Drón veszélyek elleni védekezés magas épületekben kritikus infrastruktúrákban

A FIREX International rendezvényen Amit Samani, a Dedrone értékesítésért felelős alelnöke tanácsokkal látta el a résztvevőket, biztonsági vezetőket, a kis méretű drónok jelentette biztonsági kockázatok felmérésére, megelőzése kérdésköreit érintően. Az előadásából idézünk.

Forrás: Jogalappal

Forrás: Jogalappal

Nyílik az áttekintendő biztonsági kérdések ollója. Számos létesítményben napjainkban már nem elég egyszerűen a hagyományos fizikai védelmet biztosítani, A vállalkozások számára a kritikus infrastruktúrában részt vevőktől kezdve a városi székhelyű, magas épületekben elhelyezkedő banki cégekig a légtérből származó biztonsági fenyegetések felmérése is napirendre kerül.

Könnyű megérteni, hogy miért vált a légtér új hozzáférési útvonallá azok számára, akik fizikai vagy számítógépes behatolási kísérleteket folytatnak. Egy kis drón már 500 dollárért is hozzáférhető, hatótávolsága akár öt mérföld is lehet és elérheti az akár 50 km / h sebességet is. Könnyen megszerezhető, könnyen használható, és viszonylag alacsony az észlelési kockázat az elkövetővel szemben.

Becslések szerint 800 olyan drónokkal kapcsolatos kapcsolatos biztonsági esemény történt, amelyeket az utóbbi évekbe a Dedrone dokumentált. Széles a spektruma a tiltott felhasználásoknak, ideértve a megfigyelést, felderítést, a szabotázst és még akár a csempészetet is ( pl. illegális anyagok börtönbe juttatása). A fenyegetések szintje is persze nagyon különböző volt, de volt köztük igen kritikus is pl. a 2018-as gatwicki reptéri incidens kapcsán, ahol egy kis drón jelentős zavart és késést tudott okozni több ezer utas számára.

A járvány eredménye a munkából kieső emberek növekvő szabadideje, ami egyúttal a drónokkal kapcsolatos tevékenységek növekedéséhez is vezetett. A fenyegetés tehát növekszik. A drónok hasznos eszközt jelenthetnek ártó kezek számára a helyszín fizikai megfigyelésének végrehajtására a betörési kísérlet tervezési szakaszában, vagy akár kibertámadást elősegítve (pl. amikor a drónokhoz rögzített eszközökről követtek el támadást belső Wi-Fi hálózatok ellen).

Invesztíciók előtt, döntő a fenyegetés szintjének értékelése

Mekkora a tényleges probléma?

Azon vállalkozások között akik valóban veszélyben vannak – különösen a kritikus infrastruktúra területén – sokan találják úgy hogy az ellenük irányuló drón aktivitás jelentősen nagyobb, mint azt eredetileg feltételezték. Mielőtt azonban azonnal befektetnének az eszközök megzavarására vagy elriasztására szolgáló magas szintű és igencsak drága technológiába, fel kell mérni a tényleges kockázatok szintjét, ehhez profi cégek szükségesek ilyen a Dedrone is.

Fontos, hogy ne lőjünk ágyúval verébre

A drónok felderítése kihívást jelenthet, mivel a többség olyan kicsi, hogy szemmel nehéz észre venni.

A légterében repülő drón észlelésének fő módszerei:

  • Rádióalapú frekvencia érzékelők
  • Videóelemzés térfigyelő kamerákon keresztül
  • Radar (nehéz megvalósítani, különösen magas épületekben / városi alkalmazásokban)
  • Egyéb érzékelés, például akusztikus

A rádiófrekvencia a leggyakrabban alkalmazott megoldás de a Dedrone szerint, a biztonsági osztályoknak fentiek közül több módszert be kell állítaniuk a biztonságos és pontos észlelés érdekében. Például a drón azonosítás módszereit be kell építeni egy biztonsági műveleti platformba – a vállalat jelenleg azon dolgozik, hogy több szállító, köztük a Genetec és a Milestone rendszerekkel érjen el integrációt.

A vállalkozásoknak öt lépésből álló, fokozatos megközelítést kell alkalmazniuk a légtér biztonságával kapcsolatban.

  • Fenyegetés / sebezhetőség értékelése. Milyen típusú fenyegetések relevánsak számomra? Van-e elegendő adat annak bizonyítására, hogy tényleges e a veszély?
  • A hely bemérése, beazonosítása. Hol jelennek meg a drónok? Van-e visszatérően ismétlődő esemény? (pontos helyek, napszak, időtartam)
  • Biztonsági eljárások áttekintése, módosítása. Ha pl..a drónok mindig egy adott emeletet céloznak meg, akkor a biztonsági protokolok ezen a szinten hogyan változtathatók ? (legegyszerűbb alapesetként pl. a kívülről történő betekintés blokkolásával stb.)
  • Integrációs lehetőségek. Be lehet-e integrálni a drónok felderítését és a légtér kockázatkezelését más épületfelügyeleti rendszerekbe / biztonsági platformokba?
  • Csak legális megoldást! A legtöbb országban illegális a drónok megsemmisítése, különösen Európában, ezért a vállalkozásoknak meg kell győződniük arról, hogy tisztában vannak a helyi törvényekkel és jogi felelősségükkel.

Összefoglalva tehát, a drónészlelő technológia lényege a megfelelő tájékozódást adatgyűjtést követően az eljárok meghatározása és kiépítése.

Forrás: IfsecGlobal

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások