Amit szabad Jupiternek… A New York – i rendőrség titkos röntgenfurgonjai

Miközben Európában már csak hónapok választanak el minket a személyes adatok védelmére alkotott szabályozás indításától, aközben az Egyesült Államokban a New York Police Department (NYPD) üzemeltetésében, működő röntgenberendezéssel felszerelt furgonok járják a város utcáit, ad hoc ellenőrzéseket tartva a közlekedés mit sem sejtő résztvevői között.

Forrás: ibtimes.co.uk

Forrás: ibtimes.co.uk

Fedősztori a terrorelhárítás

A szuper titkos röntgengépekkel felszerelt furgonokról a hatóságok szigorúan hallgatnak. A „Z Backscatter Vans” néven ismert járművek javában járőröznek a városi utcákon és bár a NYPD nem hozza nyilvánosságra, hogy mi a célja velük, attól még nyilvánvaló, hogy ezek képesek belátni más autók, nota bene otthonok belvilágába, a terrorelhárítási intézkedés részeként.

Közönséges furgonnak látszik, de ezek szerint röntgenszemekkel.Forrás: ibtimes.co.uk

Közönséges furgonnak látszik, de ezek szerint röntgenszemekkel.
Forrás: ibtimes.co.uk

Bepillantva akár a privátszférákba is?

A Backscatter furgont – amelyet előszeretettel használnak a migrációs járőrök – olyan röntgen technikával szerelték fel, amely elhaladtában képes átlátni a másik karosszériáján fegyver, robbanóanyag, vagy drog után kutatva. A furgon útja akár épületek és házak falai mellett is vezethet, bepillantást nyerve a privátszférákba, vagy megnézheti, hogy a közlekedők mit tartanak a kabátjuk alatt. A nyilvánosság aggodalmát elsősorban az váltja ki, hogy a Backscatter furgonokat  valóban a jelzett célokra alkalmazzák-e és ha igen, milyen egészségügyi és adatvédelmi következményei, illetve vonatkozásai vannak.

A New York-i Polgári Szabadságjogi Szövetség nyomást próbált gyakorolni  Bill Bratton rendőrbiztosra, érdemi magyarázatot kérve, de a rendőrtiszt elzárkózott érdemi információk kiszolgáltatásától.

„Ezeket a kérdéseket nem szeretném nyilvánosságra hozni ebben a pillanatban” – nyilatkozta Bratton a New York Post számára . “Egyáltalán nem kívánok erről nyilatkozni – ez a biztonság és a terrorizmus elleni küzdelem körébe esik, amely folyamatban lévő ügy.”

Forrás: ibtimes.co.uk

Forrás: ibtimes.co.uk

A NYCLU tájékoztatást kért a hatóságoktól a szóban forgó eszközökről, azon alapon, hogy a nyilvánosság nem tudja, mire használják őket, vagy károsak lehetnek-e az emberi egészségre. “Az embereket tájékoztatniuk kell, ha a katonai minőségű röntgenfurgonok sugárzással károsítják az egészségüket az otthonukban vagy autóikban. A New York-iaknak joga van megvédeni vagyonukat, jólétüket és magánéletüket” – nyilatkozta Donna Lieberman NYCLU ügyvezető igazgató.

Bratton válaszában tagadta, hogy eszközeiket az embereket átvilágítására használnák az elrejtett fegyverek megtalálására és egészségkárosodást okoznának. „Mind eszközeiket mind a járműveiket jogszerűen használják, és ha az ACLU másképp gondolja, akkor jogi útra tereli az ügyet és találkoznak majd a bíróságon.” zárta le a vitát.

Forrás: ibtimes.co.uk

Fordította: Ecsedi Ákos

Hozzászólások