Amerikába is érkeznek a kínai Rokid speciális, hőmérséklet érzékelő okosszemüvegei

A kormányzatok és a tech cégek is dolgoznak a járványhelyzet enyhítésén és követésén. A TechCrunch szerint Amerikában például hamarosan a kínai Rokid speciális okosszemüvegeit használhatják a lázas állapotok kiszűrésére. Az okosszemüveg infravörös szenzor segítségével képes hőképet alkotni, egyszerre akár 200 emberről is.

Forrás: Rokid

Forrás: Rokid

A Qualcomm processzor, egy 12 megapixeles kamera és AR-funkciók is segítik ebben, a vezérlés hangalapon történik, fotó és videó rögzítése is megoldott. A Rokid amerikai cégeknek, kórházaknak és hatóságoknak adna el a termékből, ami USB-n keresztül szinkronizálható, és elvileg semmilyen adatot nem továbbít a gyártónak vagy máshová.

Az új termék azért jelenthet segítséget a szűrésben, mert a nagyobb hőkamerás rendszerek nem hordozhatóak könnyedén, a homlok közelébe helyezett kézi eszközök pedig csak közeli alkalmazásra alkalmasak és a mérést végzők szempontjából sem veszélytelenek (potenciálisan fertőző személy esetén) itt viszont nincsenek ilyen megkötések.

A Rokid a T1 szemüveg fejlesztését röviddel a COVID-19 járvány kitörését követően 2019 utolsó hónapjaiban kezdték Kínában. Az induló mérnöki csapat alig két hónapon belül fejlesztette ki a T1 terméket. Kínában a Rokid intelligens szemüvegét a nemzeti hatóságok, a nemzeti parkok alkalmazottai és iskolák használták a potenciális COVID-19 tünetek szűrésére.

Forrás: Rokid

Forrás: Rokid

A vírus elleni küzdelem csatlakozó egyéb kínai tech startupok közé tartozik a SenseTime arcfelismerő óriás – amely hőkamera rendszereket telepített a vasútállomásokra Kína egész területén – és közeli riválisa, Megvii, amely hasonló hőmérő szenzorokat állított fel a szupermarketekben (Portálunk is folyamatosan számol be a témához kapcsolódó fejlesztésekről. Lásd: kapcsolódó cikkeink. A szerk.)

A távoli lázméréses infra technológiák alkalmazásánál azonban itt is hangsúlyozni kell, hogy a COVID-19 esetek több mint felénél még fertőzéses állapotban sem detektálható feltétlenül lázas állapot.

Forrás: origo.hu, techcrunch.com

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások