Egerek a bombák felderítésére a reptereken?

Egy új robbanószer felderítő megoldáson dolgoznak Izraelben, egerek felhasználásával. Az állatoknak megvan az a tulajdonságuk, hogy az embernél jóval érzékenyebben reagálnak a külvilágból érkező ingerekre, ez alól az egerek sem kivételek. Megfigyelték, hogy szokatlanul éles szaglásuk van a robbanószerek felderítéséhez.

Az izraeli biztonságtechnikával foglalkozó X-Test nevű cég fejleszti a rendszert, melyet ha elfogadnak akkor a repülőterek biztonsági ellenőrzőpontjaira egereket is ki fognak helyezni.

Az egerek, mint bioszenzorok

Egerek a bombák felderítésére a reptereken?

forrás: http://news.sciencemag.org/sites/default/files/article_images/sn-mice.jpg

A cég alelnöke  Yuval Amsterdam szerint – aki az izraeli védelmi erőknél dolgozott bomba hatástalanító szakértőként – az egerek eredményesen alkalmazhatók erre a célfeladatra. A tapasztalatok szerint még a kutyáknál is jobb a szaglásuk, kisebbek, mozgékonyabbak, könnyebben érnek el kritikus (gyanús) helyeket és a kutyáknál könnyebb őket kiképezni egy ilyen feladatra nem beszélve arról, hogy a tartásuk is olcsóbb. Az idomítást (betanítást) követően bioszenzorként működnek majd.

A gyakorlatban ez úgy képzelhető el majd, hogy az egerek diszkréten körbe fogják szagolni az embereket és a csomagokat az ellenőrzőpontokon (remélve, hogy csak kevés sikoltozás kíséretében. A szerk.) Kisméretű ketrecekből hajtják majd végre a feladatot és jeleznek, ha robbanóanyagot találnak. Ha az egereket csoportosan lehetne betanítani az ilyen feladatokra, akkor a fejlesztők szerint még a robbanószer kereső szenzor technikáknál is jobb eredményt  lehetne elérni velük.

EREDETI ANGOL FORRÁS:
http://www.ifsecglobal.com/trained-mice-may-be-deployed-at-israel-airports-to-sniff-out-explosives/
http://nocamels.com/2015/06/israeli-startup-x-test-trains-mice-to-detect-explosives-at-airports/

Fordította: Valkó Máté

UI. A hir persze önmagában is érdekes, de elsősorban a tervezett reptéri használat összefüggésében, hiszen az, hogy bomba- robbanóanyag keresésére állatokat használnak nem újdonság. Éppen márciusban számolt be  az Origo portál arról, hogy eredményesen képeznek ki afrikai elefántokat robbanóanyagok felismerésére kitűnő szaglásuk, intelligenciájuk, megdöbbentő emlékezőképességük okán és vélhetően hatékonyan fogják bevetni őket az elaknásított térségekben. De a kutyákon kívül patkányokat is használtak már Afrikában taposóaknák felkutatására és ami még meglepőbb, Horvátországban méheket tanítottak be TNT felismerésére. A szerk.

kapcsolódó cikkek:

Csúcstechnológia a személyátvizsgálásban: ellenőrzés milliméteres alapossággal

Termelő üzemek védelme bombafenyegetéssel szemben

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?