Megkerülhetetlen a szervezetek kiber- és fizikai biztonsági kérdéseinek összefüggő megközelítése

Clive Madders, a Cyber Tec Security cég szakembere azt vizsgálja, az IfsecGlobal portálon közreadott cikkében, hogy a kiberbiztonság és a fizikai biztonság gyakorlata a cégek életében miért fonódik össze minden eddiginél erősebben, és miért kell a szervezeteknek közös megközelítést alkalmazniuk a teljesen biztonságos környezet fenntartása érdekében. (tovább…)

A tömeges távmunka 4 legproblematikusabb IT kérdése

A szervezetek nem voltak arra felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik. A távmunkára kényszerített szervezetek IT szakembere csak kapkodja a fejét, mert nap mint nap rendkívüli esetekkel, szituációkkal szembesülnek, és szinte a kivételek váltak a sztenderddé. Így most nézzük az ehhez a szakterülethez kapcsolódó kérdéseket. (tovább…)

Mit tudnak 2018 legjobb beléptető rendszerei. Beléptetési kisokos

A legjobb szolgáltatások közé a saját memóriával és processzorral rendelkező döntésképes olvasók tartoznak, valamint a titkosítás valamilyen formáját magában foglaló hitelesítő eszközök. A nyílt forráskód helyett a tulajdonosi technológia biztonságosabb, és kevésbé valószínű, hogy meghekkelik. (tovább…)

Ami a CCTV-ből kimaradt … 4K felbontás extrákkal Forrás: https://www.sony.co.uk/pro/article/video-security-overview-and-close-up-4K-surveillance

Ami a CCTV-ből kimaradt … 4K felbontás extrákkal

A 4K képminőség – ami  négyszerese a Full HD felbontásnak és huszonhétszerese a VGA-nak – intelligensebbé, gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a felügyeletet. Ezt a folyamatot követhetjük a Sony  honlapján a SNC-VM772R 4K kültéri hálózati minidome kamera  bemutatásának kapcsán. (tovább…)

POSeidon logo

POSeidon – kasszafelügyelet felsőfokon

A napokban foglalkoztunk portálunkon az áruvédelem aktuális kérdéseivel. Ennek keretében talán a legmegdöbbentőbb megállapítás az volt, hogy napjainkban a kereskedelemben nagyobb károkat okoznak a belső eredetű károkozások, mint a vásárlói lopások. Ezeknek a jelentős százaléka szűrhető ki a fizetési folyamat során a kasszáknál, erre nyújt megoldást a POSeidon intelligens kasszafelügyeleti rendszer

A megoldást a JUSTICE Security Kft 2006-ban fejlesztette ki A POSeidon a kasszáknál történt szándékos vagy gondatlan hibákat szűri ki, úgy hogy a kasszainformációkat a kasszát felügyelő kamera képére keveri. Így a rendszert nézve Real-Time látható, hogy mi történik a kasszánál, és milyen adatok kerülnek be a kasszába. Tehát például, ha egy 10 ezres tételt, az eladó „véletlenül” 1000 forintosként visz be, reménykedve, hogy a nap végén 9000 forinttal gazdagodik, akkor azt a POSeidon rendszert figyelő személy könnyedén kiszúrja.

Csakhogy a rendszer nagyszerűsége éppen abban rejlik, hogy túlmutat az emberi figyelem lehetőségein. Speciális nyomozati moduljával, bármilyen kasszainformációra rá lehet keresni visszamenőleg. Tegyük fel, hogy a pénztáros rájött arra, hogy ha visszáruzik egy terméket, akkor azt nem felügyeli senki. Így titokban fiktív visszárukat csinál, a pénzt pedig elteszi magának. Senki nem jön rá, mi történt. Azonban ha rákeresünk a visszáruzásra a rendszerben, és mellé látjuk a videó felvételt is, hogy se vevő, se termék, csak az eladó és a kasszából kivett pénz, akkor máris érthetővé válik minden.

 POSeidon működési modell

A POSeidon Kasszafelügyeleti Rendszer szinte egyedülálló megoldást kínál a belső elkövetésekből származó leltárhiányra. Felhasználóbarát, bárki könnyedén elsajátíthatja a kezelését, összetett keresési funkciókra képes, statisztikákat készít, és ami a legfontosabb: rendkívül hatékony. Használatával akár az iparág ötödére lehet csökkenteni a leltárhiányt.

Elért eredményei:

Drogériák: 3%-ról 0,5%-ra
Diszkont áruházak: 1,5%-ról 0,3%-ra
Lakberendezési áruházak: 2,5%-ról 0,7%ra
Barkács áruházak: 2%-ról 0,5%-ra

A rendszer hazai sikerén túl nemzetközi karriert is immár magáénak tudhat, hiszen nagy hatékonysággal működtetik Franciaország, Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szerbia, Románia több kereskedelmi egységében is. 2007-ben az „Év hazai biztonságtechnikai megoldása” díjat, is elnyerte.

Hova tovább?

A POSeidon feladata, hogy a belső elkövetők által okozott, kasszáknál keletkező leltárhiányt meggátolja. Ennek továbbfejlesztési iránya a kosártartalom felügyelete, azaz hogy lehessen tudni pontosan mely termék került a kosárba. Meg lehessen állapítani, hogy üres-e a kosár vagy, hogy éppen mennyi összegnél tart a tartalma.
A kasszafelügyelet hatékonysága érdekében szintén fejlesztés alatt van a termék képi felismerése. Ez azt jelenti, hogy a videó kamera képből szoftveresen felismerhető, mely termékek kerültek a szalagra. Ezzel még nagyobb bizonyosságot adva annak, hogy valóban az a termék került kasszázásra, amit a vásárló meg kívánt venni.
Ezen kívül a megoldás kasszán túli kiterjesztése is folyamatban van. Jelenleg is zajlik a POSeidon tesztelése abból a célból is, hogy a beszállítói oldalon történő felügyeletre is hatékony, korszerű megoldást nyújtson.

kapcsolódó cikkek:

A Leltárhiány ellenszere: áruvédelem

 

A Leltárhiány ellenszere: áruvédelem

A Leltárhiány ellenszere: áruvédelem

A leltárhiány nem  új keletű fogalom. Amióta az emberek termékekkel kereskednek, azóta vannak, akik megpróbálják jogtalanul eltulajdonítani azokat. Míg régen többnyire brutális törvények elrettentő ereje (pl.: kézlevágás, nyilvános megszégyenítés), valamint a kezdetleges mechanikai eszközök (lakatok, zárak), tartották vissza a tolvajokat a kívánt termék ingyenes megszerzésétől, addig a mai modern korban már egy teljes iparág épült ki a kereskedelmi szektor vagyonvédelmére, az árú és szállítmányvédelemre. Megdöbbentő adat: napjainkban nagyobb károkat okoz a belső eredetű elkövetés a vásárlói lopáskároknál.

Mi az a leltárhiány?

„Leltárhiánynak minősül az értékesítésre, forgalmazásra vagy kezelésre szabályszerűen átadott és átvett anyagban, áruban (leltári készletben) ismeretlen okból keletkezett, a természetes mennyiségi csökkenés és a kezeléssel járó veszteség mértékét meghaladó hiány.”

De mitől vagy még inkább kitől is keletkezik pontosan a leltárhiány?

Négy féle csoportra bonthatjuk a leltárhiányt okozó tényezőket:

  • A külső okokból eredő hiányt a bolti szarkák okozzák, akik jobb esetben kisebb terméket tulajdonítanak el saját felhasználásra. Rosszabb esetben szervezetten tevékenykednek, a nagymennyiségű lopott árut feketén értékesítve.
  • A belső gondatlanságból eredő hiányt a véletlen, figyelmetlenség, vagy a rossz belső szabályozások okozzák. A termék megrongálódik, eladásra alkalmatlan állapotba kerül, vagy leggyakrabban könyvelési hibából rosszul van dokumentálva az áru mozgása. Legtipikusabb példája a beszállításnál történő gondatlanság. Az árut a szállítótól átvevő dolgozó, hanyagul végzi munkáját. A precíz számolás helyett, felületesen veszi át a termékeket. Így ha valami benn maradt a logisztikai központban, akkor azt ott kiszállítottnak, az üzletben pedig  megérkezettnek számítják, amely így később  ismeretlen eredetű leltárhiánynak lesz könyvelve.
  • A belső szándékos okokból eredő hiány tabu téma, holott a dolgozói visszaélés nagyon is gyakori. Érthető, hogy az érintettek ügyelnek rá, hogy az ilyen eset ne kapjon visszhangot. Ezek döntő hányada a kasszánál történik, ahol pénzzel és a kasszaműveletekkel lehet manipulálni. Így a dolgozó jogtalanul tulajdonítja el a kiskereskedés bevételének egy részét.

A Leltárhiány ellenszere: áruvédelem

  • A leltárhiány legsúlyosabb formája, amikor a tolvajt belső munkatárs segíti: ez a külső- és belső szándékos visszaélés. Tipikus példa erre, amikor a család egyik tagja a kasszában ül, a másik pedig „ingyen” viszi ki a terméket; vagy amikor lefizetik a vagyonőrt, hogy kapcsolja ki az áruvédelmi kaput, amíg a telepakolt szatyrot kiviszik; vagy pl. amikor éjszaka a kamionsofőr beszállításkor a rámpa mellé rakja az árut, hogy később a cinkostársa elvigye onnan.
A Leltárhiány ellenszere: áruvédelem

Forrás: Global RetailTheftBarometer 2012-2013

A Global RetailTheftBarometer évenkénti statisztikát készít a leltárhiányról és annak okairól, a világ minden tájáról vett mintával. A fenti ábrából látszik, hogy míg a külső elkövetés (bolti lopás) átlagosan 40-45% körül mozog az országokban, úgy a belső okokból eredő leltárhiány (dolgozói lopás, beszállítói csalás, egyéb nem szándékos hibák) 55-60%-ra tehető. Ezek az arányok Magyarországon is megfigyelhetőek, a 2010-es GRTB tanulmány szerint 44:56% -os arányban a belső elkövetések vezetnek. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy ezek a statisztikák nem tükrözik teljes körűen a valóságot, mert csak a kereskedelmi üzletek bevallási adatain alapszanak. Viszont ki szereti bevallani, hogy a saját maga által kiválasztott alkalmazottai  folyamatosan meglopják? Így ezek a hivatalos statisztikai adatok  és döntően a belső elkövetések száma vonatkozásában vélhetően szépítenek, azaz az érintettek által még felvállalható kimutatást közölnek.

Hogyan tehetjük ismertté az ismeretlent?

Míg a kiskereskedelmi üzletek komplex vagyonvédelmében egyes elemek állandóak, csak egy egyszeri optimális beállítást, majd annak a rendszeres felülvizsgálatát igényelik (élőerős őrzés, rezsim szabályok), addig a technika folyamatos fejlődése biztosítja az ismeretlen eredetű leltárhiány felderítésének lehetőségét és annak minimalizálását.  Szerencsére napjainkban már nem csak a CCTV előtt ülő szemfüles vagyonőrre, valamint az áruvédelmi kapu mellett rendületlenül álló kollegájára lehet támaszkodni. Ennek ellenére sajnos a legtöbb kiskereskedésben csak ezekkel az elemekkel lehet találkozni. 

De miért is nem elég ez?

A zárt láncú videokamera rendszer teljesen megfelelő arra, hogy az üzletbe betérő gyanús személyeket operatív módon, nyomon lehessen követni, majd amikor a zsebébe rejtett termékkel túlhalad a kasszán, a felvétel alapján felelősségre lehessen vonni. Ma már IP kamerák széleskörű kínálata  ad lehetőséget a nagyfelbontású megfigyelésre; az úgynevezett „fisheye” kamerák pedig akár 3-4 kamerát is tudnak helyettesíteni egyszerre 360 fokos látószögükkel.
A Leltárhiány ellenszere: áruvédelem 
A különböző technológiákon alapuló áruvédelmi kapuk (EMS, RFID, stb.) pedig tökéletesen alkalmasak arra, hogy az etikettel, címkével felszerelt terméket eltulajdonító személyeknél kifele menet hang- és fényjelzést adjanak, így a vagyonőr minden előzetes információ nélkül meg tudja gátolni a termék kijutását.

Árúvédelmi kapu

Léteznek újabban olyan megoldások is, melyek a terméket egy apró, szabad szemmel észrevehetetlen hitelesített azonosítószámmal látják el. Így ha a termék utólagosan illegális formában előkerül, könnyen beazonosítható, hogy honnan és mikor tulajdonították el. Ez mind hasznos, viszont ezek csak a külső elkövetésre fókuszálnak. Arra a bizonyos 40-45%-ra. És hogy a maradék 55-60% belső elkövetéssel ki foglalkozik? Többnyire senki.

Mi a megoldás?

A legkézenfekvőbb a gondos kiválasztás, mind a dolgozók, mind a beszállítók terén. Azonban rengetek időt és munkát igényelne minden egyes eladót átvilágítani, hogy tökéletesen megbízható, precíz és motivált legyen. Ez szinte lehetetlen. Szükséges tehát olyan technikákat bevezetni amelyek döntően a belső károkozások kiszűrésére, itt is a pénztári műveletek pontosabb és folyamatos követésére alkalmasak.

Talán a legsikeresebb itthoni intelligens kasszafelügyeleti rendszer rendszert 2006 -ban fejlesztették ki. Az úttörő módszer lényege, hogy a kasszáknál történt szándékos vagy gondatlan hibákat szűri ki, mégpedig olyan módon, hogy az alkalmazás a kasszainformációkat a kasszát felügyelő kamera képére keveri. Így a rendszert nézve Real-Time látható, hogy mi történik a kasszánál, és milyen adatok kerülnek be a kasszába. Tehát például, ha egy 10 ezres tételt, az eladó „véletlenül” 1000 forintosként visz be, reménykedve, hogy a nap végén 9000 forinttal gazdagodik, akkor azt a rendszert figyelő személy könnyedén kiszúrja. További előnye, hogy Speciális nyomozati moduljával, bármilyen kasszainformációra rá lehet keresni visszamenőleg is, hiszen a képi és a hozzátartozó kasszaműveleti adatok archiválva is rendelkezésre állnak.  

kapcsolódó cikk:

 

POSeidon – kasszafelügyelet felsőfokon

 

Lap teteje