Drónbecsapódás repülő szárnyába videón

Számos cikkben számoltunk be arról, hogy a drónok az alacsony magasságban szálló gépekre – és kiemelten a repülőterek légterében – igen komoly veszélyt jelentenek. Az amerikai Dayton Egyetemen azonban egy kísérlettel is megmutatták, milyen komoly pusztítást tud végezni egy alig 1 kg-os szerkezet. Hiába jóval kisebb és könnyebb és lassabb a drón egy repülőgéphez képest, ha nekiütközik, az komoly károkat tud okozni, az utasokat pedig életveszélybe sodorja. Látható, hogy milyen következményei lehetnek egy felelőtlen drón manőverezésnek.

Forrás: HVG Tech

Forrás: HVG Tech

University of Dayton Research Institute szakemberei a kísérlet során egy mindössze 950 grammos DJI Phantom 2 drónt lőttek egy Mooney M20 típusú repülőgép szárnyának. A teszt során azt vizsgálták, mi történne, ha a drón a 383 km/h-val közlekedő gép szárnyának csapódna. (Ez a sebesség jóval kisebb, mint amivel a nagy utasszállítók közlekednek.) A végeredmény meglehetősen ijesztő. Az csak egy dolog, hogy a drón gyakorlatilag megsemmisült, de egy jókora lyukat is vágott a szárnyba, amibe az egész szerkezet bepréselődött. Ha mindez repülés közben, a levegőben történik meg, az komoly veszélybe sodorná az utasokat és a pilótát.

A szakemberek azért is szerették volna elvégezni a kísérletet, mert meglepően kevés információ áll rendelkezésre arról, milyen sérülést okozna egy ilyen baleset. És azok az adatok is többnyire csupán szimulációkból és modellezésekből származnak.

A kutatók egy madár 1:1 arányú másolatával is kipróbálták az ütközést, hogy összehasonlítsák a végeredményt az azonos súlyú drón által okozott balesettel. Ezek alapján úgy tűnik, hogy bár a madár nagyobb sérülést tud okozni a felszínen, a drón egészen mélyen képes behatolni a szerkezetbe, megrongálva a szárny főtartót is.

Forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek: