Intelligens parkolás – Mi hajtja a növekedést, és milyen trendekre kell figyelni

A városi környezetekben egyre népszerűbb intelligens parkolás az okos technológiák kihasználásáról szól, hogy megkönnyítsék a parkolást üzemeltetők és vezetők számára. A cél, hogy a járművezetők kevesebb időt töltsenek a parkolás keresésével, ezáltal csökkentve a torlódásokat és a szén-dioxid-kibocsátást.

A problémát nap -nap után tapasztaljuk: exponenciális tempóban bővülő autópark a városokban, elégtelen mennyiségű parkolóhely, a parkolóhely keresések okán is, állandósuló torlódások. Így nem csoda, ha az intelligens város programok keretében jelentős bővülés várható az okos parkolási megoldások piacán is világszerte.

Forrás: Parksol

A Grand View Research szerint az intelligens parkolási rendszerek globális piacának értéke 2021-ben 5,75 milliárd USD volt, és 2022-től 2030-ig várhatóan 21,2 százalékos éves növekedési ütem mellett fog bővülni.

Vezető trendek

Az intelligens parkolás valóban egyre gyakoribb és elterjedtebb. De mitől okos az okos parkolás? Milyen technológiák teszik lehetővé az intelligens parkolást? Az alábbiakban áttekintünk néhány intelligens parkolási trendet, amelyekre most és a jövőben is figyelni kell.

Crowdsourcing

A parkolóhelyek rendelkezésre állását gyakran olyan érzékelők biztosítják, amelyek érzékelik az érkező és távozó járműveket. Alternatív megoldás a crowdsourcing, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók valós időben vigyenek be információkat az adott szolgáltatásba, és cserébe felhasználhassák a mások által biztosított információkat. Ezt a megoldást segíti dinamikusan az okostelefonos parkolásfoglalás, mivel a felhasználók valós idejű parkolási elérhetőségi adatokat érhetnek el eszközeiken.

ALPR technológia

A magán- és állami szektorban működő vállalkozások ezrei keresik folyamatosan a lehetőségét, hogy javítsák a területükön található parkolók minőségét és kényelmét. A folyamat része, hogy a kézi be- és kiszállás kezelésétől a tokenekig a parkolási élmény automatizáltabbá vált. Manapság egyre szélesebb körben alkalmazzák az automatikus rendszámfelismerést az egyúttal költséghatékony az ALPR kameratechnológiát, hogy zökkenőmentessé tegyék az autók behajtását.

A digitális fizetés bővülő alkalmazás

Várható az is hogy a készpénzfizetéses megoldások is egyre inkább háttérbe szorulnak. Alap esetben ugye az ALPR-en keresztül az autó belép a parkolóba és a parkolás végén fizetünk – leginkább készpénzzel – az automatánál, ami persze egyrészt időveszteség, másrészt nem ritkán ad okot bosszankodásokra is. Az automatikus digitális fizetés, amely várhatóan fokozottan terjed majd, fogja várhatóan ezt a fizetési módot gördülékenyebben kiváltani.

A fizetés ekkor azonnal ráterhelésre kerül az ügyfél hitelkártyáján a legújabb technológia segítségével. Ráadásul a megoldások többsége rendszámfelismerő technológiát is alkalmaz a tartózkodási idő kiszámításához.

Fokozott támaszkodás az IoT-re

És hát lehet még tovább lépni, az IoT segítségével. Például egy parkolóházba való behajtás előtt a vezetők a státusz érzékelőktől érkező adatok alapján egy listát kapnak amely megadja a garázsban lévő szabad parkolóhelyek számát. Így még út közben kereshetnek egy helyet a parkolóban az intelligens parkolási alkalmazásból, és azt 15 perccel érkezésük előtt lefoglalhatják. Érkezéskor az alkalmazásra kattintva kinyitják a kaput és a sorompót a parkolóhelyen. Távozáskor ismét kattintanak az alkalmazásra a sorompó felemeléséhez, a kapu bezárásához, és ennek megfelelő kapják is a számlát.

Az IoT-alapú intelligens parkolási rendszer nemcsak javítja a parkoláskezelést, hanem a járművezetők parkolással töltött idejét is csökkenti.

Forrás: asmag.com, Sanjay Kumar biztonsági és IoT iparági megfigyelő

Kapcsolódó cikkek: