Minek a kártya, ha van telefon?

A proximity kártya alapú beléptetés elterjedtsége azt a téves nézetet kelti bennünk,hogy a kártyaolvasók és a belépésre szolgáló jelvények, kártyák alapvető biztonsági eszközök. Úgy tűnik azonban, hogy a fejlődés megállíthatatlan és a közeljövőben a beléptetés vagy hozzáférés vezérléshez nem lesz szükség sem kártyára, sem olvasóra. A jó hír az, hogy a jövő már megérkezett. Hála a Door Cloud, társaságnak, a vállalatok elkezdhetnek gondolkodni a kártyák és az olvasók cseréjéről egy okos telefon alapú alternatívára. 

Forrás: asmag.com

Forrás: asmag.com

Íme néhány oka annak, hogy az okos telefonok és a felhő technológia együttese miért fogja hamarosan mind a kártyát mind az olvasót felváltani.

A biztonsági engedélyek kezelésére egy felhőalapú rendszer alkalmasabb

Az okos telefonok népszerűségére jellemző, hogy az amerikaiak több mint 75 százaléka rendelkezik legalább eggyel. Ez kiváló lehetőséget teremt a vállalkozások számára a biztonság növelésére felesleges pénzköltés nélkül. A felhőalapú okos telefon alkalmazás segítségével a vállalatok:

  • Azonnal frissíthetik a biztonsági engedélyeket.
  • Használhatják az internetet a biztonsági protokollok fejlesztése érdekében.
  • Több lépés tehető az érintett személy azonosságának és engedélyezési szintjének igazolására.

Valószínűleg már használta az okos telefont bankolásra. Az a biztonsági technológia amit a Door Cloud használ nem sokban különbözik ettől. Felmerül a kérdés, ha a technológia elég biztonságos a pénz mozgatásához, akkor miért ne lenne elég biztonságos az ajtók kinyitásához? Ezt az érvet néha megcáfolják azzal, hogy a mai beléptetés vezérlők a gyenge láncszemek, nem elég biztonságosak a felhő technológia számára. Ennek ellenére, egyre több gyártó bocsát ki új generációjú vezérlőket, amelyek támogatják a felhő architektúrát és a felhő fokozatú biztonságot.

A Door Cloud a Spica Zóna felhővezérlők sorozatán alapul, amelyet kimondottan a számára fejlesztettek. A Door Cloud az olvasó nélküli felhő vezérlők mellett, támogatja a hagyományos technológia szabványos olvasóit és WI-FI zárait.

Forrás: doorcloud.com

Forrás: doorcloud.com

Szóval hogyan is működik?

Az első rész egyszerű – okos telefont használunk kártya helyett, ilyet már korábban is láttunk.

A második rész egy kicsit trükkösebb – a szokásos olvasó és vezérlő kommunikációt a Door Cloud okostelefon applikációja váltja ki.  Az applikáció mindig az okos telefon pozíciójához legközelebb eső ajtót nyitja.

Felvetődött, hogy az okos telefon helymeghatározása nem elég pontos a legközelebbi ajtó beazonosításához, különösen egy ajtókkal teli, több emeletes épületben. A legújabb okos telefonok helymeghatározása azonban nem kizárólag a GPS-re, hanem a GPS, WiFi és Bluetooth jelek kombinációjára támaszkodik, a helymeghatározás során. Ez már elég pontos az adott ajtó megtalálásához. Akkor amikor a pozíció még mindig nem elég pontos, az alkalmazás felajánlja a közeli választható ajtók listáját.

Az okok, hogy miért válasszuk a felhő alapú hozzáférést

Megtakaríthatjuk a szervereket, azok telepítését, kezelését, csak a vezérlőket és zárakat kell felszerelni a hozzáférési pontokon. Ez ideális olyan távoli helyszíneken, ahol a nem felhőalapú hozzáférés-vezérlés infrastruktúráját nehéz kiépíteni. Másrészt, a Door Cloud telepítése sok irodában egyszerre problémamentes és olcsóbb, a szolgáltatás előfizetéses jellege miatt. Végül de nem utolsó sorban, a telepítés is egyszerűbb a közvetlen felhőkapcsolat miatt és elkerülhetjük a helyi IT hálózat informatikai túlterhelését.

Ez kaput nyithat azokra az új piacokra, ahol a felhasználók készen állnak arra, hogy a kulcsokat és a kártyákat okos telefonokkal helyettesítsék. A holnapi lakóházak automatikusan megnyílnak, amikor az ajtóhoz közeledünk, feltéve, hogy rendelkezünk a megfelelő biztonsági engedéllyel

A visszaélés mindig aggodalomra ad okot, ezért a Door Cloud kifejlesztésekor a legmagasabb biztonsági előírásokat vették figyelembe. A rendszert a Microsoft Azure hitelesítette és tanúsította, miközben a vezérlők a legfrissebb az Amazon által hitelesített IoT protokoll segítségével kommunikálnak.

Igen, a kártyaolvasók végül elavulnak

A kártyaolvasók sorsa megpecsételődött. Már csak idő kérdése a beléptető kártyák és a kártyaolvasók eltűnése. Mindazonáltal ez nem fog megtörténni egyik napról a másikra, hiszen ezeknek az eszközöknek dominanciája olyan erős, hogy végleges eltűnésük évekbe, talán évtizedekbe telik. 

Az átállás és a versenyképesség

Azáltal, hogy az ügyfelek számára a legfrissebb, legbiztonságosabb technológiát kínálja, elébe kerülhet azoknak a versenytársaknak, amelyek még mindig csak régimódi készülékekre támaszkodnak. És ha az ügyfelek még nem állnak készen arra, hogy elkötelezzék magukat az új technológia melett, akkor is rá tudják vezetni őket egy opcionális olvasó és olvasó nélküli kevert rendszer alkalmazására. Nem fog sokáig tartani, míg belátják a Door Cloud rendszerhez való csatlakozás előnyeit.

Forrás: asmag.com

Fordította: Ecsedi Ákos

Hozzászólások