Válság és video megfigyelés

James Min„A válság idején a videó megfigyelés bizonyítani fogja a hasznát ” – nyilatkozza James Min, az IDIS MD az IDIS Europe ügyvezető igazgatója aki azt vizsgálja, hogy a videó megfigyelési technológia hogyan támogathatja a biztonsági intézkedéseket a mostani kritikus időszakokban.

Ami az alábbi írásban a legmeglepőbb, hogy a szerző véleménye szerint az elkövetkezőkbe – minden várható nehézség ellenére – a szakmának semmi oka, hogy pesszimista módon belealudjon, mert van dolga és perspektívája nem is kevés. Olvassuk figyelemmel James Marin gondolatait A szerk.

A Covid-19 világjárvány világszerte most robban. Naponta egyre világosabbá válik, milyen messzemenő hatásai lesznek – az élelmezéstől a finanszírozásig, a nyilvános rendezvényektől a politikáig – tehát hosszabb időre kell kilépjünk világunk megszokott komfort zónáiból.

Forrás: Ifsecglobal

Forrás: Ifsecglobal

A kérdés: ebben a periódusban hol tudnak segíteni és mennyire lesznek hasznosak a videó megfigyelő infrastruktúráink?

Látnunk kell, hogy ebben a periódusban milyen ütemben haladnak a liberális demokráciák a Kínában tapasztalt állami felügyelet felé. Ezt tapasztalhatjuk az okostelefon-alkalmazások hivatalos bevezetéséhez az állampolgárok és a fertőzöttek mozgásának nyomon követése érdekében, Dél-Koreában de a cikk írása idején már Izraelben is.

Még ha az európai és az amerikai államok szigorúbb korlátozásokat vezetnek is be az emberek szabad mozgása vonatkozásában, valószínűtlennek tűnik, hogy ilyen technológiákat gyorsan alkalmaznának – részben azért, mert adathálózatukat és infrastruktúrájukat kevésbé fejlesztették ki, de még inkább a személyiségi jogok védelme erősebb szabályozottsága okán.

Az EU, és egyelőre még az Egyesült Királyság továbbra is a GDPR követelményei szerint cselekszik, amely megnehezíti a személyes adatok nyomon követését, még akkor is, ha anonimizálják azokat. Az Egyesült Államokban láthattuk, hogy egyes államok és önkormányzatok kijelentették, hogy még jelen körülmények között is hangsúlyosan védelmezik a polgári szabadságjogokat – például San Francisco betiltja az arcfelismerés használatát, és Kalifornia bevezeti a fogyasztói adatvédelmi törvényt.

De az is tapasztalható, hogy a helyzet súlyosbodása során a kormányok magatartása is változik és elvárják (olykor kérik), de belátható időn belül akár szabályozni is fogják, hogy pontosabban és szélesebb körben férjenek hozzá a személyes adatokhoz. A jelenlegi helyzetben vélem, hogy joggal számíthatnak a toleráns állampolgárok megértésére. Persze ebben a kérdésben – egy működő polgári demokráciában – fontos a korrekt tájékoztatás és az arányosság figyelembe vétele.

A video megfigyelés lehetőségei

A biztonsági iparban nagyon jól segítettünk az egyensúly megteremtésében, olyan technológiákat fejlesztettünk ki, amelyek elfogadható korlátokon belül és az adatvédelmi törvények betartásával lehetővé teszik a nagyon hatékony felügyeletet.
Ahogy a szervezetek alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez, a biztonsági infrastruktúrák kulcsszerepet fognak játszani és mivel nagyobb nyomásnak vannak kitéve, a videó megfigyelő képességbe történő beruházások valóban megtérülhetnek. Mivel nagy számú alkalmazott már távmunkában dolgozik, növekedni fog a stressz terhelésük is. Alapvető fontosságú lesz a munkakörnyezet biztonságos fenntartása is. Néhány legújabb fejlesztésünk, például a mélyreható tanulási analitikát használó eszközök, most ténylegesen bizonyíthatják hasznukat a biztonsági alkalmazásokban.

Működési hatékonyság – még fontosabb, mint valaha

Egy egyszerű példa: a virtuális kereszt-elemzés gyorsan beállítható, hogy segíteni tudjon a kizárási zónák figyelésében és az automatikus riasztások kiváltásában. Egy másik lehetőség pl. az esés érzékelés. A mélyreható analitika pontosabb és megbízhatóbb észlelést biztosít az ilyen eseményekhez, kevesebb hamis pozitív eredménnyel, ami jobb és célzottabb válaszokat eredményez. A túlterhelt távfelügyeletek és a biztonsági személyzet presszió alá kerül, hogy átszervezéssel, tanulással az igazán kritikus feladatokra koncentráljon, ebben a videoanalitikai képesség döntő jelentőségű lehet.

Mi történik, ha a biztonsági menedzsment és az infrastruktúra önállóan, egymástól elszigetelve kell működjön? A távoli alkalmazások és az ügyfélszoftverek biztosíthatják működőképességüket. A mobilalkalmazások VMS-szintű funkcionalitást biztosíthatnak számukra, beleértve: élő nézet, lejátszás, keresés, könyvjelzőzés, PTZ vezérlés, eseményekről szóló értesítések és még sok más – valójában mindent, ami a saját műholdas videó vezérléséhez szükséges művelet, az érintettek bárhol is legyenek.

A hatékonyabb irányítás és vezérlés érdekében a VMS most egyszerűen beállítható egyszerű szabályokkal, lehetővé téve a célzott értesítések küldését egyének és csoportok számára SMS-ben vagy e-mailben.

És most itt az ideje, hogy jobban használjuk ki a sok IP-kamerán általánosan megtalálható audio funkciókat: utasításokat, tanácsokat és figyelmeztetéseket adhatunk a vezérlőhelyiségből, hogy némileg tehermentesítsük a túl feszített biztonsági csapatokat a feltétlen kiszállásoktól.

Egészség és biztonság – a kockázatok azonosítása a videó segítségével

Érzékelhető hangsúly került a termikus képalkotó technológiákra abban a reményben, hogy megbízhatóan tudják kimutatni megemelkedett testhőmérséklet, a fertőzés gyanús eseteket, ám a technológia tényleges megbízhatósága egyenlőre – főkként a távoli leolvasások esetében – nem bizonyított. Ezek hamis pozitív eredményeket eredményezhetnek, és fennáll annak a veszélye, hogy félretájékoztatást és akár szükségtelen félelmet is gerjeszthetnek. Ugyanakkor nagyobb az optimizmus a rövidebb hatókörű alkalmazások esetében, amelyeket a lehetséges fertőzés jelzésére lenne alkalmazható, ami persze még nem fertőzés pozitivitást jelző diagnózis.

Továbbra is szem előtt kell tartanunk a – már korábban említett – adatvédelemmel kapcsolatos aggodalmakat és figyelembe kell vennünk, hogy még ha a személyes magánélethez és a szabadsághoz fűződő jogokat átmenetileg korlátozzák is, biztosítékokra van szükség, a későbbi visszaállíthatóság vonatkozásában. Az invazívnak ítélt megfigyelési technológiák elfogadása rövid élettartamú beruházásnak is bizonyulhat és így ebben a vonatkozásban a lízing lehetőségek is akár vonzó ajánlatot jelenthetnek.

Természetesen a termikus képalkotó és a megfelelő videoanalitikával ellátott (EVA) kamerák könnyen és gyorsan hozzáadhatók a meglévő rendszerekhez, hogy automatikus riasztásokat biztosítsanak a leginkább kitett beléptetési kulcspontoknál. Az ilyen alkalmazások lehetővé segítik a biztonsági, egészségügyi személyzet gyorsabb beavatkozását. Az EVA kamerák a meta-szűrés által kínált speciális keresési lehetőségeket is használják, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy automatikusan áttekintsék a rögzített felvételeket, és nyomon követhessék az egyén mozgását a helyszínen, azonosítva útvonalaikat és fontosabb kontaktusaikat.

Az intelligens videoanalitika használata segíthet abban is, hogy a biztonsági személyzet gyorsabban áttekintse az egészségügyi létesítmények egyes helységeiben bekövetkezett változó igénybevételt és mozgásokat, hogy gyorsan és praktikusan használják a hőmérési funkciókat, segítsen az emberek koordinálásába, irányításába a beléptetésnél és a kulcsfontosságú helyeken, ideértve az ideiglenes ápolási központokat is.

„Felboruló” hétköznapok – felértékelődő biztonság

Végül mivel a normál élethez, megélhetéshez kapcsolódó szükségletek nyomás alá kerülnek, a jó biztonság fenntartása fontosabb mint valaha. Tehát azok a videó megfigyelő eszközök, amelyekbe az utóbbi néhány évben befektettünk, most tényleg bizonyíthatják hasznukat – legyen szó akár a legújabb 360 fokos kamerákról, amelyek teljes képet nyújtanak az egész megfigyelt területről, minden megvilágítási körülményben, vagy a legfrissebb elemző korai figyelmeztetések bizonyos viselkedésekről, például a tömeges felvásárlással próbálkozó vásárlókról.

Az elkövetkező hetekben sok minden megváltozik – a videó lesz az egyik eszköz, amelyet a változások biztonságos kezeléséhez alkalmazni célszerű.

Forrás: ifsecglobal.com

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások