Katasztrófavédelem – Drón amelyik a túlélők segélykiáltásait hallja

Komoly segítséget jelenthet a katasztrófavédelemnek! Egy kutatócsoport a héten bejelentette, hogy kifejlesztettek egy rendszert, amely lehetővé teszi a mentők számára, hogy drónokat repítsenek a katasztrófa sújtotta területek felett, és észleljék a csapdába esett emberek segítségért kiáltók hangjait.

forrás: acoustics.org

forrás: acoustics.org

Az új technikát a napokban mutatták be az Amerikai Akusztikai Társaság éves konferenciáján. “Ha egy épület megsemmisül, vagy egy földrengéshez hasonló katasztrófa során az emberek a romok közé szorulnak, a mentőknek, katasztrófavédőknek nagyon gyorsan kell reagálniuk, hiszen gyakran nehéz megtalálni pontosan a helyszíneket. ebben segíthet az UAV” – nyilatkozta Macarena Varela, a Fraunhofer FKIE kutatója.

A hurrikánok vagy erdőtüzek, árvizek miatt segítségre szoruló emberek számára gyakran nem áll rendelkezésre a mobil kommunikáció (károsodó eszközök) vagy más kommunikációs formák. Az éghajlatváltozás okán egyre sűrűsödnek a katasztrófahelyzetek világszerte, a kitett területeken, így vastagon felértékelődnek azok a technikák amelyek hatékonyan egészíthetik ki az elhárító hatóságok munkáját.

Az új megoldással jelentősen csökkenthető a bajba jutott emberek keresésével eltöltött idő.

A kiáltozást kereső drón létrehozásának folyamata a „sikolyok” (wow) és más “impulzív” emberi zajok adatbázisának összeállításával kezdődött. Ezt követően mély tanulási technikák alkalmazásával mikrofonokkal felszerelt laboratóriumi körülmények között tesztelték, hogy a rendszer pontosan meg tudja-e különböztetni a bajban lévő emberek hangjait a más típusú (pl beszédhangoktól) A kutatók beszédtisztító teszteket is végeztek, amelyek lehetővé tették hogy egy távoli hangot érthető mondattá erősítsenek.

Ezt követően a gyakorlati póba során Varela és munkatársai több mint 60 digitális mikrofont helyeztek el egy drónon. A hagyományos mikrofonokkal ellentétben a digitális mikrofonok nem igényelnek hangkártyát, és kis méretűek, ami megkönnyíti a drónokon való használatukat. Maguk a mikrofonok, állítják a kutatók, nem olyan drágák, egyenként néhány euróért, beszerezhetők.

A fejlesztők szerint ugyanakkor a megoldás szélesebb körű tesztelésére még szükség van, úgy vélik azonban, hogy a fejlesztés nagyon hasznos lehet azoknak a beavatkozóknak, mentőknek, akiknek rövid idő alatt nagy területekről kell megbízható információt kapni.

Forrás: acoustics. org, gizmodo.com, hitechglitz.com

Hozzászólások