Androidos alapfelszereltség lesz az arcfelismerés?

2017-ben, az iPhone X premierjén mutatta be az Apple a saját maga által kifejlesztett Face ID nevű arcfelismerő képernyőzárat, ami a kezdeti bizalmatlanság és az átverhetőségről szóló hírek után végülis sikeres funkciónak bizonyult.

Forrás:  Tomohiro Ohsumi/Getty Images Hungary

Forrás: Tomohiro Ohsumi/Getty Images Hungary

Olyannyira, hogy a többi mobilgyártó is lassan elkezdett többé-kevésbé hasonló technológiát fejleszteni a saját készülékeibe (például az új Honor View 20-ban is van arcfelismerő zár a hátlapi ujjlenyomatolvasó mellett). Egyszóval úgy tűnik, az arcfelismerés elkezdett iparági sztenderddé válni az utóbbi 1-2 évben.

Az arcfelismerés ipari sztenderd lesz a mobil üzletágban?

A következő mobilevolúciós lépés az lehet, hogy a közeljövőben már nem kell a gyártóknak saját maguknak ilyen arcfelismerő funkciót fejleszteni, az androidos telefonok az operációs rendszerbe építve megkapják azt, írja az Engadet a 9to5google és a xda-developers értesüléseire hivatkozva. Hogy mi utal minderre? Az egyelőre Android Q néven emlegetett új verzió kódjában kutakodva a hozzáértők olyan kódrészleteket találtak, amik a hardveres arcfelismeréshez nyújtanak gyári támogatást.

… és többlet funkciók

A kódrészekből azt lehet kiolvasni, hogy a következő Android olyan arcfelismerő funkcióval bír majd, ami nemcsak a telefon feloldását, de mobilfizetéses vásárlást, appokba való bejelentkezést is lehetővé tesz majd, azaz várhatóan többet tud majd, mint az Apple Face ID-je. Hogy valóban így lesz-e, az a nyár végére várható új Android debütálásakor kiderül. Csodálkoznánk azonban, ha a Google-dominanciáján gőzerővel dolgozó szoftver- és hardverfejlesztő mérnökök ne szeretnék ebben is lekörözni az Apple-t.

Forrás: index.hu

Olvassuk akkor az adatvédelmi aggályokat.

Az Apple kiadhatja arcunkat fejlesztő partnereinek.

Azután, hogy többféle módszerrel is feltörhetőnek bizonyult az iPhone okostelefonok X Face ID nevű arcfelismerő képernyőzára, újabb biztonsági aggály merült fel az Apple csúcskészülékével kapcsolatban, ezúttal személyesadat-védelmi oldalról. A Washington Post cikke azt sugallja, hogy meglehetősen gyorsan kialakulhat a következő nagy privátszférapánik abból, hogy az Apple bizonyos körülmények közt kiadhatja a felhasználók Face ID adatait harmadik félnek.

Az Apple által kifejlesztett Face ID elviekben tökéletesen biztonságos alkalmazás, a felhasználó arcának adatit titkosított formában tárolja a telefonon, alapesetben senki nem férhet hozzá a felhasználó tudta és engedélye nélkül. Az arcfelismerést azonban nem kizárólag a telefon zárolására lehet használni, ezen a technológián alapulnak az iPhone X-ben föltűnt animojik (a felhasználó mimikájára épülő animált emojik) is, és a szoftverfejlesztés nyilván nem áll meg ezen a szinten.

Az Apple megosztja fejlesztő partnereivel a rögzített adatokat?

Az Apple a jelek szerint megosztotta és megosztja a Face ID-ban rögzített adatok egy részét más cégekkel is, hogy ezzel segítse azok applikációinak programozását. A Washington Post szerint ezek a cégek megkaphatják a felhasználók arcáról készült vonalas 3D-rajzot (wireframe avagy drótváz), az arc mimikai mozgásainak adatait és így tovább. Bár az arc képét nem használhatják, az előbbiek így is bőven elegendőek az egyes arckifejezések leolvasására, a nem, a kor, a származás és más statisztikailag fontos jellemzők egész pontos megtippelésére.

Forrás: thenextweb.com

Forrás: thenextweb.com

Az adatvédelmi szakértők fő aggálya mindezzel kapcsolatban, hogy az Apple látszólag nem nagyon korlátozza, hogy mihez kezdhetnek a rendelkezésre bocsájtott adatokkal az együttműködő fejlesztőcégek, kezdve attól, hogy saját szervereiken is tárolhatják ezeket az elviekben szenzitív adatokat.

Az Apple azzal reagált a fentiekre, hogy a harmadik fél által fejlesztett appok csak a felhasználó kifejezett hozzájárulása után használhatják a telefonok arcszkennelő rendszerét és a felhasználó értésére kell adniuk, hogy hogyan és mire szándékoznak a kapott adatokat használni. A fejlesztőcégeknek pedig tilos az adatokkal kereskedni, azok alapján egyéneket azonosítani vagy reklámcélokra használni.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások