Axis Open Day 2018 – A biztonsági kamera ma már az üzleti intelligencia szerves része

Az IP-alapú videómegfigyelés napjainkban már jóval többet nyújt a hagyományos biztonsági funkcióknál – ezt erősítette meg az Axis Communications szeptember végén, Budapesten megrendezett nyílt napja is. A rendezvényen számos technológiai újdonsággal ismerkedhettek meg az érdeklődők, így például az Axis intelligens képanalitikai megoldásaival, amelyek között nem csak hasznos, de szórakoztató funkciók és alkalmazások is megjelentek.

Intelligens interaktív funkciók

Az IP-alapú videókamera-rendszerek alkalmazása napjainkban már jócskán túlmutat a biztonsági célú, korábban többnyire egyirányú kommunikációt jelentő megfigyelésnél. A világ első IP-alapú megfigyelő kameráit több mint húsz évvel ezelőtt megalkotó Axis legújabb, csúcstechnológiát képviselő fejlesztései ma már olyan intelligens és interaktív funkciókkal egészítik ki a „hagyományos” megfigyelő rendszereket, amelyekkel egy modern nagyvállalat számtalan hasznos és kényelmi elemmel vértezheti fel biztonsági rendszereit.

A budapesti rendezvényen jelentette be az Axis, hogy a nyugat-európai teszteket követően a beléptető rendszerekkel kombinálható rendszámfelismerő technológiája, az Axis License Plate Verifier (ALPV) októbertől a közép-európai piacokon is elérhetővé válik. A megoldással nem csupán a védett parkolókban automatizálható a járművek „beléptetése”, de a technológia alkalmazási lehetőségeit jelentősen kibővíti, hogy az ALPV akár óránként 80 kilométeres sebességnél is képes beolvasni a rendszámtáblákat és ellenőrizni: az adott jármű jogosult-e behajtani a védett területre.

Az Axis – a két éve felvásárolt Citilog megoldásainak integrációjával – videóanalitikai funkciók széles skáláját kínálja a felhasználóknak a közlekedési ágazatban – a forgalmi adatok gyűjtésétől kezdve az automata esemény-felismerésen át a csomópont irányításig. A technológia fejlettségét jól érzékelteti a NumberOK elnevezésű, kifejezetten autópályán való felhasználásra tervezett rendszámfelismerő megoldás, amely óránként 160 kilométeres sebességig, egyszerre három sávban is képes a járművek 96 százalékos pontossággal történő beazonosítására – beleértve a gépkocsik márkáját, típusát, de akár még színét is.

A fejlett optikával rendelkező kamerák egy újszerű alkalmazási területe is bemutatkozott az Axis budapesti rendezvényén. A Serverside Kft. egy olyan intelligens „kioszkot” mutatott be, amely egy nagyfelbontású kamera és egy demográfiai alkalmazás segítségével tett javaslatot a résztvevőknek arra, hogy egy elképzelt bárban milyen sör illik hozzájuk – nemük, illetve becsült koruk alapján.

Az Axis idei budapesti nyílt napján elhangzott előadások újabb bizonyítékát adták annak, hogy az IP-alapú kamerarendszerek felhasználási spektruma ma már jócskán túlmutat a hagyományos, megfigyelési célú alkalmazásnál. Ennek jegyében, nagy hangsúlyt fektetettek a rendezvény előadói a különböző, IP-alapú megoldások kiskereskedelmi területen való alkalmazására is. Az Axis koncepciója szerint ugyanis, a tradicionális megfigyelésen kívül az intelligens alkalmazásokkal kiegészülő rendszervezérlők olyan többletfunkciókat kínálnak a felhasználóknak, mint a készletoptimalizáció, a vásárlói szokások elemzése, vagy éppen az alkalmazottak munkarendjének az aktuális körülményekkel harmonizált menedzselése.

Az Axis videómegfigyelő rendszereire ma már több száz analitikai alkalmazás érhető el, amelyek nem csupán a kereskedelmi egységek veszteségeinek csökkentésére, a lopások megelőzésére szolgálnak – fejtette ki az eseményen Dalibor Smazinka, az Axis közép-európai üzletfejlesztési menedzsere. A nagyobb üzlethelyiségekben a fejlett videóanalitika a vásárlói szokások mélyebb megértését is lehetővé teszi, de ezekkel a megoldásokkal hatékonyan növelhető az ügyfél-elégedettség is.

Ezt a célt szolgálják az Axis szintén IP-alapú audiórendszerei, amelyek jóval többet jelentenek egyszerű hangosbemondónál. Segítségükkel testreszabható zeneszolgáltatás, célzott, személynek szóló üzenetek közvetíthetők – a nagy kiterjedésű létesítmények valamennyi helyiségében akár egyedileg is.

Természetesen az IP-rendszerek egyre kiterjedtebb felhasználási területeken való alkalmazása iránti igényt az Axis folyamatos innovációs aktivitással szolgálja ki világszerte. Mint azt a budapesti rendezvényen Pavel Marek, az Axis közép-európai értékesítési vezetője elmondta, társaság tavalyi árbevételének 18 százalékát fordította kutatás-fejlesztésre. Ennek mértékét jól érzékelteti, hogy az Axis globális bevételei 2017-ben elérték az egymilliárd dollárt, a cég értékesítése pedig 27 százalékkal bővült a közép-európai régióban tavaly.

A cég nagy hangsúlyt fektet arra, hogy olyan, hozzáadott értékű vállalatmenedzseléssel kapcsolatos, személyre szabható megoldásokat biztosítson felhasználói számára, amelyek a lehető legszélesebb körben fedik le a biztonság iránt 2018-ban mutatkozó igényeket – mondta Pelyák Norbert, az Axis magyarországi képviselője. A szakértő szerint ma már ugyanis nem elegendő „néhány kamerát feltelepíteni az ügyfeleknél”, ezért az Axis felhasználói számára a rendszer életciklusára vetített költségkalkuláció mellett a legfejlettebb, végpontól végpontig terjedő analitikai megoldásokat kínálja.

Pelyák Norbert

Pelyák Norbert

Forrás: Novák Csaba

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások