Drónok GPS nélküli üzeme biztonsági alkalmazásokban

A drónok egyre inkább a biztonsági felügyeleti rendszerek szerves részévé válnak. Ugyan a legtöbb környezetben tökéletesen képesek működni, bizonyos GPS zavart körülmények között, igencsak problémás a működtetés, navigálás. Itt kerülnek képbe a GPS mentes megoldások. Például bányaiparban, kritikus infrastruktúrában, kutatási és mentési műveletekben, erdős és fedett helyszíneken történő megbízható drónos megfigyelések során.

Forrás: RoaData

Forrás: RoaData

Idén februárban sikeresen elvégezték a drón első, GPS-től elzárt környezetben történő vizsgálatát Yeruhamban, egy izraeli speciális drón-teszt zónában, amely biztonságos megoldásokat nyújtott a repülés “látóhatáron túli” (BVLOS) navigációjához.

GPS mentes drón navigáció

Zacc Dukowitz, a Flyability tartalommarketing-menedzsere szerint a fedélzeti vizuális érzékelők segíthetnek a drón stabilizálásában repülés közben, az akadályelkerülő szenzorok pedig referenciapontokkal szolgálhatnak a drón számára, lehetővé téve, a GPS nélküli pozicionálást. Ezek az érzékelők segíthetnek a drónnak abban, hogy meghatározza a stabil légtérben maradás kritikus információit, beleértve a magasságot, helyet és a dőlést.

“A GPS nélküli repülés támogatásának másik megközelítése a SLAM (szimultán lokalizáció és térképezés) használata, egy olyan rendszer, amelynek segítségével a drónok vizuális és egyéb szenzorok segítségével valós időben térképezik fel környezetüket, miközben repülnek” – tette hozzá Dukowitz. “Néhány SLAM rendszer a 2D LiDAR-ra támaszkodik, pontos talaj – magasság érzékeléssel, Más rendszerek, például az NT Robotics által tavaly kiadott, a 3D LiDAR-t használják, amely bonyolultabb műveleteket támogat azáltal, hogy a drónnak 3D-navigációs környezetet nyújt.

Alkalmazási irányok

Számos olyan helyzet ismert, amikor a GPS független drónok hasznosak lehetnek. Fontos szempont annak a figyelembe vétele is, hogy globálisan exponenciális mértékben nő a GPS navigációra támaszkodó drónok száma világszerte így a GPS zavarok kockázata és száma is minden korábbinál magasabb.

Ebbe a képbe illik az a tény is, hogy egyre gyakoribb a drónok elleni rosszindulatú kibertámadás, amikor megpróbálják átvenni az eszköz feletti irányítást, ami a GPS navigáció kapcsán könnyebben megvalósítható. Egyes szakértők arra is rámutatnak, hogy a GPS a napkitörések esetén is s megbízhatatlanná válhat.

Nézzünk további példákat.

  • Beltéri és földalatti területek: amikor a drón zárt helyiségekben repül, például ipari kazánokban vagy tárolókban, a GPS-jelekre nem lehet támaszkodni. Hasonlóképpen, ha olyan helyeken használják, mint pl. földalatti barlangok, üregek járatok.
  • Keresés és mentés: amikor eltűnt személyt keresnek egy erdőben, a GPS-jel meggyengülhet, a fedő növényzet (fa lombkoronák) okán. Hasonló helyzetek állhatnak elő más természetes akadályoknál is, a keresés és a mentés során.
  • Katasztrófa helyszínei: A katasztrófa helyszínén végzett műveletek során a törmelék és egyéb akadályok gátolhatják a GPS jelet. Ilyen körülmények között elengedhetetlen egy olyan drón, amely GPS nélkül is képes működni.

A GPS mentes drónok integrálása a biztonsági rendszerbe

A GPS-mentes drónok nagyszerű kiegészítői lehetnek a kritikus környezetek biztonsági felügyeletének. Az autonóm biztonsági drónok egyre népszerűbbek az ilyen piacon, mivel az eszközök olyan helyekre is eljuthatnak, amelyek elérhetetlenek, vagy veszélyesek lehetnek az emberes őrszemélyzet számára.

forrás: Asmag.com

Hozzászólások