendkívül hasznosak lehetnek, már amennyiben a megfelelő kezekben vannak, ugyanakkor amióta elkezdtek elterjedni az ilyen eszközök, számos esetben használják fel titkos nyomkövetésre.

A nyomkövető megoldások az esetek jó százalékában persze, pozitív hozadékkal, családon belül is igen széles körben elterjedtek, a tartózkodási helyek figyelemmel kísérésére pl. gyerekek, idősek esetén, segítve az esetleges veszélyes helyzetek elhárítását. A szerk.

Az illegális nyomkövetések megakadályozására még tavasszal jelentett be egy új biztonsági funkciót a Google, melyet most el is kezdtek kiadni. Ennek működése egészen egyszerű: az androidos felhasználókat automatikusan figyelmeztetni fogja a készülékük, ha az azt észleli, hogy valamilyen ismeretlen Bluetooth-eszköz utazik velük.

Ez ugyanis tipikus példája annak, amikor valakit jogosulatlanul követnek zaklatók – ugyanis, ha egy ilyen nyomkövető okkal van a felhasználónál, azt minden bizonnyal a készüléke is ismeri. Ellenkező esetben azonban fennáll a megfigyelés gyanúja.

Lehetőség lesz a nyomkövetők manuális keresésére is, és abban is segítséget fog nyújtani az Android, hogy mit kell tenni, ha találunk egy ilyen eszközt. Néhány információt is elárul majd arról, hogy kié lehet a nyomkövető, de abban is segédkezni fog, hogy hogyan lehet teljesen ártalmatlanítani azt, hogy ne tudjon tovább követni minket – írja a TechCrunch.

Forrás: HVGTech