Vezeték mentes biztonság az egyetemeken

Ideális körülmények között az üzemeltetők egy pontról felügyelhetik és ellenőrizhetik az egyetemi létesítményeik forgalmát. Tudniuk kell, ki és mikor jött, ment, ki és mihez fért hozzá a számítógépes helyiségekben és tantermekben.  A konferenciatermek, a tantermek és a személyzeti területek csak a megfelelő, engedélyezett felhasználók számára nyitottak, az oktatási órák ideje alatt és azon túl. A felügyeleti rendszer minden eleme a központhoz csatlakozik és onnan is vezérelhető.

A mechanikai biztonsági eszközök maradéktalanul nem képesek a fenti elvárások teljesítésére Erre a kihívásra az új, vezeték nélküli hozzáférés-vezérlés technológia a megfelelő válasz. Minden elvárás megvalósíthatóvá vált, ahogy az egyetemek Európa-szerte felfedezték az Aperiót, az Assa Abloy vezeték nélküli rendszerét.

Kompatibilitás

A mechanikus zárakat az Aperio akkumulátor táplálású eszközeire cserélve, kompatibilis rendszert kaphatunk több mint 100 különböző gyártó beléptető és biztonsági rendszereivel. Az Aperio vezeték nélküli zárai, könnyen telepíthetők és kezelhetők, és olcsó üzemeltetésűek.  Bővítésük egyszerű, a firmware könnyen frissíthető és költséghatékony módon látják el az összes olyan funkciót, amelyre az egyetemi létesítmények vezetőinek szüksége lehet, anélkül hogy exponenciálisan növelnék a kulcskezelési gondokat. 

“Az Aperio segítségével gyorsan és egyszerűen telepíthettünk egy teljes online rendszert” – mondta Magnus Svensson, a Svédországi Lund Egyetem infrastruktúra-menedzsere. 
Valóban a Lund személyzetének és hallgatóinak biztonsági frissítése gyakorlatilag észrevehetetlen volt. Az Aperio működött az egyetem meglévő MIFARE intelligens kártyáival, így a 42 000 diáknak és a 7.500 tagú személyzetnek nem volt szüksége arra, hogy az intelligens kártyákat visszaadják újraprogramozásra, vagy az engedélyeik újraaktiválásához.  Minden ajtót vagy kártyát továbbra is központilag kezelnek egyetlen adminisztrációs felületről.
“Az Aperio költséghatékonynak bizonyult, és nagyon elismert a személyzet és a diákok köreiben” – tette hozzá Svensson. 

A hamburgi HafenCity Egyetem (HCU) egy új épület, mintegy 2400 diáknak és 460 főnyi személyzetnek ad otthont. Magába foglalja a közösségi tereket is, mint például a médiaközpontot és könyvtárat, szemináriumi termeket, laboratóriumokat és kutatócsoportok irodáit.  Itt a meglévő Siemens beléptető rendszert bővítették zökkenőmentesen az Aperio vezeték nélküli zárakkal. Az Aperio rugalmassága nagyobb mozgásteret hozott a HCU létesítménykezelői számára. A szervezeti változásokra valós időben reagálhatnak, csak egy egységes biztonsági rendszert kell felügyelniük, megspórolva a fizikai kulcskezelés napi problémáit.

Aperio = kontroll, kompatibilitás + költséghatékonyság

A kulcsmenedzsment súlyos és felesleges terheket jelent a személyzet számára. A mechanikus kulcsok elvesztése, a csere költsége és ideje mindennapos probléma a hallgatói testületben. .Az Aperio vezeték nélküli hozzáférés-vezérlés kiküszöböli az elveszett kulcs által okozott biztonsági kockázatot.  A drága és fáradságos zárcsere helyett, az adminisztrátorok érvénytelenítik az elveszett hitelesítő adatokat, hogy visszaállítsák a campus biztonságát. A rendszer adminisztrátorának csak néhány másodpercre van szüksége bármelyik smart kártya hozzáférési jogának kiadására vagy visszavonására. A mechanikus kulcsok számának csökkentésével időt és pénzt lehet megtakarítani. 

Az Aperio vezeték nélküli zárak új telepítésekben, vagy a meglévő rendszer kiterjesztéseként is működhetnek.  Egy meglévő rendszerben a felhasználók a vezetékes és az új Aperio vezeték nélküli ajtókat ugyanazon intelligens kártyával nyithatják, olyan szabványos nagy vagy alacsony frekvenciájú RFID technológiákat alkalmazva, mint az iCLASS, a MIFARE DESFire és a LEGIC. Mosodai szobák, fénymásolási szolgáltatások, könyvtár kölcsönzés ugyanarra az intelligens kártyára építhetők, mint az Aperio-védett ajtó nyitása. 

Az illetéktelen hozzáférés megakadályozása érdekében a vezeték nélküli zárak telepítése sokkal olcsóbb, mint vezetékes ajtók hozzáadása, mert nincs szükség kábelezésre vagy komolyabb építészeti átalakításra. Nincs szükség az ajtókeretek cseréjére sem. A videón egy technikus a teljes installációt két perc alatt végzi el az elejétől a végéig. A karbantartás is egyszerű: az Aperio készülék szabványos elemét kétévente kell cserélni. Ennyi.

Eszközválaszték

Telepíthetők Aperio eszközök egy egyetemen szinte minden nyitás zárás vagy biztonsági feladatra, online vagy offline típusú integrációval. Mivel az Aperio nyílt architektúrán épül fel, a zökkenőmentes online integráció egyetlen admin felületen is lehetővé teszi mind a huzalozott ajtók, mind az Aperio vezeték nélküli zárszerkezettel szerelt ajtók vezérlését. A létesítménygazdák így egy pillantás alatt áttekinthetik az egész campust. 

Aperio hardver

Az Aperio zárak kulcsmentes és nyomon követhető belépést biztosít az osztály és konferenciatermekbe. Az új Aperio fogantyú (H100) az Aperio pozitívumait egy vékony, ügyesen kialakított, akkumulátorral működő ajtókilincsbe rejti, amely jól illik a tárgyalókra, a személyzeti szobákra és az irodákra. A kritikus ajtókra – menedzsment irodák, informatika, tudományos laboratóriumok, vagy a főbejárat – javasolt (L100) Aperio biztonsági zár egyebekben megfelel a tűzvédelmi előírásoknak (EN1125 / EN179). Az épület bejáratánál könnyű összekapcsolni a biztonsági zárat egy pánik fogantyúval. Az Aperio szerverzár (KS100) a szerver állványok és szekrények távzárását biztosítja, akár a helyszínen, akár egy közös adatközpontban, és a szerver fizikai biztonságát ugyanúgy kezeli, mint a telephelyi ajtókét. 

Installálás, üzemeltetés skálázhatóság

A megoldással az egyetem pénzét takaríthatja meg anélkül, hogy veszélybe sodorná a személyzet vagy eszközök biztonságát.  Az Aperio segítségével a vezetők megakadályozhatják a jogosulatlan hozzáférést, és részletes ellenőrzési nyomvonalakat rendelhetnek hozzá a legtöbb ajtóhoz. Ha a szükségletek megváltoznak – pl. új épülettel bővül a rendszer, segít az Aperio skálázhatósága, gyorsan telepíthető eszközök választékával. “Integrált megoldások biztosítása komplex egyetemi helyszíneken, szorosan együttműködve az integrátorokkal … ez az a valami, amihez jobban értünk, mint bárki más” – mondja Mathias Weiß, az ASSA ABLOY EMEA Aperio termékmenedzsere .

Miért pont az Aperio?

  • A vezeték nélküli zárak alkalmazása a meglévő hozzáférés-vezérlési rendszer bővítésének költséghatékony módja. Az Aperio közel 100 vezető hozzáférés-vezérlőrendszerrel integrálható, így nincs szükség újratervezésre vagy új intelligens kártyák kiadására.
  • Az Aperio termékcsaládban hengerek, pajzsok és biztonsági reteszek vannak, amelyek megakadályozzák, a belső és a külső ajtók, valamint a szerverállványok illetéktelen hozzáférését
  • A vezeték nélküli zárak gyorsan telepíthetők, egyszerűen kezelhetők egyetlen adminisztrációs pontból, és sokkal olcsóbban üzemeltethetők, mint a kikábelezett vezetékes elektronikus zárak
  • Az megoldás teljesen skálázható: új ajtókkal vagy épületekkel akkor bővítheti, amikor csak akarja
  • Az Aperio vezeték nélküli hozzáférés-felügyeletet az egész Európa-szerte működő egyetemeken alkalmazzák sikeresen.

Fordította: Ecsedi Ákos

Kapcsolódó cikkek: