A kormány sajtótájékoztatón hangsúlyozta a VírusRadar alkalmazás használatának szükségességét

A járvány elleni védekezésben a kontaktkutatást segítő VírusRadar használata talán még fontosabb most, mint tavasszal volt, tekintettel a riasztó perspektívákra és a fertőzési adatokra ezért kérik, hogy az applikációt az androidos mobilokra minél többen töltsék le.

Forrás: telefonguru

Forrás: telefonguru

Az applikáció fejlesztése márciusban kezdődött. Az alkalmazást május óta 35 ezren töltötték le és szeptember közepéig hozzáférhető volt iOS-en is, de ez a verzió jelenleg nem futtatható.

Töltsük le VírusRadart!

Az applikáció lehetővé teszi azoknak az ismeretleneknek a beazonosítását is, akikkel egy fertőzött huzamosabb ideig egy helyiségben tartózkodott, de akiknek az adatait, elérhetőségét nem tudja megadni. A VírusRadar jelenleg androidos készülékeken, Magyarországon több mint 4 millió eszközön futtatható. Igy kimondható, hogy az eddigi alkalmazási volumen meglehetősen szerény.

Az alkalmazás a mobiltelefonok rádiójeles, Bluetooth-kapcsolatát felhasználva, a háttérben folyamatosan futva rögzíti azoknak a készülékek egyedi, titkosított azonosítóit, amelyek legalább negyedórán át, kétméteres közelségben vannak. Egy fertőzés esetén a felhasználó eldöntheti, megosztja-e a járványügyi szakemberekkel a telefon által rögzített adatokat.

Hangsúlyozták, hogy 40 év alattiak gyakrabban mozdulnak ki otthonról, többekkel találkoznak, így szélesebb körben terjeszthetik a vírust, ez pedig felértékeli az eredményes kontaktkutatás jelentőségét, amelyben segítséget nyújthat a VírusRadar”.

A kormány ezenkívül egy Házi Karantén Rendszer nevű appot is készített. Magyarországon több mint 28 ezer ember van hatósági házi karanténban, akiket a hatóságok folyamatosan ellenőriznek, és az applikáció segítségével lehetőség van a házi karantén távellenőrzésére, mentesítve ezzel a hatóságokat.

Forrás: hvg.hu, Kormányinfo

Hozzászólások