Politikai beállítottság arcfelismerő rendszer alapján? – Nemcsak necces, de káros is!

A felvetés arra mindenképpen alkalmas sajnos, hogy rontsa az arcfelismeréses alkalmazások hitelét. Michal Kosinski, a Stanford kutatója a Nature tudományos folyóiratban publikált tanulmánya szerint a mesterséges intelligencia már a politikai beállítottságunkat is képes előrejelezni.

Forrás: azonnali.hu

Forrás: azonnali.hu

A szerző társkereső oldalról szerzett több mint egymillió ember arcképét használta fel, de volt, akiét a Facebook külső, kétes megbízhatóságú MyPersonality nevű, személyiségtesztekre specializálódott alkalmazásából nyerte ki. A lényeg, azokét használta fel, akik valahol, valamilyen módon megadták azt, hogy konzervatívak vagy liberálisak.

Az arcállományokhoz nyílt forráskódú arcfelismerő algoritmust társítottak, amely az arcokat nagyjából 2000 különböző, az alapvető jellemzőket magában foglaló, pontokra egyszerűsített, majd Kosinski ebből a liberális és konzervatív beállítottságokra jellemző általános ponthalmazokat nyert. A módszerrel állítása szerint egy fotóról 72%-os biztonsággal meg tudja határozni a rendszer, hogy politikailag hova tartozik.

Sőt, a kutató az egyes arcvonásokat, szemüvegviselést, vagy a fej billenését a kamerához képest, szintén tesztelte abból a szempontból, hogy ezek a tulajdonságok képesek-e előre jelezni a politikai hajlamot.

A tanulmányában le is írta, hogy akik liberálisnak vallják magukat, nagyobb valószínűséggel néznek a kamerába és inkább meglepett az arckifejezésük a fotókon, míg a konzervatívok, akik amellett, hogy összességében fehérek, idősek, és férfiak, inkább undort fejeznek ki az arcukon.

Bár nem lettek jelezve a kutatás célját, a kritikusok szerint tézise az úgynevezett fiziognómia áltudományos elgondolásán alapszik – azaz képes egy személy belső lényét az arcvonásai alapján meghatározni.

Egy olasz tudós volt az első, aki a bűnözést és a bűnözőket önálló kutatási területként értelmezte. Lombroso 1835-ben született Veronában; a páduai, a bécsi, majd a párizsi egyetemen tanult. Úgy gondolta, azok az arcvonások, amelyeket gonosztevőkön megfigyelt, mint például a hatalmas állkapocs, magas arccsont, ugyanúgy megfigyelhetőek vadembereken és emberszabásúakon. Ez az elmélete a későbbiekben többször finomításra került, utolsó munkáiban a született bűnözők arányát már csak harmadára becsüli az összes bűnöző között. Cesare Lombroso szerint a született bűnöző jellegzetes vonásai a következők: az arc aszimmetrikus, az orr és a száj ferde, a homlok szűk, a szemek kicsik, bozontos, sokszor összenőtt szemöldök, majomszerű, határozott állkapocs, ritka szakáll, és sűrű, általában sötét színű haj, valamint sajátos lelki vonások is jellemezhetik, mint a részvéthiány, hiúság, babonákban való hit vagy akár a balkezesség. A tudós két, mára áltudománynak bizonyult tant ötvözött: a frenológiát és a fiziognómiát; előbbi az emberi koponya mérete és formája, utóbbi az arcberendezés alapján próbálta magyarázni az illető viselkedését. Forrás: szabadsag.ro

Ezt az elméletet már a 19. század végén próbálták alkalmazni, többek között arra, hogy emberek, de akár teljes népcsoportok arcvonásai és fejformájuk jellegzetességei alapján szűrjék ki a bűnöző hajlamot, de természetesen ezt az elgondolást nemsokára túlhaladta a tudomány – de ezek szerint csak egy ideig.

Mindenesetre megdöbbentő, hogy a téma a 21. század elején még egyáltalán képbe kerülhet és hogy egy Nature színvonalú folyóirat nyilvánosságot ad ilyen nézeteknek. A szerk.

Szakemberek véleménye szerint az ilyen algoritmusok, amelyek az arc alapján próbálnak karaktereket beazonosítani egyrészt teljesen megbízhatatlanok, továbbá a személyiségi jogok vonatkozásában is tarthatatlannak tekinthetők.

Az elmélet esetleges térnyerése viszont káros, hiszen amúgy is bizalmatlanság tapasztalható az automatikus arcfelismerő rendszerek megbízhatóságával, alkalmazhatóságával kapcsolatban.

Forrás: computerworld

Hozzászólások