A termikus képalkotás és a koronavírus fertőzés kiszűrése. Próbáljunk meg tisztábban látni

Julian Hall újságíró áttekinti a legfrissebb híreket, amelyek a termikus képalkotó technológia alkalmazását érinti a koronavírus lehetséges eseteinek felderítésére és igyekszik elemezni egy ilyen szűrési módszer lehetséges előnyeit és buktatóit.

A Covid-19 vírus kitörése óriási kihívást jelentett a nemzetközi piac számára, szinte katalizálta a meglévő technológiák termikus képalkotás irányába történő adaptálását, illetve új megoldások innovációját. Ezzel egyidőben dinamikusan növekszik a termikus / infravörös képalkotó kamerák eladási száma is.

Forrás: ifsecglobal

Forrás: ifsecglobal

A kínai Wuhan-ban, a válság eredeti epicentrumában, hőkamerával felszerelt drónokat használták eredetileg a lakosság mozgásának a megfigyelésére. Jelenleg számos hordozható termikus képalkotó eszközt használnak. Mindegyikük kissé eltérő képességekkel és felhasználási modellekkel rendelkezik, de végül valamennyi célja, a testhőmérséklet mérése és a vírusfertőzés szűrése.

Amint azt a The Telegraph a héten jelentette, a hőkamerás technológiák piacvezetője az amerikai Flir cég, jelezte, hogy szinte hihetetlen mértékben 700%-al növekedett az infravörös kamerák iránti kereslet. A cég állítása szerint kamerái „a bőrhőmérséklet változásait akár 0,01 Celsius fokos eltéréssal is észlelhetik”.

Eközben a texasi Athena Security cég, lázérzékelő technológiát fejlesztett és az NBC News szerint két hét alatt1000 megrendelést kapott. A rendszer közvetlenül csatlakozik egy meglévő biztonsági kamerarendszerhez. Az Egyesült Királyságban a Digital Barriers megfigyelő cég nemrégiben jelentette be egy „valós idejű távoli” lázérzékelő megoldást, amely a cég EdgeVisLive technológiáját használja. A hő- és HD optikai kamera kombinációjával működő technika, képes gyenge sávszélességű és hálózati csatlakozással rendelkező területeken működni és ami lényeg direkt emberi kontaktus nélkül. Mint sok más ilyen típusú eszköznél, a kamera itt is riasztást ad, egy bizonyos hőmérsékletet tartomány elérése esetén.

Sok további,eszközöket gyártó cég és a startup vállalkozások között szerepel a Bullitt brit okostelefon-cég, amely termikus képalkotó kamerával készít egy telefont. Tim Shepherd termékmarketing-igazgató elmondta: „A hőmérséklet mérés nem teljes pontosságú de a rendellenes értékeket képes felismerni. Beállítható egy kritikus hőmérsékleti érték egy bizonyos tartományon belül”

Az okostelefon-érzékelő fejlesztések tovább bővítik a hőkamera termékek vonzerejét. Az alkalmazások potenciális ügyfelei közé számíthatnak a kormányzati szervek, iskolák, kórházak, a rendőrség, raktárak, disztribúciós központokat de magánvállalkozások is.

Megbízhatóak-e a hőkamerák a láz kimutatására?

A termikus képalkotó megoldás hatékonysága és felhasználhatósága kapcsán azonban néhány nagyon fontos szempontot szem előtt kell tartani. Így leginkább azt kell figyelembe venni, hogy a fertőzött állapot nem feltétlen jár együtt lázzal, igen gyakran még hőemelkedéssel sem, azaz az eszközök segítségével számos már fertőzött esetében nincs detektálható helyzet.

hokamera koronavirus 1.

A Flir elnök, Frank Pennisi jelzi – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértőivel összhangban -, hogy noha a termikus képalkotó / infravörös kamerák hasznosak lehetnek a szűréshez, ezek nem elegendőek a tényleges diagnózishoz. Egyrészről a termikus képalkotás csak a bőr hőmérsékletét méri, és nem a belső hőmérsékletet. Ezenkívül a Covid-19 inkubációs periódusa viszonylag hosszú, és nem minden betegnél lesz hőemelkedés, láz. Továbbá minden további nélkül lehet olyan láz is, amelynek nem a COVID -19 a kiváltó oka.

A lényeg tehát, hogy a hőmérsékletszűrést össze kell kapcsolni további egészségügyi intézkedésekkel, elsődleges kérdőívekkel, adatgyűjtéssel és elemzéssel, ( És persze leginkább teszteléssel. A szerk.)

Jamie Allam, az Amthal Fire and Security vezérigazgatója, az Egyesült Királyságban működő fejlett elektronikus tűz- és biztonsági megoldások szakértője is hangsúlyozza „Alapvető fontosságú annak tudatosítása, hogy a kamerák nem fogják közvetlenül a vírust keresni. Valójában a kissé megnövekedett hőmérséklet sem feltétlenül jelenti azt, hogy az embernek feltétlen vírusfertőzése van és ugyanúgy a láztalan állapot sem jelenti azt, hogy éppen nem vagyunk COVID 19 fertőzöttek.”

Viselkedés pszichológia szempontból megfontolandó lehet, hogy bármilyen „lázérzékelő” kamera használata hamis biztonsági érzetet idézhet elő, ugyanakkor viszont ösztönözhet a szükséges óvatossági szabályok betartására is.

Egy másik kérdés a magánélettel kapcsolatos aggodalmakhoz kapcsolódik. Jay Stanley, az Amerikai Állampolgári Jogi Szövetség vezető szakpolitikai elemzője nyilatkozta az NBC-nek: „Nem akarjuk a világot a COVID-19 után olyannak látni, ahol az intézkedések túlmutatnak a válságon és az állam vagy a vállalatok felhatalmazva érezzék magukat az emberek privát szférájába való indokolatlan belépésre, akár a hőmérséklet mérésével is”

Ugyanakkor a hőképezés szerepet játszhat a második várható fertőzés hullám elleni küzdelemben is. Pragmatikus hangzásban Jamie Allam kiemeli, hogy a „hatékony, látható és valós időben működő hőkamerás technológia” olyan adatokat biztosíthat, amely szükség esetén segítséget nyújthat a védekezéshez.

Igen valóban gondolhatunk arra, hogy miután az eddig megismert technológiák között a kamerás hődetektálás egyenlőre a leginkább elterjedt, megfelelő alkalmazási szabályok mellett (módszerek, következtetések, intézkedések) ez a módszer itthon is segítheti a védekezést. Az persze egyenlőre csak álom, ezeknek a technológiáknak a széleskörű alkalmazása itthon, a fent említett területeken. Portálunkon igyekszünk hírt adni a kapcsolódó technikai fejlesztésekről, így már napokon belül olvashatják a témába a DAHUA, illetve a MOBOTIX újdonságait. A szerk.

Forrás: ifsecglobal.com

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások