Mit tudnak 2018 legjobb beléptető rendszerei. Beléptetési kisokos

A hozzáférések kezelésének, az üzlet és a munkavállalók biztonsága megőrzésének a leghatékonyabb eszköze a létesítmény szintű beléptető rendszer. Ahelyett, hogy minden egyes alkalmazott egy kulcskészletet kapna, a beléptető rendszerhez csatlakoztatott ajtók lehetővé teszik a munkavállalók szabályozott hozzáférését az üzlethez, olyan személyre szabott hitelesítő eszközökkel mint pl. a proximity kártya vagy kulcstartó, amelyet az olvasóhoz közelítve ki tudják nyitni az ajtót. 

A biztonság szintjének finomhangolásával megtalálható az egyensúly a biztonság és a kényelem között.  Amikor egy alkalmazott elhagyja a vállalatot, egyszerűen deaktiválják a hitelesítő adatait, a további hozzáférés megtagadására.

A kártyás hozzáférés-felügyelettel biztonsággal tudható, ki, mikor, melyik ajtón lép be vállalkozásba. A legtöbb beléptető rendszerhez tartozó jelentésinterfész használatával folyamatosan nyomon követhető az alkalmazottak tartózkodási helye, lehetőség van egyes szobák vagy a területek használatának szűkítésére csak a felhatalmazottak számára, és automatikus jelentéskészítésre bármilyen gyanús tevékenységről, például egy illetéktelen bejutási kísérletről.

Forrás: traka.com

Forrás: traka.com

Néhány gyártó és forgalmazó a teljesség igénye nélkül :

  • Protection 1
  • Tyco Integrated Security
  • Brivo
  • Honeywell
  • IDenticard Systems
  • ISONAS
  • Kisi
  • Stanley Security
  • Vanderbilt Industries
  • ADT

És persze ne maradjon itt ki a hazai piacvezető sem a Seawing Kft. A szerk.

Biztonság: Hardware és Software elvárások

A beléptető rendszer kiválasztásakor a legfontosabb tényező a biztonság. Az elavult technológiát alkalmazó szolgáltatások, vagy a legfontosabb biztonsági funkciók hiánya, (például a zárolási módok és a riasztások) nem tekinthetők igazán versenyképesnek a piacon. Az ajtóolvasók és a fizikai hitelesítő eszközök számos változatban léteznek, de a legjobb szolgáltatások közé a saját memóriával és processzorral rendelkező döntésképes olvasók tartoznak, valamint a titkosítás valamilyen formáját magában foglaló hitelesítő eszközök. A nyílt forráskód helyett a tulajdonosi technológia biztonságosabb és kevésbé valószínű, hogy meghekkelik.

Az épületek beléptetési rendszere által lefedett ajtók száma gyártóként változik. Egyes gyártók a lehető legtöbb ajtót fedik le, de korlátozzák, hogy az egyes központok hány ajtóolvasót támogatnak, ilyenkor több vezérlőpanelt kell telepítenie, ha több ajtóra van szüksége, ez többlet költségekkel és helyigénnyel járhat. Más szolgáltatások képesek korlátlan számú ajtó fogadására. Magukat az ajtónyitó-olvasókat fizikailag biztonságosan kell rögzíteni speciális csavarokkal, és a kábelezést rejtve kell elvezetni. Egyes olvasóknak vannak olyan szabotázs riasztásai is, amelyek jeleznek, ha eltávolítják őket, vagy valamilyen fizikai változás történik. Az ajtó nyitva tartás riasztások figyelmeztetni tudnak, ha az ajtókat túl hosszú ideig hagyjuk nyitva. Különböző típusú hitelesítő eszközök használatának választási lehetősége javasolt, a többszörös hitelesítő eszközhasználat engedélyezése kötelező.

A legfontosabb biztonsági protokollok közé tartoznak a tűz és a szén-monoxid figyelmeztető jelzések, valamint a behatolásjelző riasztások. Vészhelyzet esetén be kell tudni programozni a rendszert, hogy automatikusan nyissa és zárja a kiválasztott ajtókat a zárolási forgatókönyvek szerint. A Protection1 jól teljesíti ezt a beállítást, és egyszerűen integrálja ezeket a hozzáadott biztonsági funkciókat a beléptető rendszer funkciókkal. Míg a listánk egyes vállalatai még nem kínálják ezeket a biztonsági szolgáltatásokat, másoknál egyre inkább szabványossá válnak a hozzáférés-vezérlők számára.

Jelentés és adminisztráció: Rendszerének kezelése a kívánt módon

A részletes jelentéskészítési felület lehetővé teszi, hogy figyelemmel lehessen kísérni a munkatársak mozgását az egész épületben, ki hol tartózkodik, mikor és melyik ajtót használta. A legjobb beléptető szoftver a felügyeleti kamerákkal integrálva rögzíti azokat az eseteket, amikor a munkavállaló az ajtó kinyitására szolgáló hitelesítő eszközt használja. Ezek a felvételek hasznosak gyanús tevékenység vizsgálatakor, annak ellenőrzésére, hogy valóban alkalmazott volt-e a hitelesítő eszköz felhasználója. A legjobb rendszerek határozatlan időre tárolhatják ezeket a rekordokat, így bármikor visszanézhető, és megvizsgálható a történet. Ez rendkívül hasznos, ha biztonsági ellenőrzést kell végrehajtania, vagy ha a vállalkozásban történt eseményt kell megvizsgálni.

Ha valaki sokat van távol a vállalkozástól, szükség lehet olyan szolgáltatásokra, amelyek segítségével távolról mobileszközről kezelheti a beléptetést. Ha cég rendszeresen fogad látogatókat, a rendszernek lehetőséget kell biztosítania arra, hogy ideiglenes belépést biztosítson az ilyen vendégeknek.

Meggondolandó a beléptető rendszer bekötése a vállalkozás idő- és jelenlét elszámolási rendszerébe, amelyet egyes szolgáltatások megengednek. Ha aggódik amiatt, hogy túl sok időt tölt a beléptető rendszer felügyeletével, egyes vállalatok felügyeleti és biztonsági szolgálataikat kínálják, hogy több idő jusson a vállalkozás futtatására.

Segítség és támogatás

Alaposan teszteltük az ügyféltámogatást, látni akartuk, hogy az ügyfelek ügyfélszolgálati képviselői kellőképpen ismertek, és elfogadottak-e. Figyelembe vettük az egyes vállalatok válaszának időigényét is, ha 24/7-es napi támogatást, különösen ha élő chatet kínálnak a weboldalukon. Egy olyan cégnél, amely a munkavállalókat képzi a rendszer használatának módjára, ez elengedhetetlen. A beléptető cégek jellemzően biztonsági vállalatok is, és weboldalukon olyan erőforrásokat kínálnak, amelyek növelik partnereik biztonságát.

A biztonság növelése

A biztonsági szakemberek azt ajánlják, hogy a vállalkozások évente vizsgálják felül a biztonsági és hozzáférési rendszerüket. Gondolják át újra a biztonsági igényeket és azt, hogy a jelenlegi rendszer milyen szinten szolgálja azokat. Ha az elmúlt évben bármilyen jelentősebb biztonsági esemény történt, el kell tudni dönteni, hogy a jelenlegi rendszer hibás-e, vagy lehetne e biztonságosabb és milyen változtatásokkal.

A vállalati rendszeres biztonsági ellenőrzések részeként meg kell vizsgálni a beléptető rendszerrel érintett hardvereket, ellenőrizni kell az ajtóolvasókat, valamint a rendszerhez csatlakozó vezetékeket a szabotázs jelzés miatt. Ha a rendszer vezérlőpanelhez csatlakozik, meg kell győződni arról, hogy biztonságos helyen van telepítve, és mindig el van zárva.

Növelhető a biztonság azáltal, ha beállítjuk az anti-passback funkciót. Ez azt jelenti, hogy az ajtó mindkét oldalára egy olvasót állítanak fel, amely megköveteli, hogy a munkatársak használják hitelesítő eszközeiket az épületből való ki és belépéskor. A anti-passback rendszer nem engedi, hogy a hitelesítő adatokkal kétszer is belépjenek az ajtón, mert észleli, hogy a felhasználó még az épületben van, és nem tudja elhagyni addig, amíg nem használták a kilépési olvasót. Ez védelmet nyújt a másolt kártyák, kártya átadás ellen, – ajtónyitást követően- vagy az illetéktelen kézbe került kódok felhasználása ellen.

Hozzáférés-vezérlés: hagyományos vs. IP rendszerek

Két különböző típusú hozzáférés-vezérlő rendszer létezik.  Az első a hagyományos hozzáférés-vezérlési rendszer, ahol a vezérlőpanelek csomópontként működnek az ajtóolvasók, az ajtózárak, a kamerák és a rendszer interfészek számára.  Az ajtó-olvasók és a vezérlőpanelek a saját áramellátással és kommunikációs vezetékekkel kapcsolódnak. A második, újabb beléptetési módszert IP rendszernek nevezik. Ebben a rendszerben az ajtóolvasók közvetlenül vezetékesen vagy vezeték nélkül kapcsolódnak az Ethernet hálózathoz. A vezérlőpanelek helyett ezek a rendszerek általában kevésbé terjedelmes és könnyebben telepíthető hálózati csomóponton keresztül futnak.

Bár az IP rendszerek újabbak, még mindig vannak viták a biztonsági piacon, melyik technológia a jobb. Az IP-rendszerek sokkal könnyebben állíthatók be, általában egyszerűen csak Ethernet-kapcsolatot igényelnek a több vezérlőpanelre kötött soros kapcsolatok helyett. Nincs korlátozás arra, hogy hány ajtóolvasó csatlakoztatható egy IP-rendszerhez, míg egy hagyományos rendszerben a vezérlőpanelek csak néhány ajtóhoz csatlakoztathatók, ezért több panelre van szükség, nagyszámú ajtóval ellátott épületben.

A kritikusok azt állítják, hogy az IP-rendszer kevésbé biztonságos, mint a hozzáférés-vezérlés hagyományos verziói, mivel a hálózati leállások hatással lehetnek a működésre, és sokkal inkább ki vannak téve a hekkereknek. Végső soron hogy melyik a vállalatnak melyik a legjobban megfelelő rendszer, az igényektől függ. Néhány hozzáférés-felügyeleti szolgáltató mindkét lehetőséget kínálja, és segítséget ígér a legalkalmasabb kiválasztásában.

Forrás: Royal Safe Kft.

Forrás: Royal Safe Kft.

Árazás

A hozzáférés-szabályozó rendszerek árai nagyban különböznek attól függően, hogy hagyományos vagy IP-rendszert választanak-e, a rendszer telepítik vagy telepíttetik, hogy hány hozzáférési pont lesz kiépítve és milyen típusú és összetettségű a hardver szükséglet. Valószínűleg beszélni kell a cég képviselőjével a konkrét igényekről, mielőtt pontos becslést kapna arról, hogy mennyibe fog kerülni a beléptetési rendszer. 

A hitelesítő eszközök kezelése

A hitelesítés három formája: egy fizikai hitelesítő, mint egy proxi kártya vagy kulcstartós tag, egy jelszó vagy PIN, és egy biometrikus, mint az ujjlenyomat. A biometrikus igazolványok egyre népszerűbbek, sok vállalat (bár nem mindegyik) kínál biometrikus eszközöket. A hitelesítés másik módja az egyre népszerűbb mobiltelefonos hitelesítés, amely magában foglalja a telefont és a telefonalkalmazást a kártya helyett.

Az optimális biztonság érdekében legalább két ilyen módszer használata kell a rendszerben a hitelesítéshez. Ezt a gyakorlatot rétegzett biztonságnak nevezik, amely megköveteli, hogy a munkavállalók több védővonalon haladjanak át, mielőtt belépnek a vállalkozásba, vagy annak elkülönített szekciójába.

Ha egy alkalmazott elhagyja a vállalatot, függetlenül a kilépés módjától, a hitelesítő eszközeit haladéktalanul érvényteleníteni kell. A legtöbb vezérlőrendszer alkalmas a munkavállaló hozzáférésének azonnali visszavonására, vagy automatikusan felfüggesztésére, ha gyanús viselkedést észlel.

Forrás: business.com

Fordította, szerkesztette: Ecsedi Ákos

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások