Új olcsó és minőségi LED reflektorok a Videosec-től

Más technológiai irányzatokhoz hasonlóan a világítástechnika is hatalmas és gyors fejlődésnek indult.

Manapság a világ minden táján nagy figyelmet fordítanak a környezetvédelemre, energiatakarékosságra. Emiatt a világítástechnikával foglalkozó vállalatok is erőteljes fejlesztési kényszernek vannak kitéve. Ennek eredményeként elérhető áron, minőségi LED termékek kerültek forgalomba.

A LED reflektorok használata igen széleskörű lehet. Az esztétikai szempontokat is figyelembe véve, egyre gyakrabban szerelik sportlétesítményekbe, ipari üzemcsarnokokba, irodai és lakóhelyiségekbe, műemlék és köztéri szobor díszvilágításaként. Biztonságtechnikai eszközként parkolókban, lépcsőházakban (lépcsőfokok megvilágítására) is alkalmazzák.

Kiválasztási szempontok:

A kelet-európai régió jellemzően igen ár-érzékeny, ezért az egyik fontos műszaki paraméter a termék ára, és közvetett költségei.

Elsődlegesen érdemes meghatározni a megvilágítandó terület méreteit. Természetesen minél nagyobb ez a méret, annál nagyobb fényerőre van szükség. Gyakran eltérő típusú fényforrást kell használni.

Az előzőből következik, hogy meg kell határozni mennyi lux (a megvilágítás erősségének mértékegysége) fényerő szükséges a kiválasztott terület megvilágításához (A LED fényforrások képesek a legfehérebb és legkékebb fénytartományban világítani, a szakirodalom ezt gyakran „teljes-spektrum” megvilágításnak nevezi). A gyártók még fel szokták tüntetni a fényáram vagy fényerő (lumen) paramétert, amely a fényforrás teljesítményét mutatja (fényhasznosítás).

A sugárzási szög (beam angle) megmutatja, hogy a fényforrás milyen szögben teríti el a fénysugarakat. Ez általában 36°-120° közé esik.

A LED fényforrásoknak villogásmentesnek kell lenniük.

Olykor találkozhatunk az úgynevezett színvisszaadási értékkel (CRI) is. A természetes napfény értéke: CRI 100. A legtöbb szabványos LED fényforrás CRI tartománya 60-75 érték között található (fehérfény – napfény).

Színhőmérséklet az a tulajdonság, amely meghatározza, hogy milyen színű fénnyel világít a fényforrás. Fontos tudni, hogy a színvisszaadási érték, a színhőmérséklet és a fényáram nem egymástól függő paraméterek. Előfordulhat például, hogy két különböző lámpa ugyanazon színhőmérsékleten eltérő színvisszaadási értékkel és fényárammal üzemel. A színhőmérsékleti skála igen széles tartományából választhatunk. A piacon megtalálható a 1000-3000K értékű hagyományos, meleg/sárgásfehér, de a hideg/kékesfehér 5000-7000K értékű – a természetes fényhez közelebb álló – LED fényforrás is. Az 5000-6000K körül tapasztalható, hogy a nagyobb Kelvin érték felé haladva a fényerősség növekszik.

A gyártók a különböző teljesítményű fényforrásokat az úgynevezett technikai wattitásal jelölik, de nem mindig tüntetik fel. Ez az érték általában 1-2%-al alacsonyabb, mint a ténylegesen mérhető fogyasztás.

Fontos kiválasztási szempont lehet még a termékek élettartama, sajnos azonban ez az egyetlen paraméter, amely rövidtávon nem ellenőrizhető, tesztelhető. Mivel mást nem tehetünk, a hozzáértő szakemberek becsléseire kell hagyatkoznunk, akik az éllettartamot illetően a gyártó által feltüntetett 30.000-50.000 óra felét tartják reálisnak.

A termékek közötti könnyebb eligazodás érdekében konkrét példaként említjük a Videosec FL-100W LED reflektort, amelynek legfontosabb paramétereit összefoglaltuk az alábbiakban.

Az említett LED reflektor alumínium házán látható hűtőbordázat több lamellát tartalmaz, így a megnövekedett hőelnyelő felület hatékonyabban disszipálja a keletkező hőt, ezáltal pozitívan befolyásolva az élettartamot.

A lámpatest hátsó részén található védőburkolat eltávolítása után láthatóvá válik a tápegység (a technikai adatait tartalmazó címkével), amelyet lemezpánttal és két csavarral rögzítettek a fémházhoz.

Új olcsó és minőségi LED reflektorok a Videosec-től

FL-100W-tápegység

A tápegység burkolatába szerelt fém tömszelence segítségével történik az elektromos  hálózati kábel bevezetése. A fényforrás üvegburkolatát eltávolítva láthatóvá válik a gumiszigetelés, illetve annak profilvezetése. A reflektorok megfelelnek a tanúsítványokban szereplő IP65 védelmi osztály előírásainak.

 FL-100WFL-100W

FL-100W-IP65-1FL-100W-IP65-2

Az üveg előlap mögött kapott helyet a fényvisszaverő felület, amely alumínium lemezből készült. A lemez négy csavarral van rögzítve, amelyek eltávolítása után eljutunk a tényleges fényforrás áramköri alaplapjához. Az alaplap nem tartalmaz bonyolult áramköri elemeket, csak „vezetékeket” és SMD5730 LED alkatrészeket. A „vezetékek” rézből készültek, amelyek nem rendelkeznek olyan kiváló hővezetési képességgel, mint az aranyvezetékek, viszont így jelentős költségmegtakarítást sikerült elérni. A megfelelő teljesítmény elérése érdekében nagyobb felületen több SMD elemet helyeztek el. A Videosec reflektorai 6000K körüli színhőmérsékletüek.

FL-100W-tükör

 
FL-100W-panelwithleds

A túlmelegedést megelőzendő, a számítástechnikában elterjedt megoldásokhoz hasonlóan, speciális hővezető/hőszigetelő pasztát alkalmaznak a lámpatest és az alaplap között.

FL-100W-paszta

A fentiek ismeretében elmondhatjuk, hogy ár/érték arány tekintetében a Videosec által forgalmazott LED termékek elfogadható alternatívát jelentenek ezen a piacon.
A Videosec LED reflektorait keresse a Novosec Security Kft. budapesti, szegedi és kecskeméti üzleteiben.

Kapcsolódó cikkek:

Ma már nem számít luxuskiadásnak egy önálló Hybrid rögzítő

CCTV újdonságok: Mobotix IP-kamerák

CCTV újdonságok: HD-CVI

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?