Ismét drónos veszélyeztetés a budapesti reptéren – Drónelhárítás gyakorlatban a londoni Gatwick reptéren

Öt repülőgép és a rajtuk lévő több száz utas nem tudott leszállni kedden este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, mert egy engedély nélkül használt drón repült az egyik kifutópálya fölé. Az érintett pályát, majd egy másik drón miatt nem sokkal később a másik futópályát is lezárták, a normál üzem csak másfél órával később, este fél tízkor állt vissza, miután az eszközök elhagyták a helyszínt. Mindez azért különösen érdekes, mert egy nappal korábban, hétfőn már lejátszódott ugyanez. A két napon összesen 21 járatot érintettek az incidensek.

A Budapest Airport és a HungaroControl Borsnak küldött tájékoztatása szerint a drónok a futópályát és az irányítótornyot is megközelítették a levegőben, szándékosan zavarták és veszélyeztették a légi közlekedést. (Előző cikkünkben csak esetlegesen feltételeztük a direkt ártó szándékot, de ezek szerint ez tény, ami a lehető legrosszabb hír! A szerk.)

Forrás: borsonline.hu

Forrás: borsonline.hu

Drónok számára a reptér tiltott zóna

A 250 grammnál nehezebb eszközök reptetéséhez légtérengedély szükséges, de a repülőterek környezetében alapvetően szigorúan tilos ilyen drónokat használni. Bizonyos gyártók drónjai fizikailag be sem tudnak repülni a tiltott zónákba – mondja a Borsnak a Drón Akadémia vezetője, Daubner Csaba. – Egy uniós jogszabály szerint a kezelőnek muszáj látnia az eszközt használat közben, de a technika ezt is megoldja: a kijelző térképet és élőképet is mutat, így akár négy kilométerről is irányíthatunk egy hobbidrónt – magyarázza Daubner, aki csapatával az elmúlt egy évben 1500 embert, köztük az összes állami hatóság munkatársait kiképezte a drónok megfelelő használatára. Mint mondja, az egynapos képzés nem kötelező, de ajánlott. A végén mindenki a jelzésekkel és jogszabályokkal a fejében, valamint üzemeltetési tudással távozhat.

Börtönt kockáztat az elkövető

Álláspontom szerint a futópálya fölé reptetéssel a légi közlekedés veszélyeztetése mellett a közérdekű üzem megzavarása is megvalósult, ezekért hosszú börtönévekre is számíthat az elkövető, ha kiderül a kiléte – nyilatkozta dr. Havas-Sághy Gáábor ügyvéd. Amennyiben nem is véletlenül tévedtek arra a drónok, az súlyosbító tényező – mondta a Borsnak az ügyvéd, akitől azt is megtudtuk: a hatóságok egy gyors mérlegelés után dönthetnek úgy, hogy a földre kényszerítik az eszközt. – A szó szerinti lelövésen és a behálózáson kívül rádióhullámokkal, vagy más technikai megoldással is próbálkozhatnak.

Jövő júliustól egyébként szigorodnak majd a drónozás szabályai, a 25 deka feletti eszközök például azonosító kötelesek lesznek.

Drónkupolás elhárítás a Gatwicken

A védekezésnek persze már van sikeres gyakorlati formája a számtalan drónos berepülésnek kitett londoni Gatwick reptéren, amiről az év elején számolt be az infostart és ez az izraeli fejlesztésű un. drónkupolás – Drone Dome elhárító rendszer (ernyő), amely alkalmas a drón radarfelderítésére, a drón és működtetője közötti rádiókapcsolat megszakítására és a tiltott légtérben észlelt repülőszerkezet irányított leszállítására biztonságos helyen. Az év során a rendszer telepítését a legnagyobb forgalmú Heathrow-n is tervezték.

Nézzük a rendszer működési vázlatát

Az elhárítás lézeres távolságmérőt és csúcstechnikát használó zavaró jeleket használ, hogy túlterhelje a drón jelforgalmát, egyben lehetetlenné téve az irányító és a drón kapcsolatát. A brit hadsereg 2018-ban vásárolta meg a  „Drone Dome” rendszert, amelyet  eredményesen használtak Szíriában az ISIS UAV-k megsemmisítésére.Forrás: dailymail.co

Az elhárítás lézeres távolságmérőt és csúcstechnikát használó zavaró jeleket használ, hogy túlterhelje a drón jelforgalmát, egyben lehetetlenné téve az irányító és a drón kapcsolatát. A brit hadsereg 2018-ban vásárolta meg a „Drone Dome” rendszert, amelyet eredményesen használtak Szíriában az ISIS UAV-k megsemmisítésére.
Forrás: dailymail.co

Drone Dome telepített földi technikája MoszulbanForrás: dailymail.co

Drone Dome telepített földi technikája Moszulban
Forrás: dailymail.co

Ui. Persze minden reményünk, hogy hazai viszonylatban nem kell gondolkodnunk ilyen drón detektáló- elhárító rendszerek telepítésén. A nyilván brutális költségekról itt nem is beszélve. A szerk.

Forrás: borsonline.hu, infostart.hu, dailymail.co.uk

Hozzászólások